Pytania krótkobrodego - zasady

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kubcio
Oszukista

Re: Pytania krótkobrodego - zasady

Post autor: Kubcio »

Quaki pisze:
Kubcio pisze:
O to, że Hammererzy mają stubborna z bazy i nie jest im potrzebny żaden steadfast :roll:
I właśnie dlatego można ich bez ryzyka utraty steadfasta wystawić w hordzie! I właśnie o tym pisałem... Kłania się czytanie ze zrozumieniem =D>
Fakt. Przepraszam. Zrozumiałem "horda" jako duża ilość hammererów, a nie formacja. Kocham 8 ed. :oops:
Obrazek

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Post autor: Slayer Zabójców »

Nie chciałem tworzyć nowego tematu, więc zapytam się tutaj.

Chodzi o Master rune of balance, odejmuje ona 1 PD z puli mocy przeciwnika i dodaje 1 DD do mojej puli rozproszenia, a jeżeli gramy z kolegami 3vs3 to odejmuje każdemu przeciwnikowi po 1 PD i dodaje mi 1 DD za każdy odebrany, czy działa tylko na 1 osobę? Jeżeli na 1 to wybieram sobie komu, czy rzut kostką zadecyduje?

Druga sprawa to Zabójcy gigantów, są oni czempionami, lecz można ustawiać ich w 1 linii, słyszałem o jakimś myku, że ustawia się Gigantów z przodu i zostawia 1 Trolla. Na czym dokładnie ten myk polega?

Trzecia sprawa nie dotyczy zasad, ale zapytam się już tutaj jeżeli pozwolicie :)
Co sądzicie o Thundererach i Quarrellerach? Sam dotychczas wystawiałem kuszników głównie ze względu na 30 cali zasięgu, koszt (Quarr 11pkt, Thund 14) i możliwość wyboru GW. Z chęcią wystawiłbym oddział Thundów, lecz nie wiem czy to ma sens.

Z góry dziękuje za pomoc.
Obrazek

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Slayer Zabójców pisze:Chodzi o Master rune of balance, odejmuje ona 1 PD z puli mocy przeciwnika i dodaje 1 DD do mojej puli rozproszenia, a jeżeli gramy z kolegami 3vs3 to odejmuje każdemu przeciwnikowi po 1 PD i dodaje mi 1 DD za każdy odebrany, czy działa tylko na 1 osobę? Jeżeli na 1 to wybieram sobie komu, czy rzut kostką zadecyduje?
jeżeli macie wspólne pule (tak się gra turniejowe parówki) to zabiera po prostu z puli.
Wy grając 3vs3 jak rozumiem macie każdy oddzielne pule? jeśli tak to powinniście ustalić takie rzeczy między sobą bo nie jest to nigdzie opisane w zasadach.
IMHO zabierasz w takim wypadku jednemu wybranemu przeciwnikowi.
Slayer Zabójców pisze:Druga sprawa to Zabójcy gigantów, są oni czempionami, lecz można ustawiać ich w 1 linii, słyszałem o jakimś myku, że ustawia się Gigantów z przodu i zostawia 1 Trolla. Na czym dokładnie ten myk polega?
chyba chodzi ci o sytuacje gdy ustawia się na początku kreski ZG, a za nim zwyklaków. przeciwnik walczący od frontu atakuje tylko ZG a rany mu zadane nie przenoszą się na resztę oddziału, więc na jedną ture zatrzymujesz klocek przeciwnika by wbić się w kolejnych czymś w bok.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Dzięki za odpowiedź, lecz z tymi Gigantami to nie do końca o to chodziło.

Czytałem kiedyś na forum, jak ktoś wystawiał na przodzie 4 gigantów i 1 trolla, przeciwnicy zabijali trolli z tylu, a 4 gigantów oddawało im swoje ataki(opponentom ofc.). Nie rozumiem na jakiej zasadzie to działa : (
Obrazek

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Post autor: Smh »

Slayer Zabójców pisze:Dzięki za odpowiedź, lecz z tymi Gigantami to nie do końca o to chodziło.

Czytałem kiedyś na forum, jak ktoś wystawiał na przodzie 4 gigantów i 1 trolla, przeciwnicy zabijali trolli z tylu, a 4 gigantów oddawało im swoje ataki(opponentom ofc.). Nie rozumiem na jakiej zasadzie to działa : (
chyba chodzi o to że giganci stali w 1 szeregu a poległych ściąga się"z tyłu" więc w pierwszym rzędzie nadal stoją giganci

edit:

chyba Graz takie coś opisywał
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl

- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Smh pisze:chyba chodzi o to że giganci stali w 1 szeregu a poległych ściąga się"z tyłu" więc w pierwszym rzędzie nadal stoją giganci
teraz ja nie rozumiem, jeśli przeciwnik uderza w ZG to nie ściąga się ZT tylko ZG właśnie
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Joncek
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Joncek »

