Jak magia VIII edycji niszczy zabawe z gry.

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
zwieszak
Warzywo

Jak magia VIII edycji niszczy zabawe z gry.

Post autor: zwieszak »

Hej
Wczesniej juz mialem dosc srelfow i Boha i magi, ale dopiero dzis magia zepsula mi zabawe z gry, z klocka 37 savage orkow zostalo mi 10 w tym zginal bsb i szef w 1 turze walki.
Ludzie narzekaja na moje Waaghh czar ale jednak czary 8 edycji doprowadzaja do tego ze to magia potrafi wygrywac bitwy i po prostu niszcza system, testy sily czy inicjatywy, bez korzystania z jakich kolwiek wardow... porazka, sila 3 inicjatywa 2, zdaj to.

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

Magia jest mocna - to fakt - ale stwierdzając go porównujemy twór 8ed. (RB) do tworów 7ed. (wszystkich AB). Wiadomo, że nie jest to sytuacja idealna i że jest brak kompatybilności niektórych armii bardziej niektórych mniej co do 8ed. Za miesiąc i troszkę wyjdzie pierwszy AB - dodatkowo będzie to O&G więc dotyczący Twojej armii - gracze będą mogli dowiedzieć się z tego jaką wizję GW ma wobec AB i aspektów rozgrywki. Tym samym, może znaleźć się rozwiązanie na mocną magię.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

I tu masz rację. A wystarczyło nie ruszać lorów magii i 8ed. byłaby boska.

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

Mac pisze:Magia jest mocna - to fakt - ale stwierdzając go porównujemy twór 8ed. (RB) do tworów 7ed. (wszystkich AB). Wiadomo, że nie jest to sytuacja idealna i że jest brak kompatybilności niektórych armii bardziej niektórych mniej co do 8ed. Za miesiąc i troszkę wyjdzie pierwszy AB - dodatkowo będzie to O&G więc dotyczący Twojej armii - gracze będą mogli dowiedzieć się z tego jaką wizję GW ma wobec AB i aspektów rozgrywki. Tym samym, może znaleźć się rozwiązanie na mocną magię.
a teraz wpisz w miejsce cyferek odpowiednie liczby o 1 mniejsze.
taki aspekt juz byl...i sie okazalo ze nie ma czegos takiego jak spojna wizja edycji.

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

Zapominasz, że jest to 8ed. - parzysta, a więc przełomowa. Zmiany mają być tak porównywalne z tymi jakie nastąpiły między przejściem z 5ed. na 6ed., co można po części już zobaczyć. AB do O&G ma być zupełnie inaczej napisany niż aktualne AB. Twarda okładka, znacznie więcej materiału, stron, fluffu - nie wiesz czy przy tym zmienią podejścia zasady, bo przecież skoro mają możliwość skupienia się na estetyce i historii, tym bardziej powinni mieć środki by podjąć odpowiednie kroki względem zasad (to właśnie stąd wypływa to czego GW pragnie).
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Mi się magia podoba. 35 savagy to jeszcze nie cała armia. Resztą też trzeba było grać :)

W poprzedniej edycji też wystarczyło rzucić złego miscasta lub dostać z działa/klopy albo uciec za stół w pierwszej rundzie swoim lordem i pozamiatane. Teraz reszta armii też jakoś może lepiej grać (choćby dlatego, że bez maga lorda nadal można dispellować i czarować na przyzwoitym poziomie).
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Post autor: Aldean »

Grolshek pisze:I tu masz rację. A wystarczyło nie ruszać lorów magii i 8ed. byłaby boska.
i masz 3 magow i 4 kostki.
włącz myślenie, caly czas jesteś na nie z tą magią. magia powinna niszczyć, pewnie nie pamietasz co sie działo w 5ed. to zadna rewolucja, to po prostu powrót do korzeni. błędem było pozbawienie dispel scroli, a nie polepszenie czarów.

pozdrawiam
"Our weapons cut through them like blade through air!"

"Double or nothing, aim for his cock"

Awatar użytkownika
The WariaX
Falubaz

Post autor: The WariaX »

Twarda okładka, znacznie więcej materiału, stron, fluffu (...)
Fajnie się zapowiada, tylko ja cena tego AB ma być 2x większa niż normalnie to będzie porażka...

