8 edycja- pytania

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
minosso
"Nie jestem powergamerem"

Re: 8 edycja- pytania

Post autor: minosso »

Czyli na 6 mamy Ifke i Miscasta czy Miscasta tylko?

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

minosso pisze:Czyli na 6 mamy Ifke i Miscasta czy Miscasta tylko?
Ifkę i Miscasta

Awatar użytkownika
Marr
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Marr »

Cibi pisze:Rzucając czar z Book of Hoeth trzeba osiągnąć casting value.
Mogę prosić o źródło tego twierdzenia? W RB jest chyba napisane, ze czar rzucony z IF nie musi osiągnąć casting value. Kumpel twierdzi na tej podstawie, że rzucając dublet na książce nie musi osiągnąć casting value. Pzdr

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Post autor: Lazur »

Book do HE, FaQ albo uściślenie dokładnie nie pamiętam ale w RB tego nie znajdziesz
Obrazek

Awatar użytkownika
Szczur22
Oszukista

Post autor: Szczur22 »

Sytuacja taka: czempion oddziału ma magiczny przedmiot- powiedzmy jakiś miecz, nieistotne. Ginie. Zostaje wskrzeszony (np. Regrowthem).

Czy po wskrzeszeniu dalej ma item czy nie?

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

Szczur22 pisze:Sytuacja taka: czempion oddziału ma magiczny przedmiot- powiedzmy jakiś miecz, nieistotne. Ginie. Zostaje wskrzeszony (np. Regrowthem).

Czy po wskrzeszeniu dalej ma item czy nie?
Wydaje mi się, że skoro został wskrzeszony z całym osprzętem np zbroja, tarcza to magiczny przedmiot ma także. U VC nie ma np żadnej adnotacji że magiczne przedmioty przepadają.

Awatar użytkownika
Raamiel
Wodzirej

Post autor: Raamiel »

Magia i 6 z Death. Czy można samemu zadecydować i rzucić np 2 kostkami artyleryjskimi zamiast 3 ?

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Raamiel pisze:Magia i 6 z Death. Czy można samemu zadecydować i rzucić np 2 kostkami artyleryjskimi zamiast 3 ?
Eeee... ale przecież rzucasz jedną kostką i mnożysz wynik przez 3 (chyba, że o czymś nie wiem).

Awatar użytkownika
Robo
Chuck Norris

Post autor: Robo »

Witam.

Czy w tej edycji dopuszczalne są podwójne szarże? Wydaje mi sie że gdzieś czytałem że nie, ale w rulebooku zasady multiple combat opisuja sytuacje, gdzie dwa oddziały szarżują na jeden a nie odwrotnie.

Awatar użytkownika
Szczur22
Oszukista

Post autor: Szczur22 »

Jest zapis że szarża na dwa oddziały jest możliwa tylko wtedy, kiedy nie możesz uniknąć dostawienia się do drugiego oddziału- może on wtedy wykonać normalna reakcję na szarżę

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

Pytanko : Blood Knights z Frenzy szarżują oddział, wycinają ich w pień. Czy muszą robić overrun pomimo, że na linii prostej nie ma żadnego widocznego wroga ?

Awatar użytkownika
Morti
Mudżahedin

Post autor: Morti »

czy bohater nieumarły może wejść do jednostki "żywej"? Jeśli tak to co sie dzieje jeśli ta jednostka walkę przegra?

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

Azgaroth pisze:Pytanko : Blood Knights z Frenzy szarżują oddział, wycinają ich w pień. Czy muszą robić overrun pomimo, że na linii prostej nie ma żadnego widocznego wroga ?

musza
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Awatar użytkownika
Rothand
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Rothand »

Azgaroth pisze:Pytanko : Blood Knights z Frenzy szarżują oddział, wycinają ich w pień. Czy muszą robić overrun pomimo, że na linii prostej nie ma żadnego widocznego wroga ?
Przeciez jest w fenzy ze musza ;) ...nawet Ci to czytałem! ;)

Awatar użytkownika
oczko
Falubaz

Post autor: oczko »

Robo pisze:Witam.

Czy w tej edycji dopuszczalne są podwójne szarże? Wydaje mi sie że gdzieś czytałem że nie, ale w rulebooku zasady multiple combat opisuja sytuacje, gdzie dwa oddziały szarżują na jeden a nie odwrotnie.
Nie do końca wiem co masz na myśli mówiąc podwójna szarża. Jeśli chodzi o szarże dwóch oddziałów na jeden to tak. Najpierw deklarujesz pierwszą szarże przeciwnik daj odpowiedź(np. stand), a później deklarujesz drugą szarżę, na którą przeciwnik może ponownie zadeklarować odpowiedź i może to być zarówno flee jak i stand and shut. Przy czym musisz pamiętać że szarże dokonywane są w dowolnej kolejności, a nie równocześnie, żeby nie zablokować sobie możliwości szarży.
Jeśli natomiast chodzi ci o sytuację żeby jednym oddziałem zaszarżować dwa to również jest to możliwe, musisz tylko zadeklarować szarżę na oba oddziały, bo w przypadku gdy zadeklarujesz szarże tylko na jeden a wjedziesz w dwa to jest to szarża nie udana ponieważ nie możesz zaszarżować oddziału na który szarży nie deklarowałeś

Teraz ja mam dwa pytania:
1) Czy stompy z treekinów to ataki magiczne??
2) Co się dzieje z dzwonem, stegadonem lub lordem na smoku przy rozpatrywaniu dwellersów?

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: JaceK »

Czy Demony korzystają ze Steadfasta?
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami :)
Obrazek

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

1) Czy stompy z treekinów to ataki magiczne??
Q: Do Stomps or Thunderstomps benefit from any other special rules,
equipment or magic items? Or vice versa? (p76)
A: No to both questions.
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

@oczko
nie mam RB przy sobie czy pdfow na kompie ale mam wrazenie, ze sie mylisz.
w ksiazce jest chyba napisane, ze nie mozna wykonac szarzy na dwa oddzialy.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

@dwa cele. Można jest to legalna szarża, aczkolwiek musi być dość specyficzna sytuacja by się udało, po Strategu to było dyskutowane, bo jednak legalny manewr chciałem wykonać.

@demony. Tak mają steadfast.

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

Czy oddział szarżowany przez 2 oddziały, jeden z siren standard, może dać flee?
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Zablokowany