Smh pisze:Czytałem kiedyś na forum, jak ktoś wystawiał na przodzie 4 gigantów i 1 trolla, przeciwnicy zabijali trolli z tylu, a 4 gigantów oddawało im swoje ataki(opponentom ofc.). Nie rozumiem na jakiej zasadzie to działa : (
W tym przypadku przeciwnik atakował tylko zwykłych zabójców.
Bardziej rezolutny gracz rozdzielał swoje ataki i atakował zabójców gigantów
dokładnie tak jak opisał to Kolega wyżej że giną zabójcy gigantów

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Post autor: cahir »

Moim zdaniem Giant Slayer jest oddziałowym czempionem, nawet jeśli jest ich paru. Więc jeśli przeciwnik nie powie, że ataki kieruje właśnie w nich to zdejmuje się resztę oddziału, bo wg zasad czempion schodzi ostatni...
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

cahir pisze:Więc jeśli przeciwnik nie powie, że ataki kieruje właśnie w nich to zdejmuje się resztę oddziału, bo wg zasad czempion schodzi ostatni...
chyba że są ustawieni w kreskę tak że przeciwnik styka się tylko z ZG. wtedy nie ma co deklarować ataków, wszystkie idą w ZG i to ich się ściąga.

Awatar użytkownika
Kubcio
Oszukista

Arbiter Elegancji pisze:
cahir pisze:Więc jeśli przeciwnik nie powie, że ataki kieruje właśnie w nich to zdejmuje się resztę oddziału, bo wg zasad czempion schodzi ostatni...
chyba że są ustawieni w kreskę tak że przeciwnik styka się tylko z ZG. wtedy nie ma co deklarować ataków, wszystkie idą w ZG i to ich się ściąga.
Albo kiedy w pierwszym szeregu stoją sami Giant Slayerzy.
Obrazek

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Tak, i wtedy taka kreska złożona z 3 Giant Slayerów i 2 Troll Slayerów mozę zrobić myk: Challenge! Ohohoho, zdjęło mi jednego Slayera. Następna tura: Challenge! i tak można się bawić. A Gwardia czy DE sobie stoją...
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

pięknie to wygląda w teorii :roll:

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

No w sumie ;] trzeba wziąć pod uwagę, że Slayerzy nie zostaną skanapkowani ani wystrzelani zanim dojdą tam gdzie chcemy...

Awatar użytkownika
gerald_tarrant
Masakrator

Post autor: gerald_tarrant »

skanapkowani może i nie zostaną, jak się względnie rozważnie zagra, ale wystrzelani na 100% :p

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Może też nie, jak się ich odpowiednio skitra, zresztą można obok nich dać Hamków z Grugni na sztandarze... zawsze coś. Muszę spróbować Slayerów, ale jak wyjdą ci z AoW :D

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

Kubcio pisze:
Arbiter Elegancji pisze:
nie. jak pierwszy szereg sklada sie z samych GS to deklarujesz ataki. jesli bije sie na slepo (tak jak po oddziale) to sciagnie sie 2 - max 3 GS (zakladam, ze w szeregu jest 5). nadwyzka ran z championa nie przechodzi na oddzial/hero/innych championow.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Dziękuje za wypowiedzi, myślę, że teraz będę wystawiać chociaż 10-tkę slayerów ;)

A co do tych Thundererów i Quarrelerów, jakie jest wasze zdanie?
Obrazek

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

10 slayerów nie ma zbytniego sensu. Tylko fajnie na stole wygląda a potem zdejmujesz ich prawie natychmiastowo.

Co do thundów i quarrellerów - ja wystawiam oba oddziały, każdy z nich ma nieco inne zastosowanie i w sumie oba się spisują nie najgorzej.
Obrazek

Awatar użytkownika
Kubcio
Oszukista

Morsereg pisze:
Kubcio pisze:
nie. jak pierwszy szereg sklada sie z samych GS to deklarujesz ataki. jesli bije sie na slepo (tak jak po oddziale) to sciagnie sie 2 - max 3 GS (zakladam, ze w szeregu jest 5). nadwyzka ran z championa nie przechodzi na oddzial/hero/innych championow.
A jak nie zadeklarujesz ataków to bijesz w powietrze :roll: ?

Giant Slayer nie jest oddziałowym czempionem, w oddziale, w którym są zarówno troll jak i giant slayerzy rany są rozdzielane tak jak w herdzie z gorami i ungorami.
Obrazek

Dźwiedź
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Dźwiedź »

Kubcio pisze:
Morsereg pisze:
Kubcio pisze: [...]

Giant Slayer nie jest oddziałowym czempionem, w oddziale, w którym są zarówno troll jak i giant slayerzy rany są rozdzielane tak jak w herdzie z gorami i ungorami.
Nie wiem jak jest w herdzie, ale GS to zwykli czempioni (chyba, że jakaś errata to zmieniła)...

ODPOWIEDZ