Galeria by LuciusII [11.04.2012] Savage Orcs Big'Uns

Każdy może się pochwalić swoim dziełem i wystawić na pochwały lub krytykę. Oceniają zdobywcy Golden Daemona - przeszli, przyszli i niedoszli.

Moderatorzy: Ziemko, wind_sower

Awatar użytkownika
LuciusII
Oszukista

Galeria by LuciusII [11.04.2012] Savage Orcs Big'Uns

Post autor: LuciusII »

Czas najwyższy podzielić się ze światem moim mozolnym szlifowaniem warsztatu. Na początku malowałem po to by mieć jak najszybciej pomalowane ludki, z czasem znalazłem pomysł na wygląd armii. Ponieważ to co pomalowałem jest kroplą w szarym morzu tego co mam na razie nie zamierzam poprawiać (przynajmniej oddziałów) ale konstruktywna krytyka mile widziana. Zeby nie przedłużać:
XII.2008r.:
Obrazek
I.2009r.:
Obrazek
Obrazek
II.2009r.:
Obrazek
Obrazek
III.2009r.:
Obrazek
IV.2009r.:
Obrazek
Obrazek
X.2009r.:
Obrazek
XII.2009-I.2010r.:
Obrazek
Obrazek
II.2010r.:
Obrazek
Obrazek
IV-V.2010r.:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
X.2010r.:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zdjęcia:
Mack the Knife
mack@sitis.pl
Cała reszta:
Ja.
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2012, o 18:42 przez LuciusII, łącznie zmieniany 10 razy.
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro. :wink:

Awatar użytkownika
Burgund
Chuck Norris

Post autor: Burgund »

ostatni lucznicy maja fajna kolorystyke :)
Podpis usunięty, gdyż narusza regulamin forum podpunkt 5.1 http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=12&t=69

pozdrawiamy
Administracja

Awatar użytkownika
puszkin
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: puszkin »

Niby ładnie schludnie ale brakuje wyraźniejszego cieniowania, a niektóre figurki wcale go nie mają. Więc radzę trochę nad tym popracować i więcej washa na metal.

Awatar użytkownika
LuciusII
Oszukista

Dopiero od niedawna bawię się washami. W ostatnich NG użyłem Thraka Green, w fanolach dodatkowo Badab Black, Devlan Mud i Gryphone Sepia. We wcześniejszych naniosłem 3 ostatnie washe na metalowe części rydwanu.
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro. :wink:

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

Post autor: Jagal »

Widać poprawę, coraz dokładniej malujesz. Oczywiscie nadal jest wiele niedociągnieć, ale widać, ze praca przynosi owoce.

Jest jeden szczegół który bardzo mnie razi - boki Twoich podstawek. Pomalowałeś je razem z 'paprochami' wyglada to strasznie nieestetycznie i psuje bardzo wygląg np. rydwanu. Wez nożyk, zrób co trzeba a będzie to o wiele lepiej wyglądać.

pzdr!
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.

Snot Fanpage <<--- , klikać! ;)

Awatar użytkownika
Delight
Chuck Norris

Post autor: Delight »

Moim zdaniem Twoja armia jest idealnie pomalowana pod bejcowanie!

Efekt powinien być super!

Awatar użytkownika
Rothand
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Rothand »

Well... bejcowanie to nie malowanie - tak skilla w zyciu sie nie nabierze.

Ciagle nie widze bys uzywal washa....
Na dobrym poziomie malowanie wyglada mniej wiecej tak:
1. malowanie podstawowe...
2. washowanie
3. rozjasnianie krawedzi

Tutaj widze cos miedzy 1 a 2... z tym ze gdzies tam jakies rozjasniania sie przebijaja....

Moze powiem cos bardziej konstruktywnego jak zarzucisz nasteny update.

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Hey Lucius :)
Co do washy - bo ich brakuje na modelach. Baw się z nimi dalej. Pomyśl także o np. powrocie do już pomalowanych modeli, aby je poprawić. Pierwsze gosobki aż się proszą o washa. Metaliki również zbyt czyste.
Ogólnie malujesz dokładnie, pomyśl o warstwach. 8)

Awatar użytkownika
LuciusII
Oszukista

Dziękuje za opinie.

Teraz na tapecie mam siedmiu łorczych uczników, zamierzam "odważniej" stosować washe by ludki nie wyglądały płasko.

W poprzednich modelach w pierwszej kolejności zrobię to co się poprawia najszybciej czyli zrobię na co zwrócił uwagę Jagal (zdrapię boki podstawek i pomaluje je jeszcze raz). Co do reszty pewnie jak będę malował następny regiment NG to też się zajmę tym pierwszym itd. Na razie mozolnie dążę do tego by podczas bitew przynajmniej połowa figurek była pomalowana, bo na razie pomalowani przeciwnicy robią mnie na szaro.

Delight, zbyt dużą frajdę sprawia mi malowanie żeby bejcować. Poza tym cała moja zazdrość kumulowała by się wtedy tylko na zbejcowanej armii jaką posiada bless, a tak się rozkłada na na o wiele wiele większą rzeszę ludzi.

