użycie Magnesów, different styla'
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
użycie Magnesów, different styla'
Witam,
mam pytanie do osób, które jednak lubią sobie po necie poszperać. Czy spotkaliście się z takim użyciem magnesów, gdzie odpychały one przedmiot i powodowały, że "latał". Na przykład dwa po przeciwległych stronach, a przedmiot pomiędzy nimi. Fizyk ze mnie żaden, przyznaję bez bicia, dlatego proszę też o wyrozumiałość. Wiem, że dziwne pytanie, ale taki efekt latania bardzo by mnie interesował. Za odpowiedzi z góry dziękuję.
mam pytanie do osób, które jednak lubią sobie po necie poszperać. Czy spotkaliście się z takim użyciem magnesów, gdzie odpychały one przedmiot i powodowały, że "latał". Na przykład dwa po przeciwległych stronach, a przedmiot pomiędzy nimi. Fizyk ze mnie żaden, przyznaję bez bicia, dlatego proszę też o wyrozumiałość. Wiem, że dziwne pytanie, ale taki efekt latania bardzo by mnie interesował. Za odpowiedzi z góry dziękuję.
musiałbyś wstawić do małej tuby (wys. na jaką ma "latać" figurka, szerokość = średnica podstawki figurki) na dole tuby magnes na drugiej drugi magnes przymocowany do figurki, magnesy ustawiona biegunami + + or - - by się odpychały. ot cała filozofia. tuba oczywiście przeźroczysta.
Twój pomysł uważam za zacny
Twój pomysł uważam za zacny
No niekoniecznie zamknięty. wystarczyłoby zrobienie go aby był 'stateczny' jesli jego podstawka 'wewnątrztubowa' byłaby tego samego rozmiaru co tuba, nie mogłby przelilić się na boki. Mogłaby wystawać ok połowa modelu. Ale już lepiej zrobić model na przeźroczystej tubie, niż w tej tubie z magnesem (wg mnie)
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.
Snot Fanpage <<--- , klikać!
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.
Snot Fanpage <<--- , klikać!
pojedyncza nitka z pasów, z samochodu, jest niewidoczna. można przyłączyć model za pomocą owej nitki do podstawki, nie rezygnując z magnesów, jednak magnesy musiałyby być odpowiednio ułożone, by figurka nie uciekała na boki.
opcja 2, wg. możliwa do zrobienia to przymocować parę takich nitek do podstawki na około, wtedy nie będzie uciekać a magnesy będą podnosić model.
opcja 2, wg. możliwa do zrobienia to przymocować parę takich nitek do podstawki na około, wtedy nie będzie uciekać a magnesy będą podnosić model.
proste w teorii, trudne do wykonania w praktyce, teoretycznie tak zabudować magnesami by ich odpychanie w każdym kierunku było identyczne i powinno działać... np zbudować z magnesów misę a przedmiot powinien się unosić - pod warunkiem, że jakaś inna siła nie przegnie w jedną ze stron... trzeba spróbować
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl
- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.
- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.
weź pod uwagę to, że to sprawdzi się tylko wtedy, kiedy figurka będzie stała w bezruchu na półeczce, do grania w ogóle się nie nada, bo drobne przechylenie spowoduje zapewne upadek.Smh pisze:proste w teorii, trudne do wykonania w praktyce, teoretycznie tak zabudować magnesami by ich odpychanie w każdym kierunku było identyczne i powinno działać... np zbudować z magnesów misę a przedmiot powinien się unosić - pod warunkiem, że jakaś inna siła nie przegnie w jedną ze stron... trzeba spróbować
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"
Jedyne sensowne rozwiązanie na magnetyczną lewitację to magnesy neodymowe odpowiednio ułożone (żeby linie sił pola tworzyły pułapkę) zaś nad nimi zawieszony schłodzony ciekłym azotem kawałek nadprzewodnika wysokotemperaturowego (TI2Ba2Ca2Cu3O10 lub YBa2Cu3O7). Efekt jest ładny, do tego "dymi" ciekły azot, jednakże kosztowny i trudny do uzyskania na dłuższy okres (na grę na 100% nie wystarczy, nawet na turę nie bardzo).
