8 edycja- pytania

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Jaszczurx
Mudżahedin
Posty: 292
Lokalizacja: Warshau/Lustria

Re: 8 edycja- pytania

Post autor: Jaszczurx »

A ja mam takie proste pytanko
do oddziału wchodzi bohater ze stubbornem(Ld 8 ), jest w zasięgu generała co daje mu większą liderkę(Ld 10)
i teraz dwie opcje
a)cały oddział ma stubborn na liderce bohatera w oddziale czyli 8 (ja bym obstawiał za tą opcją)
b)oddział bierze liderkę generała co daje mu stubborn na 10 (z tym się spotkałem na turnieju)

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów
Posty: 3552

Post autor: kudłaty »

b. na stubborna normalnie działa generalski Ld.

Awatar użytkownika
Rince
Ciśnieniowiec
Posty: 7202
Lokalizacja: NEMEZIS Warszawa

Post autor: Rince »

Przechodzenie podwojonego ruchu powinno byc natychmiast zworstowane. Heros z buta przechodzacy np 18 cali to jest jakies nieporozumienie.
Obrazek
Z życia europejskiego battlowca: "im going to play on UB cause we have a bomb in school, so unexpectedly some free time".

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu
Posty: 8784
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Laik »

moja akcja z BoBa:

oddział A :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

około 9 cali między oddziałami



........................................oddział B :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :mrgreen:(BSB z hodą)
....................................................:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Swift reform na oddziale B, ustawiając go w kreskę pod kątem około 90 stopni do oddziału A, BSB prestawia się "do góry"(przemieszczając się o około 10 cali), następnie przechodzi komfortowo niecałe 5 do oddziału A, ustawia się w nim maksymalnie z lewej strony i wypala hodę bo przecież nie maszerował po przebyciu ponad 20 cali...

głupie to jest!
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
gerald_tarrant
Masakrator
Posty: 2630
Lokalizacja: Liverpool/Wrocław

Post autor: gerald_tarrant »

a nie było czasem gdzieś zapisku, że w jednej turze nie można wyjść z jednego oddziału i wejść do innego?

Awatar użytkownika
Jasif
Masakrator
Posty: 2978

Post autor: Jasif »

Nie.
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów
Posty: 4058
Lokalizacja: Wudzyn - Ostland

Post autor: Byro »

Laik pisze:moja akcja z BoBa:

oddział A :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

około 9 cali między oddziałami



........................................oddział B :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :mrgreen:(BSB z hodą)
....................................................:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Swift reform na oddziale B, ustawiając go w kreskę pod kątem około 90 stopni do oddziału A, BSB prestawia się "do góry"(przemieszczając się o około 10 cali), następnie przechodzi komfortowo niecałe 5 do oddziału A, ustawia się w nim maksymalnie z lewej strony i wypala hodę bo przecież nie maszerował po przebyciu ponad 20 cali...

głupie to jest!
To sprzedałeś ładny wałek. Bohater może opuścić oddział jedynie zanim ten w ogóle się ruszy. Str 101 RB, czwarty akapit.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Posty: 3795
Lokalizacja: 8B/Bielsko-Biała
Kontakt:

Post autor: debelial »

Tak jak mówi Byro - jeśli oddział się ruszy, heros nie może go już opuścić.

Awatar użytkownika
Rince
Ciśnieniowiec
Posty: 7202
Lokalizacja: NEMEZIS Warszawa

Post autor: Rince »

Z tego tylko mnozyc sie beda absurdalne sytuacje...
Obrazek
Z życia europejskiego battlowca: "im going to play on UB cause we have a bomb in school, so unexpectedly some free time".

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec
Posty: 7714
Lokalizacja: Syberia

Post autor: bigpasiak »

Rince pisze:Heros z buta przechodzacy np 18 cali to jest jakies nieporozumienie.
Qwa... :evil: To co już alterem nie mogę maszerować nawet...? :shock:

:wink:
Laik pisze:...
:mrgreen: Cziter [-X :wink:
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio
Posty: 8646
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Gokish »

bigpasiak pisze:
Rince pisze:Heros z buta przechodzacy np 18 cali to jest jakies nieporozumienie.
Qwa... :evil: To co już alterem nie mogę maszerować nawet...? :shock:

:wink:
nie będziesz denerwował szarżami na 17 cali ...

Awatar użytkownika
Cauliflower
Ciśnieniowiec
Posty: 7659
Lokalizacja: Ordin, Warszawa, Polska, Świat

Post autor: Cauliflower »

Rince pisze:Przechodzenie podwojonego ruchu powinno byc natychmiast zworstowane. Heros z buta przechodzacy np 18 cali to jest jakies nieporozumienie.
Jestem za dokładnie tym samym rozwiązaniem. LS już jakiś czas temu wzięła to na warsztat, ale jeszcze nie było wyniku ich prac.
Debelial, masz czym się wykazać i przypomnieć chłopakom o szybkim zamknięciu tego nagięcia ;)

Ze swojej strony prosiłbym również, abyś przypomniał im o umieszczeniu interpretacji "Pestilent Mucus" - tutaj interpretacja Liddera i Kudłatego ma sens.


pozdr :)


P.S. Pasiak, Ty możesz :wink:
malfoj pisze:Ty to zawsze musisz kogos upokorzyc przy stole
Obrazek

Awatar użytkownika
LuciusII
Oszukista
Posty: 868
Lokalizacja: Ostrowiec Św.

Post autor: LuciusII »

Rince pisze:Przechodzenie podwojonego ruchu powinno byc natychmiast zworstowane. Heros z buta przechodzacy np 18 cali to jest jakies nieporozumienie.
Urok tej edycji. Jeśli będzie się chciało dołączy bohatera do oddziału i zabraknie mu M do przejścia do 1 szeregu to co zostanie dajmy na to w 3 szeregu - jak dla mnie bomba, będzie można chować magów. Jeśli zabronimy mu się dołączyć bo przy przenoszeniu bohatera do 1 linii przekroczy dwukrotnie swój M to zabrońmy też obrotu i domykani w szarży, podczas tych manewrów w turze szarżowania też przekraczamy o ileś cali dystans na jaki możemy się poruszyć.
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro. :wink:

Awatar użytkownika
Remx
Chuck Norris
Posty: 506
Lokalizacja: Front Wschodni

Post autor: Remx »

Witam

Nubowate pytanko....

Na zasady Euro można wystawić max 2 rare takie same ? bo coś nie widzę tej zasady w ETC.
Czy może RB zabrania wystawiania 3 takich samych rare ?


Thx.
Daemons, X-Wing & Black Tea

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Posty: 8173
Lokalizacja: Warszawka - Kult
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Na EURO można wystawiać 2x taki sam rare (chyba że jest indywidualnie zbanowany, np czołg)
RB zabrania wystawiać więcej jak 2x taki sam rare, wyjątkiem są HE (mogą wystawić 4).
Obrazek

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu
Posty: 8784
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Laik »

czyli po swift reformie bohater nie może opuścić oddziału?
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Posty: 4679
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Laik pisze:czyli po swift reformie bohater nie może opuścić oddziału?
Tu się pojawia pewien problem. Czy SR to ruch? Z jednej strony mamy, że oddział może wykonać pełen ruch a z drugiej zapisek, że po SR "counts as moved". IMO nie może.

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu
Posty: 8784
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Laik »

Pomijając tamtą sytuację(gwoli sprawiedliwości z hody i 20GG na 14 calu ubiłem 1 KotRa a później uciekłem 2 cale i zostałem zjedzony... :) )





Oddział A
:D :D :D :D :D :D :D :D
:D :D :D :D :D :D :D :D
:D :D :D :D :D :D :D :D
:D :D :D :D :D :D :D :D

4 cale między oddziałami

Oddział B
........................... :D :D :D :D :mrgreen: :D :D :D :D :D :D :D :D - wyróżniająca się czarodziejka


Oddział A robi swift reform ustawiając się w 2 szeregi, następnie idzie 3 cale do przodu, z oddziału B czarodziejka przechodzi do oddziału A kończąc ruch tak:

:mrgreen: :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

7 cali

..................................... :D :D :D :D :D :D :D

spokojnie mogłą przejść znacznie ponad 3 razy więcej niż wynosi jej wartość ruchu.
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Posty: 4679
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Ustawiasz ją w pierwszym szeregu tak, aby przeszła jak najmniej.

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu
Posty: 8784
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Laik »

pomjając Twoją interpretacje to dlaczego tak aby przeszła jak najmniej?
(mi się ten manewr też) bardzo niepodoba
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Zablokowany