15-16 Stycznia Klub Fantastyki "Obelisk" 2500pkt, Świdnik
- OverlordSlayer
- Wałkarz
15-16 Stycznia Klub Fantastyki "Obelisk" 2500pkt, Świdnik
Świdnicki Klub Fantastyki "Obelisk" ma zaszczyt zaprosić wszystkich entuzjastów gry bitewnej Warhammer Fantasy Battle na turniej.
Czas: 15-16 Stycznia 2011
Miejsce: Miejski Dom Kultury w Świdniku
Format: 2500pkt
Start: Zaczynamy się zbierać o 12 (rozstawianie stołów, makiet), a oficjalny start planowany jest na godzinę 14:00 (w końcu to sobota i niektórzy muszą się wyspać/wytrzeźwieć po piątku)
Gramy na aktualne zasady 8 edycji wg. zasad podręcznika z następującymi wyjątkami:
- zakaz tryplowania jednostek specjalnych
- zakaz dublowania jednostek rzadkich
Do gry użyjemy scenariuszy z podręcznika Warhammer 8ed:
1. Battleline
2. Dawn Attack
3. Battle For The Pass
4. Blood And Glory
5. Meeting Engagement
6. The Watchtower
Turniej ma charakter solowy i całkowicie przyjacielski więc nie podrzynamy sobie gardeł o punkty. Rozpiski będą tajne więc prosimy wszystkich o uczciwość podczas gry.
Rozpiski proszę przesyłać na adres michalluters1@wp.pl do 13 stycznia. Rozpiska wysłana na czas oznacza bonusik 10pkt do ostatecznego wyniku zawodnika.
Nie przejmujemy się proksami. Liczy się dobra zabawa.
Standardowo dodajemy punkty za walory hobbystyczne tj. malowanie, konwersje i WYSYWIG jednak nie będzie to w wielki sposób wpływało na ostateczny wynik. Liczy się przede wszystkim fair-play i umiejętność gry.
Wymagane jest posiadanie podręcznika własnej armii, aby uniknąć konfliktów na tle wyimaginowanych zasad bez pokrycia.
Miejsce zarezerwowane jest na dwa dni i w zależności od ilości osób obecnych zawodników więc rozegramy minimum 3 tury. Czasu i miejsca jest mnóstwo i jest możliwość noclegu na miejscu. Zaraz obok MOK'u są sklepy Społem, Stokrotka, Biedronka więc z głodu nie umrzemy.
Serdecznie zapraszamy wszystkich chętnych do gry. Lublin, Łęczna, Chełm - czas abyście Wy się u nas pojawili
Mapka:
Zgłoszeni zawodnicy:
1. Sernik - Orcs & Goblins
2. Tocz
3. Czop
Czas: 15-16 Stycznia 2011
Miejsce: Miejski Dom Kultury w Świdniku
Format: 2500pkt
Start: Zaczynamy się zbierać o 12 (rozstawianie stołów, makiet), a oficjalny start planowany jest na godzinę 14:00 (w końcu to sobota i niektórzy muszą się wyspać/wytrzeźwieć po piątku)
Gramy na aktualne zasady 8 edycji wg. zasad podręcznika z następującymi wyjątkami:
- zakaz dublowania jednostek rzadkich
Do gry użyjemy scenariuszy z podręcznika Warhammer 8ed:
1. Battleline
2. Dawn Attack
3. Battle For The Pass
4. Blood And Glory
5. Meeting Engagement
6. The Watchtower
Turniej ma charakter solowy i całkowicie przyjacielski więc nie podrzynamy sobie gardeł o punkty. Rozpiski będą tajne więc prosimy wszystkich o uczciwość podczas gry.
Rozpiski proszę przesyłać na adres michalluters1@wp.pl do 13 stycznia. Rozpiska wysłana na czas oznacza bonusik 10pkt do ostatecznego wyniku zawodnika.
Nie przejmujemy się proksami. Liczy się dobra zabawa.
Standardowo dodajemy punkty za walory hobbystyczne tj. malowanie, konwersje i WYSYWIG jednak nie będzie to w wielki sposób wpływało na ostateczny wynik. Liczy się przede wszystkim fair-play i umiejętność gry.
Wymagane jest posiadanie podręcznika własnej armii, aby uniknąć konfliktów na tle wyimaginowanych zasad bez pokrycia.
