Frekwencja masterowa

Tematy z poprzednich sezonów LL

Moderatorzy: Dymitr, CzarnY, c4h10

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Re: Frekwencja masterowa

Post autor: Morrok »

@Jankiel- spoko
@co do poprawiania lokali- bez przesady, wyjątkiem ma być Kohortex, bo to master, a lokalom można obniżyć limit, od momentu podania wyników głosowania, zamiast weryfikować wszystko wstecz

Proszę uargumentować dlaczego niektórzy nie chcą zmniejszenia limitów graczy dla lokali (nawet do 16 osób jak Kudlaty pisze)

We Wrocławiu przez ostatnie 3 lata zorganizowano coś koło 30 lokali (z lekka licząc, na pewno więcej) i zaledwie parę zebrało żniwo 20 osób, teraz przy 8 edycji ani razu się nie udało.

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Morrok pisze:Wrocław, mimo że wyrobił frekwencje masterową z palcem w nosie, to na lokale od pół roku nie jesteśmy w stanie zebrać 20 typa, stąd ani jednej 100-tki od nas nie ma. Przez to potem nie będzie odzwierciedlenia w lidze, gdzie maksy zbiera warszafka i górny śląsk (ewentualnie jakieś inne miasta), a założę się, że miast w sytuacji Wroclawia (pomimo wielkości, mało graczy, albo dużo graczy wysypało się z powodu zmiany edycji) jest parę
Nie lubię takich ksenofobicznych wypadów. Jak Wrocław z wielkiej to Warszawę tez ładnie poproszę z wielkiej.

Co do tematu. Totalnie nie mam nic przeciwko temu, żeby ludzie z mniejszych ośrodków mogli mieć 100 za lokala przy 15 osobach. Nic mi od tego nie ubędzie, a zyskają na tym lokalne środowiska. Podobnie jak Szinux uważam, że jak obniżać to oba progi, ale jak zostawiać to zostawiać oba jak jest.

Gdyby zmiany przeszły to od kiedy? Od nowego sezonu? Od nowego roku kalendarzowego? Może lepiej od nowego sezonu jednak?
Obrazek

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Zmiany jak robić to od 1 stycznia, od nowego sezonu nie ma sensu, zmiany są po to by więcej ośrodków mogło robić pełnowartościowe lokale.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

chyba mastery :-k

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

No bez przesady, nie zebym cos mial do Ziemka, czy kogokolwiek z Bydzi, ale nawet jakby to weszlo, to liczyloby sie to dopiero od 1. stycznia.

Jakis powod dla ktorego lokale mialyby sie liczyc od 15 osob? A dlaczego nie od 18? Albo 14? 15 osob na turze to troche slabo, obstawialbym jakas liczbe parzysta.

Awatar użytkownika
zembol
Oszukista

Post autor: zembol »

+1

50 master, 16 lokal.
Bez działania wstecz, bo to trochę jest nie teges. Po prostu - od 1 stycznia do końca sezonu, a potem się zobaczy.
Obrazek Obrazek
Nowe Lizaki: 110/30/89 | Demoniszcza: 16/0/11 | 101st Abn Div: 4/1/8

Awatar użytkownika
CzarnY
Falubaz

Post autor: CzarnY »

nie uwazacie, ze w tym momencie Bydgoszcz w sposob nieuzasadniony dostaje po plecach?

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Dlaczego nieuzasadniony?

Po namysle, w ogole moznaby to wprowadzic na poczatku kolejnej ligi, bo wydaje mi sie, ze najblizsze 3 mastery spokojnie zrobia frekwencje. Nie powinnismy w tak chamski sposob ingerowac w punktacje ligi w trakcie jej trwania.

Awatar użytkownika
zembol
Oszukista

CzarnY pisze:nie uwazacie, ze w tym momencie Bydgoszcz w sposob nieuzasadniony dostaje po plecach?
Dlaczego ma dostać? Przecież ten master już był. Zmieniając regulamin Ligi nie zmienimy jego frekwencji. Zamieszamy natomiast sztucznie w tabeli.
I tak wszyscy wiedzą, że Kohortex jest fajny ;)
Zgadzam się z przedmówcami, prawo nie powinno działać wstecz.
Ale widząc problem możemy uchronić kolejne miasta przed wpdakami z frekwencją.
Obrazek Obrazek

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Chłopaki głosujmy takie rzeczy. Na chwilę obecną:
1.Czy jesteś za tym by zmienić wzór punktowania masterów tak by 300pkt zwycięzca dostawał już przy 50 osobach?
2.Czy zmiana ta ma działać wstecz jeśli wejdzie?
3.Czy jesteś za tym by zmienić wzór punktowania lokali tak by 100pkt zwycięzca dostawał już przy 16 osobach?
4.Czy wprowadzone zmiany mają obowiązywać od:
a)1 stycznia,
b)nowego sezonu

Proponuje głosowanie. Czy coś pominąłem, przeoczyłem? Wpisałem 16 osób do lokala, niech chociaż będzie parzyście. Ponawiam prośbę o skontrolowanie moich zmian w formule.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Jestem przeciwny. Do konca ligi dojechalbym na obecnym regulaminie.

