Czołgi
Moderator: #helion#
Re: Czołgi
Co do malowania to mi się podoba ,chociaż niebieskie drewno dziwnie wygląda. Podstawka trochę wysoka preferuje niższe ,ale Hellblaster zacny.
- Klnę się na Sigmara - nigdy nie weźmiecie mnie żywcem, upadli słudzy ciemności!
- Nigdy nie zamierzaliśmy. Zastrzelcie go.
Takaris Fellblade, kapitan Czarnej Arki "Udręka"
- Nigdy nie zamierzaliśmy. Zastrzelcie go.
Takaris Fellblade, kapitan Czarnej Arki "Udręka"
Mam takie pytanko.Bo w 8 ed zniesli US więc pytanie brzmi: Czy czołg ściąga bonus za ranki po szarży w bok ??
Jeżeli chodzi o niebieskie drewno to zamysł był taki, aby czołg prezentował się w barwach armii Altdorfu - a od chwili kiedy w jednym mieszkaniu u znajomych ujrzałem różową podłogę to mnie już nic nie zdziwi 
Czołg otrzymał wyróżnienie w konkursie malarskim na jednym z trójmiejskich turniejów kilka ładnych lat temu. Podstawka dlatego jest taka wysoka, bo miała być częścią dioramy jaką planowałem zrobić dla czołgu i kilku innych modeli (wspólnie z kilkoma modelami kawalerzystów miał szarżować z małego pagórka w regiment szkieletów - niestety na planach stanęło ale może jeszcze kiedyś się uda ...
Pozdrawiam

Czołg otrzymał wyróżnienie w konkursie malarskim na jednym z trójmiejskich turniejów kilka ładnych lat temu. Podstawka dlatego jest taka wysoka, bo miała być częścią dioramy jaką planowałem zrobić dla czołgu i kilku innych modeli (wspólnie z kilkoma modelami kawalerzystów miał szarżować z małego pagórka w regiment szkieletów - niestety na planach stanęło ale może jeszcze kiedyś się uda ...
Pozdrawiam
Emp/DoCh
"Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują" A.E.
"Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują" A.E.
Czyli np detka z 5 chłopa też nie ściąga ranek tak ??
-
- Warzywo
Czy czołg wystawia się na zwykłej podstawce od rydwanu (50x100mm), czy na jakiejś specjalnej?
PYTANIE:
CZOLG SZARŻUJE W DOOMWHEEL
jest w zasięgu szarży.
Doom deklaruje ucieczke.
Musze sie ruszyć na maksymalny zasięg szarży? czytalem że nie musze... jak to jest
moge sie ruszyc na częsciowy zasięg? albo mam wybór: MAX albo stoje i sie nie ruszam?
CZOLG SZARŻUJE W DOOMWHEEL
jest w zasięgu szarży.
Doom deklaruje ucieczke.
Musze sie ruszyć na maksymalny zasięg szarży? czytalem że nie musze... jak to jest
moge sie ruszyc na częsciowy zasięg? albo mam wybór: MAX albo stoje i sie nie ruszam?
Nie tak.
Zapisek o jechaniu na pełen dystans było częścią opisu fazy ruchu w regułach czołgu. Errata zmienia ten ustęp i ten zapisek został usunięty.
Dodatkowo, errata uwzględnia zapisek, że nie do zasięgu szarży nie dodaje się rezultatu rzutu 2d6 (czy też 3d6 z chariotowego swiftstride), natomiast nie ma wzmianki by nie rzucać tymi kośćmi w ogóle, to by z kolei znaczyło, że należy nadal rzucić i w wypadku spalonej szarży, przemieścić się o najwyższy wynik rzutu jak to w spalonych szarżach jest normalnie.
Nie wiem jak się LS do tego ustosunkuje, bo pierwotna powszechna opinia była taka, że czołg po spaleniu szarży stoi w miejscu, lecz po wczytaniu się można interpretować właśnie tak jak opisałem to powyżej.
Zapisek o jechaniu na pełen dystans było częścią opisu fazy ruchu w regułach czołgu. Errata zmienia ten ustęp i ten zapisek został usunięty.
Dodatkowo, errata uwzględnia zapisek, że nie do zasięgu szarży nie dodaje się rezultatu rzutu 2d6 (czy też 3d6 z chariotowego swiftstride), natomiast nie ma wzmianki by nie rzucać tymi kośćmi w ogóle, to by z kolei znaczyło, że należy nadal rzucić i w wypadku spalonej szarży, przemieścić się o najwyższy wynik rzutu jak to w spalonych szarżach jest normalnie.
Nie wiem jak się LS do tego ustosunkuje, bo pierwotna powszechna opinia była taka, że czołg po spaleniu szarży stoi w miejscu, lecz po wczytaniu się można interpretować właśnie tak jak opisałem to powyżej.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.
Chyba najbardziej aktualne (i dosłowne z punktu widzenia erraty) jest tak:
Deklarujesz szarżę, używając punkty pary.
Jeśli przeciwnik nie robi flee no to jedziesz i tyle.
Jeśli zrobi flee i ucieka poza zasięg szarży to rzucasz kośćmi (zdaje się, że 3 ze względu na chariot->swiftstrider) i palisz szarżę o najwyższy wynik.
Argumentacja:
W erracie stoi "do not add the usual 2d6 rolled to the charge distance" (może nie słowo w słowo). Nie stoi zaś "do not roll" - to sugeruje, że się rzuca, ale nie dodaje wyniku do zasięgu szarży.
Deklarujesz szarżę, używając punkty pary.
Jeśli przeciwnik nie robi flee no to jedziesz i tyle.
Jeśli zrobi flee i ucieka poza zasięg szarży to rzucasz kośćmi (zdaje się, że 3 ze względu na chariot->swiftstrider) i palisz szarżę o najwyższy wynik.
Argumentacja:
W erracie stoi "do not add the usual 2d6 rolled to the charge distance" (może nie słowo w słowo). Nie stoi zaś "do not roll" - to sugeruje, że się rzuca, ale nie dodaje wyniku do zasięgu szarży.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.
Wydaje mi się, że to jest najgłupsza zasada ósmej edycji - żeby traktować czołg jak chariot. Najbardziej klimatyczne zasady odnośnie czołgu były na 6 edycję.
Emp/DoCh
tak tylko wtrące doomwhell nie moze dać flee bo jest immune to psychology
” Rozejrzyj się dookoła. Zobaczysz ludzi, bez których ten świat byłby lepszy.”
Death Note
Galeria :
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=35349
Strona Malarska na Facebooku:
https://www.facebook.com/pages/Fallen-A ... 9393055688
Death Note
Galeria :
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=35349
Strona Malarska na Facebooku:
https://www.facebook.com/pages/Fallen-A ... 9393055688