VC na Euro

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Drwal
Falubaz

VC na Euro

Post autor: Drwal »

Tak jak zwykle moje rozpiski odbiegają od standardów ale proszę ocenić ;D

Unnamed2400 Pts - Vampire Counts Army

1 Vampire Lord @ 455.0 Pts
General; Magic Level 3; Lore of Beasts
The Arkayne: Master of the Black Arts [50.0]
The Arkayne: Forbidden Lore [35.0]
The Master: Summon Ghouls [15.0]
Crown of the Damned [35.0]
Helm of Commandment [30.0]
Black Periapt [15.0]
Sword of Might [15.0]
Charmed Shield [5.0]

1 Wight King @ 207.0 Pts
Battle Standard Bearer; Barding; Lance; Heavy armour; Shield
The Flag of Blood Keep [75.0]

1 Skeletal steed @ [0.0] Pts

1 Wight King @ 145.0 Pts
Barding; Heavy armour; Shield
Dragonhelm [10.0]
Sword of Kings [25.0]
Obsidian Trinket [15.0]

1 * Wight King @ 150.0 Pts
Barding; Great Weapon; Heavy armour; Shield
Talisman of Preservation [45.0]

1 Necromancer @ 95.0 Pts
Magic Level 1; Necromancy; Knows 2 Necro Spells
Dispel Scroll [25.0]

14 Crypt Ghouls (champion) @ 120.0 Pts

26 Crypt Ghouls (champion) @ 216.0 Pts

25 Crypt Ghouls @ 200.0 Pts

20 Zombies @ 92.0 Pts
Standard; Musician

11 Black Knights @ 393.0 Pts
Barding; Lance; Heavy Armour; Shield; FCG
Banner of the Barrows [45.0]

1 Varghulf @ 175.0 Pts

3 Cairn Wraiths @ 150.0 Pts

Models in Army: 97

Total Army Cost: 2398.0

Wighty idą do BK oczywiście i będzie ich w sumie 14 2x7 rzędy. Wampir siedzi w ghulach rzuca +3S/A na boh. w 12", stąd pomysł na 3 wight kingi. A magia ta nie kuleje bo jest tam czar +1S/T na oddział czy -1 do hita. hunting spear na czolg a awaryjnie zawsze moge sie zamienic w wielkiego smoka czy manticorę ;) Co myslicie?

Awatar użytkownika
Dastor
Masakrator

Post autor: Dastor »

lord nielegalny.
Obrazek

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

BK nie dają rady. Możesz mi zaufać albo sam przekonać się w serii bolesnych eksperymentów.

Nie, z kingami też nie dadzą rady. Trafiasz na klocek blodków albo skotłowanej czarnej gwardii... Albo choćby ktoś wepchnie w Ciebie grave guard... i tyle, herosi dostają KBki, wagonik wyparowuje. Przykro mi, czasy BK były, minęły, to se ne vrati, teraz można tylko na blood knightach kombinować. W white lionów nie masz czym wpaść. Nawet klocek 40 spearmenów na kotle jest dla Twojego deathstara wyzwaniem.

Awatar użytkownika
Drwal
Falubaz

Dastor pisze:lord nielegalny.
czemu lord nielegalny?

Co do nieużyteczności BK to się do końca nie zgodzę no ale skoro tak twierdzisz? Ja juz nie pierwszy raz grałem na tą edycję i myślę, ze ten klocek daje rade. Przydała by się może jeszcze regenka no ale przy tej magii 3 WK to mus a z regenką sie nie mieszczą. Myslę, że chełm wystarczy.

Na WL niestety pozostaja tylko wraithy. Ale ghule tez se calkiem dobrze radza ;)
A niestety teraz z dwarfami taki klocek GG moze bardzo szybko wyparowac. A przede wszyskim Wk w klocku GG są miękcy strasznie no ale to juz jak kto uważa.

Awatar użytkownika
Heinrich K.
Mudżahedin

Post autor: Heinrich K. »

Myślę że boli Cie steadfast łatwo w czymś ugrząźć tym klockiem

Cibi
Mudżahedin

Post autor: Cibi »

Drwal pisze:
Dastor pisze:lord nielegalny.
czemu lord nielegalny?
Helm of Commandment i Crown of Command - 2 Enchanted Items.

Awatar użytkownika
Kervyn
Chuck Norris

Post autor: Kervyn »

On nie ma Crown of Command.
Queek.

Cibi
Mudżahedin

Post autor: Cibi »

A, fakt.
Crown na początku i [35] na końcu mocno mnie zmyliły ;)
W takim razie lord wydaje się być ok.

Awatar użytkownika
Dastor
Masakrator

Post autor: Dastor »

NA euro możesz mieć maks +2 kosci generowane. Masz master of black arts +2, periapt +1, cały lore +1.
Obrazek

Robson
Niszczyciel Światów

Post autor: Robson »

czyli bedzie dostawał 1pd z MB a periapt tylko na dispel :D
RIP
Ziemko pisze:Ja Robert Mrozek kajam się przed Wami wszystkimi, zrobiłem błąd, chcemy bardzo wygrać, ale nie zrobiliśmy tego umyślnie, padamy na kolana - WYBACZCIE

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Ciekawa próba odejścia od standardu, który się już w wampirach na 8ed chyba wyklarował. Jeśli już grać na BK to taki klocek ma szansę zaistnieć, lecz nie wróżę mu większych sukcesów. Zbyt dużo rzeczy może z tego zrobić mielonkę a w tym deathstarze siedzi w chooj pkt. Może zamiast tego lepiej spróbować na blood knightach plus jakieś wampirki w środku? Wyszłoby chyba ok 9 Bloodzi plus dwa wampiry za te pkt wsadzone w ten oddział (może nawet więcej?).
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Chyba 7 wchodzi karlee, jesli chcesz im jeszcze dorzucic strigos i muzyka (obowiazkowo IMO). Zielony na tym myka i calkiem niezle mu idzie.

