Noobowe pytania - cos dla początkujacych poczatkujacych ;)

Bretonnia

Moderatorzy: Jagal, Milczek

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Re: Noobowe pytania - cos dla początkujacych poczatkujacych

Post autor: Azgaroth »

Jako początkujący gracz mam kilka pytań ( z góry przepraszam jeśli wydadzą się śmieszne, ale usłyszałem wiele różnych teorii i prosiłbym o klarowną odpowiedź ) :

1.) The Ruby Goblet - po turze kiedy bearer dostanie wounda przedmiot zaczyna działać - od tego czasu nie można go zranić ( i jego jednostki ) jeśli przy rzucaniu na woundy wypadnie 3+. To znaczy, że zważywszy na to, iż 1 są to zawsze rzuty nieudane to rany wchodzą tylko na 2 na kostce ? A jeśli modele w jednostce mają np siłę 3 ( ja mam T3 ) to nigdy nie będą zadawać ran ? Rozumiem, że działa to do końca gry ?

2.) Lord ma 100 pkt na magiczne przedmioty + cnoty czy może brać przedmioty za 100 pkt oraz jedną cnotę do 100 pkt ?

3.) Modlitwa - Bretonia się modli a przeciwnik wybiera kto zaczyna grę tak ?

4.) Jeśli mamy ustawienie lancy, to czy w ramach faktu istnienia supporting attacks środkowy model drugiego rzędu także bije czy nie ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Wolfgar
Chuck Norris

Post autor: Wolfgar »

1. troche nie kumam o co chodzi
2. łacznie na przedmioty i cnoty
3. Tak
4. Srodkowy tez bije

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

Wolfgar pisze:1. troche nie kumam o co chodzi
Chodzi mi o potwierdzenie czy dobrze rozumiem mając ten przedmiot :

a.) Mam oddział z T3, atakuje mnie odział z S3: rozumiem, że gdy przedmiot działa wrogi oddział nigdy nie wbije mi wounda?
b.) Mam oddział z T3, atakuje mnie oddział z S5: wrogi oddział zadaje mi ranę tylko gdy na kostkach uzyska "2" ?

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

Post autor: Jagal »

Azgaroth pisze:
Wolfgar pisze:1. troche nie kumam o co chodzi
Chodzi mi o potwierdzenie czy dobrze rozumiem mając ten przedmiot :

a.) Mam oddział z T3, atakuje mnie odział z S3: rozumiem, że gdy przedmiot działa wrogi oddział nigdy nie wbije mi wounda?
b.) Mam oddział z T3, atakuje mnie oddział z S5: wrogi oddział zadaje mi ranę tylko gdy na kostkach uzyska "2" ?
Przyjmij po prostu tak - maxymalnie mozesz ich ranić na 3+ czyli nawet siła 5 na T3 rani na 3+ zamiast na 2+. Dwójka jest po prostu nieudana. I koniec. Zadnych kombinacji. Jesli ranią Cie normalnie na 4+ to normalnie ranią na te 4+ etc.
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.

Snot Fanpage <<--- , klikać! ;)

Awatar użytkownika
kudlaty960
Mudżahedin

Post autor: kudlaty960 »

Mam pytanie (penie było zadawane milion razy ale nie ma szans przeglądania 80 stron tematu) mam już armybooka i paladyna BSB co radzilibyście teraz kupić?Batalion? Zaznaczam, że będę grał głównie na 7 th.
"Dobry żołnierz wykonuje rozkazy bez chwili zwątpienia, dobry dowódca wydaje je bez cienia wątpliwości".
TRUE LEGION KRAKÓW

Awatar użytkownika
Matijjos
Wodzirej

Post autor: Matijjos »

kup sobie 2x podeło realmów, damselki, 3 pegazy, paladyna, łuczników, trebka i na początek powinno styknąć

Awatar użytkownika
kudlaty960
Mudżahedin

A od czego zacząć? Mam tak 220zł. Mam jeszcze jednego pegaza.
"Dobry żołnierz wykonuje rozkazy bez chwili zwątpienia, dobry dowódca wydaje je bez cienia wątpliwości".
TRUE LEGION KRAKÓW

Awatar użytkownika
Matijjos
Wodzirej

Post autor: Matijjos »

kurde 220 to mało, na pewno realmów kup, to na bank, no chyba jakiegoś bohatera i jeszcze raz realmów no i nie wiem bo za mało kasy...

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Matis »

Za tą kasę kup batalion.
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów

Awatar użytkownika
Stone
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Stone »

I nie graj na 7th (rozumiem, że chodzi o 7th edition), bo obowiązuje 8th już prawie od roku.

Awatar użytkownika
Celedor
Kretozord

Post autor: Celedor »

I?
Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

TheStonemx pisze:I nie graj na 7th (rozumiem, że chodzi o 7th edition), bo obowiązuje 8th już prawie od roku.
Grać może, nikt mu nie zabroni :) Nie ma to znaczenia ze ósma edycja jest na turniejach teraz.
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.

Awatar użytkownika
kudlaty960
Mudżahedin

Tak tak wiem oczywiście (Breta nie jest moją pierwszą armią). Po prostu z kolegami wolimy 7 edycję. Teraz tak mam już jeden box, skleiłem na realmów i teraz pytanko jutro kupie drugi i też realm sklejać czy erant lepiej? Co dalej pegazy, kolejny box?
TRUE LEGION KRAKÓW

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

To już Twoja indywidualna kwestia. Ja w 7ed używałem i Realmow i Errantów. Najlepiej przetestować w ogniu bitwy i zobaczyc samemu ;)
A Pegazy są 'must have' więc ich zakup w kolejnej kolejności jest dobrym wyborem.
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.

Awatar użytkownika
kudlaty960
Mudżahedin

Jak myślicie czy w bretońską armię dało by się jakoś wkręcić oddział imperialnej kawalerii robiącej za erantów?(oczywiście byli by odpowiednio skonwertowani).
TRUE LEGION KRAKÓW

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Post autor: Gniewko »

Nie widzę tego. Zupełnie nie pasują uzbrojeniem i stylistyką do Bretonnii.
Lepiej doma iść za pługiem, niż na wojnie szlakiem długiem.

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

kudlaty960 pisze:Jak myślicie czy w bretońską armię dało by się jakoś wkręcić oddział imperialnej kawalerii robiącej za erantów?(oczywiście byli by odpowiednio skonwertowani).
IMO Srednio. Róznica między kropierzami jest zbyt duza. Nie ma mniejsca na herby, wyglądają za mało malowniczo.

A jaki masz pomysł na konwersje?
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.

Awatar użytkownika
kudlaty960
Mudżahedin

Ogólnie poszukiwacze przygód tułający się po świecie. Duża ilość broni, ''zniszczony'' ekwipunek. Myślałem aby moja breta była jakimś zakonem, wtedy może prościej było by to flufowo wytłumaczyć. Tylko nie wiem czy to nie będzie się trochę pokrywało z flufem questingów :roll:
TRUE LEGION KRAKÓW

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Matis »

Możesz ich zrobić na templariuszy.
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów

Awatar użytkownika
kudlaty960
Mudżahedin

Myślałem też o Krzyżakach. :twisted: Tylko gdzie by tu było miejsce dla tej imperialnej kawy?
TRUE LEGION KRAKÓW

ODPOWIEDZ