[TK] Pierwszy strzał w 8 edycję :) 2500pkt

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Re: [TK] Pierwszy strzał w 8 edycję :) 2500pkt

Post autor: BOGINS »

W sumie :)... racja, eh człowiek maksymalizuje te ogniste :) na ... mumiki i drewno hyhyhy.

Awatar użytkownika
siero
Wałkarz
Kontakt:

Post autor: siero »

A byście powiedzieli na taką rozpiskę: (celowo na razie pomijam rozbicie szkieletów na mniejsze oddziały, i czaszki na katapce, także nie przyczepiajcie się do tego :wink: o czapce na królu myślę, ale na razie nie wiem skąd pkty )

Liche High Priest 295Pts
Neferra's Plaques of Mighty Incantations
Cloak of the Dunes

Tomb King 241Pts
Generał; Tarcza; GW
Collar of Shapesh
Scorpion Armour

Liche Priest 160Pts
Staff of Ravening

Liche Priest 165Pts
Ruby Ring of Ruin
Hieratic Jar

6 Ushabti 390Pts

4 Ushabti 260Pts

2 Tomb Scorpion 170Pts

40 Skeleton Bowmen 370Pts
Sztandar, Czempion, Muzyk
Banner of the Undying Legion

30 Skeleton Bowmen 265Pts

2 Screaming Skull Catapult 180Pts

Szóstka Uszatek weszłaby, ale kosztem kolejnego skorpiona i Staff of Ravening, także chyba będę musiał spasować.

Awatar użytkownika
szczurek
Niszczyciel Światów

Post autor: szczurek »

a moze tak ;)

Tomb King @ 282.0 Pts
Great Weapon; Light Armour; Shield
Wizarding Hat [100.0]

Liche High Priest @ 290.0 Pts
Hieratic Jar [25.0]
Cloak of the Dunes [20.0]

Liche Priest @ 165.0 Pts
Dispel Scroll [25.0]
Brooch of the Great Desert [25.0]

Icon Bearer @ 140.0 Pts
Standard of the Sands [75.0]

21 Skeleton Warriors @ 193.0 Pts
FCG
21 Skeleton Warriors @ 193.0 Pts
FCG

3 Skeleton Chariots @ 120.0 Pts

3 Skeleton Chariots @ 120.0 Pts

4 Ushabti @ 260.0 Pts

4 Ushabti @ 260.0 Pts

1 Tomb Scorpion @ 85.0 Pts

1 Screaming Skull Catapult @ 110.0 Pts

Skulls of the Foe

1 Screaming Skull Catapult @ 110.0 Pts
Skulls of the Foe

Models in Army: 64
Total Army Cost: 2498.0
Malowanie figurek ---> szczurek1903@wp.pl
Coolminiornot ---> LINK

Awatar użytkownika
siero
Wałkarz
Kontakt:

siero pisze:celowo na razie pomijam rozbicie szkieletów na mniejsze oddziały, i czaszki na katapce, także nie przyczepiajcie się do tego :wink
Ojj szczurek :mrgreen: Powiedz co sądzisz o mojej wcześniejszej rozpisce.

Nad rozpiską z czapką myślę, zastanawiam się głównie nad casketem, nie jestem pewien czy są na niego punkty.

Co do Twojej rozpiski - itemki kwestia gustu, ja na razie muszę potestować swoją kombinację. I jak już wspominałem - mniejsze unity szkieli postestuję i sprawdzę.
Musi być 6 uszatek, 4 nie mają uderzenia. Bez czach na razie. Sztandar piasku ssie moim zdaniem. Rydwany podobnie.

EDIT: Generalnie - nie musimy rozmawiać o core. 25% minimum i tak i tak musi być wystawione. Czy w wersji kilka małych regimentów szkieli, czy kilku mniej dużych, czy szkieli+rydwanów. To nasze jedyne opcje.
Lordowie: obecnie jestem mocno nastawiony na duet Duża Liczka + Król, i powoli zaczynam się przekonywać do Króla w czapce. :).
Herosi: Jeśli król w czapce, czyli głupi, to i Icon bearer. Pozostaje dobrać liczki. Moim zdaniem są trzy opcje, ewentualnie cztery. Dwie liczki z casketem (minus - dużo punktów w bohaterach), dwie liczki bez casketa (być może najrozsądniejsza opcja), i jedna liczka z casketem (mało inkantacji wskrzeszania). Jeden licz bez casketa to moim zdaniem zły pomysł, nasza magia będzie zbyt słaba.
Speciale: Tu mamy chyba największy wybór przy tworzeniu rozpiski. Chyba tylko carriony można spokojnie ominąć. Jaki setup waszym zdaniem będzie się najlepiej sprawdzał? Osobiście jestem mocno za szóstką Uszatek, dają mocnego kopa, coś czego cała reszta rozpiski nie ma. Trzy Skorpiony to też dobry wybór. Za to nie przepadam za Gwardią, moim zdaniem bardzo wiele zadań Szkielety spełniają tak samo dobrze, a Uszaty mocniej biją.
Rary:Praktycznie zawsze dwie klopy, zastanowić się można tylko czy brać czachy, czy nie.

