Turniej WFB - SKLEP IMPERIUM Kraków - 30.04.2011 - 1600 pkt.

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Dorgar
"Nie jestem powergamerem"
Kontakt:

Turniej WFB - SKLEP IMPERIUM Kraków - 30.04.2011 - 1600 pkt.

Post autor: Dorgar »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zapisy proszę składać pod poniższym postem lub wiadomością priv. Można również zapisać się poprzez e-mail który proszę słać na adres m.kaczmarczyk@sklep-imperium.pl.

Prosiłbym o podawanie imienia, nazwiska oraz armii przy zgłoszeniach na turniej, w przypadku nie podania powyższych danych takie zapisy nie będą odnotowywane.

Aktualna lista zgłoszeń na turniej (lista aktualizowana jest na bieżąco):

1. Hołownia Marek - Dwarfs
2. Kłak Damian - Beastmen
3. Michał "Fluffy" Węgrzyński - O&G
4. Bystorń Piotr - High Elves
5. Antolak Dawid - Imperium
6. Skoczyk Artur - Beastmen
7. Kanclerski Tomasz - Wood Elves
8. Piotr Stachurski - Bretonnia
9. Sułkowski Mikołaj - High Elves

W przypadku jeżeli będzie zgłoszony komplet graczy na turniej zostanie utworzona lista rezerwowa.
Prosiłbym graczy rezerwowych o zapisywanie się podając numeru telefonu, wówczas szybko będę mógł poinformować o możliwości dołączenia do turnieju jeżeli ktoś by zrezygnował.
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2011, o 17:24 przez Dorgar, łącznie zmieniany 10 razy.
Obrazek

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

kurde. Czemu 1400 ???
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Romendakil
Mudżahedin

Post autor: Romendakil »

Będą jakieś ograniczenia? Czy powtórka z poprzedniego razu?

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

Moze jednak troszke wieksze punkty? 2000 chociaż?

Proszę mnie dopisać.

Michał "Fluffy" Węgrzyński - O&G

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Sevi »

Moim zdaniem scenariusz Watchtower jest bezsensu na turnieju, sprowadza się do tego kto zacznie, i czy ten który zaczyna ma mocniejszą piechotę w corach..
Będą jakieś uściślenia? Moim zdaniem coś by sie przydało :)
Wisła Kraków.

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

zróbcie 1600 pkt i uściślenia sędziowskie oraz uściślenia Euro dla magii i LOS! Wasza tabelka Los jest nie dobra. Nikt przy zdrowych zmysłach nie wystawi Larg-ów na te zasady.
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
puma1944
Chuck Norris

Post autor: puma1944 »

moga byc proxy??
"Poproście ich,żeby się nieco uciszyli.Snorri ma małego kaca,-powiedział Snorri.
Artur pisze:Człowieku to jest temat, o nowym info o krasiach - czy wszyscy musimy wiedzieć z jakich modeli zrobisz bombera ... jak dal mnie możesz nawet w kupę wsadzić parasolkę do drinków
Dwarfs
W:29\D:4\L16
Tomb Kings
W:1\D:0\L:0

galeria moich Krasi: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=33906

Dorgar
Kontakt:

Dziękujemy za uwagi. Obecny temat to propozycja. Zapraszam do dzielenia się dalszymi przemyśleniami i propozycjami zmian w zasadach turnieju, które chcielibyście, aby się pojawiły.
Co do zasad Euro itp. to chcemy właśnie ustalić z Wami co dokładnie chcielibyście. Każda wasza uwaga jest dla nas bezcenna, wszak chodzi o dobrą zabawę przy turlaniu kostkami na turnieju.
Co do punktacji, to jest ona wyznaczona, ze względu na osoby, które zaczynają z hobby. Jak organizowaliśmy turnieje na większą ilość punktów, to często nie było na nich prawie nikogo, a po obniżeniu punktacji do okolic 1500 zawsze jest komplet. Jeżeli bardzo będziecie chcieli to na następnym turnieju będzie większa.

Do 21.04.2011 mamy czas, aby ustalić z Wami ostateczny wygląd turnieju i oficjalnie ogłosić jego zasady wszem i wobec.

