Oświetlenie

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Oświetlenie

Post autor: Karli »

Właśnie popsuła mi się lampka przy której malowałem i jest okazja zakupić nową :) Zastanawiam się czy ktoś z was maluje przy lampce jakiejś innej niż zwykła biurkowa (np. z jarzeniówką) i czy jest jakaś zauważalna różnica na plus (np przy odwzorowaniu kolorów itp.) czy też zwykła pokojowa na zwykłą żaróweczkę jest najlepsza (bo najtańsza) ? Jest tu ktoś kto ma porównanie?
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Rainhold
Chuck Norris

Post autor: Rainhold »

Odradzam diodową. Światło jest za zimne co powoduje "zmianę kolorów".
Given the choice, whether to rule a corrupten, failing empire or to chalange the fate through another throw, a better throw against one's desteny, what wos a king to do?

Awatar użytkownika
Denis
Falubaz

Post autor: Denis »

kto mógłby polecić jakąś niezadrogą lampkę do malowania figsów mam zwykła biurkową ale sztuczne światło dosyć mi przeszkadza i wzrok się szybko męczy ( a mam dosyć sporą wadę wzroku więc nie za bardzo lubię przemęczać oczy )
” Rozejrzyj się dookoła. Zobaczysz ludzi, bez których ten świat byłby lepszy.”

Death Note

Galeria :
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=35349
Strona Malarska na Facebooku:
https://www.facebook.com/pages/Fallen-A ... 9393055688

Awatar użytkownika
Skaven
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Skaven »

Ja dosyć dużo maluje i najlepsze lampki na "białe światło" lub też światło dzienne, lepiej kolory widać, dużo jaśniejsze, wzrok się tak nie męczy i jest większy komfort malowania. Po 2 latach mi się taka lampka popsuła i starałem się malować przy zwykłej ale nie ma bata :D za ciemno i inne kolory zupełnie ;)

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Skaven: ale to kwestia samej żarówki tylko czy też trzeba jakąs specjalną lampkę kupować?

Awatar użytkownika
Denis
Falubaz

Post autor: Denis »

bo własnie ja w swojej lampce mam ten mały gwint i niewiem czy moge kupic żarówke że światłem dzinnym na mały gwint czy odrazu całą lampke
” Rozejrzyj się dookoła. Zobaczysz ludzi, bez których ten świat byłby lepszy.”

Death Note

Galeria :
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=35349
Strona Malarska na Facebooku:
https://www.facebook.com/pages/Fallen-A ... 9393055688

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

Karli pytanie czy w określonej barwie światła będą żarówki na gwint do twojej lampki. To tylko kwestia żarówki czy jej moc/rozmiar będą pasować.
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Skaven
Masakrator
Kontakt:

Karli pisze:Skaven: ale to kwestia samej żarówki tylko czy też trzeba jakąs specjalną lampkę kupować?
Najlepsza świetlówka (bo tak to się chyba nazywa). Kupowałem żarówki energooszczędne o dużej mocy, ale żadna nie daje efektu takiego jak świetlówka ( moja ma moc 11W) , kupowałem ją u was w mieście, dokładnie taka http://swiatlo.bialystok.pl//lampy-biur ... ts_id/9202

Tylko z tą lampka jest jeden problem bo ma plastikową podkladkę która z czasem się wygina a ostatnio ( po 2 latach uzytkowania) mi się złamała, więc warto by pomyśleć o solidniejszej konstukcji ( metalowej).

Awatar użytkownika
Cormagh
Dr. House

Post autor: Cormagh »

To nie typ żarówki (nie wiem jak inaczej to nazwać) jest ważny, ale barwa światła, jakie ona generuje. Obecnie we wszystkich głównych typach (świetlówki, takie lub inne halogeny, czy nawet stare żarowe) jest spory wybór, tylko trzeba czasem trochę poszukać. Ja mam dwie lampki - świetlówkę "dubeltową" (2 równoległe tuby) oraz halogen 50W. Do pracy osobiście wolę tą drugą, pierwszą wykorzystuję do robienia fotek (daje światło bezcieniowe). Szukaj produktów z dopiskiem "daylight" (barwowo to chyba ok. 5500K) i najlepiej o możliwie dużej mocy (większość lampek halogenowych ma maks. moc do 20 watt, a to raczej kicha - szkoda wzroku).
Nic tak nie przekona w dyspucie, jak dwie stopy krasnoludzkiej stali między łopatkami. Trudno zignorować tak celny argument.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mam w sobie taki potencjał, że gdybym tylko chciał, rzuciłbym do swych stóp cały świat. Na szczęście dla świata jestem na to zbyt leniwy...

