Grałem goblinami na WOCH i miałem dziwną sytuację:
Trwający 2 tury combat dwóch giantów i unit'u squigów ze smokiem:
http://img696.imageshack.us/i/82017450.png/
podszarżował deamon prince i 4 chaos knightów:
http://img3.imageshack.us/i/26406862.png/
w następnej turze giant zabił lorda na dragonie, a drugi wrzeszczał więc wygrałem combat, chaos knightci ld zdali deamon prince też. squigów zginęło 2 i pół i jeden herder. więc przegrupowałem się squigami:
http://img340.imageshack.us/i/79779122.png/
w czasie mojej tury dotego combatu dołączył się chariot i vyverna, która z szarży wykończyła smoka:
http://img405.imageshack.us/i/68931864.png/
i teraz:
czy gianty przyłączją się do combatu z chaos knightami i daemonprincem?
czy virka i chariot się przyłączają?
czy virka i chariot overranują
czy virka może overranować przez squigi?
Pytania odnośnie dużych combatów.
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Pytania odnośnie dużych combatów.
Kalesoner pisze:Mi się temat podoba. Nie wiem o co wam chodzi. Poczytalbym co ma jeszcze Glonojad do napisania.
Giganci, Wywerna i Chariot od momentu zniszczenia smoka są poza walką. Jeśli do zniszczenia smoka doszło przed rozegraniem CR za całą walkę, to obrażenia zadane przez te jednostki wliczają się do do Twojego CR, ale inne bonusy do CR pochodzące od tych oddziałów (tj. sztandary, szarże itp.) nie. ---- zasady z RB, str. 61 "No more foes".
Wywerna i Chariot mogą wykonać overrun (inaczej specjalna odmiana pursue). Ruch overrun jest wykonywany po ziemi (nawet dla wywerny - zasady jednostek z "fly" dla flee and pursue), dlatego też obie te jednostki zatrzymają się 1 cal od squigów nie przebiegając przez nie (zakładając, że nie wykonałeś błędnego combat reforma i nie zrobiłeś miejsca na overrun dla chariota, jakby wynikało z ostatniego obrazka) ---- zasady z RB, str. 58 "Pursuit into obstruction" i "Overrun", str. 70 "Fly".
Wywerna i Chariot mogą wykonać overrun (inaczej specjalna odmiana pursue). Ruch overrun jest wykonywany po ziemi (nawet dla wywerny - zasady jednostek z "fly" dla flee and pursue), dlatego też obie te jednostki zatrzymają się 1 cal od squigów nie przebiegając przez nie (zakładając, że nie wykonałeś błędnego combat reforma i nie zrobiłeś miejsca na overrun dla chariota, jakby wynikało z ostatniego obrazka) ---- zasady z RB, str. 58 "Pursuit into obstruction" i "Overrun", str. 70 "Fly".
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."
Z obrazka wynika, że jeden z nich zatrzymałby się przed chariotem, a drugi przed squigami. Jednak jeśli obrazek nie odpowiada rzeczywistemu obrazowi sytuacji i giganty miałyby prostą niezablokowaną drogę do rycerzy chaosu, to mogłyby z overruna wjechać w rycerzy (o rzut na zasięg byłby wystarczający). Wtedy prawdopodobnie blokowałyby overrun wywernie i ewentualnie chariotowi (a jeśli nie chariotowi, to chariot z overruna zatrzymałby się na squigach jak napisałem post wyżej), którzy zatrzymaliby się od nich 1 cal.Jeżus pisze:a jeśli gianty mogłyby overrunować bo zabiłyby smoka z szarży??
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."
Od razu podepnę się pod pytanie, kiedy wykonuje się overrana przy out of combat?
Mamy taką sytuację"
---------ssssss
-------mssssss
-------mssssss
-------mssssss
-----bsbS
---------wwwwww
---------wwwwww
s- saurusy
m- swordmasterzy
bsb- HE
S- salka
w- white lions
I teraz uwolnieni White lionsi jak rozumiem mogą ovverranować i wpaść w saurusy?
Jeżeli BSB zabije szybciej salkę to mogę zrobić overrana lewkami i wypłacić ataki saurusom?
Mamy taką sytuację"
---------ssssss
-------mssssss
-------mssssss
-------mssssss
-----bsbS
---------wwwwww
---------wwwwww
s- saurusy
m- swordmasterzy
bsb- HE
S- salka
w- white lions
I teraz uwolnieni White lionsi jak rozumiem mogą ovverranować i wpaść w saurusy?
Jeżeli BSB zabije szybciej salkę to mogę zrobić overrana lewkami i wypłacić ataki saurusom?
Jest to jeden combat, overrun robisz jak go zakonczysz. Wpadniesz w saurusy, ale juz ich nie bedziesz bil bo ten combat juz rozegrales.
zastanwaia mnie jednak czy najpierw robic ucieczke/pogon a potem overrun czy na odwrot. pomysle i napisze.
zastanwaia mnie jednak czy najpierw robic ucieczke/pogon a potem overrun czy na odwrot. pomysle i napisze.