Miejsce zarezerwowane jest na dwa dni i w zależności od ilości osób obecnych zawodników więc rozegramy minimum 3 tury. Czasu i miejsca jest mnóstwo i jest możliwość noclegu na miejscu. Zaraz obok MOK'u są sklepy Społem, Stokrotka, Biedronka więc z głodu nie umrzemy.
Serdecznie zapraszamy wszystkich chętnych do gry. Lublin, Łęczna, Chełm - czas abyście Wy się u nas pojawili
Mapka:
Zgłoszeni zawodnicy:
1. Sernik - Orcs & Goblins
2. Tocz
3. Czop
Ostatnio zmieniony 13 sty 2011, o 16:31 przez OverlordSlayer, łącznie zmieniany 4 razy.
Gwoli ścisłości adres, na który należy wysyłać rozpy to - michalluters1@wp.pl (w ogłoszeniu jest literówka )
Będę również, Pedzio Elfami
rozumiem że zapisek "Gramy na aktualne zasady 8 edycji wg. zasad podręcznika z następującymi wyjątkami:
- zakaz dublowania jednostek rzadkich"
nie dotyczy HE..
PS. Ludzie ze Świdnika podajcie swoje nr telefonów
- zakaz dublowania jednostek rzadkich"
nie dotyczy HE..
PS. Ludzie ze Świdnika podajcie swoje nr telefonów
- OverlordSlayer
- Wałkarz
Widzę, że Tocz już zaczyna swoje machlojki. Dobrze, niech Ci będzie Ty Elito Starego Świata. Uznajmy to za modyfikator -1 do jednostek specjalnych i -1 do jednostek rzadkich. Czyli niee ma 2x Hellcannon tylko 1. Nie ma 3 orłów elfów tylko 2 co i tak jest już naciągnięciem, ale co mi tam. Satysfakcja będzie o wiele większa kopiąc Ci zad przy pojedynku :p. Zadowolony?
-
- Oszukista
ale dziwne zasady... A ja mam jedno pytanie: jak rozliczacie zwycięstwa? w podręczniku opcje są trzy: zwycięstwo, remis (praktycznie niemożliwe w większości scenariuszy) i porazka. I co was boli to dublowanie i tryplowanie? Aż takie chore kombosy z tego wychodzą? Z tego co wiem, to to praktycznie nie ścina aktualnie 2 topowych armii (vc, HE), troche osłabia skaveny, bretę, WOCH. Z czego najmniej WOCH, mogę sobie w tej armii wyobrazić dużo znacznie lepiej zainwestowanych punktów niż 2 helki. I sugeruję: ogarnijcie przez ten tydzien plan godzinowy (bo jak nie to możecie mieć mordercze opóźnienia) i ustalcie odgórnie scenariusze. A, i jak chcecie jakieś specjalne tereny robić, to najlepiej przyklejcie OBOK terenu notkę, co dany teren robi. Inaczej łatwo się zapomina. Żeby ni było że się tylko czepiam: ogromny plusik ode mnie za tajne rozpiski
Termin mi niestety nie pasuje- egzaminy się powoli zaczynają, a co do ograniczeń to Regis ma rację, po co wrzucać wszystkie armie do jednego worka- mocniejszych to nie boli a np. moje khemrii już tak
BEER FOR THE BEER GOD
CANS FOR THE CANS THRONE
CANS FOR THE CANS THRONE
- OverlordSlayer
- Wałkarz
Rzeczywiście, nie pomyślałem. Lepiej jest robić bajzel na wzór listy sędziowskiej i zacząć tworzyć nowe podręczniki armii. Weźcie się opanujcie. Macie problemy z czytaniem czy co? "Zasady podręcznikowe z następującymi wyjątkami". Tylko tyle. Co to za wielkie ograniczenia? Jedyne co to wprowadza to to, że nie zobaczymy armii wampirów z dwiema jednostkami Krwawych Rycerzy, którzy wszystko zjadają i dwóch czołgów na raz. Nie będziemy grzebać w każdej armii po kolei i wyciągali co jest przegięte, a co nie wzorem znanych juz nam idiotów. Zasady z podręcznika są dobre i zalezy nam na tym, aby wynik walk był całkowicie oparty na umiejętnościach graczy, a nie na sile armii. Każda armia jest na tyle silna żeby pokonać każdego. Trzeba umieć tylko nią grać.
