Krasnale w dzisiejszych czasach... 8 ed.

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
puma1944
Chuck Norris

Re: Krasnale w dzisiejszych czasach... 8 ed.

Post autor: puma1944 »

Jak narazie obowiazkowo w moich rozpach jest: kowadlo+rangers'y z gw i toporkami +slayers'y+miners'y
z core to ostatnio longi z gw+wariorry z gw. kowadlem od pierwszej tury popychamy do przodu zwiad ktory ma sie zajac tym co niewygodne, 2 tura do gry wchodza minerzy wspomagani kowadlem czyli szarza:-)) ewentualnie szarza rangerow( caly czas strzelamy ostatnio 3 armaty i jeden g.thower z +2 S) jak dla mnie zyskali zabojcy to teraz u mnie swietna jednostka z atakami wspierajacymi, czasem biore w hordzie 30 zawsze z Demon S. lub Dragon S. i robia robote od czasu 8 ed. nigdy mi nie zeszedl caly oddzial :-) i obowiazkowo ME :-)
"Poproście ich,żeby się nieco uciszyli.Snorri ma małego kaca,-powiedział Snorri.
Artur pisze:Człowieku to jest temat, o nowym info o krasiach - czy wszyscy musimy wiedzieć z jakich modeli zrobisz bombera ... jak dal mnie możesz nawet w kupę wsadzić parasolkę do drinków
Dwarfs
W:29\D:4\L16
Tomb Kings
W:1\D:0\L:0

galeria moich Krasi: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=33906

Remo
Falubaz

Post autor: Remo »

Arbiter Elegancji pisze:
Slayer Zabójców pisze:I Czemu kowadło zyskało? Przecież teraz daje ono tylko te 6 cali ruchu, a szarżować można na 3+2d6.
Ale takim Górnikom już robi różnice czy zostają popchnięci 6 czy 3+2d6 to raz. Dwa ze przy limicie 12PD/DD 3 które dodaje kowal z kowadłem to b. dużo. Poza tym przy fatalnym rzucie na szarże popchnięcie z kowadła potrafi uratować grę, wcześniej jak ktoś miał wyćwiczone oko to nie mógł spalić szarży. Małym plusem jest też to że strata kowadła jest mniej bolesna przez to że gra się na większe pkt. (przez co cena kowadła jest mniejszym % całości)
Kowadło daje możliwość zaszarżowania jednostce -prawda? Czyli 3 + 2d6. Czy coś się zmieniło?

Awatar użytkownika
pingu
Falubaz

Post autor: pingu »

puma1944 pisze:Jak narazie obowiazkowo w moich rozpach jest: kowadlo+rangers'y z gw i toporkami
Strata pkt na toporki
puma1944 pisze: kowadlem od pierwszej tury popychamy do przodu zwiad ktory ma sie zajac tym co niewygodne
Nie możesz rangerami szarżować w pierwszej turze nawet z kowadła
Obrazek
Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Post autor: Smh »

pingu pisze:
puma1944 pisze: kowadlem od pierwszej tury popychamy do przodu zwiad ktory ma sie zajac tym co niewygodne
Nie możesz rangerami szarżować w pierwszej turze nawet z kowadła
a tu przydaje się MRoChlg :twisted: a toporki, jeśli są pkty to zawsze mogą coś zdziałać - kwestia wybrania przeciwnika ;)
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl

- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Remo pisze:
Arbiter Elegancji pisze:
Slayer Zabójców pisze:I Czemu kowadło zyskało? Przecież teraz daje ono tylko te 6 cali ruchu, a szarżować można na 3+2d6.
Ale takim Górnikom już robi różnice czy zostają popchnięci 6 czy 3+2d6 to raz. Dwa ze przy limicie 12PD/DD 3 które dodaje kowal z kowadłem to b. dużo. Poza tym przy fatalnym rzucie na szarże popchnięcie z kowadła potrafi uratować grę, wcześniej jak ktoś miał wyćwiczone oko to nie mógł spalić szarży. Małym plusem jest też to że strata kowadła jest mniej bolesna przez to że gra się na większe pkt. (przez co cena kowadła jest mniejszym % całości)
Kowadło daje możliwość zaszarżowania jednostce -prawda? Czyli 3 + 2d6. Czy coś się zmieniło?
zgadza się
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
puma1944
Chuck Norris

