Nasze dzieła i starania czyli rozpiski brodaczy

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Re: Nasze dzieła i starania czyli rozpiski brodaczy

Post autor: Rakso_The_Slayer »

no to rozpiska ode mnie. Format 3k (moim zdaniem jeden z sensowniejszych w 8 ed).

1 Thane @ 152.0 Pts
General; Dwarf Handgun; Gromril Armour; Shield
Runic Talisman [25.0]
Master Rune of Challenge
Runic Armour [30.0]
Rune of Resistance
Rune of Stone
Runic Weapon [20.0]
Rune of Cleaving

1 Thane @ 165.0 Pts
Gromril Armour; Battle Standard
Runic Armour [65.0]
Master Rune of Gromril
Rune of Preservation
Rune of Resistance
Runic Weapon [10.0]
Rune of Fire
Rune of Speed

1 Runesmith @ 147.0 Pts
Gromril Armour; Shield
Runic Talisman [75.0]
Master Rune of Balance
Rune of Spellbreaking

1 Runesmith @ 147.0 Pts
Gromril Armour; Shield
Runic Talisman [75.0]
Rune of Spellbreaking
Spelleater Rune

1 Master Engineer @ 134.0 Pts
Great Weapon; Dwarf Handgun; Gromril Armour
Runic Armour [5.0]
Rune of Stone
Runic Talisman [45.0]
Master Rune of Spite

28 Longbeards @ 447.0 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Standard; Musician
Runic Banner [45.0]
Rune of Battle
Rune of Determination

1 Greatbeard @ [10.0] Pts

29 Warriors @ 325.0 Pts

1 Veteran @ [10.0] Pts

12 Quarrellers @ 161.0 Pts
Great Weapon; Crossbow; Light Armour; Musician

12 Thunderers @ 180.0 Pts
Dwarf Handgun; Light Armour; Shield

27 Troll Slayers @ 381.0 Pts
Musician

3 Giant Slayer @ [78.0] Pts

1 Grudge Thrower @ 145.0 Pts
Engineer
Engineering Runes [50.0]
Rune of Accuracy
Rune of Penetrating

1 Engineer @ [15.0] Pts
Light Armour

3 Crew @ [0.0] Pts
Light Armour

1 Grudge Thrower @ 150.0 Pts
Engineer
Engineering Runes [55.0]
Rune of Accuracy
Rune of Burning
Rune of Penetrating

1 Engineer @ [15.0] Pts
Light Armour

3 Crew @ [0.0] Pts
Light Armour

1 Cannon @ 140.0 Pts
Engineer
Engineering Runes [35.0]
Rune of Forging

1 Engineer @ [15.0] Pts
Light Armour

3 Crew @ [0.0] Pts
Light Armour

1 Cannon @ 145.0 Pts
Engineer
Engineering Runes [40.0]
Rune of Burning
Rune of Forging

1 Engineer @ [15.0] Pts
Light Armour

3 Crew @ [0.0] Pts
Light Armour

1 Bolt Thrower @ 60.0 Pts
Engineer

1 Engineer @ [15.0] Pts
Light Armour

3 Crew @ [0.0] Pts
Light Armour

5 Miners @ 60.0 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Musician

5 Miners @ 60.0 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Musician

Models in Army: 146

Total Army Cost: 2999.0

Kilka uwag:
- Generałem nie musi być thane. W sumie można nim mianować któregoś z runesmithów i go kitrać później.
- względem antymagii mamy 3 bonusowe Kostki co oznacza, że mamy zazwyczaj tyle samo lub więcej DD. Do tego zjadaczka na najgorszy czar i dwa dodatkowe scrolle.
- thane z Master rune od chono-tu do ściągania smoków w oddział, lub do niwelowania zagrożeń maszyn.
- magister inżynier siedzi w klocku lub w strzelcach boostując maszynkę. Ku mojemu zaskoczeniu w tej konfiguracji okazał się niezwykle twardy i jeszcze nigdy mi nie zginął samemu całkiem przyzwoicie klepiąc.
- samotna balista gdzieś z boku, przy krawędzi stołu. Albo przeciwnik poświęci przynajmniej jeden oddział żeby się nią zająć i tym samym odciążając nasze główne siły. Albo będzie dostawał co turę strzała z flanki. Zawsze mi się na to ludzie łapią. Zastanawiam się jeszcze nad wrzuceniem tam wybuchania. 2k6 hitów to zawsze coś, nawet takie pegazy może zaboleć.
- dwa małe oddziały górników do zajmowania się parkiem maszynowym (gdyby moje maszynki zawiodły) i do samobójczych misji blokowania i odginania szarż przeciwnika. Taniutcy więc podobnie jak z balistą, nie szkoda ich. A zdziałać potrafią zaskakująco wiele.
- wiem, że slayerzy w tej edycji nie są jacyś turbo fajni ale za bardzo lubię ten oddział żeby go nie wystawiać.
Obrazek

Awatar użytkownika
Łukasz_
Chuck Norris

Post autor: Łukasz_ »

Złożyłem 20 min temu niemal identyczną rozpiskę :shock: Jakimiś pojedynczymi modelami w klockach się chyba różniła. Mi się takie założenie bardzo podoba. Lordowie aż tak wiele nie robią zwykle w czasie moich bitew, a tu starcza w końcu miejsca na 3 duże oddziały do combatu :) Uwielbiam też ideę małych oddziałów minerów i bolczyka. Może w najbliższą niedzielę przetestuję coś takiego i napiszę jak było.