Co do punktów to dowiecie się na miejscu. Będzie bardzo podobnie do tego co zazwyczaj stosowaliśmy na turniejach w Lublinie czy Łęcznej.
@ Regis
Każdy scenariusz wyraźnie zakłada warunki zwycięstwa i wszędzie jest tak samo za wyjątkiem Blood And Glory oraz Watchtower. Jeśli nadal ktoś nie wie jakie są to warunki to odsyłam do 143 strony podręcznika.
Czas rozpoczęcia planowany jest na 14 gdyż jak wiadomo to sobota i każdy chciałby się ciut wyspać po tygodniu. Mimo to apelujemy o pojawianie się ok. 12. Wiem, że my tam o tej godzinie będziemy aby rozstawiać stoły itd. Osobiście nie wiem czy będę gdyż szykuje mi się delegacja do Niemiec.
Widzę, że gra na czystych zasadach sprawia niektórym problemy.
@Kotson
Masz na tyle silną armię, żeby skopać ryj każdemu komu chcesz. Jedyne czego to wymaga to taktyki. Tak jak w szachach. Nie dramatyzujcie. Nie jesteście przecież dziećmi. Sam gram WE, mam armię całkowicie bez pancerzy i jakoś sobie radzę. Kwestia ogrania i przemyślanych strategii.
Pamiętajcie, że gramy żeby się dobrze bawić, a nie skakać sobie do gardeł.
@Tocz
Jak wspomniałem, nie mam pewności co do wyjazdu, ale jak się pojawię to chętnie z Tobą zagram. Takl naprawdę nie interesuje mnie aż tak co zrobisz ze swoja armią. ważne żeby było przyjemne granie, ale im bardziej mnie zaskoczysz tym lepiej dla mnie i dla Ciebie. Zaznaczam też, że jeśli będę i będzie ktoś z demonami chaosu to również rzucam pojedynek.
"Jak się bawić to się bawić. Szybę wybić, szybę wstawić".
Co do punktów to dowiecie się na miejscu. Będzie bardzo podobnie do tego co zazwyczaj stosowaliśmy na turniejach w Lublinie czy Łęcznej.
@ Regis
Każdy scenariusz wyraźnie zakłada warunki zwycięstwa i wszędzie jest tak samo za wyjątkiem Blood And Glory oraz Watchtower. Jeśli nadal ktoś nie wie jakie są to warunki to odsyłam do 143 strony podręcznika.
Czas rozpoczęcia planowany jest na 14 gdyż jak wiadomo to sobota i każdy chciałby się ciut wyspać po tygodniu. Mimo to apelujemy o pojawianie się ok. 12. Wiem, że my tam o tej godzinie będziemy aby rozstawiać stoły itd. Osobiście nie wiem czy będę gdyż szykuje mi się delegacja do Niemiec.
Widzę, że gra na czystych zasadach sprawia niektórym problemy.
@Kotson
Masz na tyle silną armię, żeby skopać ryj każdemu komu chcesz. Jedyne czego to wymaga to taktyki. Tak jak w szachach. Nie dramatyzujcie. Nie jesteście przecież dziećmi. Sam gram WE, mam armię całkowicie bez pancerzy i jakoś sobie radzę. Kwestia ogrania i przemyślanych strategii.
Pamiętajcie, że gramy żeby się dobrze bawić, a nie skakać sobie do gardeł.
@Tocz
Jak wspomniałem, nie mam pewności co do wyjazdu, ale jak się pojawię to chętnie z Tobą zagram. Takl naprawdę nie interesuje mnie aż tak co zrobisz ze swoja armią. ważne żeby było przyjemne granie, ale im bardziej mnie zaskoczysz tym lepiej dla mnie i dla Ciebie. Zaznaczam też, że jeśli będę i będzie ktoś z demonami chaosu to również rzucam pojedynek.
"Jak się bawić to się bawić. Szybę wybić, szybę wstawić".
