8 edycja- pytania

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Danrakh
Falubaz

Re: 8 edycja- pytania

Post autor: Danrakh »

Szukajka mi nie znalazła, jak było wcześniej to przepraszam:

czy Krasnoludy mogą w 8 ed. brać magiczne przedmioty z rulebooka?
Zniosę wszystko pod warunkiem, że to komplement.

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

Byro pisze:Raamielowi chodzi chyba o sytuację taką:
wchodzi czar na ghule
robią szarżę
rzucają 2d6
wypada 1 i 1
szarża na 6 cali?
Tak jak misha napisał - żadnych rzutów, szarża maksymalnie do 8 cali : mogą sobie zaszarżować wroga na na 1 cal a mogą też na 8 cali.

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Danrakh pisze:Szukajka mi nie znalazła, jak było wcześniej to przepraszam:

nie
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
Danrakh
Falubaz

Post autor: Danrakh »

Byro pisze:
Danrakh pisze:Szukajka mi nie znalazła, jak było wcześniej to przepraszam:

nie
No tak, wystarczyło zerknąć do armybooka, dziękuję.
Zniosę wszystko pod warunkiem, że to komplement.

Awatar użytkownika
TomashWwl
Chuck Norris

Post autor: TomashWwl »

Witam

obawiam się że nie, ale spytam - czy mając magiczną tarczę i broń nadal mam parry save?
Remo pisze: Ja bym tabelkę miscasta też usunął bo czasem komuś Wampira wsysnie i jest to smutne i niesprawiedliwe i w ogóle brak balansu... :roll:

Awatar użytkownika
gerald_tarrant
Masakrator

Post autor: gerald_tarrant »

nie

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Post autor: debelial »

Może gdzieś było, ale nie natrafiłem - czy modele wykonujące 'supporting attacks' cierpią w jakikolwiek sposób z powodu Noxious Vapour (ASL w styku) czy też gift ten (i wszystkie inne przedmioty działające na btb) działa jedynie na kilka modeli w pierwszym szeregu? (zakładam że tak, ale może coś mi umknęło)

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

btb to btb. Modele z tyłu nie są w btb, wieć nie cierpią z tego typu rzeczy.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Yahoo82
Kradziej

Post autor: Yahoo82 »

Pytałem na podforum OnG, ale nie mamy tam jednoznacznej wizji więc pytam też tutaj:
W nowym AB pojawia się jednostka Mangler Squig o niezidentyfikowanej podstawce. W jaki sposób określić, na czym będzie wystawiana?
Obrazek

I może następnym razem ktoś łaskawie napisze co jest nieregulaminowe w podpisie zanim go wypierdzieli?

Awatar użytkownika
TomashWwl
Chuck Norris

Witam, mógłby ktoś mi jeszcze wytłumaczyć działanie Charmed Shield? Jaka jest kolejność ochron:

1. Armor Save, Ward Save, 2+ z tarczy
2. Od razu 2+ z tarczy, Armor Save, Ward Save
3.Od razu 2+ z tarczy, jak nie wyjdzie to dupa zbita

dzięki za rozjaśnienie tego itemka
Remo pisze: Ja bym tabelkę miscasta też usunął bo czasem komuś Wampira wsysnie i jest to smutne i niesprawiedliwe i w ogóle brak balansu... :roll:

Awatar użytkownika
Jasif
Masakrator

Post autor: Jasif »

Po prostu pierwszy hit(czyli przed woundem) , jaki właściciel otrzyma, jest ignorowany na 2+ (coś jak Cupped hands, tylko do czego innego służy ).
Potem działa jak zwykła tarcza. (czyli potem normalnie zdajesz armory, wardy/regenki)
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.

Awatar użytkownika
TomashWwl
Chuck Norris

Jasif pisze:Po prostu pierwszy hit(czyli przed woundem) , jaki właściciel otrzyma, jest ignorowany na 2+ (coś jak Cupped hands, tylko do czego innego służy ).
Potem działa jak zwykła tarcza. (czyli potem normalnie zdajesz armory, wardy/regenki)
no tak, to rozumiem, ale czy ten jednorazowy 2+ dziala po AS,WS czy dziala jako pierwszy?

Janiszek
Masakrator

Post autor: Janiszek »

no jako pierwszy.
Kolega Ci to napisał
Jasif pisze:Po prostu pierwszy hit(czyli przed woundem) , jaki właściciel otrzyma, jest ignorowany na 2+ (coś jak Cupped hands, tylko do czego innego służy ).

Awatar użytkownika
TomashWwl
Chuck Norris

gitara, thx za pomoc

Kolejna zagwozdka jaka wyszła podczas gry - rulebook 20str mówi o tym że podczas ruchu szarżującego trzeba dążyć do maxymalizacji modeli związanych walką poprzez wheel, domykanie, itp "from the both sides" - czy dobrze rozumiem że pojedynczy model szarżując dostawia się nie na rogu szarżowanego unitu tylko w ten sposób by związać jak największą ilość modeli przeciwnika walką? nie jest to dla niego oczywiście korzystne stąd moje pytanie
Ostatnio zmieniony 2 mar 2011, o 19:56 przez TomashWwl, łącznie zmieniany 1 raz.

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Yahoo82 pisze:Pytałem na podforum OnG, ale nie mamy tam jednoznacznej wizji więc pytam też tutaj:
W nowym AB pojawia się jednostka Mangler Squig o niezidentyfikowanej podstawce. W jaki sposób określić, na czym będzie wystawiana?
Nieśmiało liczę na FAQ lub chociaż zdjęcie na stronie GW, jak nie to ze względu na brak modelu będzie to uściślane, polecam się wstrzymać z konwersjami trochę.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

@DragoWwl
szerlok z ciebie zaiste
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Król Goblinów
Wodzirej

Post autor: Król Goblinów »

Misha.. każdy kiedyś zaczynał :roll: środowisko battlowe to takie miłe i ciepłe miejsce.
@DragoWwl - twoje pytania, kieruj w "kilka pytań początkującego" ten topic jest dla bardziej zaawansowanych problemów. Btw na zadane pytanie masz odp. w RuleBooku.
@Yahoo- z manglerami moze być tak- jezeli GW się szybko nie ustosunkuje , trzeba będzie samemu dobrać (vide jak było z Abomką) model ma typ Unique , więc moze LS coś czasowo postanowi. Bo jeżeli nie, nic ci nie broni wystawiać na jakiej chcesz.. osobiście optowałbym za okrąglą 40mm, bo z 60 za dużo wałów by było.
pzdr,KG

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Czary RiP rozpraszane nie od razu, ale w tej samej fazie - porównuje się z rzuconym casting value czy wymaganym do rzucenia (tak jak w turze gracza rozpraszającego)?

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Co do manglera optymalnie robić konwersje na mniejszej podstawce by tak jak się to stało z abominacjami finalnie najwyżej przekleić. Widziałem w necie zdjęcia na okrągłych 60mm ale boję się że ta figura skończy na kwadracie 40mm i będą mieć problem ze zmianą podstawki jak ulepili coś za dużego.

Awatar użytkownika
Król Goblinów
Wodzirej

Post autor: Król Goblinów »

ma wszystkie cechy fanatyka , więc obstawiałbym okrągłą, ale ogólnie tak jak mówisz.
@Waldi- czar jest juz w grze (sucessful cast) więc casting value czaru (jak w turze dispella)

Zablokowany