Jak prostować żywicę?
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
Jak prostować żywicę?
Jak w temacie - mam krzywą lancę z żywicy (nowy model Theodora z FW). Nie chciałbym uszkodzić figurki próbami. Miał ktoś podobny problem?
- Tiger Brown
- Kradziej
Generalnie żywice prostuje się na gorąco. Ostrożnie podgrzewasz zanurzając w gorącej wodzie, wyginasz i utrzymujesz w nowym kształcie do wystygnięcia. To teoria, ale w praktyce trzeba wprawy i wyczucia danej żywicy, jak również dobrania odpowiedniej temperatury.
"Pomaluję wasze figsy" - w przypadku niektórych to brzmiałoby jak groźba.
What he said. Mam doświadczenia jedynie z modelami z Forge Worlda - trzeba było prostować jakieś miecze itp. Wlewałem wrzątek do kubeczka, potem element w tym na 1-2 sekundy zanurzałem, robił się 'sflaczały', więc można go było uformować i zostawić w tym położeniu do wystygnięcia.
Złomowisko: https://goo.gl/photos/xRMRQZGkEgCpcHcx5
- Tiger Brown
- Kradziej
Pewnie bym kombinował z wybraniem materiału z wnętrza podstawki tak, żeby zostały względnie cienkie ścianki, potem podgrzał, wyrównał i z powrotem wypełnił wnętrze jakąś masą.dexterzg pisze:zamowilem ostatnio żywiczny model 30cm mangowej panienki i niektóre częsci ładnie dało sie prostowac po nagrzaniu suszarką. niestety mam problem z wielką skalną podstawką której nie rusza nawet 10 minutowe gotowanie.
"Pomaluję wasze figsy" - w przypadku niektórych to brzmiałoby jak groźba.