Pytania krótkobrodego - zasady

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Casp
Mudżahedin

Re: Pytania krótkobrodego - zasady

Post autor: Casp »

czy Magic Resistance daje ward przeciw słoneczku, pice lub 13-tce?

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

daje warda przeciwko vortexom jednak nie przeciwko sloneczku. jest tam zaznaczone, ze bez zadnych save'ow.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
SiersciucH
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: SiersciucH »

7 ed
kamień przysięgi czy opłaca się go dawać do oddziału?
czy jeżeli go unieruchomię to co co turę muszę rzucać postaciom stojącą na nim wyzwania tj aż do wyczerpania się modeli które muszę wyzwać?
rozumiem że jak raz unieruchomię kamień jednostka nie będzie zdolna do ruchu do końca bitwy? jeśli tak to czy np może postać z kamieniem albo jej oddział może strzelać jeśli z nikim nie walczy a jest unieruchomiona ?

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

Post autor: Quaki »

Poczytaj opis kamienia - nie wsadzisz go do żadnej strzelającej jednostki ;)
Co najwyżej bohater na kamyku może czymś strzelać ale to chyba niewielka pociecha...

Kraggo
Chuck Norris

Post autor: Kraggo »

Pytanie w kwestii run - czy runa mistrzowska (ogólnie) może być wyłącznie jedna na całą armię, czy też nie mogą być wykute dwie na jednym przedmiocie? Ewentualnie czy konkretna mistrzowska runa może być wykuta wyłącznie na jednym przedmiocie? Trochę się zakręciłem, a nie potrafię tego odpowiednio przetłumaczyć na bazie angielskiego podręcznika. Prosiłbym o opisanie zasady zazdrosnych runów (strona 43 pkt 4).

Czy jeżeli wystawiłem (grając domową bitwę) runę na pancerzu u bsb i balans u lorda, to czy naruszyłem tę zasadę?

Awatar użytkownika
Robo
Chuck Norris

Post autor: Robo »

Na danym przedmiocie można mieć tylko jedną mistrzowską runę.
Nie możesz brać drugiej takiej samej mistrzowskiej runy, ani na tym samym herosie ani w ogóle w armii.
Liczba run mistrzowskich w armii nie jest ograniczona, np. każdy heros w armii może mieć broń, zbroję lub talizman z mistrzowską runą, dopółki żadna się nie powtarza.

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

Post autor: Quaki »

Nie możesz kopiować tej runy w armii - czyli np. tylko jeden bohater z MRoGromrill.
Oprócz tego oddzielna zasada mówi, że nie możesz mieć więcej niż jednej Runy Mistrzowskiej na danym przedmiocie.

Edit: Ninja! 8)

Kraggo
Chuck Norris

Post autor: Kraggo »

Dzięki za odpowiedź. W sumie zawsze składałem bohaterów z różnymi runami i czyniłem to zgodnie z zasadami. Podświadomość i intuicja wzięły górę 8)

Awatar użytkownika
xaurus

Post autor: xaurus »

w podręczniku do 8ed jest opis statku powietrznego wraz z opisem zasad, ale nigdzie nie moglem znalesc kosztu punktowego tego statku. Moze ktos wie ile kosztuje?

Awatar użytkownika
Robo
Chuck Norris

Post autor: Robo »

To nie jest oficjalna jednostka, istnieje tylko 4fun, więc sam możesz sobie ustalić taki koszt jaki uznajesz za odpowiedni. Kwestia dogadania się z kumplami.

Awatar użytkownika
xaurus

ciężko wycenic taka jednostke, biorac pod uwage ze ma 5orgun gun na pokladzie powinna kosztowac ponad 600p, mozna go zestrzelic tylko maszynami albo magia przy czym na magie ma resistance to powinien kosztowac z 800-1000p czyli dosc duzo. a jakie jest Wasze zdanie?