Co sądzicie?

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Tak w ogóle Szczurek, to bardzo nieuprzejmie wrzucać swoja rozpiskę do czyjegoś tematu. :)
Obrazek

Awatar użytkownika
siero
Wałkarz
Kontakt:

E tam. Aby jakiś komentarz szedł w parze. :)

Pracuję właśnie nad rozpiską z czapką
Korci mnie opcja dwóch liczek, jedna z casketem oraz icon bearer, ale to chyb overkill jeśli chodzi o punkty. Nie biorąc nawet sztandaru na IB wychodzi ok 1100p punktów w bohaterach. :? Pewnie trzeba wziąć jedną z casketem, ewentualnie dwie bez. Co myślicie?

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Post autor: Domino »

Ja myślę, że duża liczka, king z czapką i mała liczka bez casketu wystarczają zupełnie. I tak rzucisz każdą inkantację jaką chcesz, a potem nawet nie masz na co przeznaczać tych kostek (tak zazwyczaj mam, zastanawiam się co by tu rzucić, a przeciwnik nawet jak scrolluje, to to co chcę wyjdzie i tak). Masz 2x1 + 2 + 2x3 + 2d6 kostek mocy. Jest dobrze. Dzięki temu mieszczę i Ushabti, którymi jestem zachwycony i przerastają na razie moje oczekiwania (nie 4, 6!) i Gwardie, którą, cholera jasna, po coś malowałem i ją bardzo lubię ;).

Więc podsumowując, dwie liczki to już przesada :D.

Aha, czachy koniecznie. Nawet jak raz na turniej przepędzą coś za stół to się spłacają :D. Na ostatnim turnieju dzięki czachom przepłoszyłem dwie lance bretońskie i kloc jakiś chłopów. Jasne, przeciwnik ciągle rzucał za dużo, ale gdyby nie czachy, nie byłoby tak fajnie ;)

Awatar użytkownika
siero
Wałkarz
Kontakt:

Dzięki Domino :)
Są jakieś głosy za dwoma liczkami albo casketem? Chętnie wysłucham drugiej strony. :)

Domino kilka pytanek.
Jak sobie radzisz np. ze skavenami po 300 modeli? W większości Slave'y z LD10, BSB i Steadfastem?
A z armiami silnie opancerzonymi, typu WoC?
I powiedz jak Ci się Uszaty w szóstce spisują :)

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Skaveny- nie będę ukrywał, raczej słabo mi się gra. Tutaj muszę liczyć na spanikowanie czegoś z klopy, zdjąć też trzeba dzwon (chociaż to akurat powinno się udać), czapka maga przyda się z dobrym lorem by coś wyssać potężniejszym czarem. Ogólnie, jeśli za dużo do mnie dojdzie, niestety przesrane- zostaję skanapkowany i kuniec. Jeśli dojdzie mniej, albo coś się po drodze zaplącze, to jest szansa wyciąć to po prostu w combacie, tutaj gwardia z czarem wypłacającym ataki w fazie magii działa, Ushabti mielą. Ogólnie jednak za Skavenami nie przepadam, mimo że abomka czy dzwon takim problemem nie są.

WoChu strasznie się bałem na początku, potem jednak wyszło na to, że większość armii ma za mało kloców. Jak widzę chosenów, to dziękuję, ominę, wyjdzie najwyżej jakieś 12. Jak nie ma Chosenów, łapiesz co się da na tyczki, resztę starasz się złapać od boku. W fazie magii, jeśli chcesz koniecznie mieć którąś popychaczkę to i tak rzucisz, więc da się. Brzmi co prawda, jakbym musiał grać z samymi idiotami, ale mając w rozpie 6 Ushabti i klocek Gwardii to tymi dwoma oddziałami trzeba bić bo bokach i breakować paskudztwo. Za to nie sprawdzają się katapulty- można postarać się coś spanikować najwyżej, bo nie ustrzelisz nic ciekawego (i tu się przydają czachy- Woch ma z reguły ld 8, z minusem zdaje na 7, więc jak zdarzy się coś nie Khornowego, to może uciec), chyba że ładnie walnie w Hellcanona. Pomimo, że woch to w sumie brutalna siła i tak naprawdę, jeśli którykolwiek z walczących oddziałów wroga wpadnie w którykolwiek mój oddział frontalnie mam przesrane, wolę chyba jednak to niż rzeszę szczurów :).

