Cibi, wszystko fest, tylko moj pegaz jest fizycznie zdolny dojsc do przeciwnika. Scislej mowiac, doleciec. I tu wlasnie pojawia sie problem w interpretacji. Niby przelatuje nad swoimi jednostkami, ale pytanie w ktorym momencie musze wyladowac.Cibi pisze:@Afro:
1) Nie możesz. Str 55, 'Reforming from victory'2) Make way jest dobrowolne - jeśli chcesz przenieść jakiegoś herosa do walki, to możesz to zrobić. Nic Cię do tego nie zmusza.There is one special restriction on a combat reform - it cannot be used to get a model (friend or foe) out of base contact with the enemy if it was in contact before the reform was made
3) Najrozsądniej będzie zastosować zasadę dla 'incomplete ranks', ze strony 49 RB.
@farthan: strona 61 RB, akapit 'No more foes'. Nie testuje.
@Rince:
Tutaj mocne IMO: musisz zatrzymać się przed oddziałem. W drugiej sytuacji nie możesz się zatrzymać przed allignem na innym modelu.
EDIT:
Odnośnie pierwszej sytuacji, RB strona 13, akapit '1" apart':W Twoim przypadku nie nie jest to 'result of moving into contact with a unit it did charge', więc nie możesz złamać zasady 1" apart.Occasionaly, a unit will have approached within 1" of a unit it did not charge as the result of moving into contact with a unit it did charge. This is perfectly acceptable(...)
W drugiej sytuacji: ruch przed allignem nie jest 'wirtualny', więc nie może zahaczyć żadnej innej jednostki. Jednostka szarżująca musi być fizycznie zdolna dojść w szarży do przeciwnika.
@Byro: RAWowo taki oddział ma szereg od 5 modeli, ale to dość głupia interpretacja. Chodziło zapewne o 'mixed units', np kroxigory ze skinkami. Zdroworozsądkowo należy uznać, że tak ustawiony oddział dostanie +1 za szereg, ale RAW mówi co innego.
@Aron_Banalny:
Mag z drugiego szeregu nie ma LoS na potrzeby magii. Na potrzeby strzelania ma, zasada 'Fire in two ranks' daje LoS z drugiego szeregu tylko 'for the purposes of all shooting attacks'.
8 edycja- pytania
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: 8 edycja- pytania
Z życia europejskiego battlowca: "im going to play on UB cause we have a bomb in school, so unexpectedly some free time".
pytam, żeby się upewnić...
ognisty atak wyłącza na całą turę gracza regenkę, czy tylko na jakąś fazę ?
np. jeśli w fazie magii dostanę ognistym pociskiem, to czy w fazie strzelania mam regenkę, czy nie ?
pozdrawiam
np. jeśli w fazie magii dostanę ognistym pociskiem, to czy w fazie strzelania mam regenkę, czy nie ?
pozdrawiam
Podpis usunięty, gdyż narusza regulamin forum podpunkt 5.1 http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=12&t=69
pozdrawiamy
Administracja
pozdrawiamy
Administracja
- Donderwolf
- Wałkarz
pytanko... w RB nie ma mowy o ruinach, w uściśleniach też nie. jak je traktujecie?!
-
- Chuck Norris
ja traktuję je albo jako budynek albo teren niemożliwy do przejścia, który blokuje linię wzroku lub nie (rzut kostką jak nie ma odpowiedniego modelu)Donderwolf pisze:pytanko... w RB nie ma mowy o ruinach, w uściśleniach też nie. jak je traktujecie?!
-
- Chuck Norris
mam pytanie odnośnie szarży:
czy mogę mierzyć odległość do szarży od najblizszego modelu np. 16 cali, nawet jeżeli znajduje się za impossible terrain i nie ma on Line of sight do celu szarży (szarża jest teoretycznie możliwa bo inny model znajdujący się 23 cale od celu widzi wroga a odział musi zrobić duży Wheel) i czy wystarczy rzucić 16 by dobiec?
czy mogę mierzyć odległość do szarży od najblizszego modelu np. 16 cali, nawet jeżeli znajduje się za impossible terrain i nie ma on Line of sight do celu szarży (szarża jest teoretycznie możliwa bo inny model znajdujący się 23 cale od celu widzi wroga a odział musi zrobić duży Wheel) i czy wystarczy rzucić 16 by dobiec?
jezeli masz zasieg w lini prostej to masz nieskończenie wiele ruchu by w legalny sposób się dostawić wykonując maxymalnie jednego 90 stopniowego wheela. oczywiscie musisz dostawić się do odpowiedniej strefyscoutmaster pisze:mam pytanie odnośnie szarży:
tylko do końca fazy. Flaming attacks daje takę przerzut "to wound" jak bijesz w ludziki w domku i to że siejesz strach w warbeastach cavalary i chariotach:)janq79 pisze:pytam, żeby się upewnić...
pozdrawiam
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.
nie bo nie może brać w ogóle magicznych przedmiotów, AB się kłania
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
też mi się marzyły wraty z regenką...MarcinMP pisze:Czy eretyczny BSB wampirów może brać magiczny sztandar ?
Mam inne pytanie:
magic resistance działa teraz tak, że daje wardy, zamiast dodatkowych kostek z tego co pamiętam...
- jeśli w oddziale jest bohater z MR 1 to oddział ma warda na 6+ od czarów ?
- co, jeśli w oddziale jest dwóch bohaterów i jeden ma MR 1, a drugi np. 2 ? Czy wtedy oddział ma MR 3, czyli warda na 4+ ?
pozdrawiam.
Podpis usunięty, gdyż narusza regulamin forum podpunkt 5.1 http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=12&t=69
pozdrawiamy
Administracja
pozdrawiamy
Administracja
Czy będąc lordem chaosu na dysku (troop type cavalry) widzę damselke bretonska w drugim szeregu dla potrzeb 3 oka tzeentcha?
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.
a co, jeśli oddział ma sztandar dający MR1 i dołączamy do niego bohatera z MR3 ?Młody Pajak pisze:Bierzesz najwyższy współczynnik MR.
sumuje się, czy bierzemy najwyższy współczynnik ?
jeszcze jedno pytanie:
w oddziale GG stoi sobie wampirek z fancers blades (ws 10)
oddział ten dostaje WS od innego wampirka (ws6)
czy wampirkowi z fancers blades WS zostaje obniżony do 6, czy pozostaje (z magicznego przedmiotu) 10 ?
pozdrawiamy
Administracja
pozdrawiamy
Administracja
a co, jeśli chodzi o moje drugie pytanie ?
janq79 pisze:
jeszcze jedno pytanie:
w oddziale GG stoi sobie wampirek z fancers blades (ws 10)
oddział ten dostaje WS od innego wampirka (ws6)
czy wampirkowi z fancers blades WS zostaje obniżony do 6, czy pozostaje (z magicznego przedmiotu) 10 ?
pozdrawiamy
Administracja
pozdrawiamy
Administracja
Dziękuje za odpowiedz. AB czytałem i jest tam kilka błędów.misha pisze:nie bo nie może brać w ogóle magicznych przedmiotów, AB się kłania
Masz racje przy eterykach jest napisane, iż nie mogą brać magicznych przedmiotów.
Przy BSB-ku jest zapis, jeżeli kupi magiczny sztandar to nie może kupić magicznych przedmiotów i odwrotnie.
Ale bardziej mi chodzi o zapis, iż BSB może kupić dowolny sztandar magiczny.
Wiadomo jest, iż zasady z AB są nadrzędne nad RB, ale która zasada jest nadrzędna eteryczność czy zasada BSB w tym przypadku ?