poradniki

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
voodooml
Powergamer Rozpiskowy

poradniki

Post autor: voodooml »

pytanko, czy poradniki GW typu "how to paint citadel miniatures" sa cos warte? i czy istnieja jakies ksiazki warte przeczytania, (jezyk, wolalbym polski, ale jak nic skomplikowanego i obrazkow duzo, to po ang tez da rade :P)

Joncek
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Joncek »

No pewnie że warto z samego patrzenia na obrazki można się dużo domyśleć wywnioskować o sposobach malowania figurek.
voodooml pisze:czy istnieja jakies ksiazki warte przeczytania
Ja zetknąłem się jedynie z powyższą "how to paint citadel miniatures" więc nie pomogę.
Ogólnie polecam tutoriale na tym forum jest też parę na stronie GW i w necie mnóstwo ludzi
prowadzi poradniki.

voodooml
Powergamer Rozpiskowy

a pare latek temu wychodzila gazeta lotr sa moze na chomiku albo og. na necie czesci wspomnianej gazety?

voodooml
Powergamer Rozpiskowy

przekartkowalem pdf'fowego how to paint... wg. gw, i pare fajnych technik tam jest, tylko chwile nad tym posiedze zanim to poprzetlumaczam, j.polski by tu mimo wszystko pomogl :P

Joncek

voodooml pisze:a pare latek temu wychodzila gazeta lotr sa moze na chomiku albo og. na necie czesci wspomnianej gazety?
Zostaje ci tylko poszukać ,widziałem parę tych gazetek i dobrą rzeczą było w nich to iż
pokazywały zdjęcia malowania "krok po kroku".
Polecam jednak uczyć się angielskiego bo jest on nierozwiązalnie związany z tym hobby bo nie liczę aby ktoś przetłumaczył te książki na j.polski.

voodooml
Powergamer Rozpiskowy

hej, hej, uczyc/umic to jedna sprawa a troche czasu zajmuje przetlumaczenie 90 stron, nie? :D :D

Joncek

voodooml pisze:hej, hej, uczyc/umic to jedna sprawa a troche czasu zajmuje przetlumaczenie 90 stron, nie? :D :D
Powodzenia
I życzę ładnie pomalowanych ludków :-P

voodooml
Powergamer Rozpiskowy

ladnie, w sumie ladnie sa, mi trza technik rozjasniania, cieniowania z tlumaczeniem, juz sie lapie wszystkiego. ta ksiazeczka gw wyglada zachecajaco :) a gazetki musze miec. nie mam jeszcze pojecia gdzie to znalezc :D jak ktos ma w domu, to prosze o skany :mrgreen:

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Przenioslem wątek, tu pasuje lepiej niż w tutorialach :wink:
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Matijjos
Wodzirej

Post autor: Matijjos »

ja także posiadam podręcznik how to paint citadel miniatures i myślę, że jest to "ciekawa lektura". sporo jest tam zdjęć- no niby z patrzenia można się dużo nauczyć ale według mnie to mogło być więcej jakiś tutków, fajne są palety łączenia kolorów i takie tam różne rzeczy. ogólnie według mnie warto kupić jak jest się początkującym

Joncek

Poszperałem w necie i znalazłem takie cuś
http://www.chestofcolors.com/cofc-postn ... e=Sections
Może się komuś przyda

voodooml
Powergamer Rozpiskowy

danke, popatrze. ale i tak jak ktos ma gazetki lotra to blaagam o skany (chocby czesci w czesciach, nie musi byc to cala seria - choc jak mowilem takowa nie pogardze :P )

Joncek

Znalazłem numery 1-5
Jak będę miał czas to po-skanuję i cię PW powiadomię
Ps. Mam skanować całe czy tylko te części o malowaniu ?

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

To ja jeszcze zasugeruję czytanie artykułów o malowaniu w White Dwarfach, na Cytadeli, stronie Genialnego Wydawcy i Chest of Colors też. Osobiście najbardziej lubię poradniki GW: mają wyraźne zdjęcia i dokładny opis całej procedury. Z artykułami innego pochodzenia bywa różnie.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Cormagh
Dr. House

Post autor: Cormagh »

Jak w powyższych postach. Dorzucę jeszcze, że jakiś czas temu bardzo dobry podręcznik malowania wydało coolminiornot. Swoją droga warto zajrzeć do tamtejszego forum - znajdziesz tam sporo wartościowych artykułów (niektóre całkiem opasłe) i poradników - mnie w swoim czasie na kolana powalił jeden taki o rzutowaniu światła na powierzchnie trójwymiarowe :shock:
Nic tak nie przekona w dyspucie, jak dwie stopy krasnoludzkiej stali między łopatkami. Trudno zignorować tak celny argument.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mam w sobie taki potencjał, że gdybym tylko chciał, rzuciłbym do swych stóp cały świat. Na szczęście dla świata jestem na to zbyt leniwy...

voodooml
Powergamer Rozpiskowy

Jacek92 pisze:Znalazłem numery 1-5
Jak będę miał czas to po-skanuję i cię PW powiadomię
Ps. Mam skanować całe czy tylko te części o malowaniu ?
wszystko jesli moglbym prosic :)

ODPOWIEDZ