-
- Oszukista
ej, ktoś chce wystawić na 2500 pkt 2 oddziały blood knightów? Głupi czy szalony? Zjadają wszystko? Slayer, jak ktoś poważnie myśli o takim czymś, to proooszę pozwól mu Wchodzi 5 z banner of the blood keep i 4 gdzie trzeba będzie wsadzić bsb z regenką. Inaczej zamiast zjadać wszystko momentalnie staną się jeżem. W dodatku trzeba ich pilnować bsb, żeby ich frenzy nie zjadło... To już groźniej wyglądają w 9 z fcg, banner of the blood keep i regenką (coby nie zejść w combacie), oraz lordem z blooddrinkerem i hatem ale nawet z takimi można sobie poradzić... A takiego połączenia przecież nie obcinasz...
edit: a i tak mocniejsze są wampy z varghulfem i wraciakami w rarach, oparte na czarującym lordzie i 30 GG....
Generalnie to niestety, ale obawiam się, że 'znani nam idioci' w tym temacie zachowali się racjonalniej. O ile mogę bez problemu przełknąć obcięcie helki, wraciaków, czołgu, hydry czy abomki, a nawet konieczność wywalenia z rozpiski trebusza, to już takie potężne rary jak katapa tombkingów, orzełki HE, gorgery, czy np. bloodcrusherzy to chyba trochę inna kategoria wagowa
edit: a i tak mocniejsze są wampy z varghulfem i wraciakami w rarach, oparte na czarującym lordzie i 30 GG....
Generalnie to niestety, ale obawiam się, że 'znani nam idioci' w tym temacie zachowali się racjonalniej. O ile mogę bez problemu przełknąć obcięcie helki, wraciaków, czołgu, hydry czy abomki, a nawet konieczność wywalenia z rozpiski trebusza, to już takie potężne rary jak katapa tombkingów, orzełki HE, gorgery, czy np. bloodcrusherzy to chyba trochę inna kategoria wagowa
- OverlordSlayer
- Wałkarz
Jak dobrze wiesz gram WE, obecnie jedną ze słabszych armii WFB i nie mam problemu ani z Varghulfem, ani wraciakami. Dlaczego? Bo jestem na takie rzeczy przygotowany. Wiem, że Blood Keep i Drakenhoff na Rycerzach to straszna kombinacja, ale i na to jest sposób.
Jeszcze nie tak dawno każdy płakał, że demony są za silne. Dlaczego jakoś niektórzy radzą sobie z nimi znakomicie? Bo się uczą. Nie obcinam takich rzeczy i nie będę. Nauczcie się, że to tylko gra i na każdą kombinację znajdzie się kontra.
Minus do specjali i rarów to jedyne obcięcie jakie zaproponowałem. Czego się tak tego czepiliście?
Nie odpowiada wam gra? Grajcie w bierki. 8 edycja zaproponowała nam całkowicie nową formę rozgrywki. Jeszcze nie wszyscy zdążyli się rozegrać i już każdy chce krytykować? Bez żartów. Sam przecież tez na tym tracę. Mógłbym wystawić albo dwa drzewce, albo dwa razy po 8-9 Waywatcherów i pościnać kawalerię czy ciężką piechotę. To ma być dowód umiejętności gry, a nie turniej samograjków. Na samym początku napisałem, że liczy się zabawa. Znikome obcięcie rarów to jedyne co przyszło nam do głowy i nikt u nas nie zgłaszał sprzeciwu. Więcej punktów na jednostki podstawowe. Czy to aż tak boli? Nie ma sensu obcinać czyjeś taktyki tylko dlatego, że boimy się z czymś takim walczyć. Ja chętnie zmierzę się z piętnastoma jednostkami krwawych, nocnych, potulnych, grobowych, leśnych cwaniaczków. Ja chcę się dobrze bawić.
Nie sądziłem, że taka bzdura wywoła aż taką dyskusję.
Jeszcze nie tak dawno każdy płakał, że demony są za silne. Dlaczego jakoś niektórzy radzą sobie z nimi znakomicie? Bo się uczą. Nie obcinam takich rzeczy i nie będę. Nauczcie się, że to tylko gra i na każdą kombinację znajdzie się kontra.
Minus do specjali i rarów to jedyne obcięcie jakie zaproponowałem. Czego się tak tego czepiliście?
