Pytania co do Vc

Vampire Counts

Moderator: misha

Zablokowany
Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Re: Pytania co do Vc

Post autor: Azgaroth »

JarekK pisze:ze skavenami to ciężko idzie ale mi się od niedawna powien kmin sprawdza. :D

kolego azgaroth jeśli myślisz ze konnica jest słaba (czego nie napisałeś ale tak wnioskuje) to jesteś w czarnej dupie :D
pomyśl o klocku 11 blood knightów z regeneracja lordem z red fury i blood drinkerem, herosem klepaczem TO JEST MOC!!!

a teraz popatrz na swoją wątłą gwardię która sama bije ostatnia juz po mojej kawalerii wypłaci te swoje śmieszne 7 atakówczy nawet jak ich bedzie 60 to 21 ataków z 6S na 2 na 2 a ja save na 5 i regenka (w następn ej turze wskrzeszam z blood drinkera) i pomyśl czym wolisz grać takimi brzydkimi modelami gwardii czy blood knightami? :lol2:

a tak na serio ten klocek Bloodków ciśnie wszystko jak masło ostatnio w 1 turze (było 7 knightów) zjechali 50-70 szkieletów :D (po prostu się sypły :D)
Kolego Jarekk pytanie dotyczyło black knightów więc odpowiedziałem :) Ja wiem, że blood knighci z nowymi zasadami "frenzy" mielą wszystko co się rusza ale jak eliah91 powiedział, to kosztuje masę punktów a mianowicie - około 1300 pkt :) Szczerze mówiąc, bałbym się trzymać tyle punktów w jednym oddziale :) Raz widziałem bitwę, gdzie w taki klocek wjechał heros (bodajże lord imperium) i jechał po kolei każdego knighta w pojedynkach do końca gry :P

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

Azgaroth pisze:Szczerze mówiąc, bałbym się trzymać tyle punktów w jednym oddziale :) Raz widziałem bitwę, gdzie w taki klocek wjechał heros (bodajże lord imperium) i jechał po kolei każdego knighta w pojedynkach do końca gry :P
To ktoś dał ciała :D bo tylko Kasztelan Blood Knightów ma obowiązek rzucać i przyjmować challange. Pozostali mogą przyjąć ale nie muszą. Więc jeden BloodK odmawia i Lord Imperium ma przed sobą 3 kolesi z frenzy :D jeśli siedzi na koniu.

Też nie dobrze bym się czuł mając oddział za 1300ptk czy więcej :)
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Z tego co pamiętam to kasztelan musi rzucać i przyjmować wyzwania, natomiast zwykły krwawy rycerz musi przyjąć rzucone wyzwanie, ale sam go nie może rzucać.
Ale alfą i omegą nie jestem i mylić się mogę.

ironhead
Chuck Norris

Post autor: ironhead »

Zwykły krwawy rycerz może przyjąć challenge, ale nie musi.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

nie ma to jak powtorzyc to co napisano powyzej 2x :)

Awatar użytkownika
eliah91
Masakrator

Post autor: eliah91 »

ironhead pisze:Zwykły krwawy rycerz może przyjąć challenge, ale nie musi.
3x
Obrazek

Awatar użytkownika
wru
Chuck Norris

Post autor: wru »

Blood knights zajebista jednostka, tylko żeby tak łatwo nie ginęli od strzelania.
Come crawling faster, obey your Master...

Awatar użytkownika
gerald_tarrant
Masakrator

Post autor: gerald_tarrant »

płacisz za nich jeszcze więcej, dodajesz im bloodkeepa i już tak łatwo nie giną :mrgreen:

misha
Wielki Nieczysty Spamer

hmm a tak się zastanawiam :)
Czy jak kasztelanowi damy item z MR(2) to on się skumuluje z BloodKeepem? :P na ile wówczas będzie się bronić jednostka ... 1 to zawsze fail, a nie pamietam czy było w podręczniku ograniczenie na WardSv

Awatar użytkownika
gerald_tarrant
Masakrator

Post autor: gerald_tarrant »

na 2+

misha
Wielki Nieczysty Spamer

no i to powinno zdecydowanie poprawić żywotność BloodKnightów względem czarów :) ale wykminiłem WAaaGH!

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

misha pisze:hmm a tak się zastanawiam :)
Czy jak kasztelanowi damy item z MR(2) to on się skumuluje z BloodKeepem?
W moim podręczniku (polskim) jest napisane, że kasztelan może korzystać tylko z magicznych broni a nie magicznych przedmiotów w ogóle. Czy inaczej jest w angielskiej wersji?

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

Waldi pisze:
misha pisze:hmm a tak się zastanawiam :)
Czy jak kasztelanowi damy item z MR(2) to on się skumuluje z BloodKeepem?
W moim podręczniku (polskim) jest napisane, że kasztelan może korzystać tylko z magicznych broni a nie magicznych przedmiotów w ogóle. Czy inaczej jest w angielskiej wersji?
magic weapon only :)

Ale fakt, wkładając tam lorda z odpowiednim przedmiotem i BSB-kiem mamy oddział :

