Jak prostować żywicę?

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Piotr
Masakrator

Jak prostować żywicę?

Post autor: Piotr »

Jak w temacie - mam krzywą lancę z żywicy (nowy model Theodora z FW). Nie chciałbym uszkodzić figurki próbami. Miał ktoś podobny problem?

Awatar użytkownika
Tiger Brown
Kradziej

Post autor: Tiger Brown »

Generalnie żywice prostuje się na gorąco. Ostrożnie podgrzewasz zanurzając w gorącej wodzie, wyginasz i utrzymujesz w nowym kształcie do wystygnięcia. To teoria, ale w praktyce trzeba wprawy i wyczucia danej żywicy, jak również dobrania odpowiedniej temperatury.
"Pomaluję wasze figsy" - w przypadku niektórych to brzmiałoby jak groźba.

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Post autor: debelial »

What he said. Mam doświadczenia jedynie z modelami z Forge Worlda - trzeba było prostować jakieś miecze itp. Wlewałem wrzątek do kubeczka, potem element w tym na 1-2 sekundy zanurzałem, robił się 'sflaczały', więc można go było uformować i zostawić w tym położeniu do wystygnięcia.

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Nie wypaczały się np drzewce?

dexterzg
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: dexterzg »

zamowilem ostatnio żywiczny model 30cm mangowej panienki i niektóre częsci ładnie dało sie prostowac po nagrzaniu suszarką. niestety mam problem z wielką skalną podstawką której nie rusza nawet 10 minutowe gotowanie.

Awatar użytkownika
Kefas
Masakrator

Post autor: Kefas »

piekarnik 300 stopni :D a tak na poważnie... nie mam zielonego pojęcia :>

Awatar użytkownika
Tiger Brown
Kradziej

Post autor: Tiger Brown »

dexterzg pisze:zamowilem ostatnio żywiczny model 30cm mangowej panienki i niektóre częsci ładnie dało sie prostowac po nagrzaniu suszarką. niestety mam problem z wielką skalną podstawką której nie rusza nawet 10 minutowe gotowanie.
Pewnie bym kombinował z wybraniem materiału z wnętrza podstawki tak, żeby zostały względnie cienkie ścianki, potem podgrzał, wyrównał i z powrotem wypełnił wnętrze jakąś masą.
"Pomaluję wasze figsy" - w przypadku niektórych to brzmiałoby jak groźba.

ODPOWIEDZ