Pytania krótkobrodego - zasady

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Re: Pytania krótkobrodego - zasady

Post autor: Morsereg »

Kubcio pisze:A jak nie zadeklarujesz ataków to bijesz w powietrze :roll: ?

Giant Slayer nie jest oddziałowym czempionem, w oddziale, w którym są zarówno troll jak i giant slayerzy rany są rozdzielane tak jak w herdzie z gorami i ungorami.
zabojcy gigantow sa championami gdyz moga przyjmowac/odrzucac challenge.
jak przeciwnik nie rozdzieli atakow, i nie zadeklaruje, ze bije po kazdym zabojcy gigantow, to bije z niekorzyscia dla siebie. wiadomo, ze nie moga bic wszyscy w jednego, bo sie po prostu z nim nie stykaja. czyli trzech stykajacych sie z jednym ZG bije po jednym a dwoch po drugim (zalozylem, ze zarowno my jak i przeciwnik ma 5 jednostek w szeregu i sa na takich samych podstawkach).
proste, zapomnial - to zwalil - jego strata.
jeszcze raz sie powtorze, tylko nadwyzka ran z oddzialu przechodzi na championow nie na odwrot.

w nowym AB do beastow nie ma takiej sytuacji jak przedstawiles.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Kubcio
Oszukista

Post autor: Kubcio »

Wydaje mi się, że nie masz racji. Bije się w grupę takich samych modeli. Giant slayerzy są tacy sami i niczym nie mogą się od siebie różnić. Nie trzeba deklarować ataków w poszczególnych GS, trzeba powiedzieć że bijesz po GS po prostu.
Obrazek

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

@Kubcio
Morsereg ma rację - GS są traktowani jak czempioni w każdym tego aspekcie. Brak deklaracji ataków może być rozegrany na niekorzyść przeciwnika.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
Kubcio
Oszukista

Post autor: Kubcio »

Bez żartów, Gralowcy też wszyscy są "traktowani" jak czempioni i wszyscy mogą przyjmować challenge i co, w każdego z nich też trzeba oddzielnie deklarować ataki? Bez kitu...

Z mojej jednak strony to EoT. Widzę, że żadna ze stron nie udowodni drugiej swojej racji, a ponad to dyskusja toczy się o oddział niewystawialny dlatego pozostawiam ją zaskoczonemu sędziemu, który być może kiedyś będzie musiał rozsądzić taki problem na turnieju.
Obrazek

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Post autor: cahir »

Mac, na następnych Mackach będą Slayerzy ;DD Będziesz miał zagwozdkę...
Kubcio - no w każdego trzeba deklarować, tak jak np w Thane'a, który siedzi w oddziale... Sorry, ale GS jest traktowany jako czempion oddziałowy, więc schodzi jako ostatni... Jest ich kilku - muszą stać w pierwszym szeregu, a zdejmuje się Trolli z tyłu, bo takie są zasady ;]
Krasie przynajmniej tak sobie mogą pokombinować 8)
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."

Awatar użytkownika
Irek_Dwarf
Chuck Norris

Post autor: Irek_Dwarf »

Mam pytanie(może wydawać się głupie). Ile unitów Slayerów mogę mieć na stole jak nie wystawie żadnego Slayer Charaktera ?? Robiłem rozpiske na 3x5 Slayerów i ArmyBuilder pisze mi że mam błąd z ilością Slayerów, w armybooku nic na ten temat nie znalazłem.
Obrazek

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

normalnie możesz wystawić jeden oddział. Jak masz jednego slayer-bohatera to dwa oddziały, jak masz dwóch slayer-bohaterów to trzy oddziały itd.