Awatar użytkownika
zembol
Oszukista

swieta_barbara pisze:Jestem przeciwny. Do konca ligi dojechalbym na obecnym regulaminie.
Akurat w przyszłym sezonie jest szansa, że się sytuacja poprawi i wtedy można by wrócić do dzisiejszych limitów.
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

uprzedziłeś mnie Zembol.

Właśnie chodzi o to żeby dynamicznie zareagować na to co się dzieje... Mamy problem teraz i teraz trzeba go rozwiązać, jak najszybciej i jak najskuteczniej.
W przyszłorocznej lidze pewnie uaktywni się część starej gwardii która na razie odpuściła, część graczy dokupi i domaluje armie pod 8 edycje... powinno być lepiej:)
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

Jestem za postawieniem głosowania w takim kształcie jaki proponuje Kudłaty. Trzeba jednak zaznaczyć że zmiany obowiązują terminowo
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

a może bezterminowo i po prostu kiedy zauważymy poprawę, najwcześniej od początku nowego sezonu, znów zrobimy głosowanie przywracające poprzedni regulamin.
Tak dziwnie zakładać, że od nowej ligi wracamy do starych limitów nie mając pojęcia tak do końca jak to wyjdzie. Powinno być lepiej... ale nie możemy być tego pewni.
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Wstawmy na razie bez terminu (głosowanie od kiedy do kiedy będą miały dużo opcji i będą z nimi same problemy), jak poczujemy znowu moc to będziemy wracać.

Kalesoner
Szczur Królów

kudłaty pisze:Chłopaki głosujmy takie rzeczy. Na chwilę obecną:
1.Czy jesteś za tym by zmienić wzór punktowania masterów tak by 300pkt zwycięzca dostawał już przy 50 osobach?
2.Czy zmiana ta ma działać wstecz jeśli wejdzie?
3.Czy jesteś za tym by zmienić wzór punktowania lokali tak by 100pkt zwycięzca dostawał już przy 16 osobach?
4.Czy wprowadzone zmiany mają obowiązywać od:
a)1 stycznia,
b)nowego sezonu

Proponuje głosowanie. Czy coś pominąłem, przeoczyłem? Wpisałem 16 osób do lokala, niech chociaż będzie parzyście. Ponawiam prośbę o skontrolowanie moich zmian w formule.
2. Nie jestem prawnikiem, ale z tego co wiem obowiązuje w prawie zasada, że prawo nie obowiązuje wstecz. Regulamin ligi jest prawem obowiązującym w tym małym wycinku rzeczywistości jakim jest organizacja turniejów wfb. Jeśli odejdziemy od tej zasady, to może to zrodzić niebezpieczny precedens, który może przynieść zupełnie niechciane konsekwencje. Generalnie nie wiem jak jakikolwiek org ma cokolwiek planować, jeśli nie ma pewności, że coś w momencie tworzenia zgodnego z regulaminem, nie zostanie mu zepsute, bo ktoś zaingerował w regulamin wstecz? W związku z tym to nie powinno być nawet kwestią, która może podlegać głosowaniu.
4. Najbliższe 3 mastery nie powinny mieć problemu z frekwencją, a zaraz potem zaczyna się nowy sezon. Zmienianie punktowania na finiszu ligi jest dla mnie bez sensu.

Czy coś przeoczyłeś? Tak, przeoczyłeś fakt, że dyskusja nad sprawą jeszcze się toczy, fajnie by było chwilę poczekać z głosowaniem. Najbliższy master jest pod koniec lutego, wiec wielkiego pośpiechu nie ma.
Obrazek

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

Mowa jest też o lokalach które odbywają się non stop...
Punkt z prawem nie działającym wstecz i tak nie przejdzie, poza tym zdarzało się że prawo działało wstecz więc nigdy nie mów nigdy - w głosowaniu powinna znaleźć się więc opcja która pojawia się w dyskusji.
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
zembol
Oszukista

Kalesoner pisze:4. Najbliższe 3 mastery nie powinny mieć problemu z frekwencją, a zaraz potem zaczyna się nowy sezon. Zmienianie punktowania na finiszu ligi jest dla mnie bez sensu.
Skąd to przekonanie? Ja też byłem pewien, że w łodzi nie może być problemu z frekwencją (choćby z powodu lokalizacji), a gdyby nie pospolite ruszenie, które zorganizowaliśmy nie byłoby 60 osób...
Obrazek Obrazek

Kalesoner
Szczur Królów

Laik pisze: Punkt z prawem nie działającym wstecz i tak nie przejdzie, poza tym zdarzało się że prawo działało wstecz więc nigdy nie mów nigdy - w głosowaniu powinna znaleźć się więc opcja która pojawia się w dyskusji.
W takim razie w trakcie sezonu unieważnijmy glosowanie masterowe, zróbmy ze Ślaskiego Mastera lokal, a z DM Wielkopolski Mastera. Przecież dopuszczamy zmianę prawa wstecz. Powyższe zdanie pojawiło się w dyskusji, jest równie głupie co zmienianie wyników turów, które się już odbyły, ale rozumiem, ze skoro zostało napisane, to mamy obowiązek je przegłosować? Paranoja.
Obrazek

ODPOWIEDZ