Wiem ze nie moge szarzowac rengerami w pierwszej turze ale oni maja sie ustawic w odpowiednim miejscu by skutecznie przeszkadzac :lol2:
"Poproście ich,żeby się nieco uciszyli.Snorri ma małego kaca,-powiedział Snorri.
Artur pisze:Człowieku to jest temat, o nowym info o krasiach - czy wszyscy musimy wiedzieć z jakich modeli zrobisz bombera ... jak dal mnie możesz nawet w kupę wsadzić parasolkę do drinków
Dwarfs
Tomb Kings

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

Post autor: Quaki »

Nie można szarżować, tylko jeśli się zaczyna :!:
Jeśli przeciwnik rozpoczyna grę, nasi scouci mogą szarżować normalnie w pierwszej turze.

Awatar użytkownika
puma1944
Chuck Norris

Dokladnie ale mi rzadko sie zdaza bym nie zaczynal pierwszy :lol2:
Dwarfs
Tomb Kings

Awatar użytkownika
Motorek
Mudżahedin

Post autor: Motorek »

W ramach szerzenia plotek: cytuje za http://www.cytadela.pl/
Games Workshop

W sieci pojawiła się plotka na temat kolejnych nowości wydawniczych z GW. Wszystko ma się ukazać mniej więcej w takiej kolejności:

- 40K - Sisters of Battle - lato 2011
- WFB - Ogre Kingdoms - jesień 2011
- 40K - Necrons - zima 2011
- WFB - Brettonia lub Wood Elves - wiosna 2012
- 40K - Tau Empire
- WFB - Dwarfs
- 40K - Szósta Edycja
Generalnie czekam z nieierpliwościę, ciekawe co nowego dostaniemy.
Bene mori praestat, quam trpiter vvere

Awatar użytkownika
Jacobs
Falubaz

Post autor: Jacobs »

Fuck yeah, obie moje armie dostaną nowe podręczniki całkiem niedługo :mrgreen:
Nie wiem czy sie cieszyć, czy matwić sie o ty czy będę miał kase na booki i na nowe jednostki xD
wenanty pisze: Anioł zagłady przerzuca się na budżetową kawę? Koniec świata (sic!).
Turniejowo nowe WE

12/4/5

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

troche mi to:
nie pasuje :P
bo to by raczej oznaczalo, ze jedne beda po drugich. a to przesunie dwarfy o kolejna ture.

do tego GW nie wydaje jednego AB na kwartal tylko dwa (po jednym do wfb i wh40k) na jedna pore roku.

tak czy inaczej prawdopodobnie w przyszlym roku w wakacje (a moze uda sie przed :D ) dostaniemy AB. oczywiscie jesli te prognozy sa prawdziwe.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Kokesz
Kretozord

Post autor: Kokesz »

Widzieliście to:
As a race with no natural aptitude for magic, one could be forgiven for believing that the Dwarfs are not at all suited to fighting in a Storm of Magic game. But nothing could be further from the truth. The Dwarfs are in fact arguably one of the hardest races to defeat in such a game, as each Arcane Fulcrum will be defended not by a frail Wizard, but by a hardy Dwarf Runesmith, covered from head to toe in Gromril armour glowing with powerful runes of protection. And he will be carrying a massive hammer. No, the Dwarfs are not to be trifled with in a Storm of Magic battle.

The Dwarfs are unique in that they cannot command the Winds of Magic as other races do, so instead, they utilise Ancestor Runes. These ancient artefacts can be struck from atop an Arcane Fulcrum, their powers ranging from direct damage to healing your units. The Ancestor Rune of Grungni even enables a Dwarf unit to re-roll all failed To Hit rolls in close combat in addition to the Fight in Extra Ranks rules. Consider that proposition with a unit of Hammerers or Slayers for a moment. Another skill for which the Dwarfs are famed is their ability to effectively shut down the enemy Magic phase. With the sheer quantity of power dice flying around in Storm of Magic games, this is certainly harder to achieve, but there is no doubt that Dwarfs can easily generate a huge number of Dispel dice. In addition, they have easy access to multiple Runes of Spellbreaking, unlike the single Dispel Scroll available to every other race.

