Pytania krótkobrodego - zasady
Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer
Re: Pytania krótkobrodego - zasady
Ciekawe...
Zajrzałem właśnie do rulebooka i faktycznie, pistolet podlega zasadom aditional hand weapon - a w nich jest extra atack dla modelu na piechotę i z bronią ręczną. BoP z kolei ma extra attack samo z siebie. Wychodzi na to że obie opcje działają
Możnaby spytać kogoś z sędziów ale zapis wydaje się jasny.
Zajrzałem właśnie do rulebooka i faktycznie, pistolet podlega zasadom aditional hand weapon - a w nich jest extra atack dla modelu na piechotę i z bronią ręczną. BoP z kolei ma extra attack samo z siebie. Wychodzi na to że obie opcje działają
Możnaby spytać kogoś z sędziów ale zapis wydaje się jasny.
O proszę... mea culpa, przyznaję W takim razie zacznę wystawiać thana z pistoletem
Mój blog: http://arsbelli.blogspot.com/
"Kiedy atakujecie- wyjcie jak furie!"- Thomas "Stonewall" Jackson
"Kiedy atakujecie- wyjcie jak furie!"- Thomas "Stonewall" Jackson
no to niezle walki
ale pozostaje jeszcze zasada odnosnie special weponow nakazujaca uzywanie tych, oraz zdanie (s.89 close combat weapons - pierwszy akapit, ostatnie zdanie):
"should the special weapon be destroyed then, and only then, can they use their hand weapon."
z kolei pierwsze zdanie tego akapitu mowi:
"if a model carries a special close combat weapon, he must fight with it in the close combat phase"
jesli pistol faktycznie ma zasade AHW to walczymy za pomoca special weapona (i jednoczesniej hand weapona). nie wybieramy HW nad pistoletem tylko walczy sie nimi jednoczesnie. czyli tutaj porzadek jest zachowany.
jednak peirwsze zdanie ktore wkleilem troche psuje efekt koncowy.
ale pozostaje jeszcze zasada odnosnie special weponow nakazujaca uzywanie tych, oraz zdanie (s.89 close combat weapons - pierwszy akapit, ostatnie zdanie):
"should the special weapon be destroyed then, and only then, can they use their hand weapon."
z kolei pierwsze zdanie tego akapitu mowi:
"if a model carries a special close combat weapon, he must fight with it in the close combat phase"
jesli pistol faktycznie ma zasade AHW to walczymy za pomoca special weapona (i jednoczesniej hand weapona). nie wybieramy HW nad pistoletem tylko walczy sie nimi jednoczesnie. czyli tutaj porzadek jest zachowany.
jednak peirwsze zdanie ktore wkleilem troche psuje efekt koncowy.
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
odchodząc trochę od pistolecików, ale pozostając w temacie wybory broni...
rozumiem, że idąc tym tropem Hamce mogą wybrać czy używają GW czy HW + Shield (jeśli wykupiony)?
rozumiem, że idąc tym tropem Hamce mogą wybrać czy używają GW czy HW + Shield (jeśli wykupiony)?
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl
- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.
- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
Nie, muszą GW
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
why? znaczy jakiś zapis by się przydał z RB/ABArbiter Elegancji pisze:Nie, muszą GW
HW + GW mają na starcie (wg AB Krasi)
- Ulegasz stereotypom.
- Ulegasz stereotypom.
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
GW to "special weapon". A jak masz specjal weapon to musisz go używać (chyba że masz magiczny HW). Dopiero jak masz dwa+ specjal weapons to możesz sobie z pośród nich wybierać.
Str 89. rulebooka
Str 89. rulebooka
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
Strona 89 w rulebooku.Smh pisze:why? znaczy jakiś zapis by się przydał z RB/ABArbiter Elegancji pisze:Nie, muszą GW
@Gremli
Two/Additional Hand Weapon to też broń specjalna (str. 91 w rulebooku)
Edit:
Arbiter był szybszy
Zniosę wszystko pod warunkiem, że to komplement.
"We use term 'special weapon' to cover anything that isn't hand weapon. Special weapons include missile weapons, such as bows and throwing axes [...]"Gremli pisze:Wracając do pistoli: czy dodatkowa broń nie jest specjalną bronią? W końcu jest to coś więcej niż normalna broń.
RB s.88
a przy Pistol jest napisane:
"[...] following the same rules as an additional hand weapon."
RB s.91
więc wg mnie NIE JEST specjalną bronią i jeśli mam Pistola + HW + GW, to s&s robię pistolem jak coś dobiega walę GW... - proszę poprawcie mnie jeśli się mylę
edit:
ok, czyli nada, pistol + GW - w CC mogę wybrać którego używam?Arbiter Elegancji pisze:GW to "special weapon". A jak masz specjal weapon to musisz go używać (chyba że masz magiczny HW). Dopiero jak masz dwa+ specjal weapons to możesz sobie z pośród nich wybierać.