Puma1944 - Bardzo nam przykro, ale nie wolno proksować. Jakieś np. 5 modeli w klocku, bo Ci ich brakuje by przeszło, ale wystawianie armii proksów, niestety ale nie.
Obrazek

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

2000 to nadal format "mikro" więc nie sądzę żeby brak figurek powstrzymał kogokolwiek :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
archeolog
Chuck Norris

Post autor: archeolog »

wstępnie Rabka wchodzi :wink:

Artur "archeolog" Skoczyk - BoCH

Dawid "kudłaty" Antolak - prawdopodobnie Empire
Ostatnio zmieniony 7 kwie 2011, o 01:51 przez archeolog, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
puma1944
Chuck Norris

Post autor: puma1944 »

Dorgar pisze:Jakieś np. 5 modeli w klocku, bo Ci ich brakuje by przeszło
no kolo 5 -6 modeli by mi brakowalo do tego czym bym chcial zagrac [-o<
"Poproście ich,żeby się nieco uciszyli.Snorri ma małego kaca,-powiedział Snorri.
Artur pisze:Człowieku to jest temat, o nowym info o krasiach - czy wszyscy musimy wiedzieć z jakich modeli zrobisz bombera ... jak dal mnie możesz nawet w kupę wsadzić parasolkę do drinków
Dwarfs
W:29\D:4\L16
Tomb Kings
W:1\D:0\L:0

galeria moich Krasi: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=33906

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

proksy psują grę - staraj się grać tym co masz. A jak Cię nie stać chwilowo na zakup a bardzo chcesz czymś zagrać zrób konwersje i wtedy wszystko jest cacy. Prox to w mojej opinii cichy zabójca każdego bitewniaka i ja bym się nie zgadzał na żadne proksy jeśli by to ode mnie zależało...

Ja nie jestem przeciwny graniu na małe punkty ale uważam ,że format 1600 się sprawdził. Nie proponuje również przyjęcia całych zasad Euro bo to by było bez sensu ale określone pod punkty. Magia rządzi w tej grze. Na 1600 jeden dobry czar wygrywa bitwę bez uściśleń euro. Dlatego dla naszych małych potrzeb trzeba wprowadzić organicznie magii. Przeniesienie tabelki LOS z Euro do turnieju spowoduje jego ubarwienie. Na gołe zasady 8 edycji gra tylko piechota, a tak może pojawi się jakieś małe smoczysko czy coś na kształt.

Takie moje zdanie :)

AHA - proszę mnie dopisać - armie HE
Obrazek

Dorgar
Kontakt:

PiotrB- Niemożna się z Tobą nie zgodzić, co do kwestii proksów, ale z drugiej strony, jak ktoś wystawa 40 dajmy na to warriorów, a ma np. 34 modele, no to i tak ogólnie cały oddział ma, więc np. 6 kuszników skitranych w klocku, z tyłu, w ostatniej rance, która i tak z reguły znika w ciągu 2 tur w tej edycji, nie stanowi czegoś, co by sprawiało, że przeciwnik nie wie w co strzela/szarżuje/maguje.
Co do Twojej propozycji odnośnie zasad to rozważymy ją (wydaje się całkiem sensowana), ale jestem ciekaw co na to reszta zapisanych, jak na razie jesteś 1 osobą, która forsuje to rozwiązanie, a graczy na obecny moment jest 6. :) Dajmy wypowiedzieć się innym na ten temat, wszak też będą na tym turnieju.

Puma1944- Myślę, że jeżeli większość się zgodzi ze mną to dopiszemy Cię na listę. Z naszej strony nie ma problemu, jeżeli jest to minimalna część oddziału, a nie np. CoK, robiące za DR u Dark Elfów :) Napisz dokładnie co i ile tego potrzebujesz zaproksować i jaką armią grasz, bo może pożyczymy CI te brakujące 4 modele :D

Fluffy- Hehe. Format mikro, owszem, ale sporo armii znacznie się zmieniło, jak chodzi o army listy z 7ed na 8ed. Wiele osób, które miały wypasioną zawartość rozpiski na 7ed, na 8 cierpi z braku modeli, np piechoty, choć z drugiej strony to nie tłumaczy tego, że ktoś nie chce przyjść na turniej zwyczajnie się pobawić i miło spędzić sobotę.
Obrazek

Awatar użytkownika
Romendakil
Mudżahedin

LoS od czarów moim zdaniem niewiele daje. Różnica jest tylko taka, że bohaterowie przeżywają. Nadal jednak taki czar likwiduje około połowy jednostki czyli na na tak małe punkty całkiem sporą część armii.
LoS oczywiście warto dodać, ale sam w sobie układu nie zmieni.