Awatar użytkownika
Skaven
Masakrator
Kontakt:

Co oznacza stwierdzenie ze żarówka daje "światło bezcieniowe" ?

Awatar użytkownika
Cormagh
Dr. House

Jak oświetlasz figurkę światłem punktowym (halogen, zwykła żarówka, czy pojedyncza dioda), to za nią powstaje dość wyraźny, mocny cień, co strasznie "zbrzydza" zdjęcie. Żeby ten cień rozmyć, używa się dyfuzora (może być zwykła biała kartka) lub kilku lamp świecących z różnych kierunków. Można również użyć podłużnej lampy jarzeniowej - wtedy światło pada z niej trochę z przodu, a trochę z obu boków, co również powoduje rozmywanie cienia.
Nic tak nie przekona w dyspucie, jak dwie stopy krasnoludzkiej stali między łopatkami. Trudno zignorować tak celny argument.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mam w sobie taki potencjał, że gdybym tylko chciał, rzuciłbym do swych stóp cały świat. Na szczęście dla świata jestem na to zbyt leniwy...

Awatar użytkownika
Ignis
Chuck Norris

Post autor: Ignis »

My malujemy przy takiej:
http://allegro.pl/lampa-biurkowa-przykr ... 46487.html

Kolorki wyglądają jak przy świetle dziennym, figurki nie są prześwietlone podczas malowania, oczy się nie męczą zbyt szybko przy niej. Do kupienia również w OBI.
Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Ignis, też mam taką, białą :D
To jest widmo lampka, włącza się jak jej się zachce, do tego będąc nad biurkiem przy włączaniu "paraliżuje" mi myszkę, którą muszę odpiąć i podpiąć z powrotem, żeby działała ;)
Ale fakt, światło daje dobre.

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Wydaje się całkiem spooko lampeczką. Niestety zakupiłem już marketową tanią lampkę halogenową za 30zł. Może być.

Awatar użytkownika
Cormagh
Dr. House

Właśnie dokładnie takiej lampki używam przy robieniu fotek. Pewien kłopot sprawiają śrubki na przegubach, ale to mała niedogodność. Polecam.

Awatar użytkownika
Kefas
Masakrator

Post autor: Kefas »

co powiecie na lampy ze szkłem powiększającym? i ze swiatłem dziennym? widziałem takie na ebau u chyba sobie coś takiego kupię, chociażby:

lampka

Awatar użytkownika
Skaven
Masakrator
Kontakt:

Przebajerowana imo, a przynajmniej ja nie widzę potrzeby używania szkła powiększającego do malowania ;)

Awatar użytkownika
Kefas
Masakrator

Post autor: Kefas »

nie chodzi mi o ten konkretny model ale o lampę tego typu... a szkło jest jak najbardziej przydatne do pracy nad bardzo uciążliwymi szczególikami... nie zdarza się to często ale zdarza...

Awatar użytkownika
Skaven
Masakrator
Kontakt:

Jak kto woli, ja uważam że jeżeli oko nie jest w stanie czegoś zobaczyć to nie ma potrzeby tego robić. Co do samej lampy tego typu to myślę że to zależy od predyspozycji i od tego czy świeci bardziej "punktowo" czy ma bardziej "rozproszone" światło. Osobiście eksperymentowałem z różnymi oświetleniem i z LED-ami mi się średnio pracowało, bo wolę jak mam większy obszar oświetlony. Szkoda tylko że na tej aukcji nie ma pokazane przy zgaszonym świetle jak ta lampka świeci i jak duży obszar oświetla.

Nie mniej jednak jeżeli masz zamiar malować pod szkłem to ta lampka jest ciekawą opcją, bo znika problem dobrego doświetlenia powierzchni na której się pracuje.

Awatar użytkownika
ARBAL
Kretozord

Post autor: ARBAL »

czy ktoś z posiadających tą lampkę, którą polecacie:
http://allegro.pl/lampka-biurkowa-heron ... 02879.html
jest w stanie mi odpowiedzieć czy da się ja zamontować do stołu o grubości blatu 4cm?
help...
Obrazek

ODPOWIEDZ