Turniej Warhammer 8 ed. w Sklep Imperium Kraków 19.03.2011!

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Re: Turniej Warhammer 8 ed. w Sklep Imperium Kraków 19.03.20

Post autor: Fluffy »

Prosże mnie dopisać

Michał "Fluffy" Wegrzyński, armia - coś, jeszcze nie wiem która mi sie wylosuje.
Ode mnie: Ograniczenia imo powinny być, ale robimy jak chce wiekszosc, moge zch warunkach :twisted:

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Sevi »

Romendakil pisze: Rozwiniesz temat? Czemu bez sensu? Dlaczego akurat Power scroll?
Dla mnie jest to przedmiot do przełknięcia. Jednorazowy z miscastem, mógłby kosztować więcej, ale to detal.

Jest dokładnie tak jak napisał Hypnotic:
A tak poważnie, wycięcie "szóstek" z lorów ma za daleko idące konsekwencje dla całej rozpiski, które w edycji przegiętej magii wyglągają tak a nie inaczej, więc nie można na to patrzeć tak wybiórczo.
i pod tym podpisuję się rękami i nogami :)

Co do power scrolla - w mojej opinii nie powinno go być w rozpiskach, daje za dużego boosta do magii. Wystarczy że złożę maga samobójcę z przedmiotem który daje mi mozliwość wybrania czarów, i w pierwszej turze nie masz lorda/bsb/maga :P

Cały czas rozmawiamy głównie o magii, jeżeli chcecie serio obciąć BoH, szóste czary to ja jestem za tym aby każda armia miała góra dwie maszyny - tak jak napisał PiotrB, albo nawet jedną :wink:

Ja nie chcę grać na Euro - to mi się przejadło.

Odnośnie ograniczeń wypowiedziało się 4-5 osób, a jest zapisane 11, demokracja to rządy mniejszośći, więc dlaczego mamy decydować za całość graczy? :P Sami niczego nie ustalimy, więc proszę organizatora o narzucenie ograniczeń lub ich brak.
I sam optuję za tym aby ograniczeń nie było, 1600 to nie są aż tak duże punkty. :)
Wisła Kraków.

Awatar użytkownika
Raptor
Kretozord

Post autor: Raptor »

Stanowczo chce grać na euro. Byłem ostatnio na bazyliszku i DMŚ'u i grało się o niebo lepiej. W środowisku turniejowym narzeka się na euro tylko dla tego ze niektórym już się przejadło. Takie zasady jak ograniczenie uber klocy po 100 modeli czy zbannowanie true line of sight i look out na niektóre czary to moim zdaniem ramy bez których battl zamienia się w bierki.

Raptor Lizaki id1121

pozdro

ps: wolałbym 2400 euro no ale i tak będę:)
Sevi jak cie lubie.... A ze starym grasz w garazu co dziennie na euro ze ci sie przejadlo bo na tury to chyba raczej nie jezdzisz.... :D
Skoro tak to może zamiast banować, po prostu nie brać BoH, skoro psuje zabawę?
Umówmy się zawsze ktoś zepsuje zabawę...
Obrazek

Awatar użytkownika
c4h10
Masakrator

Post autor: c4h10 »

hypnotic pisze:Grasz dwarfami więc ograniczenie magii cię nie rusza ;)
A tak poważnie, wycięcie "szóstek" z lorów ma za daleko idące konsekwencje dla całej rozpiski, które w edycji przegiętej magii wyglągają tak a nie inaczej, więc nie można na to patrzeć tak wybiórczo. Rozumiem ograniczenie dwellersów czy słońca, bo to tylko czysty direct dmg, ale już czarów boostujące nie za bardzo.
No tak Brzytwa to taki malutki boościk nie wpływający na grę.

Awatar użytkownika
c4h10
Masakrator

Raptor pisze:
Sevi jak cie lubie.... A ze starym grasz w garazu co dziennie na euro ze ci sie przejadlo bo na tury to chyba raczej nie jezdzisz.... :D
Po co grać wystarczy poczytać http://forum.wfb-pol.org/viewforum.php?f=25 i powyobrażać sobie kilka bitew :D

Awatar użytkownika
hypnotic
Kretozord

Post autor: hypnotic »

c4h10 pisze:
hypnotic pisze:Grasz dwarfami więc ograniczenie magii cię nie rusza ;)
A tak poważnie, wycięcie "szóstek" z lorów ma za daleko idące konsekwencje dla całej rozpiski, które w edycji przegiętej magii wyglągają tak a nie inaczej, więc nie można na to patrzeć tak wybiórczo. Rozumiem ograniczenie dwellersów czy słońca, bo to tylko czysty direct dmg, ale już czarów boostujące nie za bardzo.
No tak Brzytwa to taki malutki boościk nie wpływający na grę.