Awatar użytkownika
Bestialski_Brokuł
Oszukista

Post autor: Bestialski_Brokuł »

Jak wychodził BRB to też były jęki, że pewnie średnią krajową będzie kosztował i nikt go nie kupi. Okazało się jednak, że nie było tak źle, a cena jak na ponad 500 stron była całkiem w porządku. Co do magii, mnie jeszcze nie zepsuła żadnej gry, jest mocna, ale chyba taka powinna byc. A za systemem magii z 7 ed nie tęsknię. Szczególnie generowania kosci bo wtedy albo praktycznie brało się samych magów, albo ryzykowało, że się nie przebijemy i zmarnujemy tylko punkty. Zresztą wszyscy tak jęczą nad magią, a jak ktoś mi położy placek od machinki na klocku to efekt może byc taki sam (bohaterowie pewnie przeżyją, ale za to machin może byc kilka)

zwieszak
Warzywo

Akurat ta bitwa byla dla mnie dosc pechowa, zaraz po tym dostalem 2 hity z trebuszy i kolejne klocki w polowie w 1/3 ukruszone, dodatakowo jakos genereowalem po 3-4 kostki mocy i waaghh sie nie udalo rzucic efektownie, co nie zmienia faktu ze w pierwszej turze taka strata nie wrozy dobrze, i nawet chec wygrzebywania bretonskiego miesa z tych ich garnuszkow jest wielka to taki czar potrafi panike nawet wsrod orkow zasiac, jak ginie bsb z crawn of comand... dobrze chociaz ze swiat ludzikow dupikow i tak upadnie:)

Awatar użytkownika
Szaman
Wyzwoleniec

Post autor: Szaman »

The WariaX pisze:
Twarda okładka, znacznie więcej materiału, stron, fluffu (...)
Fajnie się zapowiada, tylko ja cena tego AB ma być 2x większa niż normalnie to będzie porażka...
bedzie niewiele drozszy - jakies kilkanascie zloty. IMHO warto dac wiecej za twarda oprawe i fulkolor.
"I fart in your general direction" :mrgreen:

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Full color? Czemu moje DE są takie "nowe" ;<

Awatar użytkownika
Bestialski_Brokuł
Oszukista

Post autor: Bestialski_Brokuł »

Akurat czarno biała oprawa miała moim zdaniem klimat. Co do okładki to dobrze, mam nadzieję że książki będą wytrzymalsze ( szyte a nie klejone) i może nie będą z nich tak strony wypadać jak z ostatnich AB.

Awatar użytkownika
Szaman
Wyzwoleniec

Post autor: Szaman »

Rasti pisze:Full color?
podrecznik wyznaczyl nowe standardy. z reszta wystarczy spojrzec na podreczniki do innych gier - czarno-bialy to juz przezytek...
"I fart in your general direction" :mrgreen:

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

Szaman, to jeszcze szepnij na który rok planowany jest AB krasnali bo z chęcią bym nabył taki full color w twardej oprawie i z dużą ilością fluffu (o nowych zasadach nie wpominając) ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
NOAK
Mudżahedin

Post autor: NOAK »

Poproszę również o podanie terminu wydania booka do Bretki oraz wytłumaczenie dlaczego to będzie tak późno :twisted: :twisted: :twisted:

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Szaman, nie powiemy nikomu ;)
Też bym nabył taką piękną książeczkę do DE z większą ilością fluffu i w kolorku :)
Choć prędko się to nie stanie :(

zwieszak
Warzywo

LOL...zeszliscie z tematu.

Awatar użytkownika
Grand Admiral Thrawn
Falubaz

Post autor: Grand Admiral Thrawn »

No cóż...nowy podręcznik główny kosztuje dużo i staram się z niego nie korzystać zbyt często (w zasadzie to tylko u mnie w domu z niego korzystam) i już się rozpada. A kto mnie zna wie, że z tego typu książkami obchodzę się jak z jajkiem (dobrze, że już mam mały podręcznik, który jest jakoś mocniej zrobiony).
Remember, having fun and keeping to the spirit of the game is more important than winning at any cost.

wichrun
Pseudoklimaciarz

Post autor: wichrun »

Co do podręczników to powinny być w świetnej jakości technicznej, nawet jeśli mają więcej kosztować.
A jeśli ktoś potrzebuje tylko zbioru zasad, to powinna być też do nabycia wersja elektroniczna. Nie wiem kiedy GW dojrzeje do tej decyzji.

A magia obecnie jest tak samo potężna jak losowa i niebezpieczna dla obu stron ;) tak samo jak artyleria.

ODPOWIEDZ