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

powiem ci rakso, ze az z ciekawosci przetestuje twoja rozpiske :)
tylko:
po co ci handgun na thanie? po marszu i tak nie postrzelasz. a jak bedziesz w zasiegu to lepiej zaszarzowac niz strzelac. przy s&s, jeden pistolet, tez niewiele zrobi.
2h na ME niewiele sie zda przy takim AS.
i moze minerow polaczylbym w jeden oddzial albo zastapil czyms innym. ale to pewnie moje skrzywienie po dzisiejszym dniu gdzie od 2 do 4 tury wyrzucalem same 1 (mialem drilla i tez wypadalo 1) na wyjscie minerow.

tak to, jak juz wspominalem, rozpa wyglada calkiem ladnie. do przetestowania :D
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

Morsereg pisze: po co ci handgun na thanie? po marszu i tak nie postrzelasz. a jak bedziesz w zasiegu to lepiej zaszarzowac niz strzelac. przy s&s, jeden pistolet, tez niewiele zrobi.
lubie takiego handguna. Razem z ME mam dwóch snajperów do ściągania fanatyków/osamotnionych po ostrzale z maszyn bohaterów, skaveńskich zabawek itp. Poza tym zawsze coś tam się ustrzeli. handgun ma 24 zasięgu, my 15 szarży więc zanim będę mógł szarżować to sobie postrzelam ;) poza tym nie zawsze opłaca się wykonywać szarżę i wybijać się z szyku.
2h na ME niewiele sie zda przy takim AS.
chodzi Ci o dwuraka? ładnie nim zabijał np. bretońskich rycerzy czy saurusy. Jak pisałem, ME w tym zestawieniu mi się zaskakująco dobrze sprawdza.

i moze minerow polaczylbym w jeden oddzial albo zastapil czyms innym. ale to pewnie moje skrzywienie po dzisiejszym dniu gdzie od 2 do 4 tury wyrzucalem same 1 (mialem drilla i tez wypadalo 1) na wyjscie minerow.

tak to, jak juz wspominalem, rozpa wyglada calkiem ladnie. do przetestowania :D
Co do minerów to wystawiałem wcześniej jeden oddział z muzykiem większy (7-10 typa). Spisywali się bardzo fajnie. Tu chciałem przetestować dwa oddziały malutkie. Takie do misji samobójczych i niszczenia maszyn (lub przynajmniej odwracania ich ognia na jedną/dwie tury od ważniejszych rzeczy).
Obrazek

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Post autor: Grazbird »

rozpiska ciekawa.
dawno temu pisałem, żeby wystawiać ME.
Mi najlepiej sprawdza się z R.of stone, dwurakiem i handgunem.
Dwóch takich kolesi i jest okej. dlaczego ?
Bo nie tylko re-rolle u maszyn ale dobry strzał z handguna i walnięcie z dwuraka. idealny do 20stki warriorów z GW pilnującej maszyn lub 20stki thundów/kuszoli.

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Post autor: cahir »

Graz, a jak wystawiasz tą 20tkę Warków, żeby nie blokowała LoSa?
Bo jestem ciekawy i zainteresowany pomysłem ;]
Chodzi mi oto czy tak jak Thundów/Kuszoli czy w normalnym szyku 5x4?
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."

Awatar użytkownika
pingu
Falubaz

Post autor: pingu »

Teraz taki mój pomysł, turniej na 1779 pkt. bez lordów. Tylko zastanawiam się czy zamiast jednego gyrosa nie dać BSB ze strolazem i zamiast zabójców rangerów.

Dwarfs 1779

1 Runesmith @ 149.0 Pts
Gromril Armour; GW
Runic Talisman [75.0]
Rune of Spellbreaking x3

1 Dragonslayer @ 50.0 Pts

50x Warriors @ 475.0 Pts
Shield ; Heavy Armour; FCG

29x Hammerers @ 428.0 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; FCG
Runic Banner:
Master Rune of Grugni

28 Troll Slayers @ 352.0 Pts
Musician, Standard
1 Giant Slayer @ [33.0] Pts

1 Bolt Thrower @ 45.0 Pts

2x Gyrocopter @ 280.0 Pts

Total Army Cost: 1779.0

Ponadto biorę żyrka ponieważ są małe modyfikacje na turnieju:
Modyfikacje zasad:
- lasy całkowicie zasłaniają widzenie (na każdym stoi 40 drzewek) oraz mają wyskość "6".
- wszystkie jednostki używające templatów trafiają zgodnie z podręcznikiem 8 edycji (trafia wszystko czego dotknie) bez względu na zapis w armybooku.
Obrazek
Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

BSB ze Strollazem jest miękki. Najlepiej trzymać go w unicie Hamków z Lordem na tarczy, bo wtedy przechodzi do drugiego szeregu dając jednocześnie bonusy.
Mało strzelania ;/
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."