Awatar użytkownika
wru
Chuck Norris

Post autor: wru »

Nie masz pierdolnięcia w swojej armii a 11 black knights nie wygra dla ciebie bitwy, jeśli chcesz na nich grać to wywal kinga albo dwóch i zwiększ ilość BK. Może zrób 2 odziały po 11? pokombinuj w każdym razie bo jak ktoś już napisał gwardia zje cię na śniadanie.
Come crawling faster, obey your Master...

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Koszt zaproponowanego deathstara z trzema WK to 900 punktów - to się po prostu nie kalkuluje. W zamian w szarży wyciągasz 21 ataków S6 I3 KB i jeszcze kilka S3. Potem spada to do S4. To naprawdę żadna rewelka, a rozwiązania typu "wraithy na white lionów" można między bajki wsadzić - chyba, że przeciwnik jest noobem totalnym i nie dał im magicznych ataków. Oddział słabo się wskrzesza i jest wrażliwy na KB.

Owszem, cuda się zdarzają, można próbować farcić na magii i każdego pojechać - tyle, ze jak sobie przeliczyć, to z magii najlepiej kombuje się okham albo -D3T i 4x40 ghuli :). Magia beasts, rzucanie tego na kingów - serio, małą to róznicę czyni w combacie. Shadow na dużym regonie kończy starcia brutalnie, a jakieś tam beastsy na bohatera dają drobne bonusy - chyba, że lutujesz drogie pojedyncze modele.

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Post autor: Aldean »

Drwal pisze: 1 Wight King @ 145.0 Pts
Barding; Heavy armour; Shield
Dragonhelm [10.0]
Sword of Kings [25.0]
Obsidian Trinket [15.0]

11 Black Knights @ 393.0 Pts
Barding; Lance; Heavy Armour; Shield; FCG
Banner of the Barrows [45.0]
tak oddział odbil sie od moich 19 fenixow w bydgoszczy. ustawionych 5x4. i jakos ponadprzeciętnych rzutów na wardy nie miałem. Zajeło to 3 tury combata.

tak jak barb napisał - to zadna rewelka.

pozdrawiam
"Our weapons cut through them like blade through air!"

"Double or nothing, aim for his cock"

Awatar użytkownika
Drwal
Falubaz

Dobra to w sumie wywale tego MotBA

Blood knightów zbytnio sie nie oplaca bo ostatnio na nich grałem to jednak za szybko padają.
Black knighci mają tą zaletę, że przez wszystkie tereny chodza normalnie i nie mozna ich spowolnic.
Ew. można zrobić lorda takiego klepacza zamiast tego motBA dać mu red fury albo coś.

A black periapt liczy się za ten 1 PD?.

Ja muszę przetestować tą rozpę i wtedy ocenie czy się sprawdza czy nie.

Awatar użytkownika
Drwal
Falubaz

Barbarossa pisze: Magia beasts, rzucanie tego na kingów - serio, małą to róznicę czyni w combacie.
uważasz że 9A S4/6 a 18A S7+ to mala roznica? :roll: w dodatku trafiających na 2+ zazwyczaj. Wtedy same kingi potrafia pokroic oddzial. Wiadomo ze I działa na moją niekorzyść ale mysle ze nie jest tak zle. Przydalaby sie moze i regenka ale wtedy 3 kingi nie wchodza a mysle ze ws7 jest wystarczającą ochroną.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Drwal pisze:
Barbarossa pisze: Magia beasts, rzucanie tego na kingów - serio, małą to róznicę czyni w combacie.
uważasz że 9A S4/6 a 18A S7+ to mala roznica? :roll: w dodatku trafiających na 2+ zazwyczaj. Wtedy same kingi potrafia pokroic oddzial.
Uważam, że oddział ghuli z ockhamem ma 40 ataków S10 trafiających na 3+ i kosztuje 250 punktów ;P

Awatar użytkownika
Drwal
Falubaz

Barbarossa pisze:
Drwal pisze:
uważasz że 9A S4/6 a 18A S7+ to mala roznica? :roll: w dodatku trafiających na 2+ zazwyczaj. Wtedy same kingi potrafia pokroic oddzial.
Uważam, że oddział ghuli z ockhamem ma 40 ataków S10 trafiających na 3+ i kosztuje 250 punktów ;P

Dalej polegasz na magii ;) A nigdy 40 atakow nie wyplacisz bo ludzie rzadko wystawiaja piechoty w takich hordach

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

No właśnie o to chodzi, że jeśli nie polegam na magii, to oddział GG z regenką jest 10x lepszy niż oddział BK z wightami bez regenki. A jeśli polegam na magii, to dowolny oddział wspierany przez shadow jest lepszy niż wight kingowie wspierani przez beasts. Rozumiem, że można chcieć mieć rozpę na BK... ale naprawdę nie jest to optimum.

ODPOWIEDZ