8 edycja- pytania

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Re: 8 edycja- pytania

Post autor: bigpasiak »

Andrzej pisze:GW powoduje, że bijesz zawsze ostatni razem z innymi modelami posiadającymi GW, niezależnie od inicjatywy.
Chyba że ma się dodatkowo zasadę ASF z bazy jak np HE ;]
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

bigpasiak pisze:
Andrzej pisze:GW powoduje, że bijesz zawsze ostatni razem z innymi modelami posiadającymi GW, niezależnie od inicjatywy.
kiepski przykład, HE mają UASF. 8)

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

Witam.

Mamy pytanie odnoscnie szarzowania na odzial uciekajacy. Czy jesli szarzuje na odzial juz spanikowany to niszcze go jak tylko dojade do niego szarza czy najpierw on uceika dalej a potem sprawdzamy czy go zlapalem? W RB jest ta sytuacja opisana ale jakos nie moglismy podczas bitwy sie dogadac:P

RB str 17
"Flee! ... A Flee! reaction is not always voluntary - units that are already fleeing must declare a Flee! reaction..."
RB str 23
Chargin a fleeing enemy
"If a unit completes a charge against a fleeing enemy, move the charging unit into contact with fleeing enemy as describe earlier and then the fleeing unit is run down be the chargers..."
Obrazek
Highborn Elves Only!

Awatar użytkownika
DOC
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: DOC »

Po prostu jednostka uciekająca może jedynie odpowiedzieć na szarże ucieczką.
Szarża jest rozpatrywana normalnie czyli 2k6 + Movment a uciekający 2k6 (w przypadku piechoty oczywiście) jeśli jednostka zostanie złapana to jest zniszczona...
Szczur22 pisze:Bez BSB to jak bez wacka do burdelu. Napijesz się drinka, ale akcji nie bedzie bo spanikujesz.

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

nie jest przpyadkiem tak, ze nie rzucają 2d6 na dalsza ucieczke? bo jakos jestem przekonany ze łatwiej sie teraz zajeżdzą uciekających
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Lidder pisze:
bigpasiak pisze:
kiepski przykład, HE mają UASF. 8)
Co mają?
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...

Abandoned

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

DOC pisze:Po prostu jednostka uciekająca może jedynie odpowiedzieć na szarże ucieczką.
Szarża jest rozpatrywana normalnie czyli 2k6 + Movment a uciekający 2k6 (w przypadku piechoty oczywiście) jeśli jednostka zostanie złapana to jest zniszczona...
A jak jest w przypadku gdy na uciekającą jednostkę wpada model z random movements?

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

Ulitmate always strike first. even with great weapon.
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Waldi pisze:
DOC pisze:Po prostu jednostka uciekająca może jedynie odpowiedzieć na szarże ucieczką.
A jak jest w przypadku gdy na uciekającą jednostkę wpada model z random movements?
wykonujesz szarżę, potem ściągasz jednostkę. tak samo jest przy overrun i innych sytuacjach, gdy na szarże musisz odpowiedzieć hold. oczywiście potem przysługuje normalny reform po wygranej.

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

Z góry przepraszam jeśli moje pytania się powtórzyły, ale grając w gronie przyjaciół mamy kilka niejasności :

1. czy ward save z tarczy ( parry save ) kumuluje się z innym wardem ( np chaosowego tzeenecha ) ?

2. czy jeśli słoneczko przelatuje przez machinę wojenną ( np działo imperium ) to testuje się tylko obslugantów ( bo działo jak wiadomo nie ma inicjatywy ) - i w tym przypadku jeśli choć jeden obsługant zostaje to działo także ? czołg jak wiadomo jest wyjątkiem bo nie zdaje automatycznie.

Awatar użytkownika
The WariaX
Falubaz

Post autor: The WariaX »

Azgaroth pisze:Z góry przepraszam jeśli moje pytania się powtórzyły, ale grając w gronie przyjaciół mamy kilka niejasności :

1. czy ward save z tarczy ( parry save ) kumuluje się z innym wardem ( np chaosowego tzeenecha ) ?

2. czy jeśli słoneczko przelatuje przez machinę wojenną ( np działo imperium ) to testuje się tylko obslugantów ( bo działo jak wiadomo nie ma inicjatywy ) - i w tym przypadku jeśli choć jeden obsługant zostaje to działo także ? czołg jak wiadomo jest wyjątkiem bo nie zdaje automatycznie.
1. Nie (chociaż nie wiem jak to z chaośnikami jest, bo gdzieś czytałem, ze mają parry save 5+, niech inni się wypowiedzą)

2.Str 108 RB
Machiny nie zdają automatyczne wszystkich testów poza Wt i Ld.

Awatar użytkownika
DOC
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: DOC »

Parry save kumuluje się tylko z wardem, z makra Tzeentha.
Szczur22 pisze:Bez BSB to jak bez wacka do burdelu. Napijesz się drinka, ale akcji nie bedzie bo spanikujesz.

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

The WariaX pisze: 2.Str 108 RB
Machiny nie zdają automatyczne wszystkich testów poza Wt i Ld.
A rydwany ? Testują inicjatywę obsługi ? Bo nie widzę w RB zapisu ( albo jestem ślepy ), o zdawaniu testów Inicjatywy.

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Dmtrij pisze:Ulitmate always strike first. even with great weapon.
A gdzie pada taka nazwa?
Tak z czystej ciekawości.

Abandoned

Awatar użytkownika
Rothand
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Rothand »

Witam wszystkich :)
bigpasiak pisze:
A gdzie pada taka nazwa?

W rulebooku jest wyraznie napisane przy zasadzie ASL ze jesli sie ma ASL i ASF to obydwie zasady sie znosza i bierze sie pod uwage tylko inicjatywe

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

bigpasiak pisze:
A gdzie pada taka nazwa?
W dragonball :D droczyłem się tylko

Awatar użytkownika
The WariaX
Falubaz

To jak to w końcu jest z tymi helfami?
Mają ASF z GW czy nie?

Awatar użytkownika
Rothand
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Rothand »

Wybacz Wariax - nie czaje jeszcze waszego slangu wiec powiem jeszcze raz....

Jesli np: dalbys bsb'ka ze sztandarem ASF do DE exekow ... (co oczywiscie dobrym pomyslem nie jest - ale przyklad to przyklad) to traca oni zasade ASF i ASL (znosza sie) ... i wszystko odbywa sie wedlog inicjatywy. - Jest to wyraznie napisane w rulebooku przy zasadzie ASL

Wszystko jasne?

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

No, chyba że jestes high elfem, te maja durnowaty zapis w AB że ich ASF działa niezależnie od broni, równierz great weaponów. A errata to jeszcze potwierdziła.... :roll:
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Awatar użytkownika
The WariaX
Falubaz

Rothand pisze:Wybacz Wariax - nie czaje jeszcze waszego slangu wiec powiem jeszcze raz....

Jesli np: dalbys bsb'ka ze sztandarem ASF do DE exekow ... (co oczywiscie dobrym pomyslem nie jest - ale przyklad to przyklad) to traca oni zasade ASF i ASL (znosza sie) ... i wszystko odbywa sie wedlog inicjatywy. - Jest to wyraznie napisane w rulebooku przy zasadzie ASL

Wszystko jasne?
Tak, tak, tylko mnie chodziło o same Haj elfy, no ale Infernal Puppet już odpowiedział. Czyli mają zawsze ASF .... brrr... :x

Zablokowany