Awatar użytkownika
pingu
Falubaz

To nie ma być strzelanie, a ofens:D w 7 ed za duzo się nastrzelałem i to mi zbrzydło. Z tego co patrzyłem na liście do 70% wszelkiego rodzaju elfy to żyrki mogą pocisnąć:D
Obrazek
Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Elfy elfami, a co jak trafisz na kogoś innego? WoCh? DoCh? ;]
Zresztą, napisz jak poszło, bo aż jestem ciekaw.

Awatar użytkownika
pingu
Falubaz

właśnie chaosu nie widzę:P a na chaos to zabójcy pójdą pierwszą linią:P
Obrazek

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Post autor: Grazbird »

5x4.
ostatnio do pilnowania maszynek wrzucam 20stkę warków z GW i Magistra. No i sprawdza się świetnie.
20stka jest teraz bardzo uniwersalna- i do pilnowania maszynek i do wjazdów z flanki.

Awatar użytkownika
pingu
Falubaz

Skoro tak mówisz to sie przetestuje na innym turnieju bo na tym to prócz żyrków to sama piechta;)
Obrazek

Awatar użytkownika
pingu
Falubaz

Po głębszym zastanowieniu chyba jeden gyros odpadnie a wezmę ME z drugą balistą.
Obrazek

Zieluny
Plankton

Post autor: Zieluny »

Witam,

oto moja rozpiska proszę o opinie :D
Gram głównie małe gry najczęściej przeciwko Orkom&Goblinom...

Kuba900 Pts - Dwarfs Army

1 * Thane @ 166.0 Pts
General; Oath Stone; Great Weapon; Gromril Armour; Shield
Runic Weapon [25.0]
Master Rune of Swiftness
Runic Talisman [25.0]
Master Rune of Dismay
Runic Armour [25.0]
Rune of Resistance

13 Thunderers @ 205.0 Pts
Dwarf Handgun; Light Armour; Shield; Standard

16 Warriors @ 159.0 Pts
Heavy Armour; Shield; Standard; Musician

8 Miners @ 124.0 Pts

1 Prospector @ [10.0] Pts

8 Miners @ 124.0 Pts

1 Prospector @ [10.0] Pts

1 Organ Gun @ 120.0 Pts
Misfire Chart

3 Crew @ [0.0] Pts
Light Armour

Dispel Pool: 4

Casting Pool: 2

Models in Army: 52

Total Army Cost: 898.0

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Zieluny pisze:1 * Thane @ 166.0 Pts
General; Oath Stone; Great Weapon; Gromril Armour; Shield
Runic Weapon [25.0]
Master Rune of Swiftness
Runic Talisman [25.0]
Master Rune of Dismay
Runic Armour [25.0]
Rune of Resistance
wiesz że w tym złożeniu masz runiczną broń jednoręczną z ASF (której musisz używać) i zwykłego dwuraka którego nigdy nie użyjesz?

jeśli chcesz wykuwać runy na GW to musisz wkupić "Master Rune Of Kragg the Grim".
"Master Rune of Dismay" to strata puktów, szczególnie w 8ed gdzie są przerzuty LD od BSB.
reszty rozpy nie ma co komentować bo pewnie grasz na tym co masz (domyślam się że 1,5 razy BoSP)
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Booxi
Falubaz

Post autor: Booxi »

w żadnej rozpisce nie pojawiają się IB czy są aż tak nieskuteczni ?

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

niestety tak.
ich bazowy AS (3+) jest sciagny do 5+ prawie przez wszystko. wiadomo jest jeszcze parry save ale to tez na 6+.
nie maja niestety zbyt wielkiej przezywalnosci.
brak stubborna tez sprawia, ze sa gorszym wyborem niz hammererzy.

w zeszlej edycji dzieki AS na 2+ (w cc) oraz brak takiej ilosci 2h weaponow na stolach - sprawial, ze mozna bylo cos nimi podzialac, ugrac. bardzo czesto wygrywalo sie statikiem z przeciwnikiem. w tej edycji, niestety tak sie nimi zagrac nie da.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Booxi
Falubaz

Post autor: Booxi »

szkoda, bo mam ich cały oddział a moje kolejne zakupy przez lata ograniczały sie raczej do zdobywania kolejnych wyszukanych modeli, grać miałem zamiar dopiero z tą edycją ale na zamych longach/warriorach i slayereach chyba niewiele ugram -.-

Awatar użytkownika
Gremli
Mudżahedin

Post autor: Gremli »

Wbrew pozorom na Longach i warkach da się grać. I to nawet dosyć skutecznie. Wariorzy z 2h naprawdę dają radę.
Ja tu tylko sprzątam.

ODPOWIEDZ