Przed turniejem, w trakcie, i po rzucono kilka ciekawych rozwiązań, więc wystarczy wybrać. Ja zdania nie zmieniłem (jak pewnie i pozostali :wink: ) i nadal jestem za bardzo mocnym ograniczeniem magii na takie punkty.

Jeszcze mam taką uwagę odnośnie scenariusza Watchtower, 1000pkt było dobre przy 2.5k. Przy 1,4-1,6 warto obciąć do 500pkt. Nadal będzie to na tyle dużo by warto było się starać je zdobyć, ale na tyle mało by niektóre teoretyczne układy nie były tak mocne.

Gremlin
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Gremlin »

Ja jestem zwolennikiem zasad Euro, co jak co balansują miło grę, dlatego:

Ze scenariuszy zostawił bym tylko 2 - B&G oraz battleline, ogólnie uważam gre na scenariuszach za zbyteczną. Tak samo jak jakieś dodatki typu magiczny las czy jakikolwiek inny magiczny teren na stole.

Magia na turniejach poniżej 2k jest zbyt mocna max 12 kości mocy z ojro jest fajne + zbanowanie szóstek z lorów/gatewaya oraz skaveńskiej "straszliwej" trzynastki (jak się wylosuje "szóstkę", traktujemy to jako dublet i wybieramy dowolny czar). Na takie punkty jedno udane zaklęcie kończy grę.

Co do kompozycji armii: poniżej pewnego pułapu banował bym lordów, myślę że 1400 już się kwalifikuje + ograniczenia w cenie punktowej oddziałów do max 300, bądź 30 modeli w oddziale. Dodatkowo maksymalnie 35 jednostek strzelających na zasięg większy niż 15 cali.

Ponad to system punktowania z Euro, czyli połowa VP za zredukowanie do przynajmniej 25% ( ze stanu początkowego) danego oddziału oraz za uciekające jednostki na koniec bitwy.

I oczywiście Virtual Line od Sight

Awatar użytkownika
Romendakil
Mudżahedin

Gremlin pisze:Ja jestem zwolennikiem zasad Euro, co jak co balansują miło grę, dlatego:

Ze scenariuszy zostawił bym tylko 2 - B&G oraz battleline, ogólnie uważam gre na scenariuszach za zbyteczną. Tak samo jak jakieś dodatki typu magiczny las czy jakikolwiek inny magiczny teren na stole.
Scenariusze są dla mnie obowiązkowe. Granie ciągle battleline i dla odmiany pitched battle to pójście po najmniejszej linii oporu. Scenariusze (tak samo teren) mają wymusić "składanie" wszechstronnych rozpisek, dostosowanie się grającego do nowych sytuacji, skupienie się na innych celach niż tylko "wybij przeciwnikowi więcej niż on tobie".
Magiczne tereny jak najbardziej mogą znaleźć się na polu walki, ale w sposób przemyślany, ustalone położenie i wybrany typ przy ustawianiu pozostałych terenów.
Nie chodzi natomiast o to by każdy teren był losowany z podręcznika, bez ładu i składu.

Awatar użytkownika
Legion
Kradziej

Post autor: Legion »

Na 75% będę i na 95% zagram Bretonnią, także można by mnie już wstępnie wpisać:
Piotr Stachurski - Bretonnia ;)
Vae victis!

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

scenariusze są fajne - mnie się tam fajnie grało no i w końcu mają sens scouci i lekka jazda!

Czyli na razie propozycje brzmią :

-ban lordów i 6 -tek z lorów (moim zdaniem albo jedno albo drugie)
-30 modeli w unitach
-1600 pkt i uściślenia magi i lini widzenia z Euro (moje)

Kto jeszcze ma jakiś pomysł?
Obrazek

Awatar użytkownika
archeolog
Chuck Norris

Post autor: archeolog »

skoro chcecie grać na zasady Euro to może bestie +200 pkt na rozpe :wink:

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Jak juz to +100 :wink:

ODPOWIEDZ