Awatar użytkownika
Skaven
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Skaven »

Łukole gobosów spoko, widać ze równo i czysto malowane. Oczywiście to co zawsze mowie - washe ;) Żółty się fajnie sepią cieniuje, a metal to już jak wolisz albo czarny albo brązowy. Rozumiem że chcesz miec jak najszybciej kolorową armię, ale washe mozesz dodać a wyciąganie zostawić. Bez washy metal np jest zbyt czysty i płaski. Washowanie zajmie chwilke a efekt bedzie niebo lepszy.

Pzdr

Awatar użytkownika
LuciusII
Oszukista

Szybko malować armię chciałem na etapie pierwszych 2 regimentów NG z włóczniami jednak już mi przeszło i teraz chcę mieć dobrze pomalowaną modele. Chcieć a móc to dwie różne rzeczy bla bla bla... Dopiero uczę się wykorzystywać washe, kiedyś próbowałem korzystać z inków Vallejo jednak najprawdopodobniej nie umiałem się nimi posługiwać i nie byłem zadowolony z efektu więc zarzuciłem tą metodę cieniowania, teraz uczę się korzystać z washy GW.

Awatar użytkownika
LuciusII
Oszukista

XII.2010r.:
Obrazek
Obrazek
Nie zamierzam się już wykręcać brakiem wiedzy dotyczącej "washowania". Poczytałem trochę o tej technice, efekt widać powyżej. Rady mile widziane, a ponieważ jak na razie poza lenistwem nie mam nic na tapecie, to postaram się z nich skorzystać.

Jedynie na co nie miałem wpływu to, że kupiłem te modele z położonym podkładem i prawdopodobnie poprzedni właściciel zbyt się przyłożył do nanoszenia podkładu i w paru miejscach figurki maja chropowatą fakturę.

Awatar użytkownika
Skaven
Masakrator
Kontakt:

Większe foty dawaj ;)
Ogólnie mi się podobają, bardzo fajnie dobrane kolory i odcień skóry. Co do washów to eksperymentuj i sam zobaczysz jak i gdzie ich trzeba używać. Generalnie wash nie załatwi wszystkiego, po zwashowaniu trzeba jeszcze łanie porozjasniać czy tez wyrównac. Pzdr

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Mam nadzieję, że ujrzę chłopaków w niedzielę, gdyż wyglądają bardzo przyzwoicie, skill Ci rośnie :)

Awatar użytkownika
Kefas
Masakrator

Post autor: Kefas »

kolorystyka gobosków rzeczywiście odjechana... takie małe gnojki jokerki

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Fajne te orkasy, widać postępy :)
Tak jak pisał skaven, większe fotki by się przydaly :)
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
LuciusII
Oszukista

Skaven - w sumie starałem się rozjaśniać wszystko w mniejszym lub większym skutkiem. Nie poprawiałem po washowaniu białej tkaniny (chaos black podkład, baza vallejo off white rozjaśniona white primer, washe 1. gryphonne sephia, 2 devian mud, 3 badab black). Chciałem żeby wyglądała na brudną znoszona lniana koszulę/ tunikę i bałem się je rozjaśniać białym żeby nie popsuć efektu.

Rasti - orkasy jak już to wyjdą na stół w Krakowie. W niedziele będę je miał w walizce ze sobą.

Kefas - wtedy gdy zacząłem malować DD i NG z łukami wykreowała mi się wizja armii. Wszycko co małe ma być kolorowe z naciskiem na odcienie żółtego i fioletowego a orki mają być "poważni" z jakimiś rozjaśnieniami w czerwieni i czerni.

Skaven, Arbiter Elegancji - Mam 3 zbliżenia (2 to wariacje artysty w jakimś programie do obróbki zdjęć) a ostatnie niepoprawione wrzucam. Przy następnej sesji może Mack zrobi większe zdjęcia całemu oddziałowi. Natomiast w domowych warunkach mogę zrobić zdjęcia kaloryferem, ale podejrzewam że na tych małych i tak będzie więcej widać.
Obrazek

Awatar użytkownika
Skaven
Masakrator
Kontakt:

Nom, coraz lepiej Ci to wychodzi, widać progres.

Awatar użytkownika
gerald_tarrant
Masakrator

Post autor: gerald_tarrant »

Coraz lepiej faktycznie =D>
fajnie dobierasz kolory, jak np na fioletowych night gobosach i orkach, ale trochę brakuje wykończenia

Awatar użytkownika
Samael
Kradziej

Post autor: Samael »

Z tych pierwszych najbardziej podobają mi się maszyny, łucznicy też fajni, ale popraw tego squiga przy hero bo wygląda jak plastikowa figura ogrodowa :mrgreen:
A orki to zupełnie inna historia...bardzo fajne, dużo lepsze od wcześniejszych :wink:

+1 większe foty
"JOIN OR DIE"

ODPOWIEDZ