Szybkie pytania
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
Re: Szybkie pytania
A dla mnie to wygląda jak golden yellow nałożony areografem na biały podkład, rozjaśniony do sunbursta. Na to brązowe Glazy i weathering.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
Pytanko dotyczące aerografu, ale lekko nie typowe:
Przyszedł do mnie właśnie arograf zakupiony na Allegro. I ten pręt, który idzie przez całą długość (Igłą chyba zwany), ma chyba lekki zadziorek na ostrym końcu. Zadziorek jest niewielki, prawie nie widoczny gołym okiem (sam zauważyłem tylko dlatego, że Igła zaczepiła o obrus stołu na którym go rozbierałem). Czy to może mieć wpływa na pracę aerografu? Czy też się nie przejmować?
Niestety nie mam kompresora, żeby sprawdzić (zakup przewidziany na przyszły miesiąc).
Przyszedł do mnie właśnie arograf zakupiony na Allegro. I ten pręt, który idzie przez całą długość (Igłą chyba zwany), ma chyba lekki zadziorek na ostrym końcu. Zadziorek jest niewielki, prawie nie widoczny gołym okiem (sam zauważyłem tylko dlatego, że Igła zaczepiła o obrus stołu na którym go rozbierałem). Czy to może mieć wpływa na pracę aerografu? Czy też się nie przejmować?
Niestety nie mam kompresora, żeby sprawdzić (zakup przewidziany na przyszły miesiąc).
Bene mori praestat, quam trpiter vvere
Motorek - to może mieś wpływ ale wątpię abyś na początku zabawy z aerografem wychwycił różnice.
Najprościej usunąć zadziorek na papierze ściernym (jakieś 2000). Przeciągasz igłą tak od końca do szpica i jednocześnie obracasz. Powinno pomóc
Najprościej usunąć zadziorek na papierze ściernym (jakieś 2000). Przeciągasz igłą tak od końca do szpica i jednocześnie obracasz. Powinno pomóc
Fear me mortals, for I am the Anointed...
- smiejagreg
- Ciśnieniowiec
W jednym z forów natknąłem się na tekst:
"Dzisiaj spędziłem dwie godziny kładąc łosza na modelu Space Marines Vindicator. Łosz jest już położony i zmyty więc teraz czekam aż model solidnie podeschnie."
Pytania : Co oznacza text: zmyty wash? Czym to się je?
"Dzisiaj spędziłem dwie godziny kładąc łosza na modelu Space Marines Vindicator. Łosz jest już położony i zmyty więc teraz czekam aż model solidnie podeschnie."
Pytania : Co oznacza text: zmyty wash? Czym to się je?
nie odpowiem ci dokladnie ale chodzi o takie washe samoróbki bodajrze na bazie glaze medium których nadmiar zmywany jest wacikiem nasączonym alkoholem. tu masz link do filmiku z którego najprawdopodobniej pochodzi to zdanie;)
http://www.youtube.com/user/CYTADELAPL# ... Unbi8HnCyA
http://www.youtube.com/user/CYTADELAPL# ... Unbi8HnCyA
- smiejagreg
- Ciśnieniowiec
Dzięki, bo już myślałem, że coś robię nie tak z moimi washami ... Używam washy GW, nakładam je na modele w potrzebnych mi ilościach, czasem zdejmuję nadmiar pędzlem i szlus...
Poza tym, może chodzić o wash olejny [farbka olejna z rozcieńczalnikiem typu benzyna ekstrakcyjna czy white spirit], popularna sprawa w modelarstwie redukcyjnym... nadmiar washu odsącza się, a czasem zmywa...zwłaszcza, gdy efekt mimowolnie przerósł nasze oczekiwania
"Musimy podjąć męską decyzję- albo jesteśmy zadowoleni, albo nie."
- M.Malicki
- M.Malicki
- smiejagreg
- Ciśnieniowiec
Kurna, wygląda to co najmniej równie skomplikowanie co operacja na otwartym sercuLoudLord pisze:Poza tym, może chodzić o wash olejny [farbka olejna z rozcieńczalnikiem typu benzyna ekstrakcyjna czy white spirit], popularna sprawa w modelarstwie redukcyjnym... nadmiar washu odsącza się, a czasem zmywa...zwłaszcza, gdy efekt mimowolnie przerósł nasze oczekiwania
Dobrze, że nie param się modelarstwem redukcyjnym .
Toś mię rozbawił ...smiejagreg pisze: Kurna, wygląda to co najmniej równie skomplikowanie co operacja na otwartym sercu
.
...tu masz kilka słów więcej na ten temat:
http://pwm.org.pl/viewtopic.php?t=336
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wash_(technika_modelarska)
Przy wszelakiej machinerii rzecz potrafi dać naprawdę fajne efekty. Na figurkach mam zamiar spróbować w najbliższym czasie...pażywiom, uwidim
"Musimy podjąć męską decyzję- albo jesteśmy zadowoleni, albo nie."
- M.Malicki
- M.Malicki
- smiejagreg
- Ciśnieniowiec
Jak Ci coś wyjdzie, daj znać. Thx.
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
5cm.Krzyżu pisze:Wie ktoś może ile centymetrów ma szkielet-kierunkowskaz z boxu Gianta? Bo nie wiem jakiej wysokości zrobić walizkę.
musisz go ściągnąć silą, raczaej nie uda ci się to bez pewnych strat w farbie.Waldi pisze:Mam beastmastera na manticorze (pomalowanego, sklejonego - takiego kupiłem) - jak go ściągnąć z manticory? chciałbym tam wstawić lorda Khorna
Tzn. chodzi mi o taką metodę ściągnięcia co by figurki ani farba na manticorze nie ucierpiały.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
Tzn mam go oderwać po prostu? A nie złamie się?Arbiter Elegancji pisze:musisz go ściągnąć silą, raczaej nie uda ci się to bez pewnych strat w farbie.Waldi pisze:Mam beastmastera na manticorze (pomalowanego, sklejonego - takiego kupiłem) - jak go ściągnąć z manticory? chciałbym tam wstawić lorda Khorna
Tzn. chodzi mi o taką metodę ściągnięcia co by figurki ani farba na manticorze nie ucierpiały.
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
Podważ czymś. sporo zależy od tego czym i jak był klejony oraz czy był pinowany. Np. jak ma dwa duże piny i klejony jest poxipolem to jest mała szansa że uda ci się go odkleić tak żeby nie trzeba było na nowo malować
Dzięki za odpowiedź. Zachęcony tym, zadam następne pytanie:
Czym równo ciąć styrodur? Wyrzynarką nie dam rady zrobić tego równo. Potrzebuję jak najdokładniej wyciąć boisko do Blood Bowla.
Wiem, że było to już nieraz wałkowane na forum, ale niestety nie mam kasy na specjalistyczne narzędzia.
Czym równo ciąć styrodur? Wyrzynarką nie dam rady zrobić tego równo. Potrzebuję jak najdokładniej wyciąć boisko do Blood Bowla.
Wiem, że było to już nieraz wałkowane na forum, ale niestety nie mam kasy na specjalistyczne narzędzia.
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
skalpelem od linijki. Ew. możesz sobie sam zmajstrować wycinarkę jak lubisz majsterkować:
http://hakostwo.blogspot.com/2010/05/bu ... ka-do.html
http://hakostwo.blogspot.com/2010/05/bu ... ka-do.html