+2 AS
+2 WS na magię
+4 WS na strzelanie
+4 regenka ^^

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

wszystko super :D tyle że to ci się nie mieści chyba :D

a przy okazji chyba nie mozesz kożystać z warda i regeneracji

a i jeszce to ze tym oddziałem na prawde BARDZO ciężko się gra
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

no jak się nie mieści :)
2+ Asv standard
2+ ward na magic (masz Flag of Blood Keep + item MR(2) na Lordzie/Vampie) kmulacja Warda +MR
4+ na strzelanie jest sztandar
regeneracja, BSB z Drakenhoffem

nie skorzysta się jednocześnie z Warda i Regenki, ale bieżesz lepszą wartość, dodatkowo jeśli oberwiesz czym z fire to regenka jest out, ale nadal masz Ward na magię lub strzelanie poza Asv

granie tym to jakiś niezły hardcore :) ale może być ciekawie jak to coś dojedzie

Awatar użytkownika
Eriks281
Chuck Norris

Post autor: Eriks281 »

Siemka. Mam do was pytania.
Co sądzicie o szkielach (zwykłych) ,bo mam zamiar robić armie w dużej mierze zrobionej z modeli mantica ,a tam dużo ich i tanio.Niestety GG Manticowi nie wyszło ,więc zastanwiam się nie wystawiać GG tylko Black Knightsów. Co sądzicie? Ile szkieli max wystawić?

PS gram tylko towarzysko ,z klimaciarzami ;) ,ale nie chce dostawać po tyłku zawsze
- Klnę się na Sigmara - nigdy nie weźmiecie mnie żywcem, upadli słudzy ciemności!

- Nigdy nie zamierzaliśmy. Zastrzelcie go.

Takaris Fellblade, kapitan Czarnej Arki "Udręka"

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

po 1 jak nie graj na szkieletach tylko na ghulach bo są klimatyczniejsze i lepsze!!!
lepsze GG
jak chcesz grac klimaciarsko kup smoka (a dokładniej zachariasza)!!!
poczytaj w AB o armiach i sobie cóś wybierz :D

Awatar użytkownika
Eriks281
Chuck Norris

Post autor: Eriks281 »

Właśnie o to chodzi ,że ja chce szkiele ,tylko wszyscy się o nich źle wypowiadają. Ogólnie mam zamiar mieć mix szkieli,ghuli,zombii .;) A w specach GG.
- Klnę się na Sigmara - nigdy nie weźmiecie mnie żywcem, upadli słudzy ciemności!

- Nigdy nie zamierzaliśmy. Zastrzelcie go.

Takaris Fellblade, kapitan Czarnej Arki "Udręka"

Awatar użytkownika
Burack
Mudżahedin

Post autor: Burack »

Eriks281 pisze:Siemka. Mam do was pytania.
Co sądzicie o szkielach (zwykłych) ,bo mam zamiar robić armie w dużej mierze zrobionej z modeli mantica ,a tam dużo ich i tanio.Niestety GG Manticowi nie wyszło ,więc zastanwiam się nie wystawiać GG tylko Black Knightsów. Co sądzicie? Ile szkieli max wystawić?

PS gram tylko towarzysko ,z klimaciarzami ;) ,ale nie chce dostawać po tyłku zawsze
Nie wiem czy kojazysz podrecznik i armie VC z 6 edycji ale podpowiem ci kilka klimatycznych armi klimajacych klimat prawdziwych rodzin wampirow

Jezeli grasz z klimaciarzami to szkielety sa najlepszym wyborem. :) to tak na poczatek :D

Ja swojego czasu gralem na 2x20 1x30 i 2x10 szkieletow do tego spirit hosty wraithy i troche GG. Dowodzone przez wampirzyce Lahmie. Przepiekna armia i ciekawa do grania.
Jezeli chodzi o armie Lahmi to nie pasuja do niej ghule, zombie psy baty. i inne zwierzaki. Tu chodzi o szkielety i duchy i przepiekny pustynny klimat :).

Kolejna ciekawa armia ktora gram to armia Strigoi. Latajace wampiry stada ghuli, przynajmniej 4-5 oddziałów. obowiązkowo 2x Wargulfy do tego psy baty i wszystko co moze zrobic przeciwnikowi krzywde w CC. Jezeli Lahmie walcza przewaga liczebna dosc wytrzymalych szkieletow wspieranych magicznymi banerami i czarami wampirek to Strzygi maja wroga rozszarpac do 3 tury :D

Nastepna armia do CC to Blood dragoni ktorzy powinni swoja armie opierac na Black Knightach Grave guardach obowiazkowo Blood knighci i Szkielety w core. Piekna elitarna armia z herosami ktorzy sa prawdziwymi maszynkami do mielenia miesa.

Najmniej podobajaca mi sie armia to Necrarche. Ale moze tobie sie spodoba. W tej armi powinno byc wszystkich jednostek core po trochu. Duzo zombie Oddzial szkieletow oddzial ghuli. Do tego Grave guardzi Spirit hosty i Wraithy oczywiscie obowiazkowi magowie full Magia i przynajmniej 2 corpse carty. Jest to najbardziej magiczna armia VC.

Ostatnia i najbardizej zbalansowana wizja VC to Von Carsteini.
Armia wzorowana na imperium z tym dreszczykiem grozy. Podstawa to Duze oddzialy zombie i szkieletow ktore maja imitowac Piechote imperium. Do tego Grave guardzi albo Black knighci i 3 obowiazkowe rzeczy. Fell Baty Dire Wolves i przynajmniej 1 a najlepiej 2 Black coache.

Mam nadzieje ze cos ci pomoga te pomysly.
VC jako armia turniejowa jest nudna jak flaki z olejem ale jest jedna z najciekaszych armi klimaciarskich. Duzo ciekawych zlozen i mozliwosci.
Polecam powazne zastanawienie sie nad wyborem :)

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Lol jak tak czytam to wychodzi ze nie gram żadną z tych rodzin :D ale najbliżej mi do Blood dragonów :D (najlepszej rodzinki!!!)

Zablokowany