Proksowanie na turniejach

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Re: Proksowanie na turniejach

Post autor: Asassello »

Ukalez pisze:A figurki z innych firm są dopuszczane na masterach?? Np. jest smokiem/wygląda jak smok, ale nie jest to bestia rodem z GW...
tak... nawet jeśli sam ulepisz smoka z GS, który będzie na prawdę wyglądał jak smok, a nie jak plastuś to możesz nim zagrać.

jedynie turnieje organizowane przez GW (w PL to tylko EEGT) mają wymóg by grać oryginalnymi figsami :)
Obrazek

Awatar użytkownika
morgan10005
Falubaz

Post autor: morgan10005 »

swieta_barbara pisze:Ja osobiscie uwazam, ze wskrzeszanie poza modele, ktore sie posiada to przeginka. Najmocniej sie o tym przekonuje zawsze grajac przeciw nietopyrkom.
Jednak trzeba patrzeć z drugiej strony-kto ma takie hordy zombi i ghuli, w dodatku pomalowane, aby grać nimi od święta (targając czasami na drugi koniec Polski). Nie zawsze trafia się przeciwnik wpuszczający wszystkie wskrzeszenia.

Awatar użytkownika
Kokesz
Kretozord

Post autor: Kokesz »

Jak się jedzie na mastera to trzeba być do niego przygotowanym.
Obrazek

Awatar użytkownika
Kołek
Falubaz

Post autor: Kołek »

Kokesz pisze:Jak się jedzie na mastera to trzeba być do niego przygotowanym.
na głupote GW też trzeba być przygotowanym, ogólnie jak ktoś ma ileś tam modeli do dowskrzeszania, ale zabraknie mu tam jakiejś rozsądnej ilości to mu problemów nie robie, jak nie posiada modeli dowskrzeszanych w ilościach nagminnych to raczej robie sie czepialski.

Awatar użytkownika
Yahoo82
Kradziej

Post autor: Yahoo82 »

No dobrze, proxy to temat zrozumiały, ale WYSIWYG? Biorąc pod uwagę fakt, że w takich OnG orkasy wystawiać można zarówno z choppa i tarczą, spearem czy 2 choppami, to aby zawsze wystawić WYSIWYG trzeba by mieć całe setki super pomalowanych modeli o.O
Rozumiem, że wystawienie zwykłych orkasów jako savage można negować, rozumiem, przyczepić się do warbossa na wronie, że przecież nie jest great szamanem z rozpiski, ale sam WYSIWYG to już inna kwestia. Zauważcie, że część armii nie zostawia dużego wyboru jeśli chodzi o złożenie oddziału. W innych już bywa różnie.
Obrazek

I może następnym razem ktoś łaskawie napisze co jest nieregulaminowe w podpisie zanim go wypierdzieli?

_reszka
Chuck Norris

Post autor: _reszka »

Jak dla mnie to tutaj jest trochę prościej, ja po prostu chcę wiedzieć co mam mój przeciwnik z uzbrojenia bez pytania się go o to. Jeśli przeciwnik wystawia 5 kawalerzystów, to sorry, albo kopie albo dwuraki ma mieć.

Ale jeśli wystawia klocek, to mi wystarczy, że pierwszy szereg (pierwsze 2 szeregi jeżeli ma uniwersalny command grup) spełniają zasady wyswigu - mają np. włócznie a 3 i 4 miecze z tarczą. Ja wiem co on wystawił, a on ma lekki luz figurkowy.

W bretce bez problemu pozwolę wystawić qknightów jako 3 szereg w kotrach jeśli qknighci nie są wystawieni jako odrębna jednostka, bo na marginesie zawsze zostaje kwestia liczenia punktów.

Aintaurel
Plankton

Post autor: Aintaurel »

Witam.
Sądzę, że to odpowiedni temat dla pytania które chce zadać.
Jak wszyscy wiemy figurki Mengila i spółki są dość ciężkie do dostania. Zastanawiałem się nad zrobieniem ich z korsarzy i warriorów DE... Moje pytanie jest takie - czy takie figurki byłyby tolerowane na turnieju klasy master? Czy byłyby uznane za proxy?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Aintaurel pisze:Witam.
Sądzę, że to odpowiedni temat dla pytania które chce zadać.
Jak wszyscy wiemy figurki Mengila i spółki są dość ciężkie do dostania. Zastanawiałem się nad zrobieniem ich z korsarzy i warriorów DE... Moje pytanie jest takie - czy takie figurki byłyby tolerowane na turnieju klasy master? Czy byłyby uznane za proxy?
Pozdrawiam
zapewne jest to dobre pytanie do samych organizatorów takiego turnieju.. każdy patrzy na to inaczej.
Jednak wydaje mi się ze jak figurki będą miały odpowiednie uzbrojenie oraz będą pomalowane tak by wyglądały na mengili to nikt się nie przyczepi. A na większości turniejów dostaniesz jeszcze dodatkowe punkty w klasyfikacji hobby - za dobre konwersje.