Możliwe jednakże byłoby wykorzystanie sił przyciągających. Np mag trzyma wyciągniętą wysoko rękę, w którą wmontowany jest mały magnesik neodymowy. Pod tą ręką np. kula, czaszka, też z magnesem w środku, zamocowana do podłoża jakąś nicią, włóknem, które jest przezroczyste. Oba magnesy będą się przyciągać i będzie to wyglądało na lewitacją. Mam w robocie podobne demonstratory, dzieciom się podobają na pikniku naukowym
Możliwe jednakże byłoby wykorzystanie sił przyciągających. Np mag trzyma wyciągniętą wysoko rękę, w którą wmontowany jest mały magnesik neodymowy. Pod tą ręką np. kula, czaszka, też z magnesem w środku, zamocowana do podłoża jakąś nicią, włóknem, które jest przezroczyste. Oba magnesy będą się przyciągać i będzie to wyglądało na lewitacją. Mam w robocie podobne demonstratory, dzieciom się podobają na pikniku naukowym
Chlew i Humor!
Bardziej chodziło mi o zrobienie dyskowca z Chaośników. Wtedy można by zrobić coś w rodzaju misy z magnesów na podstawce, a na dysku, który by się dostosowało (pół okrąg od dołu) by pole magnetyczne z dołu ograniczało ruch. Oczywiście wydaje mi się, że bez żyłek nie wyapli, w końcu musi coś powstrzymać ewentualny ruch. Jak się nad tym zastanowić to dosyć ciężko zrobić taką misę idealnie... macie może jakieś sklepy z magnesami do polecenia (internetowe, albo we Wrocku)?
@Vroobell wybacz pytanie żółtodzioba, ale czy ten azot jest niezbędny? Nie uniosą magnesy figurki bez tego?
@Vroobell wybacz pytanie żółtodzioba, ale czy ten azot jest niezbędny? Nie uniosą magnesy figurki bez tego?
Zwykły magnes nad magnesem nie polata, zawsze ściągnie go tak, żeby zminimalizować energię. O ciekłym azocie mówię w kontekście "prawdziwej" lewitacji nadprzewodnikowej, bez ściągów, linek etc. Z linkami neodymowe utrzymają bardzo dużo, kwestia wymodelowania pola (Metoda Elementów Skończonych się kłania )Natibak pisze:@Vroobell wybacz pytanie żółtodzioba, ale czy ten azot jest niezbędny? Nie uniosą magnesy figurki bez tego?
Tu macie linka do najtańszych magnesów, nie tylko neodymowych, na polskim rynku: http://www.magnesy.eu/index.php
W Wawie chyba możliwy odbiór osobisty nawet.
Trik z azotem nie ma nic z chemii - czysta fizyka
Chlew i Humor!
A, że się zapytam... Nie lepiej na podstawce figurki przykleić drzewko od którego pociągnie się żyłki do modelu - tak, żeby "lewitował"? Z magnesami to się nie uda, bo jak poprzednicy pisali, najmniejszy ruch spowoduje upadek modelu... Ew. masz tu inspirację http://www.2future.pl/Produkt/97/lewitujacy_globus
z drugiej strony, tak jak vroobell napisał wykorzystanie przyciągania zamiast odpychania wydaje się być duużo łatwiejsze, cieniutka nitka/żyłka plus drobne zamaskowanie terenem może zrobić świetny efekt
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"
Pomysł z linka dobry ale z ustawieniem magnesów mega pitolenie. (dla nieświadomych zrobienie w domowych warunkach "pułapki magnetycznej" jest awykonalne)
Widziałem robionego tak maga HE na kamieniu. Zasada jest prosta. Zamocuj (bardzo dobry koncept) nitki od pasów w 3/4 miejscach na skraju podstawki i w podstawy figurki. Montujesz po jednym magnesie i voila!
Widziałem robionego tak maga HE na kamieniu. Zasada jest prosta. Zamocuj (bardzo dobry koncept) nitki od pasów w 3/4 miejscach na skraju podstawki i w podstawy figurki. Montujesz po jednym magnesie i voila!
Naród polski jest wspaniały! Tylko ludzie kur...