Jak to jest z tym Żyrokopteram?

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
kauczuk
Mudżahedin

Re: Jak to jest z tym Żyrokopteram?

Post autor: kauczuk »

jurak pisze:
bigpasiak pisze:Jurak.
bo kto powie ze gyro to nie fire throw?
jest opisane dokladnie co to Steam Gun i jak dziala.
drogi kolego. spojrz do ab krasiow i spojrz na zapis flame i gyro o tym jak zadaje obrazenia
i teraz co sie zmienilo w 8ed
to ze flame template zmienil sposob kto dostal
i w zwiazku z tym ze templaty sa dla wszystkich takie same to jestem pewien ze to ze nie napisali w faqu: od tej linijki wytnij (gdzie bylo o 4+) bylo poprostu przeoczeniem

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Tu nie ma nic do dyskusji, bo zasady są mega z dupy - obie rzeczy muszą trafić na LS i po prostu zostać pregłosowane.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
jurak
Kradziej

Post autor: jurak »

kauczuk pisze:drogi kolego. spojrz do ab krasiow i spojrz na zapis flame i gyro o tym jak zadaje obrazenia
i teraz co sie zmienilo w 8ed
to ze flame template zmienil sposob kto dostal
i w zwiazku z tym ze templaty sa dla wszystkich takie same to jestem pewien ze to ze nie napisali w faqu: od tej linijki wytnij (gdzie bylo o 4+) bylo poprostu przeoczeniem
drogi kolego spojz do RB, i precyzuj na przyszlosc swoje pretensje!!!!
bo kto powie ze gyro to nie fire throw?
fire thrower to fire thrower, a flame templejtka to fame template!
zasady templatek mowia ze wszsytko pod i czesciowo jest trafione z automatu, wiec nie wiem po co gadka o flame throwerze ;/
druga sprawa ze zioniecia sa jedno razowe teraz, czego gyro nie uwzglednia i moze zionac co ture, wiec moze dlatego zostawili partiale heh? nie wiadomo.
wiadomo ze z flee jest cos spier.. .

kauczuk
Mudżahedin

po pierwsze to sorki bo za duzego skrotu uzylem z fire. wlasnie chodzilo mi ze flame wrzucili do fire zasad i ze wszystkie template sa takie same w uzycie, wiec poprostu zapomnieli o wycieciu zdania w gyro w faqu
i nie mam pretensji :)

a smok ma breath a nie fire zasade wiec to zupelnie co innego niz flame cannon czy gyro

Awatar użytkownika
jurak
Kradziej

Post autor: jurak »

kauczuk pisze:a smok ma breath a nie fire zasade wiec to zupelnie co innego niz flame cannon czy gyro
ale zasada podobna, podlatujesz i "lezka" ;)

kauczuk
Mudżahedin

w czym? w lezce? :wink:

ja mysle ze chyba kazdy sie zgodzi ze jakby nasze erraty robil ktos sensowny a nie pijany to by zrobil ja do konca i gyro by i latal jak w 7ed i mial normalnego templata

emiel_regis
Oszukista

Post autor: emiel_regis »

a może jeszcze do tego frytki? jedyne darmowe zionięcie w grze (steam tank przynajmniej punkt pary marnuje) i jeszcze mało? Mam nadzieję że przynajmniej nie uściślą strzelania z żyra po marszu

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

no ba, bo jeszcze byśmy mieli chociaż jeden sensowny rare... :roll:
Obrazek

kauczuk
Mudżahedin

emiel_regis pisze:a może jeszcze do tego frytki? jedyne darmowe zionięcie w grze (steam tank przynajmniej punkt pary marnuje) i jeszcze mało? Mam nadzieję że przynajmniej nie uściślą strzelania z żyra po marszu
kompleks krasnoludow? strasznego gyro? kolego my tylko chcemy przeniesienia zasad z 7ed na 8. spojrz na zapisy ab i nowe zasady rb i powiedz mi ze chcemy za duzo :wink:
nic a nic, to samo co bylo w 7ed i tyle, a ze templaty sie zmienily. pisz panie do gw ze sa zli i okropni i ze grasz w bs a nie 8ed ;)

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Post autor: White Lion »

hmm nie mam przed sobą booka ale czy nie jest napisane że żyro nie może się ruszyć tylko i wyłącznie jeśli ma czymś zablokowane latanie (jak traci flying)? np. Stormbannerem albo Kowadełkiem ?

