Frekwencja masterowa

Tematy z poprzednich sezonów LL

Moderatorzy: Dymitr, CzarnY, c4h10

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Re: Frekwencja masterowa

Post autor: swieta_barbara »

Nie ogarniam tego algorytmu, ale stad wlasnie bylo moje pytanie. Co trzeba by w nim zmienic, zeby maks za mastera byl od 50 osob?

Jestem przeciwny zmniejszaniu minimalnej ilosci osob do lokala.

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Aktualna formuła:

LICZBA.CAŁK((($B$2/$B$4-$B7)*(JEŻELI($B$2>49;249;5*$B$2-1))/($B$2/$B$4-1))+1+(JEŻELI($B$2>59;50;JEŻELI($B$2>49;5*($B$2-50);0))*EXP(-($B7-1)/($B$2/10)))),
gdzie: $B$2 - liczba graczy, $B$4 - liczba graczy w parze, $B7 - miejsce gracza

Proponowana przeze mnie formuła (zmiana tak by max był za 50 osób):

LICZBA.CAŁK((($B$2/$B$4-$B7)*(JEŻELI($B$2>39;249;5*$B$2+49))/($B$2/$B$4-1))+1+(JEŻELI($B$2>49;50;JEŻELI($B$2>39;5*($B$2-40);0))*EXP(-($B7-1)/($B$2/10)))),
gdzie: $B$2 - liczba graczy, $B$4 - liczba graczy w parze, $B7 - miejsce gracza

W wyniku zawsze mieliśmy 250pkt przydzielane liniowo i 50 przydzielane wykładniczo (trudne słowo)
fragment powoduje że licząc punkty max części liniowej jest od 40 a nie 50 graczy
fragment powoduje że powyżej 40 osób zaczyna się fragment wykładniczy

Prosiłbym o sprawdzenie czy czegoś nie pomyliłem, natomiast resztę zmian jak szybkość spadku można spokojnie też ustawić. Natomiast dziękuje Jankiel, byłem przekonany że mieliśmy zapis w regulaminie mówiący o 40 osobach by master był masterem, coś mi tak przy hecy z lokalmindem świtało.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

oO

Niech ktos to sprawdzi i wytlumaczy mi jak to dziala.

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

swieta_barbara pisze: Jestem przeciwny zmniejszaniu minimalnej ilosci osob do lokala.
Wrocław, mimo że wyrobił frekwencje masterową z palcem w nosie, to na lokale od pół roku nie jesteśmy w stanie zebrać 20 typa, stąd ani jednej 100-tki od nas nie ma. Przez to potem nie będzie odzwierciedlenia w lidze, gdzie maksy zbiera warszafka i górny śląsk (ewentualnie jakieś inne miasta), a założę się, że miast w sytuacji Wroclawia (pomimo wielkości, mało graczy, albo dużo graczy wysypało się z powodu zmiany edycji) jest parę

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Białystok podobnie. Ostatni pełny lokal był chyba na 7ed.
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

W Poznaniu jest mniejszy problem, co prawda Bard połączył sklepy i nie mieszczę więcej jak 22 osób na małych blatach, nie mniej odbywają się u nas turniej pod 20 osób regularnie, a spadek frekwencji to głównie dinozaury ze strefy zero. Co nie zmienia faktu że da się robić u nas turnieje 20+ osobowe trzeba tylko mocniej ludzi pomęczyć by przybyli, w 8 edycji dwa takie turnieje udało się zrobić, teraz jeszcze jakaś liga dojdzie oraz jedna duża parówka. Co nie zmienia faktu że punkty z początku tego sezonu za czasów 7 edycji okażą się cenne.

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Poza tym myślę, że w przypadku pozytywnego przegłosowania sprawy ze zmniejszeniem ilości minimalnej graczy, od której liczy się pełne punkty na masterach, uczciwe by było, że jak wszystkie turnieje w tym sezonie mają być liczone na full od 50+, to również Kohortex za takowy policzyć.

Awatar użytkownika
CzarnY
Falubaz

Post autor: CzarnY »

dla mnie to oczywiste, ze tak.

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Ktoś kiedyś napisał że prawo nie działa wstecz, co nie zmienia faktu że należy takie rzeczy głosować a nie przyjmować od razu przez aklamacje. Pewnie i tak to przegłosujemy, ale róbmy to cywilizowanie jak już.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

swieta_barbara pisze:Jestem przeciwny zmniejszaniu minimalnej ilosci osob do lokala.
jak zmniejszac to oba.

Choc ja bym jeszcze z tym poczekal i zobaczyl jak to wyjdzie dalej jesli mamy zmieniac prawo wstecz. Tzn. oczywiscie uwazam, ze powinno to wplynac na lodz, lecz w takim wypadku warto poczekac jak sie sprawa rozwinie a nie od razu zmniejszac limity.

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

A w Łodzi nie było 61 graczy po tym jak dojechali spóźnialscy?

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

57% lokali na 7 edycje miało frekwencję 20+ wobec 31% na 8 edycje.

Przynajmniej 20 osób udało się zebrać w Warszawie(3-krotnie) w Trójmieście(3-krotnie), na Dolnym Śląsku(2-krotnie) i po razie w Szczecinie, Poznaniu i Łodzi.

Jestem za obniżeniem progu do 15 osób bo liga nie będzie reprezentatywna ale nie powinniśmy robić tego wstecz.

@Kudłaty - w Łodzi było 61 osób bo organizatorzy stanęli na głowie żeby na szybko ściągnąć lokalnych graczy/część organizatorów jednak zagrało.
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Wypraszam sobie ja zrobiłem w Bardzie dwa turnieje pełnowymiarowe punktowo. Zresztą jak już obniżać próg to jakoś mniej drastycznie może chociaż 16. Zróbmy głosowanie wchodzące w życie z datą 1 stycznia, teraz już tych lokali super dużo się nie wydarzy.

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

mówię o tym co jest już zaliczone w rankingu ligowym.
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

@Laik- pokaż mi te lokale 20+ z Dolnego Śląska, bo coś mieszasz

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

bierzesz pod uwagę tylko 8 edycję?
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Za masterami jestem, za lokalami - niekoniecznie.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

to tez by wplynelo na poprzednie turnieje z frekwencja?

bo wtedy sie troche zmienia rozklad punktowy jesli mamy inna minimalna liczbe na max punktow z lokala...

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Ze względów technicznych proponuje nie weryfikować wstecz lokali, będzie z tego kupa syfu w rankingu, no chyba że mamy jakieś wolne moce przerobowe.

Ktoś sprawdził moją modyfikację formuły?

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

@Laik- pokaż mi te lokale 20+ z Dolnego Śląska, bo coś mieszasz
Przejęzyczenie - chodziło o górny
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

ODPOWIEDZ