Nie odpowiada wam gra? Grajcie w bierki. 8 edycja zaproponowała nam całkowicie nową formę rozgrywki. Jeszcze nie wszyscy zdążyli się rozegrać i już każdy chce krytykować? Bez żartów. Sam przecież tez na tym tracę. Mógłbym wystawić albo dwa drzewce, albo dwa razy po 8-9 Waywatcherów i pościnać kawalerię czy ciężką piechotę. To ma być dowód umiejętności gry, a nie turniej samograjków. Na samym początku napisałem, że liczy się zabawa. Znikome obcięcie rarów to jedyne co przyszło nam do głowy i nikt u nas nie zgłaszał sprzeciwu. Więcej punktów na jednostki podstawowe. Czy to aż tak boli? Nie ma sensu obcinać czyjeś taktyki tylko dlatego, że boimy się z czymś takim walczyć. Ja chętnie zmierzę się z piętnastoma jednostkami krwawych, nocnych, potulnych, grobowych, leśnych cwaniaczków. Ja chcę się dobrze bawić.
Nie sądziłem, że taka bzdura wywoła aż taką dyskusję.
-
- Oszukista
A czemu nie dyskutować? Na razie nie przedstawiłeś kontrargumentów. Ba, przeczysz sam sobie:
Skoro na każdą kombinację znajdzie się kontra (zgadzam się), to po co coś przycinać? Jak ktoś chce wystawić jakiegoś potworka, to po co mu zabraniać? 2 czołgi + 3 działa + 3 moździerze + niezbędny zestaw lordów (arcymag+papież) oznaczają, że do Blood&Glory masz sztandary panikujące na 7 bez przerzutu. Nie masz czym zajać domku w watchtowerze. Kiepski deal. Owszem jest to armia, która np. wood elfy wciąga nosem (brak pancerzy, drogie oddziały), ale wsysa ją jeden wampir samobójca ze słonkiem. Najgorsze komba generalnie znoszą się na wzajem. Albo gramy na czystą 8, albo kombinujcie. Ograniczenie slotów specjalnie nie ma sensu, z bardzo prostego powodu: mocno rozciąga drabinkę armii, nie szkodzi właściwie najmocniejszym, bije po średniakach i najsłabszym (TK). Apropos słabości WE. Apropos, przypomnij mi, ile przegięty kloc BK wygrał masterów? Ile WOCHów wygrało masterów? Ile giętych HE wygrało masterów? Podpowiem: Na razie Woch wygral do spolki z VC jednego mastera, (same VuCety wygraly drugiego), trzeciego wygraly... mocno srednie WE w parze z dwarfami... Propozycja nie balansuje gry a wręcz przeciwnie - co wytestowaliśmy już (chyba) na poprzednim turze w Świdniku i którymś Moriowaniu. Dlatego budzi opórNauczcie się, że to tylko gra i na każdą kombinację znajdzie się kontra.
Nie odpowiada wam gra? Grajcie w bierki.
opór panowie opór regis takie zasady ustalil organizator. Niedlugo wejdzie nowy regulamin na strone bardziej przejrzysty sprecyzowany Jakbys wpadal to rozumiem ze sie klocisz bo cos nie pasuje org nie zrobi obciec na kazda armie bo to bezsens by byl robi sie ogolne obciecia jak juz i tyle. Nie ma sensu sie sporować... jego turniej jego grabki. Nie wtracajmy sie w regulamin
- OverlordSlayer
- Wałkarz
Ode mnie to już w ogóle możecie się odczepić. Jadę do Niemiec więc na turnieju mnie nie będzie
Trochę szkoda, chciałem sobie trochę pograć. Słyszałem, że Moria się coś ruszyła. Gracie gdzieś?
Trochę szkoda, chciałem sobie trochę pograć. Słyszałem, że Moria się coś ruszyła. Gracie gdzieś?
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
Regis powergamerze, daj chłopakom spokój. Zasady fajne są, pogłów się trochę nad rozpą, z Brety też można wiele wyciągnąć na takie zasady. A nie tylko 2xtrebusz i 3xpegazy byś chciał
O której zaczyna się turniej?
O której zaczyna się turniej?
napisał człowiek, który namówił orgów na zmianę regulaminu dla jego HETocz pisze: org nie zrobi obciec na kazda armie bo to bezsens by byl robi sie ogolne obciecia jak juz i tyle. Nie ma sensu sie sporować... jego turniej jego grabki. Nie wtracajmy sie w regulamin