Awatar użytkownika
Cormagh
Dr. House

Post autor: Cormagh »

Można by się pokusić i poszukać, ile Zeppelin kosztował w Warmajstrze, kiedy jeszcze był dostępny w ofercie ForgeWorld'a i odnieść to do kosztu Kowadła i żyrka, wtedy uzyskasz przybliżoną wartość dla WFB. Oczywiście pomijając fakt, że "Duch Grungniego" jest niepowtarzalny i bezcenny :mrgreen:
Brak kosztu punktowego, to działanie zamierzone. Być może (???) Firma uzupełni to w nowym ArmyBooku, o ile ForgeWorld wypuści właściwy model za KUPĘ kasy :lol2:
A do kosztu artylerii pokładowej musisz jeszcze dorzucić koszt załogi, bomby i daleko idącą "nietykalność" maszyny. Dolną granicę oszacowałbym właśnie na ok. 900-1000pkt.
Nic tak nie przekona w dyspucie, jak dwie stopy krasnoludzkiej stali między łopatkami. Trudno zignorować tak celny argument.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mam w sobie taki potencjał, że gdybym tylko chciał, rzuciłbym do swych stóp cały świat. Na szczęście dla świata jestem na to zbyt leniwy...

Awatar użytkownika
pingu
Falubaz

Post autor: pingu »

A właśnie wiadomo na kiedy przewidywany jest nasz nowy AB?
Obrazek
Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...

Awatar użytkownika
kubon
Falubaz

Post autor: kubon »

Obstawiam ze jeszcze hoho :wink:
Najpierw maja wyjsć ponoc Ogry TK Bretka WE a potem to nawet nie wiem :mrgreen:
‎... And then God said 'Let metal bands have the most insanely awesome, twisted, kickass music videos known to man'.

And Satan said 'That's what I was thinking'.

Awatar użytkownika
xaurus

Czyli orientacyjny koszt Ducha grungiego to ok 1000p, a jaka moze miec to podstawke, Arachnarokowa 10x15 czy wieksza?

W maja wychodza TK, z 6ed bookow mamy jeszcze wlasnie ogry, bretka i we oraz krasnale ktore sa edycja 6,5 wiec przy odrobinie szczescia moze w połowie przyszlego roku dostaniemy nowa księge

Awatar użytkownika
Cormagh
Dr. House

Post autor: Cormagh »

Raczej dużą :lol2:
Jeżeli trzymać się skali, "Duch Grungniego" powinien mieć ponad metr długości. Warmajstrowy liczył 20cm.
Nic tak nie przekona w dyspucie, jak dwie stopy krasnoludzkiej stali między łopatkami. Trudno zignorować tak celny argument.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mam w sobie taki potencjał, że gdybym tylko chciał, rzuciłbym do swych stóp cały świat. Na szczęście dla świata jestem na to zbyt leniwy...

Awatar użytkownika
Booxi
Falubaz

Post autor: Booxi »

o kura wielkie bydle !!

Awatar użytkownika
xaurus

statek z rulebooka jest mniejszy niz książkowy Duch Grungiego. Wielkosci pokladu żeby zmieściło sie 5 organek plus zaloga i jakis silnik musi miec conajmniej 12x24cm wiec podstawka pewnie tez może miec tyle bo balony w sterowcach tak na oko sa chyba ze 3-4 razy wieksze niz podwieszony statek wiec faktycznie balon w skali wfb powinien miec ok 1m dlugosci :D

tak czy inaczej raczej prędko nic takiego w odpowiedniej skali nie zbuduje:/ tym bardziej ze na żadnym stole sie to nie zmiesci, ale kiedys napewno zagram czyms takim chociazby na proxach

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

nie mozna zapomniec o tym, ze na dolnym pokladzie ducha grungiego znajdowaly sie 3 zyrokoptery :) zdatne do uzytku.
a co do kosztu punktowego to nie mozna go liczyc dodajac sume wszystkich organek + bonusy.
zbyt wiele by to wyszlo.
krol thorgrim kosztuje - 780, thorek - 505. koszt ducha obstawialbym na 600p do 800p.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Booxi
Falubaz

Post autor: Booxi »

skąd macie tyle info o tym ? ja też chce :(

ODPOWIEDZ