Początkujący.... (Pytania/Pomoc)

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Goglem
Wodzirej

Re: Początkujący....

Post autor: Goglem »

Ale uściślenia sędziowskie nie wszędzie są. A dla twojej wiadomości wiem o uściśleniach sędziowskich.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Goglem pisze:Ale uściślenia sędziowskie nie wszędzie są. A dla twojej wiadomości wiem o uściśleniach sędziowskich.
jak nie ma uściśleń tylko "tru los" to nie ma nawet o czym dyskutować.
Obrazek

Feniks
Warzywo

Post autor: Feniks »

Szybkie pytanie jak jedziemy na turniej to mamy jedną rozpiskę na wszystkie gry czy kilka alternatywnych w zależności przeciwko czemu gramy. Nidy na turnieju nie byłem więc nie wiem jak to działa.

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

jedną na cały turniej.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Peroox
Mudżahedin

Post autor: Peroox »

Witam. Mam kilka pytań:
1-Jak działa magiczna broń na Ochronę Pancerza i na Ochronę Magiczną.
2-Jak to jest magiczymi pociskami i OP przed nią(szczególnie kula ognia)
3-Poboczne pytanie. Jak jest z magią HE. Czy czarodzieje, muszą korzystać z 1 domeny?
4-Ostatnie. Czy Driada to leśny duch i kogo zaliczamy do leśnych duchów.
For Sigmar and the Empire!

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Peroox pisze: 1-Jak działa magiczna broń na Ochronę Pancerza i na Ochronę Magiczną.
Nijak - jak nie ma wyszczególnienia w zasadach magicznej broni, że jakoś oddziaływuje na OP i OM, to obie ochrony działają normalnie
Peroox pisze: 2-Jak to jest magiczymi pociskami i OP przed nią(szczególnie kula ognia)
OP działa normalnie, jak przeciwko każdemu zwykłemu atakowi (chyba, że w opisie zaklęcia jest inny zapis).
Peroox pisze: 3-Poboczne pytanie. Jak jest z magią HE. Czy czarodzieje, muszą korzystać z 1 domeny?
Tak. Czarodzieje wybierają jedną domenę, z której mogą znać czary. Znanymi mi wyjątkami są wampiry i chyba skaveny.
Peroox pisze: 4-Ostatnie. Czy Driada to leśny duch i kogo zaliczamy do leśnych duchów.
Najprościej by było napisać, że do Leśnych Duchów zalicza się wszystkie jednostki, które mają wpisaną tę zasadę w swojej księdze armijnej. A więc będą to: driady, dzicy jeźdźcy Kurnousa, drzewoduchy, drzewce, a także postacie: prastary drzewiec, leśna zjawa.

Awatar użytkownika
Peroox
Mudżahedin

Dziękuje. Teraz mam porachunki z Leśnymi Elfami:)

A czy magiczny atak omija regeneracyjną, czy tylko płonące ataki mają zdolność omijania regenaracji?

Marcins
Masakrator

Post autor: Marcins »

płonące i kiling blow

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

I wszystkie "no save of any kind" :P .
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Awatar użytkownika
Peroox
Mudżahedin

A czy ataki magiczne w ogóle coś robią(w 7 ed)? Czy w poprzednich edycjach coś robiły?

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

tak, ranią eteryków :)
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

skoro będziesz walczył z WE to zapewne ucieszy cię wiadomość że magiczne ataki ściągają Warda Forest Spiritom :wink:
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Peroox
Mudżahedin

Afro pisze:tak, ranią eteryków :)
O co chodzi z tym, że ranią eteryków. Kolega grający WE lubi się kłócić bo posiadł cały podręcznik(7ed), a ja tam na temat broni atakującej atakami magicznymi nic nie widziałem. Więc, aby pogadać z nim na temat ataków magicznych muszę mieć twardy grunt, bo resztę zbuduję.

A informacja o ściąganiu warda jest dobra. Chyba zainwestuje w smoczy łuk dla jednego z bohaterów.

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Magicznie bronie dystansowe nie mają magicznych ataków, chyba, że tam WE mają jakieś zabawki dające takowe magiczne ataki.

Awatar użytkownika
Młody Pajak
Kradziej

Post autor: Młody Pajak »

Zachęcam do zaglądania do errat. Zarówno strzały z bow of the seafarer i Reaver bow są magiczne.

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Ups. Nie byłem sam do końca pewien o jaki łuk chodziło Perooxowi, ale tak z reguły było.

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Post autor: Soulferin »

Rasti pisze:Magicznie bronie dystansowe nie mają magicznych ataków
Tak z ciekawości - gdzie to jest napisane bo nie mogę znaleźć?
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"

Awatar użytkownika
Peroox
Mudżahedin

Ot chodzi o Smoczy Łuk w Imperialnych przedmiotach magicznych.
Cytuję z AB Imperium

"Smoczy Łuk
Łuk jest prastarą spuścizną po koloniach Elfów w Starym Świecie. Dzięki niezwykłemu kunsztowi wykonania, władający łukiem jest w stanie pokonać najprzedniejszych łuczników Imperium

Smoczy Łuk ma zasięg 36" i Siłę równą 6. Trafienia z Łuku zaliczają się do magicznych ataków."

Sens ten sam.

Ale wracam do pytania
Peroox pisze:
O co chodzi z tym, że ranią eteryków. Kolega grający WE lubi się kłócić bo posiadł cały podręcznik(7ed), a ja tam na temat broni atakującej atakami magicznymi nic nie widziałem. Więc, aby pogadać z nim na temat ataków magicznych muszę mieć twardy grunt, bo resztę zbuduję.

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Post autor: Soulferin »

Modele eteryczne nie mogą być zranione przez niemagiczne ataki.Forest spirity w WE mają ward save na 5+ przeciwko atakom niemagicznym ale nie działa on na ataki magiczne.
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"

Awatar użytkownika
Peroox
Mudżahedin

Czy dobrze rozumiem. Gdybym atakował zwykłego ducha to go nie mogę zranić bronią, która nie ma magicznych ataków.
Leśne Duchy w WE tracą warda jak zaatakujemy je bronią, która ma magiczny atak, ale można je atakować zwykłą, ale mają warda +5.

To samo w zwykłych duchach czy nie można ich niemagicznie zranić?

ODPOWIEDZ