8 edycja- pytania
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
- Aron_Banalny
- Masakrator
Re: 8 edycja- pytania
kiedy oddział jest, a kiedy nie jest w lesie. ile musi byc modeli by tracił steadfast
Afro pisze:Czy w tej edycji, jeśli ubiję cały oddział w combacie i zostaną tylko bohaterowie, to czy ci pozostali bohaterowie tworzą unit? Czy się rozdzielają?
Zostają razem tworząc jeden oddział.Q: At what point after a unit has been wiped out do any characters
remaining count as having left the unit? (p101)
A: As soon as the last model from the unit has been removed,
any remaining characters will count as a new unit. Note that
this will cause Panic tests to all friendly units within 6"
(including the newly formed unit of character(s)) as the unit
has been destroyed.
Jeśli większość modeli walczących znajduje się w lesie.Aron_Banalny pisze:kiedy oddział jest, a kiedy nie jest w lesie. ile musi byc modeli by tracił steadfast
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."
A jak jest klocek w którym siedzi paru bohaterów, kloc zostaje wybity do nogi, bohaterowie uciekają, ale nie zostają dogonieni, to na ile się potem zbierają? Normalnie na najwyższej bohatera, czy może dwie pały tylko, bo nie wychodzili de facto ze zniszczonego oddziału i dalej są wirtualnie jego częścią?
Masz zapisane w cytacie z poprzedniego posta, że liczą jako nowy oddział. Tym samym zbierają się na najwyższej wartości LD jaką reprezentują.Domino pisze:A jak jest klocek w którym siedzi paru bohaterów, kloc zostaje wybity do nogi, bohaterowie uciekają, ale nie zostają dogonieni, to na ile się potem zbierają? Normalnie na najwyższej bohatera, czy może dwie pały tylko, bo nie wychodzili de facto ze zniszczonego oddziału i dalej są wirtualnie jego częścią?
- Król Goblinów
- Wodzirej
mam pytanie - jak w końcu została ustalona wersja VLOS strzelania z katapulty?
czy wystarczy ze widzę kant oddziału / kładę template gdziekolwiek na oddziale
czy mogę kłaść tylko "w głąb" oddziału po linii którą widzę?
Dobrze rozumiem, że jeśli ktoś wyrżnie oddział i zostaną tylko bohaterowie, dajmy na to 20 elektryków, i zaczną oni zwiewać, a wróg będzie strzelać do uciekających, to:
- wyrżnie 18 - zbierają się na 2x1?
- wyrżnie 19 - zbiera się normalnie?
Queek.
Król Goblinów pisze:mam pytanie - jak w końcu została ustalona wersja VLOS strzelania z katapulty?
Wystarczy spojrzeć w uściślenia.a) Maszyna nie korzystająca ze strzelania BSowego: w fazie strzelania gracz musi wskazać,
jaki będący w LOS oddział jest celem maszyny i obrócić maszynę w tym kierunku. Modele ze
wskazanego oddziału nie blokują LOS do innych modeli z tego oddziału ( tak, aby możliwe
było ułożenie wzornika centralnie nad oddziałem).
b) Niedozwolone jest kładzenie wzorników tak, by dotykały jakiekolwiek modele nie będące
w LOS (chyba, że stosujemy zasadę indirect fire) – za wyjątkiem wzornika katapult, wg
FAQa GW tylko środek wzornika katapulty musi być w zasięgu LOS.
tbh wystarczy spojrzec w erraty:
Page 114 – Stone Throwers, Firing a Stone Thrower
Change “[...]place it anywhere completely within the war
machine’s line of sight,[...]” to “[...]place it anywhere with the
central hole within the war machine’s line of sight,[...]” in the
first sentence.
Page 114 – Stone Throwers, Firing a Stone Thrower
Change “[...]place it anywhere completely within the war
machine’s line of sight,[...]” to “[...]place it anywhere with the
central hole within the war machine’s line of sight,[...]” in the
first sentence.
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
Nie, nie liczysz dołączonych herosów do bazowej liczebności. Żeby zbierać się na 1,1 musi to być oddział nie herosi.Kervyn pisze:Dobrze rozumiem, że jeśli ktoś wyrżnie oddział i zostaną tylko bohaterowie, dajmy na to 20 elektryków, i zaczną oni zwiewać, a wróg będzie strzelać do uciekających, to:
- Młody Pajak
- Kradziej
A herosi w tym przypadku nie stanowią jednego oddziału?
Czołg i koleś na koniu z The Other Tricksters Shard wjeżdza w oddział 20 bloodleterów.
...
...
...
Jak będzie wyglądało zadawanie impactów i ilu bloodleterów będzie musiało przerzucać wardy?
...
...
...
Jak będzie wyglądało zadawanie impactów i ilu bloodleterów będzie musiało przerzucać wardy?
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
Imapcty rozkładasz jak strzelanie, nie możesz ich pakować w konkretne modele. W tej sytuacji (2 ma przerzut 2 nie) woundy rozdzielił bym po równo (przy nieparzystym wyniku na korzyść Demonów bo to biedna armia ). Zadowala Cię taka decyzja czy masz inną propozycję?
Wkleje może obrazek do wypowiedzi Wiśni, żeby było widać o co chodzi.
- czołg - priest - kawa -demony
- czołg - priest - kawa -demony
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
Kurcze, czemu musicie zadawać takie dziwne pytania rozpatrywałbym analogicznie. To osobliwa sytuacja, a szkoda uwalać taki fajny przedmiot. Więc AndrzejuAndrzeju starasz się w stosunku 2:1 rozdzielić rany. Wiśnia, u Ciebie wszyscy przerzucą.
P.S. Andrzej ucz się matmy na maturę a nie na forum wymyślasz pytania!
P.S. Andrzej ucz się matmy na maturę a nie na forum wymyślasz pytania!
Bo ta edycja jest dziwna, to i pytania takie a nie inne
A o moją maturę się nie martw, wystarczy mi że starsi mnie gonią, Ty już nie musisz
Dzięki za odpowiedź
A o moją maturę się nie martw, wystarczy mi że starsi mnie gonią, Ty już nie musisz
Dzięki za odpowiedź
;p cała battlowa Polska sie o Twoją maturę martwi także musisz spełnić oczekiwania:D
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.
cała wiara w mlode pokolenie polskiego battla leży w Tobie! może załóż temat w rozpiskach i informuj nas na bierząco jak idą przygotowania?! - to byłby hicior
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.