An interesting aspect of the Scrolls of Binding is that they grant Dwarf players the ability to field spellcasters in their army for the first time. Many veteran Dwarf generals will boldly claim that they don't need to use magic to defeat their enemies, and this is indeed true. However, by including a spellcasting bound monster such as a Lammasu, Truthsayer, or even a mighty Emperor Dragon, a Dwarf army will be able to give enemy Wizards a taste of their own medicine for a change, and can attack and claim enemy-held Fulcrums. Go on, give it a try!
Prawdomówiący powróci :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Orris
Mudżahedin

Post autor: Orris »

Myślicie, że będzie się dało normalnie w sklepie kupić jego figurkę?

Awatar użytkownika
Cormagh
Dr. House

Post autor: Cormagh »

Morsereg pisze:troche mi to:
nie pasuje :P
bo to by raczej oznaczalo, ze jedne beda po drugich. a to przesunie dwarfy o kolejna ture.
do tego GW nie wydaje jednego AB na kwartal tylko dwa (po jednym do wfb i wh40k) na jedna pore roku.
tak czy inaczej prawdopodobnie w przyszlym roku w wakacje (a moze uda sie przed :D ) dostaniemy AB. oczywiscie jesli te prognozy sa prawdziwe.
Z dostępnych plotek wynika, że w tym roku mają się pojawić 3 armie do Bttle'a: Ogry, WE i Bretka (nie ma zgodności co do kolejności dwóch ostatnich). O dalszej kolejności cicho sza, ale można założyć, że czwarta pozycja Kraśków jest mocna. Co do tempa produkcyjno-wydawniczego Firmy, zgadzam się z tym, co pisze Morsereg.

A co do użycia w krasnoludzkiej armii smoka, czy manticory, to jednak chyba lekka przesada. Co innego gigant, którego dałoby się zastąpić kamiennym golemem lub żywiołakiem ziemi. Wreszcie będzie można zrealizować stary projekt... :mrgreen:
Nic tak nie przekona w dyspucie, jak dwie stopy krasnoludzkiej stali między łopatkami. Trudno zignorować tak celny argument.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mam w sobie taki potencjał, że gdybym tylko chciał, rzuciłbym do swych stóp cały świat. Na szczęście dla świata jestem na to zbyt leniwy...

Awatar użytkownika
pingu
Falubaz

tak czy siak to będzie dodatek, w który raczej będzie się grało w domu, raczej nie spotkamy, lub rzadko będą one spotykane na turniejach. Jak to bylo z Storm of Chaos.
Obrazek
Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...

Awatar użytkownika
Cormagh
Dr. House

Post autor: Cormagh »

Akurat armie ze Storm of Chaos były w swoim czasie oficjalnie uznawane ma kilku poważnych masterach. Nasza armia slayerowa była niezwykle klimatyczna, a przy tym budziła prawdziwy postrach we wszystkich wrogich armiach (poza strzelającymi Elfami i Imperium). Kłopot w tym, że niewielu było szaleńców. którzy potrafili zebrać 200 figurek zabójców i do tego 12 Doom Seekerów 8)
Nic tak nie przekona w dyspucie, jak dwie stopy krasnoludzkiej stali między łopatkami. Trudno zignorować tak celny argument.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mam w sobie taki potencjał, że gdybym tylko chciał, rzuciłbym do swych stóp cały świat. Na szczęście dla świata jestem na to zbyt leniwy...

Awatar użytkownika
pingu
Falubaz

no właśnie :P ja mam tylko 60 + 3 doomków i 12 piratów. Jednak bardzo mi się podobała ta armia:)
Obrazek

Awatar użytkownika
Motorek
Mudżahedin

Post autor: Motorek »

Teraz byłoby trochę łatwiej, są niezłej jakości plastiki z AoW.
Bene mori praestat, quam trpiter vvere

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

ja sam slayerow mam tylko chyba z 5 (z czego 3 z BoSP) ale dwoch doomsekerow musialem sobie kupic, tak samo maszynke malakaia :)
po prostu te figsy sa super klimatyczne.

jeszcze bede musial zapolowac na long drongow :) i IMHO fantastycznie w srodku bedzie sie prezetowal filer zrobiony z maneatera pirata.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

Kokesz pisze:
Prawdomówiący powróci :D
Wreszcie przestanie mi się model kurzyć na półce :)
Morsereg pisze:
jeszcze bede musial zapolowac na long drongow :) i IMHO fantastycznie w srodku bedzie sie prezetowal filer zrobiony z maneatera pirata.
czemu o tym nie pomyślałem? Kradne pomysł do swoich, mam nadzieję, że się nie obrazisz :)
Obrazek

ODPOWIEDZ