za to kiepskim pomysłem jest wystawianie samych shadów zamiast mengili, czy tez konwersji zrobionych z orków (ork z doklejona kuszą) - a takie też widziałem :)

pozdrawiam
Obrazek

tryton
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: tryton »

Problem:
Armia Ogre Kingdom:
- dwu butcherów - konwersja z bullsów-póżniej zdjęcia moge wrzucić
- bruiser z Ironguta
- 5 maneaterów - z bullsów ( cathaye, imperialne muszkiety)
- rhinox - z bullsa i scr
aplaunchowego rhinoxa
dodatki
DoW:
Canon - z armaty ze Skull Passa - krasie przerobione na ChD
RoR:
Galopers gun - armata ta co wyzej z dołożonym orczykiem, podczepiona pod wilka, odział stylizowany na hobgobliny na wilkach
Braganza,s Besiegers - kusznicy krasnoludzcy przerobieni na ChD z dołożonymi wielkimi tarczami.
Przechodzi?

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

tryton pisze:Problem:
...
Przechodzi?
przechodzi, w większości to nie są wcale proxy tylko konwersje.

jeśli przerabiasz jeden model by wyglądał jak inny to będzie to konwersja.
jeśli wystawiasz jeden model i umawiasz się z przeciwnikiem że to inny model to jest to prox.

konwersje są OK, proxy nie.
Obrazek

tryton
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: tryton »

no to miło...
co do definicji proxy...
Braganza's Besiegers to ludzie ( fighsy w zbrojak plytowych gotyckich, z barbutami z zasłoną) a ja chce zrobic ich jako krasnoludów chosu ( bo do ogrow ChD bardziej mi leżą)z kuszami i pawężami...to mnie najbardziej frapuje

Awatar użytkownika
Karlito
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Karlito »

Moim zdaniem wystawianie np oddziału Maruderów w którym nie ma ani jednego Marudera z prawdziwego zdażenia to przegięcie, tak samo wystwianie tylko samych PODSTAWEK z wymówką że "przecież wymiary się zgadzają"!!! Uważam że jak się gra na turnieju to musi to jakoś wyglądać. Jeśli ktoś chce sobie sprawdzić poszczególne formacje zanim je kupi to na proxach może sobie poćwiczyć w domu albo w sklepie. Na turniejach (jakichkolwiek) powinno się zachowywać jakiś w miarę dobry poziom, chociażby dlatego, żeby ludzie którzy przychodzą zobaczyć jak to wygląda mieli szansę się wkręcić w klimat Warhammera. Osobiście jako laika, w życiu by mnie nikt nie zachęcił do zbierania WFB graniem na podstawkach albo oddziałami gdzie Wojownicy Chaosu są reprezentowani np Saurusami i dziesięcioma innymi rodzajami figurek z podstawką 25mm [-X
Welcome to the Tower of Rising Sun.
Moja galeria: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=28122
Kupię RÓŻNE RÓŻNOŚCI: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=42454

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

Obrazek

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

Obrazek
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Remo
Falubaz

Post autor: Remo »

Świetne obrazki chłopaki - mam ubaw. :D

Hm... zastanawiam się tylko jaką zjebkę dostałby carlito gdyby założył nowy temat o proksowaniu na turniejach?...

"Jest opcja szukaj!" "Ten temat już był..." (plus głupi obrazek z sucharem na przykład czy czymś takim co nie?) :?

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

Obrazek
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

Remo pisze:Świetne obrazki chłopaki - mam ubaw. :D

Hm... zastanawiam się tylko jaką zjebkę dostałby carlito gdyby założył nowy temat o proksowaniu na turniejach?...

"Jest opcja szukaj!" "Ten temat już był..." (plus głupi obrazek z sucharem na przykład czy czymś takim co nie?) :?
Obrazek

Remo
Falubaz

Post autor: Remo »

Jesteście nienormalni :mrgreen:

Ale przynajmniej naprawdę się uśmiałem. :D Szukanie głupich obrazków na necie to też sztuka :wink: Róbta co chceta. 8)

Awatar użytkownika
siero
Wałkarz
Kontakt:

Post autor: siero »

Generalnie zgadzam się z myślą przewodnią - proxy dla początkujących i w domowym zaciszu ok, na masterach to niedopuszczalne.

Ale moje pytanie jest trochę inne. Z jakimi proxami (oprócz oczywistych, jak inne modele, same podstawki) spotkaliście się? Kartonowe podstawki, styropian? Co jeszcze i jak wykonane?

Nie wierzę, że ktoś mógł przyjechać na turniej z taką armią :)

Awatar użytkownika
LoudLord
Oszukista

Post autor: LoudLord »

siero pisze: Co jeszcze i jak wykonane?

Nie wierzę, że ktoś mógł przyjechać na turniej z taką armią :)
Człowieku słabej wiary :)

http://www.wargamerau.com/forum/lofiver ... 92572.html
"Musimy podjąć męską decyzję- albo jesteśmy zadowoleni, albo nie."
- M.Malicki

ODPOWIEDZ