Str 89. rulebooka
str 91 - nie ma info o tym, że Two/Add to Special... chyba, żem ślepy przez gorączkęDanrakh pisze: Two/Additional Hand Weapon to też broń specjalna (str. 91 w rulebooku)
Ostatnio zmieniony 1 kwie 2011, o 07:26 przez Smh, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ulegasz stereotypom.
- Ulegasz stereotypom.
mi sie wydaje ze jednak to jest bron specjalna i mozesz wybrac czym walisz w CC, w koncu pistolel traktuje sie jako additional hand weapon ktore jest bronia specjalnaSmh pisze:więc wg mnie NIE JEST specjalną bronią i jeśli mam Pistola + HW + GW, to s&s robię pistolem jak coś dobiega walę GW... - proszę poprawcie mnie jeśli się mylę
chyba wszystko poza hand weapon to special weaponSmh pisze:str 91 - nie ma info o tym, że Two/Add to Special... chyba, żem ślepy przez gorączkę
KGB Kieł
na 91 nie ma, na 88 jest i sam to cytowałem przed chwilą - czyli gorączka ;Psławny pisze:Smh pisze:chyba wszystko poza hand weapon to special weaponSmh pisze:str 91 - nie ma info o tym, że Two/Add to Special... chyba, żem ślepy przez gorączkę
pistol to Special Weapon
edit:
czyli wszystko się zgadza: s&s pistolem a CC by GW
- Ulegasz stereotypom.
- Ulegasz stereotypom.
Na str. 91 jest kategoria broni Two/Add. Skoro wszystko poza hand weaponem jest special to Two/Add też, dlatego podałem str. 91.Smh pisze:na 91 nie ma, na 88 jest i sam to cytowałem przed chwilą - czyli gorączka ;P
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
"... A model can't, however, wield a brace of pistols or aditional hand weapon alongside another type of special weapo such as, say, a halberd"
ostatnie zdanie w dziale "Close Combat weapon"
Wg tego cytatu BOP i AHW to "specjal weapon"
Wg tego cytatu BOP i AHW to "specjal weapon"
wyjaśnilem wyżej.Smh pisze:więc wg mnie NIE JEST specjalną bronią i jeśli mam Pistola + HW + GW, to s&s robię pistolem jak coś dobiega walę GW... - proszę poprawcie mnie jeśli się mylę
tak bo pistol to AHW czyli special weapon, podobnie jak GW.Smh pisze:ok, czyli nada, pistol + GW - w CC mogę wybrać którego używam?
jest, jest, sorki za zamieszanie...Arbiter Elegancji pisze:wyjaśnilem wyżej.Smh pisze:więc wg mnie NIE JEST specjalną bronią i jeśli mam Pistola + HW + GW, to s&s robię pistolem jak coś dobiega walę GW... - proszę poprawcie mnie jeśli się mylę
- Ulegasz stereotypom.
- Ulegasz stereotypom.
Hmm... czy to sprawia, że opcje wyposażenia Master Engineera są nielegalne, czy też ME jednak może mieć BoP + GW (z uwagi na AB>RB)?Arbiter Elegancji pisze:"... A model can't, however, wield a brace of pistols or aditional hand weapon alongside another type of special weapo such as, say, a halberd"
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
Możesz mieć, w tym zapisie chodzi o to żeby nikt nie próbował używać halabardy w polączeniu z bonusem +1A za AHW.
Mam kolejne pytanko z serii nowicjusza. Powiedzcie ci mi czy jak minersi się wykopią, i w fazie strzału rzuci się na nich dopałke do ruchu z kowadła to czy mogą wtedy szarżować ?
Just put down your sword and surrender
it's worse if you fight or you runs,
you can do what you please
you can climb up the trees,
But you can't get away form the guns!
TAK
"Poproście ich,żeby się nieco uciszyli.Snorri ma małego kaca,-powiedział Snorri.
W:29\D:4\L16
Tomb Kings
W:1\D:0\L:0
galeria moich Krasi: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=33906
DwarfsArtur pisze:Człowieku to jest temat, o nowym info o krasiach - czy wszyscy musimy wiedzieć z jakich modeli zrobisz bombera ... jak dal mnie możesz nawet w kupę wsadzić parasolkę do drinków
W:29\D:4\L16
Tomb Kings
W:1\D:0\L:0
galeria moich Krasi: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=33906
No to świetnie . Minersi jeszcze mnie nie zawiedli, mam zamiar wystawić ich trochę więcej zobaczę jak tym razem sobie poradzą.
Just put down your sword and surrender