Ushabti to dla mnie największe miłe zaskoczenie od kiedy gram TK (czyli od kiedy gram w ogóle :D). Z reguły wszystko sobie przeliczam, jak to się będzie sprawdzać itd, Ushabti postanowiłem wystawiać, bo powinny działać, ale wyszło na to, że po prostu koszą. Na ostatnim turnieju standardowe VC nie stanowiły problemu, oddział 30 ghuli rozpływa się w dwie tury cc, jak wbijesz się w bok, podobnie Gwardia z Drakenhofem. Grając z Wochem właśnie były jedyną moją kontrą, przegoniły dwa kloce warriorów Khorna, z czego jeden frontalnie (+2 do T z life'a to coś pięknego) i oddział kawy. Z white Lionami działa gorzej, bo na stubbornie się odwrócą i mnie zajebią, więc trzeba od frontu wrzucić im tyczkę, by się nie mogli odwrócić, 3 tury cc i pozamiatane. Ogólnie rzecz biorąc, mniej niż 6 bym nie wystawiał, bo to wtedy już nie jest ta konkretna kontra, każda kolejna Ushabti mniej to znaczący spadek skuteczności, każda więcej to już za dużo pkt. 6 Idealne, ale na front oddziałów bym nie wrzucał, jeśli mają tyle samo lub więcej I. Doradzano mi parę razy bo bitwach, bym wystawiał 2x6, bo unit jest genialny, ale uważam to jednak za stratę punktów, szczególnie, że gram też na Gwardii.

Awatar użytkownika
Khuman
Ciśnieniowiec
Lokalizacja: Wrocławskie pastwiska / The Gamblers ()====[]>>>>>>>>>>>>

Post autor: Khuman »

Domino pisze:WoChu strasznie się bałem na początku, potem jednak wyszło na to, że większość armii ma za mało kloców. Jak widzę chosenów, to dziękuję, ominę, wyjdzie najwyżej jakieś 12. Jak nie ma Chosenów, łapiesz co się da na tyczki, resztę starasz się złapać od boku. W fazie magii, jeśli chcesz koniecznie mieć którąś popychaczkę to i tak rzucisz, więc da się. Brzmi co prawda, jakbym musiał grać z samymi idiotami, ale mając w rozpie 6 Ushabti i klocek Gwardii to tymi dwoma oddziałami trzeba bić bo bokach i breakować paskudztwo. Za to nie sprawdzają się katapulty- można postarać się coś spanikować najwyżej, bo nie ustrzelisz nic ciekawego (i tu się przydają czachy- Woch ma z reguły ld 8, z minusem zdaje na 7, więc jak zdarzy się coś nie Khornowego, to może uciec), chyba że ładnie walnie w Hellcanona. Pomimo, że woch to w sumie brutalna siła i tak naprawdę, jeśli którykolwiek z walczących oddziałów wroga wpadnie w którykolwiek mój oddział frontalnie mam przesrane, wolę chyba jednak to niż rzeszę szczurów :).
nie wiem o czym mówisz Dominiku... :twisted: ( fart że nie wziąłem kawalerii :wink: )

nie wiem skąd to odkrycie ushabti dopiero teraz, widać było to już jak wyszła 8 ed.

2x 6 uważam że u TK to podstawa, cory min. ( rydwan 2x3, jacyś łucznicy ), jakaś gwardia 15 jak będzie to super... no i 2 catapy czachy mast be... bohaterowie cholerne min. king duży prist i mały ( choć nie koniecznie ) i tyle

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

No odkryłem je właśnie wraz z 8 edycją, na 7 były słabe :).

Ogólnie grając z Tobą to przesrane już było nim się zbliżyłeś, jak mi wybuchnął King zabierając ze sobą do piachu niemal całą Gwardię :P. Ogólnie to wiesz, 2x6 jest super, tyle tylko że to prawie 800 pkt. Wtedy to sorry, Gwardia na półkę, oba Scopry na półkę. I robi się za mało opcji. Poza tym, kurde, kto ma 12 Ushabti :P?

Awatar użytkownika
Khuman
Ciśnieniowiec
Lokalizacja: Wrocławskie pastwiska / The Gamblers ()====[]>>>>>>>>>>>>

Post autor: Khuman »

Domino pisze:No odkryłem je właśnie wraz z 8 edycją, na 7 były słabe :).

