TK Euro - faraony w rajtuzach.

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

Re: TK na format euro

Post autor: Jagal »

Undead84 pisze:tak bo według zasad Euro TK dostało +200 pkt. :D
3jka ushabti w prezencie dla wszystkich TK ! Nic tylko wystawiac ;p
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.

Snot Fanpage <<--- , klikać! ;)

Awatar użytkownika
Undead
Falubaz

Post autor: Undead »

Jagal pisze:
Undead84 pisze:tak bo według zasad Euro TK dostało +200 pkt. :D
3jka ushabti w prezencie dla wszystkich TK ! Nic tylko wystawiac ;p
Owszem prezent pod choinkę w sam raz. No tylko że ja na uszatach nie gram :D
Ale moja koncepcja na bazyla wygląda dość podobnie do Kalesonera z tą różnicą ze nie ma uszat tylko gwardia. A wygląda to tak:

Unnamed2600 Pts - Tomb Kings Army

1 Tomb King @ 273.0 Pts
Collar of Shapesh
Scorpion Armour
Sword of Might
The Other Tricksters Shard

1 Liche High Priest @ 345.0 Pts
Wizards Hat

1 Liche Priest @ 165.0 Pts
Brooch of the Great Desert
Dispel Scroll

1 Icon Bearer @ 140.0 Pts
Standard of the Sands

10 Skeleton Warriors @ 95.0 Pts
Bow; Musician; Champion

Bow; Musician; Champion

25 Skeleton Warriors @ 250.0 Pts
Bow; Standard; Musician
Banner of the Undying Legion
Champion @ [10.0] Pts

4 Skeleton Chariots @ 160.0 Pts

4 Skeleton Chariots @ 160.0 Pts

1 Tomb Scorpion @ 85.0 Pts

25 Tomb Guard @ 370.0 Pts

Light Armour; Shield; Standard; Musician; Champion
Icon of Rakaph

3 Carrion @ 72.0 Pts

1 Screaming Skull Catapult @ 110.0 Pts

Skulls of the Foe

1 Screaming Skull Catapult @ 110.0 Pts
Skulls of the Foe

Casting Pool: 4

Dispel Pool: 3

Models in Army: 96

Total Army Cost: 2600.0

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Post autor: Domino »

Jak na mnie to razem nie macie czym zabijać, ale chyba najbardziej boli mnie korona na kingu. Po prostu, po co? Jest jeszcze słabsza niż na tamtej edycji.

Awatar użytkownika
Undead
Falubaz

Domino pisze:Jak na mnie to razem nie macie czym zabijać,
Chyba nie czytałeś mojej rozpy uważnie :wink: :wink: pozwól że ci pomogę:

2 x klopa <----to zabija
gwardia z kingiem <---to tez zabija
2 x 4 rydwany <----no tu gożej ale tez zabija :D :D

Ah i zapomniał bym 3 Carriony <---to dopiero napierdziela (Kalesoner ma 2 x po 3 wiec jego rozpa ma wieksze pierdolnięcie :wink: )

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

2 klopy zabijają large targety i kuniec, ot takie wsparcie na ta edycję, nie realna siła, wyłączając niektóre armie ( w sumie jak spadnie na jakiś klocek dark elfów to fajnie działa). Ogólnie rzecz biorąc, wiara że strzały z klopy wygrają bitwę jest bardzo naiwna. Gwardia z kingiem nie zabija bo nie, rydwany podobnie, taka silna lekka kawa. Chyba, że wszystko wsuniesz gwardią od boku, ale na niektóre kloce to i tak za mało.

Awatar użytkownika
siero
Wałkarz
Kontakt:

Post autor: siero »

Jak to jest, że jedni mogą przeklinać w postach a inni nie? Czy może zależy to od działu?

Popieram Domino, moim zdaniem w rozpie Undeada nie ma nic do zabijania.
Klopy mogą co najwyżej 'zmiękczyć' mocny oddział, ale nie wierzę raczej, że nawet wtedy poradzą sobie z nim dwie czwórki rydwanów, czy gwardia :) Z resztą tak jak juz Domino napisał, będą prawdopodobnie zajęte ściąganiem potworów, bo na nie nic innego w rozpisce większości TK niestety nie ma ..

Awatar użytkownika
Undead
Falubaz

siero pisze:Jak to jest, że jedni mogą przeklinać w postach a inni nie? Czy może zależy to od działu?
Jeśli to aluzja do mnie to przepraszam...robię to sporadycznie i nie zawsze to moderatorzy wyłapią.
Domino pisze:2 klopy zabijają large targety i kuniec,
nie no tu masz sporo racji...ja w moim poscie oczywiście nawyolbrzymiałem chumorystyczne...klopy słabsze niż dawniej ale lubie jak oddziały uciekaja od jednej rany.