Przy okazji? jaki jest sens wystawiania 3x5 slayerów? to jakiś sprytny plan czy co? bo giną od wszystkiego, nawet do odginania szarż się średnio nadają...
Obrazek

Awatar użytkownika
Irek_Dwarf
Chuck Norris

w kazdym oddziale jest dwóch championów, chciałem sprobowac zagracd czyms takim i stosowac ich jak orły w HE :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

zapomniałeś tylko, że są trochę wolniejsi i mniej manewrowi od orłów. Dlatego ja już wolę dwa lub trzy niewielkie oddziały górników. Lepiej się spisują.
Obrazek

Awatar użytkownika
Irek_Dwarf
Chuck Norris

Na minerach gram cały czas porostu to miał być taki test czy zostane przy minerach czy do wszystkiego dorzuce slayerów
Obrazek

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

Rakso_The_Slayer pisze:normalnie możesz wystawić jeden oddział. Jak masz jednego slayer-bohatera to dwa oddziały, jak masz dwóch slayer-bohaterów to trzy oddziały itd.
co to za zasada? nigdzie nie moge jej znalezc. w AB przy slayerach nic nie ma na ten temat.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

Morsereg pisze:
Rakso_The_Slayer pisze:normalnie możesz wystawić jeden oddział. Jak masz jednego slayer-bohatera to dwa oddziały, jak masz dwóch slayer-bohaterów to trzy oddziały itd.
co to za zasada? nigdzie nie moge jej znalezc. w AB przy slayerach nic nie ma na ten temat.
Stara zasada - znajdziesz ją na marginesie strony gdzie masz wypisany profil statystyk Slayerów.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
Irek_Dwarf
Chuck Norris

An army may normally include a single unit of Slayers. However, for each Deamon Slayer or Dragon Slayer included in the army, you may include a further unit of Slayers. This is of course, constrained by the number of Special units normally permitted in the size of game being played. In a 2000 point game for example, you can have four Special units in total.
Cytat z AB :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Post autor: Slayer Zabójców »

A ja mam takie pytanko w sprawie Dragon Slayerka, a dokładnie runek jakich na nim tworzycie.

Mam zamiar zrobić sobię oddziałek slayerów, w którym będzie siedział Smokobójca, 2 runy-pewniaki to MRoSwiftness i RoCleaving, zastanawiam się nad trzecią runą i nie mogę zdecydować czy runa +1 do ataków czy runa +1 do trafienia. Jakiś doświadczony gracz mógłby powiedzieć, która runa bardziej się spłaca przy Smokobójcy? Z góry dziękuje za pomoc.
Obrazek

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Slayer Zabójców pisze:A ja mam takie pytanko w sprawie Dragon Slayerka, a dokładnie runek jakich na nim tworzycie.

Mam zamiar zrobić sobię oddziałek slayerów, w którym będzie siedział Smokobójca, 2 runy-pewniaki to MRoSwiftness i RoCleaving, zastanawiam się nad trzecią runą i nie mogę zdecydować czy runa +1 do ataków czy runa +1 do trafienia. Jakiś doświadczony gracz mógłby powiedzieć, która runa bardziej się spłaca przy Smokobójcy? Z góry dziękuje za pomoc.
ja zawsze dawałem w tym zestawieniu +1 do hita, ale to przez mojego pecha w kościach i fakt, że często mi dwójki wypadały ;) Ogólnie zawsze wolałem tą runę od +1 atak chociaż niektórzy mają odwrotnie i stosują drugą opcję z powodzeniem. To już zależy od Ciebie czy uważasz, że masz farta w kościach.
Obrazek

Awatar użytkownika
Irek_Dwarf
Chuck Norris

Ja uważam że wyposażony Slayer to jest darmowe około 100 punktów. Najlepiej dać gołego :mrgreen:
Obrazek

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Prosiłbym jeszcze o pomoc jakiegoś doświadczonego gracza w związku z ruchem żyrokopteru.
Ruch gyrosa to 3d6, jezeli wylosuje np. 1, 3 i 4 to znaczy, ze wartosc ruchu kopterka to 8, ale teraz pytanko czy moze on "maszerowac" i leciec na 16 cali? Musze przyznac, ze nie rozkminilem tego : /
Obrazek

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

podczas normalnego ruchu/marszu nie rzucasz na dystans.
-Normalnie rusza się 10", maszeruje na 20"
-gdy szarżuje to na 10" + 3k6" i odrzucasz najniższy wynik
-gdy gonisz/uciekasz to na 3k6" i odrzucasz najniższy wynik.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Całuje po stopach. Myslalem, ze poprostu rusza się 3d6.
Obrazek

Awatar użytkownika
pingu
Falubaz

Post autor: pingu »

No i pamiętaj że po marszu nie możesz strzelić nim.
Obrazek
Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...

ODPOWIEDZ