DOT 4 - ten płyn hamulcowy do zmywania farby

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Re: DOT 4 - ten płyn hamulcowy do zmywania farby

Post autor: Jankiel »

Ja używam dota do wszystkiego. Co najbardziej rzuciło mi się w oczy, a czego nie dostyerzegłem w poradnikach, to konieczność wytarcia farby szczoteczką od razu po wyjęciu z dota, a dopiero później wymycie modelu pod wodą. Gdy kolejność była odwrotna, to farba od razu przyklejała się na powrót do figurki i nie dało się jej dobrze usunąć.
Może to specyfika akurat tego jednego Dota (nr 3, z Łukoila), ale może się komuś ta informacja przyda.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Nadel
"Nie jestem powergamerem"
Kontakt:

Post autor: Nadel »

Moje spostrzeżenia co do Dot-4 Boryszew ERG:
1. Po tak naprawdę już 3 kolejce figsów nie nadaje się do użytku z plastikami;
2. Działa zawsze bardzo dobrze na metale, nie ważne po którym użyciu;
3. Ja wrzucam od razu wszystko do wody z mydłem i natychmiast czyszczę, to czego się nie da ruszyć wrzucam ponownie do DOT'a

Ot tyle ode mnie (=

Awatar użytkownika
Dibo
Masakrator

Post autor: Dibo »

O widzisz jankiel ja po wyjęciu z dot-a czyściłem pod strumieniem wody ... zastosuje sie do tego co napisałeś następnym razem :wink:
Czcij Koze !!

Twoja Stara gra w Age of Sigmar !

Awatar użytkownika
Nadel
"Nie jestem powergamerem"
Kontakt:

Post autor: Nadel »

Też tak spróbuję (= Ciekawe czy będzie jakaś różnica (=

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Post autor: smiejagreg »

Dotychczas byłem zwolennikiem DOT-a, bo dobrze mi się sprawdzał z małymi wyjątkami. Ostatnio jednak zakupiłem figsy tak zaklejone jakimś świństwem, że 24-godz. w DOT-cie nic nie dały. Zeszła górna warstwa, ale jakbym miał wszystko tak zmywać - to i miesiąc może by było mało... Zmywacz do farb akrylowych WAMOD - to jest to :idea: :!: . 12 godz. kąpiel prawie wystarczyła - połowa figsów zmyta do czysta, połowę jeszcze wrzuciłem na parę godzin. Dzisiaj będę miał wszystkie czyste. WAMOD rulez :!: :!: :!: .
A, jeszcze jedno - leżały w WAMODZIE również podstawki plastikowe i 2 plastikowe tarcze - po 12 godz. nic złego z plastikiem się nie działo!

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Nijlor »

Najgorzej jest z usunięciem np. kamyczków z podstawek - dot nie rusza :/
Obrazek

Chłopska Bretka ;) : W/R/P: 4/2/4

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Nie rozumiem - knife rusza!!!

Awatar użytkownika
Luciu
Mudżahedin

Post autor: Luciu »

Witam szanownych kolegów:)
gdzie kupic DOT4 i czy plastiki mozna wrzucac z podstawkami:)?

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Swój kupuję na stacji paliw Orlenu. Podstawki to też plastik :wink: . Wrzucam wszystko, nigdy nie miałem problemów.

Awatar użytkownika
Skaven
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Skaven »

Luciu pisze:Witam szanownych kolegów:)
gdzie kupic DOT4 i czy plastiki mozna wrzucac z podstawkami:)?
Dot to płyn hamulcowy, więc na pytanie gdzie mozna kupić pewnie już sam wymyślisz odp ;)

Awatar użytkownika
Goglem
Wodzirej

Post autor: Goglem »

Skaven pisze: gdzie można kupić pewnie już sam wymyślisz odp ;)
hmmm... w fabryce płynu hamulcowego ?? Nie, czekaj w hamowni... dobra nie będę ściemniał... dota kupuje się w... hamulcowni :mrgreen: (ach te lekcje ze słowotwórstwa na polskim)

PS. Kawał z cyklu "żarty Strasburgera"

Awatar użytkownika
Luciu
Mudżahedin

Post autor: Luciu »

I ile plastiki muszą leżeć, żeby się nie zniszczyły, a wymyły?