Domino pisze:Gwardia z kingiem nie zabija bo nie...
Oj tam oj tam...mi jakos wychodzi :D :D

A tak poważnie to w TK nic konkretnie nie zabija. Po prostu trzeba miec skila i tyle

Awatar użytkownika
siero
Wałkarz
Kontakt:

Post autor: siero »

Ciekawe czy te +200pkt dużo pomoże TK :) :)

A co do przeklinania, to mi pasowałoby nawet gdyby wszyscy mogli :D

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Mnie jeszcze nie ocenzurowano. Tak, do TK trzeba skilla, ale od paru postów staram się pokazać, że Ushabti naprawdę mają potencjał. To jest ta brutalna siła konieczna do najprostszego w świecie oklepu. Nikt nie mówił, że jest łatwo, ale jesli ten oddział zostanie dobrze wykorzystany, to naprawdę pomoże wybic nawet twardych zawodników wroga. Dalej czekam na odpowiedź Kalesonera odnośnie Korony na królu, bo mnie tym zabił i oczekuje usprawiedliwienia :D.

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Ta rozpa była tak słaba, że nie podejmuje się komentowania jej, po prostu na siłę chciałem zrobic coś nowego. Tutaj coś pod czym już mogę się podpisać. :D
Zastanawiam się nad wrzuceniem zamiany w żabe albo feedbacka.

Liche High Priest @ 270.0 Pts Hierophant
Hieratic Jar [25.0]

Tomb King @ 276.0 Pts General; Light Armour; Shield
Wizarding Hat [100.0]

Icon Bearer @ 140.0 Pts Battle Standard
Standard of the Sands [75.0]

Liche Priest @ 140.0 Pts
Dispel Scroll [25.0]

Liche Priest @ 140.0 Pts
Brooch of the Great Desert [25.0]

Screaming Skull Catapult @ 110.0 Pts Skulls of the Foe

Tomb Scorpion @ 85.0 Pts
Tomb Scorpion @ 85.0 Pts
Tomb Scorpion @ 85.0 Pts

3 Carrion @ 72.0 Pts
3 Carrion @ 72.0 Pts

3 Ushabti @ 195.0 Pts

Tomb Swarm @ 45.0 Pts

3 Skeleton Chariots @ 120.0 Pts

25 Skeleton Warriors @ 225.0 Pts
Bow; FCG
Bow; Musician Champion
Bow; Musician Champion

Models in Army: 72
Total Army Cost: 2600.0
Obrazek

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

No, tutaj tych śmieci jest tyle, że faktycznie jesteś w stanie poodginać niemalże wszystko, tylko że przy progach co 150 nawet utrata tych śmieci Cię zaboli punktowo. No ale koncepcja Twoja jest niezmienna, taki styl i uszanuję to ;). Jar bym chyba wywalił i kosztem czegośtam wsadził feedbacka. Żaba kusi, jednak szansa, że wrogi mag, z reguły 4 lvlu zamieni się w płaza jest dosyć mała, jak na aż 50 pkt. Feedback za to jest faktyczną groźbą, 2 punkty życia może zdmuchnąć i mag coraz mniej pewnie będzie rzucał czary, bo a nuż utrata jednego pkt życia z miscasta go dobije. Dla mnie fajna rzecz, na którą nigdy nie mam miejsca, ale myślę, że Ty możesz sobie pozwolić. Może zastanowiłbyś się nad oddziałem gwardii, kosztem szkieli i Ushabti?

Kalesoner
Szczur Królów

Taka kmina jeszcze bardziej defensywna...

Liche High Priest @ 270.0 Pts; Hierophant
Hieratic Jar [25.0]

Tomb King @ 270.0 Pts; General
Wizarding Hat [100.0]

Icon Bearer @ 140.0 Pts; BSB
Standard of the Sands [75.0]

Liche Priest @ 165.0 Pts
Brooch of the Great Desert [25.0]
Dispel Scroll [25.0]

Tomb Scorpion @ 85.0 Pts
Tomb Scorpion @ 85.0 Pts
Tomb Scorpion @ 85.0 Pts
Tomb Swarm @ 45.0 Pts

3 Carrion @ 72.0 Pts
3 Carrion @ 72.0 Pts
3 Carrion @ 72.0 Pts

22 Skeleton Warriors @ 191.0 Pts
Bow; Musician; Champion
Bow; Musician; Champion
Bow; Musician; Champion

10 Tomb Guard @138.0 Pts
Musician; Champion
10 Tomb Guard @138.0 Pts
Musician; Champion
Obrazek

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Zdajesz sobie sprawę, że na 8 edycji nie pozabijasz zbyt wiele na odległość? Po prostu nie wiem czym chcesz hopki ściągać :(

Kalesoner
Szczur Królów

Po prostu w ostatnich bitwach zdalem sobie sprawę jak bardzo słabe są uszaty w liczbie 6 czy 3 i jak bardzo boli kiedy przeciwnik dochodzi jednak do dużego oddziału chociażby przez przypadek. Obecnie nie widzę szans dla nawet odrobinę ofensywnych rozpisek TK na turniejach - wyniki Bazyliszka, mówią same za siebie. Najwyzej Undead z najmniej ofensywną rozpą.