Jeśłi tak to nie jest to jednoznaczne z prostym stwierdzeniem że Gyros nie może poruszyć się po ziemi.

Podczas ucieczki nie ma zapisu o "wyłączeniu" latania tylko o tym że musi wybrać nóżki.

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

kauczuk pisze:
emiel_regis pisze:a może jeszcze do tego frytki? jedyne darmowe zionięcie w grze (steam tank przynajmniej punkt pary marnuje) i jeszcze mało? Mam nadzieję że przynajmniej nie uściślą strzelania z żyra po marszu
kompleks krasnoludow? strasznego gyro? kolego my tylko chcemy przeniesienia zasad z 7ed na 8. spojrz na zapisy ab i nowe zasady rb i powiedz mi ze chcemy za duzo :wink:
nic a nic, to samo co bylo w 7ed i tyle, a ze templaty sie zmienily. pisz panie do gw ze sa zli i okropni i ze grasz w bs a nie 8ed ;)

Tiaa...
To może strzelać po marszu lataczy w ogóle?
Ja też chce przeniesienia zasad 7 do 8 a co.
Noble na orle strzela po przeleceniu 20" a nie 10".

Żaden kompleks.
Zasady to zasady i tyle.
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
SiersciucH
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: SiersciucH »

Czy dobrze zrozumiałem żyro lata na 20" i po takim ruchu może strzelać tj. przykładam łezkę u wylotu z lufy i wszystko pod i czego dotyka trafienie z siłą 3, i czy teraz w kolejnej turze mogę zrobić kolejne 20" i znowu strzelać ?

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

Post autor: Quaki »

Źle zrozumiałeś ;)

Awatar użytkownika
SiersciucH

W takim razie jak działa mogę strzelać w tej samej turze w której robiłem ruch czy nie ? czy są jakieś ograniczenia ruchu?

Remo
Falubaz

Post autor: Remo »

SiersciucH pisze:W takim razie jak działa mogę strzelać w tej samej turze w której robiłem ruch czy nie ? czy są jakieś ograniczenia ruchu?
Możesz strzelać po ruchu ale nie po marszu.

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

Post autor: Quaki »

Ruch - do 10 cali, możesz po nim strzelać. Marsz - do 20 cali, nie możesz.
A do tego templatka nie działa normalnie, tylko po staremu - ranione wszystko co w całości pod nią, a to co częściowo przykryte na 4+

Awatar użytkownika
SiersciucH

a jak porusza się i strzela żyro w 7 ed. czy mogę strzelać po locie 20" ?
i jeszcze jedno czy każdy czar może być rzucony na żyro czy są jakieś specjalne czary na maszyny ?

Awatar użytkownika
lukin56
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: lukin56 »

Jak ktoś mi zwróci uwagę, to tego posta wykasuję, ale w RB 7th Edition na stronie 68, w rozdziale LOT, w podrozdziale UCIECZKA I POŚCIG stoi jak byk:

"Modele latające zawsze korzystają z lotu podczas ucieczki, a to oznacza, że dystans ich ucieczki ustala się w oparciu o ruch lotu, a nie ruch po ziemi. Zwykły ruch ucieczki modeli latających wynosi zatem 3K6 [...] "

Nie wiem co się zmieniło w 8th Edtion, ale chyba to rozwiązuje (stary) problem.
nieregulaminowy podpis usunięty- administracja

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

zmieniło w 8 ed.
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Shin Ryu
Mudżahedin

Post autor: Shin Ryu »

W erracie z października 2010, Żyrokopter ma R=1