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Wrzuć, zajrzyj po 1 dobie, spróbuj poszczotkować i sam ocenisz, czy jeszcze moczyć. Zniszczyć się nic nie powinno niezależnie od czasu kąpieli - moje figsy , bywało, leżały nieraz ponad 2 tygodnie i nie było śladu uszkodzeń, ale gwarancji żadnej nie daję!

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Zależy jaki dot kupisz. W świeżym warto kontrolować czas, gdyż może powykrzywiać.

Awatar użytkownika
Booxi
Falubaz

Post autor: Booxi »

Po ostatniej serii zmywanej DOTem straszliwie sie wkurwiłem bo połowe farby usuwałem szpilką, więc po tym co pisał Smiejagreg postanowiłem użyć zmywacza do farb akrylowych firmy wamod. Efekt ? po 8 godzinach farba na figurkach już lekko napęczniała, 24h później zaczęła odłazić naprawdę sporymi płatami, 48h płyn zrobił się czarny - podkład się rozpuścił wyjąłem więc pierwszą figurkę 4 ruchy szczoteczka pod wodą i ani śladu farby, została tylko w takich największych zagłębieniach, jednak wszędzie indziej ani śladu farby ani podkładu, idealny kolor white metalu jak od razu wyjęte z pudełka. wniosek : nigdy więcej dota, tylko wamod.
"Not that I have anything against senseless violence, manling, but why exactly are you strangling that old man?"
+++ Gotrek Gurnisson, Trollslayer +++
facebook.com/HammerhoodGames <--- takie tam o grach
Stare Dwarfy oraz O&G KUPIĘ

Awatar użytkownika
Daw
Masakrator

Post autor: Daw »

Boxi - ale to nie wina DOT-a czy zmywacza. To wina podkładu jaki był na figurce. Jeśli był podkład samochodowy czy jakiś inny jeszcze gorszy to ciężko to usunąć... np. GW jest na tej bazie robiony.
Jeszcze Polska nie zginęła / Isten, áldd meg a magyart
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Booxi
Falubaz

Post autor: Booxi »

Na pewno masz racje, ma to duży wpływ, jednak to były dwie partie figurek od tej samej osoby. Tych samych figurek nawet z jednego regimentu.
"Not that I have anything against senseless violence, manling, but why exactly are you strangling that old man?"
+++ Gotrek Gurnisson, Trollslayer +++
facebook.com/HammerhoodGames <--- takie tam o grach
Stare Dwarfy oraz O&G KUPIĘ

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Po moich doświadczeniach stwierdzam, że - o dziwo - są farby lepiej schodzące w DOT- cie, a są farby lepiej schodzące w WAMODZIE. Podejrzewam, że do metali dobry byłby też zmywacz do paznokci. Figsy wrzucam do jednego specyfiku, jak nie zejdzie - to do drugiego...
Taka kombinacja jest dość skuteczna na 99% moich figsów, a niektóre naprawdę malowane są chyb jakimiś p,,,nymi wynalazkami :evil: .

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Metale to do nitro, nie ma co się bawić z łagodniejszymi specyfikami. Fenomen dot4 polega na tym, że ściąga farbę z plastików bez ich naruszenia.

Sent from my HTC Desire using Tapatalk
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
slouch
Wałkarz

Post autor: slouch »

pytanko: czym DOT 4 różni się od powiedzmy tego http://www.hobbysta.pl/zmywacz-farb-akr ... -6377.html (chodzi o zmywanie farb)

ODPOWIEDZ