Juz niedługo nowa armia. [-o<
Obrazek

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Nigdy bym nie powiedział, że Ushabti są słabe ;). Nie wiem, czym grała reszta na Bazylu, poszło tragicznie, ale myślę, że to po prostu brak czegokolwiek do wycinania. Pamiętasz może, co wystawiało 3 pozostałych graczy (tak mniej więcej, szkielet rozpy)?

Kalesoner
Szczur Królów

Niech sie sami pochwalą, na pewno każdy z nich miał 2 klopy, skorpy i uszaty. :D
Obrazek

Janiszek
Masakrator

Post autor: Janiszek »

Ja powiem tak. Nie grałem rok czasu, nie znałem 8 edycji. Zasad uczyłem się w pociągu. Rozpe miałem słabą, ale nawet sam jej nie składałem.
Jeżeli moge coś powiedziec to to, ze ushabti nie mają racji bytu. Kolejna sprawa przydałyby mi się carriony. Kolejna sprawa szkielety w 40 hordzie ssą pałe.
Ale się nie poddaje.
Kaleson wytłumacz mi tylko prosze, jaki myk jest z czapką na królu.
(gdybyś mnie nie pamiętał, to ten w kapeluszu co chwile cię wołałem)

Kalesoner
Szczur Królów

no pamiętam Cię, myk jest prosty do kości na inkantacje dodajesz jeszcze 2k6 z wiatrów magii osiagając w zalezności od rozpiski od 20 do 20kilku kości na turę
Obrazek

Awatar użytkownika
Undead
Falubaz

Ja grałem rozpą która macie wklejoną powyżej.
Uszaty zawsze mówiłem że ssą pałeczkę.Zresztą gwardia też (zachwalałem ją ale chyba fantazja mnie poniosła). Ale wole gwardzistów z tego względu że się ich szybciej żywi, mam kinga ze scorpionem co daje mi o połowę mniej sypania i bardzo liczę na KB. Poza tym dzięki ikonie są mobilniejsi niż Uszaty.
Co do bazyla to szkoda komentować moich bitew ale w skrócie wyglądało to tak:

1 bitwa - bestie
Na stracie wiedziałem że będzie ciężko ze względu na przeciwnika.Nie wiem co za typ ale od pierwszej tury miałem mu ochotę dać w ryj. Czepiał się dosłownie o wszystko. Zagraliśmy chyba 3 lub 4 tury. Bitwa bez wariacji.
11 - 9 dla niego.

2 bitwa - DE
Podobnie jak wyżej tylko przeciwnik fajny. Miał kloce typowe do kombatu. Jeden cały czas odginałem a zająłem się drugim. On strzelał ja strzelałem. Kolejna nudna bitwa. Wynik 10 - 10

3 bitwa - Lizaki
Ziemko pisze:III Bitwa:

Undead i jego TK. Duza liczka z wizard hatem, mala liczka, tomb king, bsb z sztandarem zakaz marszu na ture, 2x10 lucznicy, 20 lucznicy, 2x4 rydwany, 3xskorpy, Gwardia z Ikona, 3xskorpy, 2xklopy. To byla bitwa pt. Feedback Scroll. Undead mial slabe czary, ktore wiedzialem ze bedzie rzucal max z 3 kosci, wiec od razu w pierwszej turze odpalilem FS liczac na 2x5+. No i rzucilem to ;) Widok sypiacej sie armii TK od pierwszej tury bezcenne, na szczescie Undead mial spora jej czesc pod LD generala. Undead w dodatku pokazal festiwal rzucania misfirow i zakopal sobie 2 skorpy a jedna klopa wybuchla. W takiej sytuacji mialem sporego boosta. Undead ocalil krola z gwardia, ale i tak nie uchronilo go to od 20:0.
4 bitwa - HE

to czego sie bałem to 2 kloce WL. Zmieliłem jeden dzięki temu że wyrąbało mu w kosmos Arcymaga i sam sobie rozniósł 70% oddziału wiec ta reszta ludków to dożynki. W drugi wpadłam 2 skorpionami, gwardią i rydwanami. Kalesoner widział końcówkę jak zdejmowałem ostatniego gwardzistę ze stołu.:D
Wynik 5 - 15 dla HE

5 bitwa - WE

Na początku grało mi sie ciężko ale w 3 turze wyszły skorpiony i poszła mielonka.
wynik 20 - 0

Ogólnie problemem była magia która losowałem. Na 5 bitew miałem 3 x life , bist i shadow więc bez szaleństwa.Z czego tak naprawdę w 5 bitwie wylosowałem fajne czary z shadowa.

Czekamy na nowego booka może sie coś urodzi. :D

Kalesoner
Szczur Królów

Undead84 pisze:
1 bitwa - bestie
Na stracie wiedziałem że będzie ciężko ze względu na przeciwnika.Nie wiem co za typ ale od pierwszej tury miałem mu ochotę dać w ryj. Czepiał się dosłownie o wszystko.
11 - 9 dla niego.
po opisie poznaje, ze chodzi o Klopsa :D
Obrazek

ODPOWIEDZ