Ogólnie grając z Tobą to przesrane już było nim się zbliżyłeś, jak mi wybuchnął King zabierając ze sobą do piachu niemal całą Gwardię :P. Ogólnie to wiesz, 2x6 jest super, tyle tylko że to prawie 800 pkt. Wtedy to sorry, Gwardia na półkę, oba Scopry na półkę. I robi się za mało opcji. Poza tym, kurde, kto ma 12 Ushabti :P?
Bałagan chyba ma 11 / 12 na pewno 9 8)

brak skorpionów można nieco nadrobić rydwanami albo fastem, banner bok, zabija czepion zawsze to 2cr za 1cr, a przy rydwanach impakty nawet jakieś i małe szanse zabicia chempiona

eh... fakt nawet pappetem i tongiem nie musiałem poprawiać... no cóż było nie najgorzej, ale już nieco ulepszyłem tamtą rozpiskę więc jest gitara :)

myślę że następnym razem też pogramy razem przy systemie szmita :D mam nadzieję że nie przestałeś lubić zemną grać 8)

ps. przy defensie bym brał ten banner z niemarszowaniem

Awatar użytkownika
szczurek
Niszczyciel Światów

Post autor: szczurek »

Tak w ogóle Szczurek, to bardzo nieuprzejmie wrzucać swoja rozpiskę do czyjegoś tematu. :)
Przecież to nic innego jak całościowy komentarz do rozpy :wink:

i powoli zaczynam się przekonywać do Króla w czapce.
ja caly czas nie jestem przekonany :wink: no ale skoro robimy defa to maksymalizujemy magie ...
Rary:Praktycznie zawsze dwie klopy, zastanowić się można tylko czy brać czachy, czy nie.
No i tu bym sie zastanowil nad gigsonem ... + uszaty daje tez niezlego kopa :wink:
Malowanie figurek ---> szczurek1903@wp.pl
Coolminiornot ---> LINK

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Co ma zrobić gigant :O?

Awatar użytkownika
siero
Wałkarz
Kontakt:

Oj giguś to moim zdaniem kompletna porażka..
Krótkie pytanie - casket czy +1 liczka?

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Zakładając, że już masz Kinga, dużą liczkę i małą liczkę, chyba wziąłbym casket :).

Awatar użytkownika
siero
Wałkarz
Kontakt:

Może coś takiego z królem w czapce. Chwilowo duże klocki szkieli zostają, więc komentujcie resztę.

Liche High Priest 295Pts
Neferra's Plaques of Mighty Incantations
Cloak of the Dunes

Liche Priest 165Pts
Ruby Ring of Ruin
Hieratic Jar

Tomb King 279Pts
General; Shield; LA; Flail
Wizarding Hat

Icon Bearer

6 Ushabti 390Pts

5 Ushabti 325Pts

2 Tomb Scorpion 170Pts

40 Skeleton Bowmen 370Pts
Banner of the Undying Legion

30 Skeleton Bowmen 265Pts

2 Screaming Skull Catapult 180Pts

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

NPoMI wg mnie na tym LHP być nie muszą, rzut z 3 kości jest z reguły zadowalający, wolałbym dać mu jakąś ochronę. Ring na drugim lichu zbędny. Nie ma scrolla. Brakuje mi rydwanów, które dają Ci z reguły dodatkową turę spokoju od CC, przyblokują na moment czy coś, może jednak scorpionami uda Ci się zrobić coś podobnego, tyle tylko, że mniej ruchu. Dalej uważam, że te szkiele przerobią Ci na mączkę kostną, ale tego mam nie komentować, więc możesz się odnieść do tego powyżej :). Za to 11 Ushabti mnie przeraża :D.

Awatar użytkownika
gerald_tarrant
Masakrator

Post autor: gerald_tarrant »

imo:
1.wymień ruby ring na brooch of great desert
2.albo icon bearer z banner of sands, albo w ogóle
3.gdybyś zrezygnował z IB i bannera na szkielach starczyło by dla 3go skorpa

Awatar użytkownika
siero
Wałkarz
Kontakt:

Dispela obecnie nie mam zamierzenie. Tak samo z dużymi klockami szkieletów. Ale dziękuję za uwagi i po przetestowaniu w bitwie :)
Ruby Ring na liczce, NPoMI na duże2j i BotUL na szkieletach zostają.

Ogólnie to wszystko dlatego, że stawiam na większe ryzyko przez brak ochrony, dispela, ponieważ (przynajmniej na razie) nie wybieram się na turniej i rozpiska ma być trochę bardziej efektowna, nawet kosztem odrobiny efektywności. :wink:

IB jest po to, żeby przerzucić w razie potrzeby test na głupotę króla.
Banner of Sands nie będzie, przynajmniej nie bez przetestowania, bo obecnie uważam go za plew. :)

Jeśli chodzi o charioty do przyblokowania czegoś na turę, fajnie, tylko, że to aż 120pktów. Na jednostkę, która zabije najwyżej fasta. No cóż, trzeba się zastanowić :)

ODPOWIEDZ