8 edycja- pytania

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Re: 8 edycja- pytania

Post autor: Afro »

Kozioł pisze:Dlaczego skirmish nie ma szeregów ? Nie ma premii za szeregi do CR ale szeregi normalnie ma
Wg RB: Skirmishing units always count as having zero ranks.
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
X.Maciek
Falubaz

Post autor: X.Maciek »

Skoro wszyscy widzą i nie ma wcale szeregów to chyba jednak wszycy strzelają. Mam rację?

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Raczej tak, nie ma żadnych przesłanek, żeby sądzić inaczej.

Awatar użytkownika
August
Chuck Norris

Post autor: August »

Dwa pytania..

1) czy bohater może mieć dwa przemioty z bound spellem? Wiem, że w 7ed nie mógł, natomiast teraz nie mogę znaleźć żadnego zakazu. Jeżeli gdzieś jest w rb zakaz dwóch takich przedmiotów to od razu poproszę o nr strony.

2) efekt domeny life - odnawianie ran po udanym rzuceniu zaklęcia. Możemy nim leczyć dowolne modele zdjęte wczęsniej ze stołu (np. modele z 1W, które spadły ze strzelania), czy też tylko te które wciąż biorą udział w bitwie a jedynie straciły jakąś ranę?

Awatar użytkownika
Młody Pajak
Kradziej

Post autor: Młody Pajak »

2) Możesz jak nazwa wskazuje leczyć. Czyli jednostki, które utraciły x ran, ale wciąż pozostają w grze.

katerek
Masakrator

Post autor: katerek »

August pisze:Dwa pytania..

1) czy bohater może mieć dwa przemioty z bound spellem? Wiem, że w 7ed nie mógł, natomiast teraz nie mogę znaleźć żadnego zakazu. Jeżeli gdzieś jest w rb zakaz dwóch takich przedmiotów to od razu poproszę o nr strony.
Jedyny zakaz to taki że nie można mieć 2 przedmiotów tego samego typu.
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek

Awatar użytkownika
The WariaX
Falubaz

Post autor: The WariaX »

Młody Pajak pisze:2) Możesz jak nazwa wskazuje leczyć. Czyli jednostki, które utraciły x ran, ale wciąż pozostają w grze.
eee?

Kod: Zaznacz cały

when a spell from the lore of life is succesfully cast, the wizard (or another freindly [b]model[/b] within 12') bla bla

Jak dla mnie, leczy 1 hapa jednemu modelowi, czyli taki model w standardzie musi mieć co najmniej 2W. To nie to samo co 5-tka, która wskrzesza.

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

To samo napisał przecież pająk ;)

Awatar użytkownika
Młody Pajak
Kradziej

Post autor: Młody Pajak »

Może użyłem złego określenia jednostki, lecz jest ilość ran, a nie zabitych modeli :P

Awatar użytkownika
The WariaX
Falubaz

Post autor: The WariaX »

Zaiste słowo jednostki mnie tutaj zmyliło :wink:

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Z tym 'zero ranks' u skirmish'a trzeba ostrożnie. Bądź co bądź, wykonują supporting attacks więc jakoweś tam szeregi mają. Ponadto, w opisie light troops wymienia się na co wpływa ich zero ranks - nie mogą mieć steadfast'a, ściągać szeregów, ani mieć rank bonusu. Natomiast w regułach skirmish'a nie ma żadnej informacji jakoby mógł se strzelać kto chce, a jednak są jakiś informacje nt. reguł strzelania (fire on the march). Dlatego moim zdaniem stwierdzenie, że wszystkie szeregi strzelają to nieco zbyt daleko idące wnioski.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Moim też. Zresztą jeśli by interpretować "zero ranks" jako "mogę strzelać w takim razie ze wszystkich rank" to równie dobrze można by to zinterpretować jako "nie mogę strzelać z żadnej ranki" bo skoro mają zero to nie mają ani pierwszej ani drugiej więc nie strzelają ;-)

Gdyby skirmish miał strzelać ze wszystkich rank to by to było wyszczególnione w zasadach skirmishu, a tak nie jest zatem traktujemy go jako normalną jednostkę pod tym względem.
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

no i jeśli nie ma rank to nie jest jednostką rank&file i nie ma look out sir! :) przekombinowane, ale też ciekawe

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Pytania do ograniczenia EURO - ten limit = 2PD dotyczy i tej mocy slanna co dodaje + jedną kość do każdego casta i np. sacrifal daggera z DE, albo podobnego daggera u Bestii, albo czary z Dark magic i lore tęczowego u demonów? I jakby wtedy działał ten limit (w najgorszym wypadku moge generowac tylko + 2PD na turę magii?)

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

nie, po postu masz 12 kości z wiatrów i channela, a możesz dorobić sobie maks +2 z czegokolwiek innego

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

czyli 4 czary rzucam na ture i z tej mocy Slana 4 razy mogę sobie dodać kość do rzutu? (pamiętająć, ze w booku jest napisane że moge mieć maks 12 kości w puli w danej chwilii)

Gremlin
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Gremlin »

Potrzebuje szybką odp. czy tunderstomp zadaje działa jak inpact hity zadawane przez chariot?

Cibi
Mudżahedin

Post autor: Cibi »

Zależy co masz na myśli.
Jeśli chodzi o czas ich zadawania, to nie - impacty są na początku fazy, a Thunderstomp ma zasadę Always Strike Last.
Jeśli chodzi o sposób przyporządkowania hitów, to tak - są one rozdzielane tak, jak hity strzeleckie.
Jeśli o coś innego - musisz sprecyzować.

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Jedyna różnica jest w chalangu, impacty idą w oddział stomp w chalange.

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

Qc-Rat pisze:czyli 4 czary rzucam na ture i z tej mocy Slana 4 razy mogę sobie dodać kość do rzutu? (pamiętająć, ze w booku jest napisane że moge mieć maks 12 kości w puli w danej chwilii)
nie, mozesz dodac po kosci do maksymalnie 2 czarów

Zablokowany