Jak zostać Generałem - czyli początkującego pytań kilka
Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello
Re: Jak zostać Generałem - czyli początkującego pytań kilka
nie da, juz lidder odpowiedzial. Ale i tak bylo by to piekne =)
gdzie tu pisze ze sie da ?Lidder pisze:Dokładnie jest tak, że jeśli musisz wziąć takie a nie inne czary to robisz to i to one ewentualnie blokują kolejne losowania. Seerstaff ma prosty opis - zamiast losować, wybierasz. Dotyczą tu reguły wybierania czarów. Jeśli więc wylosowałeś Mindrazora to Staff'em już go nie możesz wybrać. I vice versa.krejzihed pisze:wiec jesli mam 2 magow i 1den z nich posiada seerstaff (HE)Lidder pisze:Można, czary wykupywane nie blokują się nawzajem. Blokują jedynie losowanie.
to wystawiajac Maga bez stafa wylosuje np. brzytwe (losuje 1szy bo go wystawiam jako 1szego), to czy panem z kijem moge wybrac brzytwe ponownie?
Natenczas nie przytocze cytatu, jednak pamietam, ze byly jakies wyjatki w RB.
Czary nie moga byc wylosowane podwojnie - RB traktowalo mniej wiecej w ten sposob:
jezeli czary nie sa losowane (rzut koscia) to mozna je powielac (zasady armijne, zasady modelu, przedmioty, ...). Seerstaff wyklucza mozliwosc losowa czaru, wiec:
Czy mozna powtorzyc czar dwukrotnie dzieki seerstaffowi?
jest napisane przeciez: The only exceptions are where a spell is not generated randomly.Rulebook pisze:Ordinarily, each spell can only be known once in the same army. The only exceptions are where a spell is not generated randomly, such as:
....
tu sa 2 przylkady
czyli to potwierdza wyżej wymienioną zasade z RB- nie losujemy, wiec juz nie jest GENERATED RANDOMLY- co za tym idzie mozemy powtorzyc czarLidder pisze:Seerstaff ma prosty opis - zamiast losować, wybierasz. Dotyczą tu reguły wybierania czarów.
Poniżej zamiesczam podrecznikowoa zasade wyjasniajaca losowe wybieranie czarow
Rulebook pisze:To randomly generate the Wizard's spells roll a D6 for each of his Wizard levels and consult the chosen lore to see what spells have been generated
jak Wam sie to widzi?
podajcie strony z RB z cytatami na które się powołujecie, z chęcią sobie to przeczytam, bo z tej dyskusji nie wiele wyniosłem.
Ciekawe, moze uda się to przepchnąć. Trzeba będzie przewertować RB i erraty
Podasz te dwa przykłady?krejzihed pisze:Ordinarily, each spell can only be known once in the same army. The only exceptions are where a spell is not generated randomly, such as:
....
tu sa 2 przylkady
Ostatnio zmieniony 18 lut 2011, o 14:18 przez Andrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
oj juz mi sie nie chce przepiszywac, strona 490,
Jednak z tego co juz doczytalem po dopiciu kawy, lidder ma jednak racje,
seerstaff nie zakazuje wyboru czarow, ani nie podlega zasadzie wykupienia czarow (w tym przypadku i tak czary musza byc wybierane na etapie budowania rozpiski).
Nasz kijek nie spelnia zadnych warunkow, aby moc duplikowac czar.
ale szukajcie, moze znajdziemy haka!
EDIT:
jednak jak juz sie tak przyczepic...
jezeli wezniemy itemka co daje TERROR to model dostaje taka zasade, wiec:
ide spac...mózg mi sie zwarzywil juz
Jednak z tego co juz doczytalem po dopiciu kawy, lidder ma jednak racje,
seerstaff nie zakazuje wyboru czarow, ani nie podlega zasadzie wykupienia czarow (w tym przypadku i tak czary musza byc wybierane na etapie budowania rozpiski).
Nasz kijek nie spelnia zadnych warunkow, aby moc duplikowac czar.
ale szukajcie, moze znajdziemy haka!
EDIT:
jednak jak juz sie tak przyczepic...
jezeli wezniemy itemka co daje TERROR to model dostaje taka zasade, wiec:
tutaj na sile mozna podpiac ze nasz mag ma zasade wybierania czarow (seerstaff), dlatego jest z niego zwolniony, czyli nie losuje (poprzez rzut D6), co za tym idzie moze duplikowac czar :P:PRulebook pisze:If a model has no choice over with spell(s) it knows, either because it is fixed by the model rules, or becauseif has 'bought' a specyfic spell as part of army selection
ide spac...mózg mi sie zwarzywil juz
-
- Plankton
Witam serdecznie jestem tutaj nowy. Z bitewniakami doświadczenie jakieś mam więc mam nadzieję ze moje pytania nie będą debilne:) Zainteresowałem się HE(bo fajne modele są, fluf również zacny, zasady całkiem niegłupie, dzięki IoB armia jest ciut tańsza etc. etc.)
Mam kilka pytań:
- czy rydwan z batalionu da się złożyć również z lewkami czy są tylko elfickie koniki?
