8 edycja- pytania

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Re: 8 edycja- pytania

Post autor: Domino »

Jak się tak patrzę na ograniczenia, to Lizaków najbardziej dojechali ze wszystkich armii, jest totalnie niegrywalna z takimi ograniczeniami. Ze Slanna nagle robi się przeciętny mag, na dinotopii też nie można grać, tragedia jakaś.

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Eltharion »

Czy lekka kawa na potrzeby strzelania widzi 360 stopni ??? (zmieniło sie cos od 7 ed.?? )
Mówi się trudno i idzie się dalej ...

Awatar użytkownika
zembol
Oszukista

Post autor: zembol »

Domino pisze:Jak się tak patrzę na ograniczenia, to Lizaków najbardziej dojechali ze wszystkich armii, jest totalnie niegrywalna z takimi ograniczeniami. Ze Slanna nagle robi się przeciętny mag, na dinotopii też nie można grać, tragedia jakaś.
Bez przesady, tracisz 0-2 kostki. 0 jeśli rzucasz czary ofensywne, bo wtedy zwykle i tak rzucasz 2 spelle - tron i dwellersów; lub 1-2 rzucając boosty.
Obrazek Obrazek
Nowe Lizaki: 110/30/89 | Demoniszcza: 16/0/11 | 101st Abn Div: 4/1/8

Gremlin
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Gremlin »

Jaką ilością kostek rzucam przy szarży piechoty? 1 czy 2?

Awatar użytkownika
Kervyn
Chuck Norris

Post autor: Kervyn »

2
Queek.

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

Czy mogę przerzucić hit odrzucony przez tarczę (tą za 5pkt, niwelującą pierwszy hit i później się rozsypującą z common magic items) jeśli mam asf i wyższą inicjatywę?
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Cibi
Mudżahedin

Post autor: Cibi »

Skoro trafiasz, to nie ma po co przerzucać ;]
Hit jest odrzucany, a nie 'zmieniany na nietrafiony', więc nie możesz tego przerzucić.

Gremlin
Masakrator
Kontakt:

dostane od kogos pdfa 8ed? bo nie mam na tym kompie, w necie nie moge znaleść, a kompa zostawiłem w krk z plikiem.

I czy sa jakies różnice pomiedzy tym pdf`em a finalna wersja.

Pozdrawiam

------

prosze info na priva, badz plik na maila tk.gremlin@gmail.com

-------
Proszę ładnie, wybaczcie maniery ; )

ironhead
Chuck Norris

Post autor: ironhead »

Jak rozpatrzylibyście taką sytuację ?
- mag zamienia się w great fire dragona
- zieje ogniem
- przeciwnik w swojej turze dispeluje czar
- mag ponownie zamienia się w great fire dragona

Czy może ponownie ziać ?

Co jeśli ponownie nie zamieniłby się w fire dragona tylko w innego stwora, który również ma breath attack ?

Lub ogólnie zadając pytanie: czy użycie Breath attack raz na grę dotyczy "instancji maga", "typu stwora" czy "instancji stwora" ? (mam nadzieję, że zrozumiale zadałem pytanie)

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Post autor: Domino »

zembol pisze:
Domino pisze:Jak się tak patrzę na ograniczenia, to Lizaków najbardziej dojechali ze wszystkich armii, jest totalnie niegrywalna z takimi ograniczeniami. Ze Slanna nagle robi się przeciętny mag, na dinotopii też nie można grać, tragedia jakaś.
Bez przesady, tracisz 0-2 kostki. 0 jeśli rzucasz czary ofensywne, bo wtedy zwykle i tak rzucasz 2 spelle - tron i dwellersów; lub 1-2 rzucając boosty.
Grałem w parze z lizakami na Waszym masterze i Slann z reguły rzucał z 5 czarów, nieraz i 6. Do tego już ten item z przerzutem miscastów zdaje się zabiera te dodatkowe kostki, więc nie można wtedy go wziąć. Przy takim cięciu w sumie w tych lizakach nie zostaje prawie nic ciekawego.

Jeśli chodzi o maga, to innym stworkiem mógłby rzygnąć, ale smokiem już nie- smokiem rzygał.

Cibi
Mudżahedin

ironhead pisze:Jak rozpatrzylibyście taką sytuację ?
- mag zamienia się w great fire dragona
- zieje ogniem
- przeciwnik w swojej turze dispeluje czar
- mag ponownie zamienia się w great fire dragona

Czy może ponownie ziać ?

Co jeśli ponownie nie zamieniłby się w fire dragona tylko w innego stwora, który również ma breath attack ?

Lub ogólnie zadając pytanie: czy użycie Breath attack raz na grę dotyczy "instancji maga", "typu stwora" czy "instancji stwora" ? (mam nadzieję, że zrozumiale zadałem pytanie)
Jedno zionięcie na grę na każdego potwora, w którego się zmienia - uściślenia sędziowskie.

ironhead
Chuck Norris

Post autor: ironhead »

O, dzięki. O to mi chodziło.

Kolejna sprawa:
Już kilka razy w tym wątku była poruszana kwestia rozmiaru podstawek stworów z czaru Transformation of Kadon.
Było powiedziane, że ogólnie GW ma luźne podejście do podstawek i większe stwory raczej na 50x100, ale minimum to 50x50 i przeciwnik nie powinien mieć wątpliwości ;)
Jak to wygląda teraz na turniejach? Jest jakiś przyjęty standard na minimalny rozmiar podstawki dla tych potworów ?

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

skoro są monsterami to min 50x50
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

br13
Plewa

Post autor: br13 »

Witam,

Czy w sytuacji, gdy wykonuję reakcję stand&shoot przeciwko skirmisherom, dostaję do strzału:

1) -1 za s&s oraz -1 za skirmish

czy moze

2) -1 za s&s?

Pomijam kwestię bliskiego/dalekiego zasięgu, gdyż nie o to mi w tej sytuacji chodzi. W podreczniku są jednak dwa zapisy dotyczące skirmisherów:

1) Mają oni luźną formację, przez co przeciwnicy dostają -1 do strzelania w nich;
2) Gdy deklarują szarżę, zbijają się w standardową formację jak rank&file, a stand and shoot wykonuje się gdy przeciwnik szarżuje, więc po tej zmianie formacji.

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Cibi
Mudżahedin

Zbijają się w ciaśniejszą grupę, ale to nadal jest skirmish, także -1 za to tak czy tak obowiązuje.

Gremlin
Masakrator
Kontakt:

Ile ma T koleś siedzący na smoku podczas gdy się do niego strzela?

Awatar użytkownika
Młody Pajak
Kradziej

Post autor: Młody Pajak »

tyle ile ma w profilu.

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

A kawaleria ??
Jak wierzchowce maja wiekszy T to bierzemy od nich ??
Mówi się trudno i idzie się dalej ...

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

bierzemy T jeźdźca.
Obrazek

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów