Nasze dzieła i starania czyli rozpiski brodaczy
Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer
Re: Nasze dzieła i starania czyli rozpiski brodaczy
Eeee, gdzie chcesz tego Runesmitha dać? Bo jeśli do oddziału z Lordem i 5 Hamcami ustawionymi w kresce to ok, ale gdzie indziej to kicha straszna...
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."
- Irek_Dwarf
- Chuck Norris
Runsmith będzie tam gdzie bedzie potrzebny MRO Challange 

jak wytrzasnoles 2 razy immune to KB mozna przeciez wziasc tylko 1 bo blokuja nas zasady runcahir pisze:Lorda - na tarczy, 1+Asv, ward 4+, immune to KB, przerzuty Asv, rune of fire
BSB - Sv 1+, przerzuty, immune to KB
chyba ze sie cos zmienilo????

"Poproście ich,żeby się nieco uciszyli.Snorri ma małego kaca,-powiedział Snorri.
W:29\D:4\L16
Tomb Kings
W:1\D:0\L:0
galeria moich Krasi: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=33906
DwarfsArtur pisze:Człowieku to jest temat, o nowym info o krasiach - czy wszyscy musimy wiedzieć z jakich modeli zrobisz bombera ... jak dal mnie możesz nawet w kupę wsadzić parasolkę do drinków
Tomb Kings
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
Zwykle runy (mistrzowskich już nie) można powtarzać z tym że trzeba mieć różne kombinacje na przedmiotach. oczywiście runa kamienia jest wyjątkiem.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
czyli moge na lordzie zrobic mr swiftnes i r cleaving
oraz na runelordzie mr alarik the mat i r cleaving??(przukladowo) ???
oraz na runelordzie mr alarik the mat i r cleaving??(przukladowo) ???
"Poproście ich,żeby się nieco uciszyli.Snorri ma małego kaca,-powiedział Snorri.
Tomb Kings
DwarfsArtur pisze:Człowieku to jest temat, o nowym info o krasiach - czy wszyscy musimy wiedzieć z jakich modeli zrobisz bombera ... jak dal mnie możesz nawet w kupę wsadzić parasolkę do drinków
Tomb Kings
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
tak
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
Dzieki
znowu zerwe pol nocki nad rozpa 

Tomb Kings
Tomb Kings
Witam, rozpiska do oceny/korekty na domowy turniej - będą HE,DE,WE (gosh...), Lizaki i Szczurki
Dzięki za pomoc
Unnamed1600 Pts - Dwarfs Army
1 Runelord @ 249.0 Pts
General; Great Weapon; Gromril Armour; Shield
Runic Talisman [100.0]
Master Rune of Balance
Rune of Spellbreaking (x2)
1 Thane @ 175.0 Pts
Oath Stone; Gromril Armour; Battle Standard
Runic Armour [50.0]
Master Rune of Gromril
Rune of Resistance
Runic Weapon [15.0]
Rune of Fire
Rune of Speed (x2)
12 Thunderers @ 185.0 Pts
Dwarf Handgun; Light Armour; Shield; Musician
14 Rangers @ 215.0 Pts
Great Weapon; Rangers; Crossbow; Light Armour; Shield; Musician
20 Warriors @ 256.0 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician
1 Veteran @ [10.0] Pts
1 Master Engineer @ 80.0 Pts
Brace of Pistols; Gromril Armour
1 Grudge Thrower @ 135.0 Pts
Engineering Runes [55.0]
Rune of Accuracy
Rune of Burning
Rune of Penetrating
3 Crew @ [0.0] Pts
Light Armour
1 Organ Gun @ 120.0 Pts
Misfire Chart
3 Crew @ [0.0] Pts
Light Armour
Models in Army: 67
Total Army Cost: 1600.0
Dzięki za pomoc
Unnamed1600 Pts - Dwarfs Army
1 Runelord @ 249.0 Pts
General; Great Weapon; Gromril Armour; Shield
Runic Talisman [100.0]
Master Rune of Balance
Rune of Spellbreaking (x2)
1 Thane @ 175.0 Pts
Oath Stone; Gromril Armour; Battle Standard
Runic Armour [50.0]
Master Rune of Gromril
Rune of Resistance
Runic Weapon [15.0]
Rune of Fire
Rune of Speed (x2)
14 Rangers @ 215.0 Pts
Great Weapon; Rangers; Crossbow; Light Armour; Shield; Musician
20 Warriors @ 256.0 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician
1 Veteran @ [10.0] Pts
1 Master Engineer @ 80.0 Pts
Brace of Pistols; Gromril Armour
1 Grudge Thrower @ 135.0 Pts
Engineering Runes [55.0]
Rune of Accuracy
Rune of Burning
Rune of Penetrating
3 Crew @ [0.0] Pts
Light Armour
1 Organ Gun @ 120.0 Pts
Misfire Chart
3 Crew @ [0.0] Pts
Light Armour
Models in Army: 67
Total Army Cost: 1600.0
Remo pisze: Ja bym tabelkę miscasta też usunął bo czasem komuś Wampira wsysnie i jest to smutne i niesprawiedliwe i w ogóle brak balansu...
wg mnie za mało klepania, 20 warków zejdzie szybko wg mnie
zrezygnowałbym z jednych thundów i dopakował warriorów
zrezygnowałbym z jednych thundów i dopakował warriorów
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl
- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.
- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.
Co sadzicie o tym::
kowadlo 340
mr schielding
Dragon slayer 120
r might,asf,+1 s
Runesmith 124
mr balans
gw
Master Eingeener 74
gw
core
30x longi rengers fcg gw 445
29x warriors fcg gw
9x kuszole 99
10x kuszole 110
special
20x miners fcg swider 270
19xslayers 1x gs 224
cannon r burning 95
cannon mr forging 125
g thower 2x r penetreting r accuracy 155
suma2501
runesmith do warriorow,
dragon do slayerow
inzynier do kuszoli ale w 3' od jednego cannona i g thowera
mysle czy calkiem gole kowadlo zrobic
a 25pkt zainwestowac w handgana dla inzyniera i reszte jakos rozlozyc??
jutro sprawdzian z imperium mam nadzieje ze go troche zaskocze
najbardziej mnie boli ten oddzial longow bo pewnie skupi na nim cale strzelanie pierwsza tura bedzie ciezka licze ze longi dotrwaja do 2 a wtedy powinni wyjsc minersi i bedzie zabawa zreszts zobaczymy
kowadlo 340
mr schielding
Dragon slayer 120
r might,asf,+1 s
Runesmith 124
mr balans
gw
Master Eingeener 74
gw
core
30x longi rengers fcg gw 445
29x warriors fcg gw
9x kuszole 99
10x kuszole 110
special
20x miners fcg swider 270
19xslayers 1x gs 224
cannon r burning 95
cannon mr forging 125
g thower 2x r penetreting r accuracy 155
suma2501
runesmith do warriorow,
dragon do slayerow
inzynier do kuszoli ale w 3' od jednego cannona i g thowera
mysle czy calkiem gole kowadlo zrobic
a 25pkt zainwestowac w handgana dla inzyniera i reszte jakos rozlozyc??
jutro sprawdzian z imperium mam nadzieje ze go troche zaskocze

najbardziej mnie boli ten oddzial longow bo pewnie skupi na nim cale strzelanie pierwsza tura bedzie ciezka licze ze longi dotrwaja do 2 a wtedy powinni wyjsc minersi i bedzie zabawa zreszts zobaczymy

Tomb Kings
Tomb Kings
wg mnie nie możesz mieć 9 kuszoli, min 10 w oddziale
dodatkowo slayerzy jakoś nie bardzo.... no ale każdy ma swój styl grania
dodatkowo slayerzy jakoś nie bardzo.... no ale każdy ma swój styl grania
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl
- Ulegasz stereotypom.
- Ulegasz stereotypom.
fakt musze sprawdzic w kodeksie co do kuszoli bo nie mam pod reka
a slaeyresow dalem bo nic innego jakos mi nie podchodzi
a slaeyresow dalem bo nic innego jakos mi nie podchodzi
Tomb Kings
Tomb Kings
IMO teraz Hamce>Slayerzy, ale tak jak zostało napisane wcześniej, każdy orze jak może. 

"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."
Wywal Slayerów, albo zwiększ ich kosztem czegoś innego. Na imperium zejdą bardzo szybko. Kuszole muszą być 10+. Jeżeli boisz się strzelania daj longom sztandar z wardem na 5+ od ostrzału. R. o Sheilding na kowadle to strata ptk. od strzelania masz 10 T i warda 4+ od ostrzału. Tylko postaraj się je zasłonić przed działem i będzie git. Jak wywalisz slayerów to zamień dragon slayera na BSB. Moim zdaniem więcej zrobi. A jak będziesz robił porządki pomyśl o dodatkowej gołej 5-7 górników. Na imperium będą bardzo miłą niespodzianką 

Ja tu tylko sprzątam.
Hmm, a czy przypadkiem w tej edycji nie jest tak, że ward z bohaterów pokrywa cały oddział do którego jest on dołączony i kumuluje się on z MR? Jeśli tak jest w rzeczywistości, to można by dać zamiast slayerów hammererów z thanem (BSB, albo zwykłym klepaczem) byleby była kombinacja ward 4+ i dwie runy dające MR.
Kurrr... muszę kupić sobie wreszcie tę książkę...
Kurrr... muszę kupić sobie wreszcie tę książkę...
- papa-smerf
- "Nie jestem powergamerem"
Rozpa na turniej 2400 ETC:
Lord na tarczy (dwurak, armor +1, ward +4, przperzut armora, immune na kiling blow itp) 266 p
Kowadełow (czyste) 315 p
BSB ( +1 CR, Magic Res 1) 130 p
25 warriors ( FCG, dwuaraki) 275 p
30 Longbeard ( FCG, sztandar +1 CR) 440 p
27 Hammerers ( FCG, standar +5 ward do ostrzalu) 404 p
Katapa ( 2x +1S, acuraccy, inż ) 170 p
Katapa ( +1S, acuraccy, burning, inż ) 145 p
Działo ( forging, burning ) 130 p
Działo ( forging ) 125 p
Luźne przemyślenia:
Wydaje mi się że jest to najlepsze co da się wymyślić lub bliskie ideału op - 2 bardzo mocne klocki ( longi na starcie + 5 CR i hammaki z lordem i BSB w drugim szeregu +6 CR) i do tego niczego sobie 25 worriorow z dwurakami a wszystko z wardem 5+ an ostrzał. 4 maszynki po miedzy 3 klockami czyli możemy to upchnąć i się zabunkrować prawie wszędzie. Zrezygnowałem z z jakiej kol-wiek piechoty strzelającej ponieważ ona zawsze jest tym co najbardziej miękkie u krasów a tak mamy 4 maszynki ( 5 z kowadłem ) które zmiękczają wrogów a na sam koniec 3 kloce z lordem na tarczy - jeśli ktoś jest w stanie to zniszczyć w walce wręcz to znaczy że nasza piechota nie jest nic warta. Zmniejszamy też pole do popisu wszelkiego rodzaju manewrów wrogowi bowiem chcesz zniszczyć mszynke ok ale dostajesz w najlepszym razie 25 warriorow z dwurakami a w najgorszym dla Ciebie hammców z lordem na klate ;D Do tego naszej pozycji przed ostrzałem broni ward 5+ który rozciągnie się w dobrym ustawieni niemal na calom armie a na pewno na wszystkie 3 klocki. Pewnie ktoś powie o magii no ale magia w tej edycji to magia albo potyra albo nic nie zrobi i jest to wielka loteria ... w której teoretycznie my mamy jedne z lepszych kart
Rozmyślam nad :
Czy zrezygnować z jednego działa na rzecz organków ale ciągle widzę minusy gdy przypominam sobie jak kiedyś dostałem z imperium od parku maszyn a ponadto średnio przy dobrych graczach organki strzelą 2 razy na turę a generalnie tylko wyniki 8 i 10 są sensowne - przy działach natomiast zaczynając pierwsi od razu mamy zasięg plus na wrogą altylerie mamy bata i z imperium będzie oko za oko ....
to tyle czekam na opinie
Lord na tarczy (dwurak, armor +1, ward +4, przperzut armora, immune na kiling blow itp) 266 p
Kowadełow (czyste) 315 p
BSB ( +1 CR, Magic Res 1) 130 p
25 warriors ( FCG, dwuaraki) 275 p
30 Longbeard ( FCG, sztandar +1 CR) 440 p
27 Hammerers ( FCG, standar +5 ward do ostrzalu) 404 p
Katapa ( 2x +1S, acuraccy, inż ) 170 p
Katapa ( +1S, acuraccy, burning, inż ) 145 p
Działo ( forging, burning ) 130 p
Działo ( forging ) 125 p
Luźne przemyślenia:
Wydaje mi się że jest to najlepsze co da się wymyślić lub bliskie ideału op - 2 bardzo mocne klocki ( longi na starcie + 5 CR i hammaki z lordem i BSB w drugim szeregu +6 CR) i do tego niczego sobie 25 worriorow z dwurakami a wszystko z wardem 5+ an ostrzał. 4 maszynki po miedzy 3 klockami czyli możemy to upchnąć i się zabunkrować prawie wszędzie. Zrezygnowałem z z jakiej kol-wiek piechoty strzelającej ponieważ ona zawsze jest tym co najbardziej miękkie u krasów a tak mamy 4 maszynki ( 5 z kowadłem ) które zmiękczają wrogów a na sam koniec 3 kloce z lordem na tarczy - jeśli ktoś jest w stanie to zniszczyć w walce wręcz to znaczy że nasza piechota nie jest nic warta. Zmniejszamy też pole do popisu wszelkiego rodzaju manewrów wrogowi bowiem chcesz zniszczyć mszynke ok ale dostajesz w najlepszym razie 25 warriorow z dwurakami a w najgorszym dla Ciebie hammców z lordem na klate ;D Do tego naszej pozycji przed ostrzałem broni ward 5+ który rozciągnie się w dobrym ustawieni niemal na calom armie a na pewno na wszystkie 3 klocki. Pewnie ktoś powie o magii no ale magia w tej edycji to magia albo potyra albo nic nie zrobi i jest to wielka loteria ... w której teoretycznie my mamy jedne z lepszych kart

Rozmyślam nad :
Czy zrezygnować z jednego działa na rzecz organków ale ciągle widzę minusy gdy przypominam sobie jak kiedyś dostałem z imperium od parku maszyn a ponadto średnio przy dobrych graczach organki strzelą 2 razy na turę a generalnie tylko wyniki 8 i 10 są sensowne - przy działach natomiast zaczynając pierwsi od razu mamy zasięg plus na wrogą altylerie mamy bata i z imperium będzie oko za oko ....
to tyle czekam na opinie

Jak dla mnie to Twoja antymagia opiera się na 3 DD generowanych przez Lorda i kowajdło... a co ze scrollami? Nigdy nie wiadomo co wyrzuci przeciwnik.
Ja biore organy w każdej rozpisce - są lepsze od 10 thundów no i ofc tańsze...
Ja biore organy w każdej rozpisce - są lepsze od 10 thundów no i ofc tańsze...
- papa-smerf
- "Nie jestem powergamerem"
Grając na ETC możemy wygenerować tylko 4 kostki kowadełko daje 3 wiec teoretycznie mógł bym jeszcze jedego scrola wziąść ale w praktyce nie mogę bo mam nasz sztandarze BSB sell resist 1 co zabiera mi tą jedna kość - a to wszytko dlatego bo nie moglem powtórzyć runki +1CR bo mam też pojedynczą na longach
Nawiasem mówiąc wszytko jest z sobą powiązane więc chcąc wziąść 1 Dsipel scrol musiał bym wiele rzeczy zmienić a na ETC przeciwnik też ma ograniczone pole manewru z magią.

- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
MR nie zwiększa limitu kostek na ETC.papa-smerf pisze:bo mam nasz sztandarze BSB sell resist 1 co zabiera mi tą jedna kość
Masz IMO fatalnie złożonego BSB, jest strasznie miękki, a bonusy które daje w tej kombinacji są marginalne. MR1? strata punktów.
ustawianie tego klocka w 5x6 to moim zdaniem zły pomysł, rzędy są im zbędne bo i tak mają stubborna, a marnujesz w ten sposób ich potencjał do zabijania. Oni powinni wyrzynać a nie stać i straszyć staticem.papa-smerf pisze:hammaki z lordem i BSB w drugim szeregu +6 CR
25 warriorów to też za mało żeby coś nabroić, no ale rozumiem że tu pkt zabrakło.
Ogólnie myślę że musisz jeszcze popracować nad tą rozpą, bo na razie jest dość słabiutka.