(wiem że napiszecie że batalion się nie kalkuluje lepiej kupić 3x white lionów ale i tak będę celował w dużą armię tak około 4k punktów wiec core'y mi się nie zmarnują)
- co jest nie tak z kawalerią że jest tak rzadko używana fakt jest okrutnie droga ale na papierze prezentuje się świetnie, poza tym modele HE kawalerii są ubergenialne czy chodzi tutaj o obecny metagame czyli koszmarnie duże klocki piechoty których nie da się przepchnąć mało licznymi oddziałami kawalerii?
- z tego co czytałem na forum jak i z moich testów wychodzi na to ze gryf to strasznie słaby wybór. Czy ktoś ma jakiś pomysł na gryfolorda oprócz okrutnie drogiego kamikadze, którego cholernie ciężko doprowadzić do walki?
(pierwsza gra w battla czyli IoB + proksy vs imperium i w drugiej turze po imperialnym strzelaniu 450 punktów poszło się kochać, w dwóch następnych grach było równie tragicznie dla lorda na gryfie*)
Za odpowiedzi dziękuję
*klimat klimatem ale gra lordem na gryfie jest frustrująca
EDIT: rozstrzelałem tekst bo textwall był nieczytelny
Mam kilka pytań:
- czy rydwan z batalionu da się złożyć również z lewkami czy są tylko elfickie koniki?
(wiem że napiszecie że batalion się nie kalkuluje lepiej kupić 3x white lionów ale i tak będę celował w dużą armię tak około 4k punktów wiec core'y mi się nie zmarnują)
- co jest nie tak z kawalerią że jest tak rzadko używana fakt jest okrutnie droga ale na papierze prezentuje się świetnie, poza tym modele HE kawalerii są ubergenialne czy chodzi tutaj o obecny metagame czyli koszmarnie duże klocki piechoty których nie da się przepchnąć mało licznymi oddziałami kawalerii?
- z tego co czytałem na forum jak i z moich testów wychodzi na to ze gryf to strasznie słaby wybór. Czy ktoś ma jakiś pomysł na gryfolorda oprócz okrutnie drogiego kamikadze, którego cholernie ciężko doprowadzić do walki?
(pierwsza gra w battla czyli IoB + proksy vs imperium i w drugiej turze po imperialnym strzelaniu 450 punktów poszło się kochać, w dwóch następnych grach było równie tragicznie dla lorda na gryfie*)
Za odpowiedzi dziękuję
*klimat klimatem ale gra lordem na gryfie jest frustrująca
EDIT: rozstrzelałem tekst bo textwall był nieczytelny
rydwan z battalionu jest tylko z konikami, kawaleria imho jest grywalna(sam gram na smoku i 2x kawie zamiast na klocach i daje rade), a gryf jest poprostu hujowy. Tak poprostu. Chyba ze grasz na armie ktore nie maja strzelania wtedy ok. Ale tak to zapomnij.
Gniewko pisze:
Zarost zarostem, ale kolory inne - u mnie kudły jednolicie czarne, u Jagala ciemny łeb, a zarost (tu cytując Kubę) "z jakimiś idiotycznymi rudawymi akcentami", co w połączeniu z niebieskimi oczami jest bzdurne i podniecające zarazem.
my bad, myslalem ze pakuja starym systemem czyli z tiranockami.Eerion pisze:nah. Batalion ma wszystkie części chariotu - więc składasz albo Lion albo Tiranoca. Nie wmówisz mi, że wypraski, które leżą 30 cm ode mnie nie istniejąrydwan z battalionu jest tylko z konikami,
@up oj tam oj tam, marudzisz.
Gniewko pisze:
Zarost zarostem, ale kolory inne - u mnie kudły jednolicie czarne, u Jagala ciemny łeb, a zarost (tu cytując Kubę) "z jakimiś idiotycznymi rudawymi akcentami", co w połączeniu z niebieskimi oczami jest bzdurne i podniecające zarazem.
dają bonus tak jak przeciwko normalnym strzałom, nie chronią natomiast przed magic missileithilnaur pisze:Czy Lion Cloaks WL dają bonus do AS przeciwko magicznym strzałom (np. strzałom wystrzelonym z oddziału z Banner of Eternal Flames).
Dzięki za pomoc. Pzdr
Ludvik pisze:Wystawianie np. Black Knightów jako Blood Knightów uważam za osobistą obrazę
ithilnaur pisze:Czy Lion Cloaks WL dają bonus do AS przeciwko magicznym strzałom (np. strzałom wystrzelonym z oddziału z Banner of Eternal Flames).
Dzięki za pomoc. Pzdr
ten banner nie sprawia ze strzaly sa magiczne, daje tylko specjalna zasade ognistych atakow.
dlatego masz save z płaszczykow.
musi byc napisane czarno na bialym, ze strzaly sa magiczne (reaver bow, strzelcy zboostowani magia ognia lub metalu) aby anulowalo dodatkowego sejwa z lion peltow.
nie nie nie, przed magicznymi strzalami tez chroni. Lion pelt nie chroni przed magia jako magia.
Gniewko pisze: