8 edycja- pytania

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
woolfik
Chuck Norris

Re: 8 edycja- pytania

Post autor: woolfik »

Jeśli chodzi ci o bohatera to chyba możesz.

Awatar użytkownika
LuciusII
Oszukista

Post autor: LuciusII »

Cauliflower pisze:Czyli mając 8 cali ruchu mogę sobie np przechodzić z hordy do hordy ustawionej cal koło siebie i przejść w ten sposób cały stół?
Czy mogę tak zrobić tylko raz i np przejść tylko ze 20 cali?
Nie możesz, wchodząc do jednostki, bohater jak i jednostka do której wszedł nie mogą się już w tej fazie ruszyć. RB p. 97 w Joining a Unit.
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro. :wink:

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Zyskasz jedynie wówczas, gdy ruszając z pierwszego szeregu wystrzelisz na przód do oddziału odległego o maksymalny ruch bohatera mającego X szeregów, zyskasz w ruchu właśnie długość tych X szeregów (czy raczej ich głębokość), ale myślę, że to dosyć abstrakcyjna sytuacja.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Cauliflower pisze:Jeżeli nie przekierował (po zdaniu liderki) to staje cal przed.
Chociaż przekierować może tylko jeśli była reakcja flee i przed rzutem na odległość szarży.

Moje pytanie.

Jak to w końcu jest z ruchem pojedyńczych herosów. Czy mogą w jedną turę zrobić więcej niż swój podwójny ruch?
Np na zasadzie. Dochodzę na styk do oddział stojącego tyłem do herosa i przestawiam go do pierwszego szeregu??
Spotkałem się z odmiennymi interpretacjami...
1.Szarżę można wykonać w ruchu tylko ją deklarując, paląc szarże zatrzyma się w calu.

2.Nie ma ograniczenia ruchu. Np. robiąc swifta na maxa i wychodząc z oddziału można zrobić 3x movement. Wchodzeniem do oddziału też to można zwiększyć. Na LS była dyskusja na temat wpisania tego do worst playa i na razie nie zostało wpisane, jak ktoś wymysli dobry wałek to pewnie tam wyląduje.

Awatar użytkownika
Cauliflower
Ciśnieniowiec

Post autor: Cauliflower »

Byro pisze:Zyskasz jedynie wówczas, gdy ruszając z pierwszego szeregu wystrzelisz na przód do oddziału odległego o maksymalny ruch bohatera mającego X szeregów, zyskasz w ruchu właśnie długość tych X szeregów (czy raczej ich głębokość), ale myślę, że to dosyć abstrakcyjna sytuacja.

No właśnie nie abstrakcyjna, bo ustawiasz sobie smoka/guo/kocił itd z daleka od pitki, a tu nagle cyk niespodzianka i jednak zasięg jest... :?
malfoj pisze:Ty to zawsze musisz kogos upokorzyc przy stole
Obrazek

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Nie mniej jest to legalne.

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Post autor: Przemcio »

Pytanie czy wszelkie ataki wykonywane w fazie shooting (strzelania krzyk banshee kowadło) są missilami bądź magic missilami w rozymieniu Golden Eye of Tzeentch :?:

Czy gdy oddział stojący w kresce z championem zostanie zaszarżowany z flanki, ustoi i zda combat reforma może przesunąć championa do boku w ramach combat reforma :?: czyli innymi słowy zamienić zwyklaka na flance który styka się z przeciwnikiem na championa.
We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...

Awatar użytkownika
X.Maciek
Falubaz

Post autor: X.Maciek »

Cauliflower pisze:
Byro pisze:Zyskasz jedynie wówczas, gdy ruszając z pierwszego szeregu wystrzelisz na przód do oddziału odległego o maksymalny ruch bohatera mającego X szeregów, zyskasz w ruchu właśnie długość tych X szeregów (czy raczej ich głębokość), ale myślę, że to dosyć abstrakcyjna sytuacja.

No właśnie nie abstrakcyjna, bo ustawiasz sobie smoka/guo/kocił itd z daleka od pitki, a tu nagle cyk niespodzianka i jednak zasięg jest... :?
A smoki i kotły mogą w ogóle do oddziałów wchodzić?

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

X.Maciek pisze:
Cauliflower pisze:

A smoki i kotły mogą w ogóle do oddziałów wchodzić?
Chyba chodzi o sytuację z drugiej strony - tzn ustawiasz się smokiem poza zasięgiem zabójczego zaklęcia a tu wrogi czarownik robi hyc hyc do przodu i już smoczur spada ;P

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

@Przemcio
Q. Do items or spells that affect missile fire have any affect on a
Banshee’s Ghostly Howl? (p49)
A. No.
Krzyk Banshee nie jest misslem. Jest atakiem zasięgowym od którego można mieć WardSv od 'ranged attacks' ale nie misslem.
Kowadło na 99.99% tak samo. Otrzymujesz hity zasięgowe, ale to nie missle.
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Delight
Chuck Norris

Post autor: Delight »

1. czy czarem wind blast (2.heaven) mogę unit "wypchnąć" z domku? Jeżeli tak to w jakiej formacji "wyjdą" z domku? w takiej jakiej weszli czy w takiej jakiej gracz (właściciel unita siedzącego w domku) ich wystawi?
2. miscast "modele w styku z czarodziejem dostają hita...bla bla bla ;) " ile modeli dostaje hita jeżeli czarodziej u unit siedzi w domku? D6?
eduit: 3. magowie chaosu (WoCH) mogą normalnie brać magiczne tarcze?

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Delight pisze:1. czy czarem wind blast (2.heaven) mogę unit "wypchnąć" z domku? Jeżeli tak to w jakiej formacji "wyjdą" z domku? w takiej jakiej weszli czy w takiej jakiej gracz (właściciel unita siedzącego w domku) ich wystawi?
FAQ:
Q: What happens if a unit in a building is the target of Wind Blast?
(reference)
A: They are considered unable to move and suffer D6
Strength 3 hits.

Delight pisze: 3. magowie chaosu (WoCH) mogą normalnie brać magiczne tarcze?
Owszem, mogą :)

misha
Wielki Nieczysty Spamer

skoro biegają w Chaos Armour to tarcze też mogą... zakute pały :)

Awatar użytkownika
Delight
Chuck Norris

@Waldi
Dzięki wielkie :)

@Misha - oj tam, oj tam ;)

To jeszcze poproszę odp na pytanie nr 2 :)

misha
Wielki Nieczysty Spamer

ech a RB poczytać? :)
RB p. 127 Buildings and Magic (D6)

Awatar użytkownika
Remx
Chuck Norris

Post autor: Remx »

Witam

Słabo znam angielski i nie wiem czy dobrze zrozumiałem....

Chodzi o Skirmish, na stronie 77 RB. Mamy tam obrazek jak powinien wyglądać unit skrimish czy to oznacza ze tez dla nich trzeba zrobić movetraya takiego aby cały czas stali w takiej formacji :> ?

Czy można nadal tak jak w 7ed. poruszać unit w gromadce chaotycznie ustawionej ?

Thx.
Daemons, X-Wing & Black Tea

Awatar użytkownika
Delight
Chuck Norris

Remx pisze:Witam
Helloł ;)

Movetray.

Awatar użytkownika
LuciusII
Oszukista

Post autor: LuciusII »

Remx pisze:Chodzi o Skirmish, na stronie 77 RB. Mamy tam obrazek jak powinien wyglądać unit skrimish czy to oznacza ze tez dla nich trzeba zrobić movetraya takiego aby cały czas stali w takiej formacji :> ?

Czy można nadal tak jak w 7ed. poruszać unit w gromadce chaotycznie ustawionej ?

Thx.
Nie poruszają się w luźniej, dowolnej formacji tak jak w 7ed. Formujesz ich tak jak masz na obrazku, muszą być pół cala od siebie (nie mniej nie więcej), podczas walki tworzą zwartą formacje, a gdy się walka skończy (i żyją) wracają do luźnego szyku. Tray jest dla wygody, chociaż jeśli będziesz szarżował dwoma lub więcej jednostkami (w tym co najmniej jedną z zasadą skirish) na wspólny cel(e) może się okazać że movetray od jednostki z zasadą skirmish może przeszkadzać. Na niektórych turniejach są wymagane tray'e pod odziały.
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro. :wink:

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Remx nei jesteś w stanie ustawić tak jednostki bec traya, by mieć 100% pewności gdzie jest front arc i inne strefy oraz zasięgi.
Granie bez trayów skirmishami to deko zniewaga dla przeciwnika i moim zdaniem każda wątpliwość powinna być rozstrzygana na niekorzyść gracza niemającego traya pod skirmish.

Jak zwijasz jednostkę w zwartą formację to można zabrać tray na potrzebę chwili. Nie jest to jakiś problem.

Awatar użytkownika
Remx
Chuck Norris

Post autor: Remx »

Nom na masterze widziałem takie właśnie traye dla tego się zdziwiłem a ze w 8ed mało grałem więcej w 40k to pomyślałem że może taki tray jest teraz wymagany czy cuś :P

Dzięki za info :)
Daemons, X-Wing & Black Tea

Zablokowany