8 edycja- pytania
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: 8 edycja- pytania
Jak się tak patrzę na ograniczenia, to Lizaków najbardziej dojechali ze wszystkich armii, jest totalnie niegrywalna z takimi ograniczeniami. Ze Slanna nagle robi się przeciętny mag, na dinotopii też nie można grać, tragedia jakaś.
Bez przesady, tracisz 0-2 kostki. 0 jeśli rzucasz czary ofensywne, bo wtedy zwykle i tak rzucasz 2 spelle - tron i dwellersów; lub 1-2 rzucając boosty.Domino pisze:Jak się tak patrzę na ograniczenia, to Lizaków najbardziej dojechali ze wszystkich armii, jest totalnie niegrywalna z takimi ograniczeniami. Ze Slanna nagle robi się przeciętny mag, na dinotopii też nie można grać, tragedia jakaś.
Jaką ilością kostek rzucam przy szarży piechoty? 1 czy 2?
dostane od kogos pdfa 8ed? bo nie mam na tym kompie, w necie nie moge znaleść, a kompa zostawiłem w krk z plikiem.
I czy sa jakies różnice pomiedzy tym pdf`em a finalna wersja.
Pozdrawiam
------
prosze info na priva, badz plik na maila tk.gremlin@gmail.com
-------
Proszę ładnie, wybaczcie maniery ; )
I czy sa jakies różnice pomiedzy tym pdf`em a finalna wersja.
Pozdrawiam
------
prosze info na priva, badz plik na maila tk.gremlin@gmail.com
-------
Proszę ładnie, wybaczcie maniery ; )
Jak rozpatrzylibyście taką sytuację ?
- mag zamienia się w great fire dragona
- zieje ogniem
- przeciwnik w swojej turze dispeluje czar
- mag ponownie zamienia się w great fire dragona
Czy może ponownie ziać ?
Co jeśli ponownie nie zamieniłby się w fire dragona tylko w innego stwora, który również ma breath attack ?
Lub ogólnie zadając pytanie: czy użycie Breath attack raz na grę dotyczy "instancji maga", "typu stwora" czy "instancji stwora" ? (mam nadzieję, że zrozumiale zadałem pytanie)
- zieje ogniem
Czy może ponownie ziać ?
Co jeśli ponownie nie zamieniłby się w fire dragona tylko w innego stwora, który również ma breath attack ?
Lub ogólnie zadając pytanie: czy użycie Breath attack raz na grę dotyczy "instancji maga", "typu stwora" czy "instancji stwora" ? (mam nadzieję, że zrozumiale zadałem pytanie)
Grałem w parze z lizakami na Waszym masterze i Slann z reguły rzucał z 5 czarów, nieraz i 6. Do tego już ten item z przerzutem miscastów zdaje się zabiera te dodatkowe kostki, więc nie można wtedy go wziąć. Przy takim cięciu w sumie w tych lizakach nie zostaje prawie nic ciekawego.zembol pisze:Bez przesady, tracisz 0-2 kostki. 0 jeśli rzucasz czary ofensywne, bo wtedy zwykle i tak rzucasz 2 spelle - tron i dwellersów; lub 1-2 rzucając boosty.Domino pisze:Jak się tak patrzę na ograniczenia, to Lizaków najbardziej dojechali ze wszystkich armii, jest totalnie niegrywalna z takimi ograniczeniami. Ze Slanna nagle robi się przeciętny mag, na dinotopii też nie można grać, tragedia jakaś.
Jeśli chodzi o maga, to innym stworkiem mógłby rzygnąć, ale smokiem już nie- smokiem rzygał.
Jedno zionięcie na grę na każdego potwora, w którego się zmienia - uściślenia sędziowskie.ironhead pisze:Jak rozpatrzylibyście taką sytuację ?
- zieje ogniem
Czy może ponownie ziać ?
O, dzięki. O to mi chodziło.
Kolejna sprawa:
Już kilka razy w tym wątku była poruszana kwestia rozmiaru podstawek stworów z czaru Transformation of Kadon.
Było powiedziane, że ogólnie GW ma luźne podejście do podstawek i większe stwory raczej na 50x100, ale minimum to 50x50 i przeciwnik nie powinien mieć wątpliwości
Jak to wygląda teraz na turniejach? Jest jakiś przyjęty standard na minimalny rozmiar podstawki dla tych potworów ?
Kolejna sprawa:
Już kilka razy w tym wątku była poruszana kwestia rozmiaru podstawek stworów z czaru Transformation of Kadon.
Było powiedziane, że ogólnie GW ma luźne podejście do podstawek i większe stwory raczej na 50x100, ale minimum to 50x50 i przeciwnik nie powinien mieć wątpliwości
Jak to wygląda teraz na turniejach? Jest jakiś przyjęty standard na minimalny rozmiar podstawki dla tych potworów ?
skoro są monsterami to min 50x50
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Witam,
Czy w sytuacji, gdy wykonuję reakcję stand&shoot przeciwko skirmisherom, dostaję do strzału:
1) -1 za s&s oraz -1 za skirmish
czy moze
2) -1 za s&s?
Pomijam kwestię bliskiego/dalekiego zasięgu, gdyż nie o to mi w tej sytuacji chodzi. W podreczniku są jednak dwa zapisy dotyczące skirmisherów:
1) Mają oni luźną formację, przez co przeciwnicy dostają -1 do strzelania w nich;
2) Gdy deklarują szarżę, zbijają się w standardową formację jak rank&file, a stand and shoot wykonuje się gdy przeciwnik szarżuje, więc po tej zmianie formacji.
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Czy w sytuacji, gdy wykonuję reakcję stand&shoot przeciwko skirmisherom, dostaję do strzału:
1) -1 za s&s oraz -1 za skirmish
czy moze
2) -1 za s&s?
Pomijam kwestię bliskiego/dalekiego zasięgu, gdyż nie o to mi w tej sytuacji chodzi. W podreczniku są jednak dwa zapisy dotyczące skirmisherów:
1) Mają oni luźną formację, przez co przeciwnicy dostają -1 do strzelania w nich;
2) Gdy deklarują szarżę, zbijają się w standardową formację jak rank&file, a stand and shoot wykonuje się gdy przeciwnik szarżuje, więc po tej zmianie formacji.
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Ile ma T koleś siedzący na smoku podczas gdy się do niego strzela?
bierzemy T jeźdźca.