Początkujący generał

Skaven

Moderator: Hoax

ODPOWIEDZ
Waldi
Masakrator

Re: Początkujący generał

Post autor: Waldi »

Myth pisze: FAQ to zmieniło, kazało wykasować jakiś tam fragment z tej zasady slavów, sprawa była już poruszana, bodajże w tym temacie na poprzednich stronach.
We FAQ'u nic o tym nie ma :oops:

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

Waldi pisze:
Myth pisze:Po prostu obrywa to, czego dotknął template, zawsze i wszędzie (mowa o walce ze slavami oczywiście).
Oooo... czyli ten opis przy slavach jest już nieaktualny:

"all successful hits must be randomised between the fighting units (1-3 friends, 4-6 foe)" (str. 56 podręcznika)?
Hobbit pisze:
Waldi pisze:- czy działo strzela normalnie jak działo? czyli pocisk jak przelatuje przez model MI albo M i go nie zabije to się dalej toczy?
Toczy się.

Na pewno?
Opis przy działku:
"that fires in the same way as cannon, as presented in the Warhammer rulebook, with the folowwing exceptions:" (i tu są wymienione owe wyjątki ale moim zdaniem to nie eliminuje zapisu z RB, który głosi:
"If the cannonball bounces into a MI/MB/MCa model, that model suffers a hit. However, if the monster or MI/MB/MCa model is not slain, the sheer bulk of the creature robs the cannonball of all momentum and the shot travels no further".
Co wtedy robisz z modelami trafionymi przez template? wybierasz sobie, który pierwszy dostał i przez który się przebijasz? jak dla mnie to wszystko co jest pod bouncem dostaje i nic tu się nie zmieniło.
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Afro pisze: Co wtedy robisz z modelami trafionymi przez template? wybierasz sobie, który pierwszy dostał i przez który się przebijasz? jak dla mnie to wszystko co jest pod bouncem dostaje i nic tu się nie zmieniło.
W tej edycji monstrualne jednostki zatrzymują pocisk z działa, nie wiem czemu miałoby to nie dotyczyć działka skaveńskiego (szukam jakiegoś potwierdzenia w zasadach).

A jak działko strzela przez obstacle to też ignoruje się się zasadę z rulebooka i normalnie się kładzie templatkę?

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Post autor: Lazur »

Skaveńskie działo strzela tak jak normalne działo i zatrzymuje się na Monstrousach jako bonus mogę tylko powiedzieć, że nasze działo olewa armour save'y a inne działa nie :D Co do templeta to albo jest on kładziany na modelu/obstaclu na którym się zatrzymuję bounce albo według RAW bounce się zatrzymuję na Monstrousie/obstaclu a Template leci na odległość wskazaną na kostce
Obrazek

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Waldi pisze:
Myth pisze: FAQ to zmieniło, kazało wykasować jakiś tam fragment z tej zasady slavów, sprawa była już poruszana, bodajże w tym temacie na poprzednich stronach.
We FAQ'u nic o tym nie ma :oops:

Str. 3 obecnego FAQ ze strony GW:
Page 36 – Expendable
Delete the last two sentences.
Zaczyna się ten fragment od "as the combatants are in motion,..." ;-)
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.

Awatar użytkownika
Goglem
Wodzirej

Post autor: Goglem »

Lazur pisze:...nasze działo olewa armour save'y...
Łał, a inne nie olewają z 10 siły =D> :mrgreen:

Awatar użytkownika
Voodoo
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Voodoo »

Dla popularnego bohatera DE na pegazie z tarczą połowiącą siłę ataków zasięgowych to raczej kolosalna różnica.
Obrazek

Awatar użytkownika
Hobbit
Falubaz

Post autor: Hobbit »

Co do działa, to opis z AB nadpisuje ogólne zasady, więc sposób ustalania modeli które są trafione różni się od tego z RB. Poza tym sam kiedyś się o pytałem :)
O największy z wielkich! Co będziemy robić w tej edycji? To samo co w każdej głupcze... Opanowywać świat!
Opolski klub gier bitewnych "WarAcademy"

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Czyli jak jest?, bo już się pogubiłem. :)

Awatar użytkownika
RedScorpion
Falubaz

Post autor: RedScorpion »