Nie mówię że nie wpływa na grę, tylko że w inny sposób niż dwie wymienione kosiarki, taki który imo jest do przyjęcia. Ograniczenie do 3 maszyn, na te punkty, niewiele zmienia, podobnie jak euro ,bo był robiony do innego formatu. Już bardziej przemawia do mnie zakaz lordów, to załatwia większość problemów i do tego jeszcze jakieś pojedyncze zmiany, typu ban na power scrola, jak nie chcecie magów samobójców.

Awatar użytkownika
c4h10
Masakrator

hypnotic pisze: Nie mówię że nie wpływa na grę, tylko że w inny sposób niż dwie wymienione kosiarki, taki który imo jest do przyjęcia.
W 8ed mamy tury walki od drugiej tury. "Kosiarki" nie mają czego robić. Poza tym to jest polowa/jedna trzecia oddziału.
Natomiast 60 ataków S8 z Hatem na inicjatywie 5 sprawia, że oddziały parują (a rzucenie IFki przez DE nie należy do najtrudniejszych).

Awatar użytkownika
michal
Chuck Norris

Post autor: michal »

Tak jak Butan
Dwellersów czy słonko można jakoś przeboleć ale to brzytwa jest czarem który niszczy system wg mnie.
Co do samych ograniczeń to tak jak już kiedyś mówiłem organizatorom - albo zrobić porządny kompleksowy pakiet w stylu euro dostosowany do limitu punktowego (lub poprostu euro bez zmian), albo grać hardkorowo na czysto rulbookowe zasady bez wprowadzania jakiś pojedyńczych ograniczeń

Awatar użytkownika
hypnotic
Kretozord

c4h10 pisze:
hypnotic pisze: Nie mówię że nie wpływa na grę, tylko że w inny sposób niż dwie wymienione kosiarki, taki który imo jest do przyjęcia.
W 8ed mamy tury walki od drugiej tury. "Kosiarki" nie mają czego robić. Poza tym to jest polowa/jedna trzecia oddziału.
Natomiast 60 ataków S8 z Hatem na inicjatywie 5 sprawia, że oddziały parują (a rzucenie IFki przez DE nie należy do najtrudniejszych).
Jest to mocne kombo nie przeczę ale na wszystko są sposoby. Szanuję Twoje zdanie , bo masz dyżo większe ogranie niż ja, ale to taka edycja, nie zmienisz lorów ani armi które mogą takie komba wyginać w kosmos, a boli to podobnie na na 1,6k co 2,4k bo i korsarzy mniej i kotła możesz nie zmieścić na mniejsze punkty, co z kolei zwiększa skuteczność słońca i dwelersów.

Awatar użytkownika
Raptor
Kretozord

Jest to mocne kombo nie przeczę ale na wszystko są sposoby.
Oświeć mnie 8)
Obrazek

Awatar użytkownika
hypnotic
Kretozord

Raptor pisze:
Jest to mocne kombo nie przeczę ale na wszystko są sposoby.
Oświeć mnie 8)
Grasz nie od wczoraj więc kombinuj ;)

Swoją drogą widzę, że się przeprosiłeś z 8ed :)

Awatar użytkownika
Raptor
Kretozord

A co mam robić jak bejca stoi u blacharza :P
Obrazek

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

w sumie fajna dyskusja się zrobiła :) organizatorzy powinni zacierać ręce ! ... przez noc przemyślałem sprawę i uważam ,że jak 1600 to pierwszy turniej bez ograniczeń - zobaczymy co się zdarzy. Jak rozumiem Imperium będzie organizowało turnieje cyklicznie ,za trzymam kciuki bo to naprawdę jedno z lepszych miejsc do grania w Krakowie. Tak więc po turnieju - powinien ,zostać założony nowy topik - typu np. Zasady na 1600 pkt turnieje Kraków - czy coś takiego - albo zapowiedź następnego turnieju a tam zainteresowany odpowiednio wcześniej się wypowie i będzie to poparte doświadczeniami z tego turnieju. Po czym szefowie sklepu zadecydują co dalej z tym robią i wbrew pozorom to ważna dla nich decyzja :)

Co do frekwencji - ja tak sobie myślę ,że wcześniej było takie małe porozumienie między sklepami - że można było powiesić plakat z infem o turnieju.... proponuje wrócić do tego , bo naprawdę ja znam dużo graczy w Krakowi którzy nawet nie wiedzą ,że to forum istnieje.... rozumiem ,że mój "ulubiony" Bard :^o raczej na to nie pójdzie ale tam naprawdę jest teraz mało warte środowisko dzieciaków.... Tyle ode mnie cieszę ,się że w sobotę się zobaczymy - przyprowadzę klika "szkieletów" ze sobą - jak będzie miejsce to zagrają a jak nie to pokibicują :) ...ZDRÓWKO! :lol2:
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Dorgar
"Nie jestem powergamerem"
Kontakt:

Post autor: Dorgar »

Bardzo cieszy nas iż padło tak dużo ciekawych spostrzeżeń i pomysłów odnośnie zasad turnieju. Bardzo wam za to dziękujemy!:)

Dziękujemy również za pochlebne opinie miło je usłyszeć:), turnieje oczywiście będą odbywać się cyklicznie tak jak do tej pory:).
Co do plakatów, u nas w sklepie zawsze znajduje się informacja o nadchodzącym turnieju, w kalendarzu imprez. Obsługa natomiast zawsze może zapisać chętnego na listę oraz wyjaśnić wszystkie szczegóły turnieju:).

Są to dla nas bardzo cenny uwagi i tak jak wspominaliśmy chcielibyśmy abyście u nas bawili się tak jak Wy macie na to ochotę, tak by rozrywka którą tak lubicie dawała wam jak najwięcej satysfakcji. Pomysł aby stworzyć temat odnośnie zasad w którym mogli by się wypowiadać wszyscy gracze biorący udział w turniejach lub w ogóle grających w Warhammera wydaje się nam fantastyczny! Zależy nam właśnie na tym aby wypowiadali się wszyscy gracze, nie tylko jakaś ich cześć, z tego względu iż grać będą wszyscy i wszyscy powinni cieszyć się z gry, na co zapewne składają się po za klimatem, dobrą zabawą również zasady. Mamy nadzieję iż uda się nam wszystkim razem ustalić formę zasad tak by wszyscy byli zadowoleni, mimo tego co napisał Piotr. Ponieważ nie chcielibyśmy czegoś narzucać tak jak pisałem wcześniej.

Co do najbliższego turnieju myślimy podobnie jak nie którzy z was, warto było by spróbować zagrać na normalne zasady i zobaczyć jak to będzie, wyciągnąć odpowiednie wnioski na przyszłość. Po za tym niestety nie wypowiedzieli się wszyscy gracze biorący w nim udział, a nie chcielibyśmy aby ktoś czuł się nie w porządku potraktowany, ponieważ zapisywał się na inny turniej i specjalnie na niego zarezerwował sobie czas. Myślimy że było by to nie w porządku względem takich graczy. Proponujemy więc aby ten turniej odbył się na pełnych zasadach 8 edycji. Mam nadzieję iż wszyscy z tego faktu będą zadowoleni.

Raptorze dopisałem Cię zgodnie z prośbą do listy. W tym momencie mamy komplet graczy:). Kolejni chętni zostaną dopisani do listy rezerwowej.

Czekamy zatem do soboty, a wtedy rozgorzeją bitwy, bębny zagrają, a wojownicy rzucą się w ogień walki!! War!!!
Obrazek

Awatar użytkownika
Raptor
Kretozord

A jak to jest z tym tlos,em? przykładam oko do głowy skinka i patrze czy on widzi skrawek dupy elfa za górka?
Obrazek

Awatar użytkownika
hypnotic
Kretozord

Ale to uściślenia sędziowskie też nie będą brane pod uwagę?? To moim zdaniem trzeba uwzględnić, bo z tym tlos będą jaja, dajcie vlos.

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Sevi »

Raptor pisze: Sevi jak cie lubie.... A ze starym grasz w garazu co dziennie na euro ze ci sie przejadlo bo na tury to chyba raczej nie jezdzisz.... :D
Gramy w pokoju, bo nie mamy garażu :P

A tak serio, pyknijmy coś na małe punkty, później będziemy cisnąć Euro :)
Na ostatnich turniejach w Krakowie nie byłem bo niestety musiałem być na uczelni :P

Cieszy mnie duży odzew, a co do ograniczeń, to PiotrB ma fajny pomysł, opracować raz a dobrze :)

edit: Aha, powinny być uściślenia sędziowskie, w mojej opinii ;)
Wisła Kraków.

Awatar użytkownika
Raptor
Kretozord

uściślenia bo np mój hero na co stoi i na górce i to będzie trochę durne ze widzi wszystko i wszystko jego widzi;/
Obrazek

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

nie no Wirtual Line musi być bo inaczej obcinam skrzydła smokowi:)
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Skaven
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Skaven »

PiotrB pisze:nie no Wirtual Line musi być bo inaczej obcinam skrzydła smokowi:)
W Tlosie celuje się do "main body" nie do skrzydeł, czułek, broni, czy piór na czapkach. Poza tym w obecnej ed smoka i tak nie ma gdzie schować, chyba ze jest jakiś jebitny domek lub głaz, chociaż przed katapultami go to nie chroni bo mają indirect. Nie nalezy wiec ograniczać aspektu modelarskiego

ODPOWIEDZ