Witajcie- ja tak naprawde dopiero zaczynam przygodę ze skavenami i mam jeden- jak dla mnie ogromny problem- jak dokładnie wygląda atak furmanki- bo coś mam wrażenie że moja wersja którą stosuje mija sie z tym co to machina rzeczywiście może wykonywać :)
napisze Wam jak to wygląda w moim wykonaniu i proszę o pomoc:
- jeżeli szrżowałem to impacty
- potem z tego co zrozumiałem- jest test T tylko nie wiem czy najpierw musze zranić te D6 jednostek przeciwnika- czy tylko jest test T ??????
- Potem Monki
- no i na końcu ta kula- tylko teraz nie wiem czy ona zadaje jednego hita z S5- czy tak jak wypadnie na kości 2,4,6,8,10
To jest jakiś koszmar :)
Pozdrawiam i z góry dzieki za odpowiedzi.
Jak to zrozumiem to już nikt nie ma szans :))))))))

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Przecież w AB wszystko jest jasno napisane. testów Toughnesa jest D6 dla każdej jednostki w styku z furmanką włącznie z monkami pchającymi, nie musisz niczego zranić, po prostu D6 modeli testuje toughness, żeby nie dostać wounda. Hitów z Wrecking Ball'a jest tyle ile wyrzucisz na artyleryjce, każdy z S5.

Awatar użytkownika
RedScorpion
Falubaz

Post autor: RedScorpion »

Jakby było to dla mnie jasne to bym nie pytał- dzieki za odpowiedź- w końcu to wątek początkujący generał- więc takie pytania też sie pojawiają.- Jeszcze raz dziekuje.

Awatar użytkownika
Czcibor
Oszukista

Post autor: Czcibor »

Witam, gram w wfb już dobre trzy miesiące , co prawada narazie na prox'ach, ale niedawno zdobyłem skaven'skie lalki z zestawu IOB :twisted: .Jego zawartość chyba wszyscy znacie. Moje pytanie brzymi czy dokupując box monków, następnie nigth runerów i latarke możne złożyć jakąś senswna rozpe i na co dalej zaczynac zbierać :P .

Z góry dzięki czcibor~
Fanatic pisze: ledwo savage ogarniam cała rodzina je maluje
już nie chcą do mnie przychodzić bo wiedzą, że pędzel i farbki na nich czekają
Obrazek

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Monki to dobry wybór, z Plague Bannerem potrafią namieszać. Zamiast Night Runnerów lepsi Guttersi na początek. Ogólnie to z takich obowiązkowych rzeczy na około 2000 pkt musowo Seer na dzwonie i Abominacja
Obrazek

Awatar użytkownika
Czcibor
Oszukista

Post autor: Czcibor »

Guterzy?Hm ile tych panów potrzeba :roll: , bo jeśli więcej to czy możliwa jest konwersja z nicht runner'ów , tych 20 z boxa bardziej do mnie przemawia :evil: . Czytając wasze wasze rozpiski zauważyłem że potrzeba dużo slave'ów. Zastanawiam się jak ich pozyskać #-o ? Panowie z IOB'a odpadają, mają tarcze więc jeśłi chce mieć coś wspólnego z WYSIWYG'iem to raczej nie .
Fanatic pisze: ledwo savage ogarniam cała rodzina je maluje
już nie chcą do mnie przychodzić bo wiedzą, że pędzel i farbki na nich czekają
Obrazek

Awatar użytkownika
Horkryzard
Pseudoklimaciarz

Post autor: Horkryzard »

Na slavy polecam clanraty z 6 ed co jakiś czas ktoś wyprzedaje je na allegro zwykle w cenie jeden za zeta. Ja tak swoje 50 nabyłem.
Dużo rzeczy rozumiem...
Wiele rzeczy rozumiem późno...
Jeszcze więcej zbyt późno...

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Ja swoich gutter runnerów zrobiłem właśnie z Night Runnerów, w pudełku jest chyba 8 płaszczyków, idealnie to pasuje.

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Dokładnie, GR z NR to dobry deal, też mam takowych.

Slavy to niestety normalne boxy, albo jak tu już pisali stare clanraty. Ja kupiłem batalion, wychodzi naprawdę spoko cenowo, a ma się jeszcze graty, których też da się używać.

No i dzwon na >2k wcale nie jest taki konieczny, istnieje druga, sekretna szkoła walki skavenami ;-)
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

Myth pisze: No i dzwon na >2k wcale nie jest taki konieczny, istnieje druga, sekretna szkoła walki skavenami ;-)
Cii, bo się wyda, a mogłem nie jeździć na turnieje do Knurowa, nikt by nic nie wiedzał :D

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Slajvy z tarczami mogą być najwyżej za 40-tu zapłacisz 100 pkt a nie 80. Oczywiście, że da się grać bez dzwonu ale dla mnie model jest zbyt zajebisty 8)
Obrazek

ODPOWIEDZ