8 edycja- pytania

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Rince
Ciśnieniowiec

Re: 8 edycja- pytania

Post autor: Rince »

Ja jeszcze raz odwolam sie do rozsadku Liddera, ktory wiem, ze GO MA ! :) (Oraz reszty LSow) Zworstowac takie gowniane zagrywki... Pomyslcie o syrenie i MRoC... Do dziela panowie! Bez opindalania sie!
Obrazek
Z życia europejskiego battlowca: "im going to play on UB cause we have a bomb in school, so unexpectedly some free time".

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

Być może moje pytanie wyda się głupie ale wolę spytać bo różne już teorie słyszałem na ten temat :

Powiedzmy, że mamy sobie 6 ghuli z lordem w oddziale. Wchodzi w taki oddział magic missile i po rzuceniu kością załóżmy sobie że wchodzi 12 ataków z siłą 4. I jak teraz wygląda sytuacja gdy np lord ma wytrzymkę 5 a ghule 4. Załóżmy że wszystkie z tych 12 hitów ranią.

a.) Wszystkie ghule giną a lord nie dostaje nic,
b.) Wszystkie ghule giną a lord dostaje pozostałe 6 ran.

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

a.

jednak, gdybyś miał 5 ghuli (w tym championa) musiałbyś już rozdzielić te hity. i mogło by sie okazać że zostanie champion i lord
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

Dmtrij pisze:a.

jednak, gdybyś miał 5 ghuli (w tym championa) musiałbyś już rozdzielić te hity. i mogło by sie okazać że zostanie champion i lord

Rozdzielasz hity równomiernie. W tym przypadku zakładając że mamy 9 hitów, 4 idą w ghule, 1 ghasta, 1 w wampira, pozostałe 3 rozdaje właściciel oddzialu jak chce
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

pozostałe 3 rozdaje właściciel oddzialu jak chce
a to skad?
przeciez wiadomo, ze kazdy by wybral ostatnie 3 hity w nieistniejacy juz oddzial.

imho powinno sie rozlosowywac nadmiarowe hity.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

A to z RB. Miłej lektury w rozdziale o strzelaniu w oddział z bohaterem.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Jak atak idzie w oddział gdzie jest min. 5 modeli szeregowych to wszystko idzie w oddział.
str. 99 podręcznika

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

Czyli konkluzja :

- bohater + 5 i więcej modeli jednostki : woundy idą w oddział
- bohater + 1-4 modeli oddziału jednostki : woundy są rozlosowywane

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Laik pisze:pomjając Twoją interpretacje to dlaczego tak aby przeszła jak najmniej?
(mi się ten manewr też) bardzo niepodoba
Przechodzi do 1. szeregu. Nie ma sprecyzowane gdzie. skoro już robi niemożliwe odległości to czemu jej pomagać?
Rince pisze:Zworstowac takie gowniane zagrywki... Pomyslcie o syrenie i MRoC... Do dziela panowie! Bez opindalania sie!
W sytuacji Laika to dałbym wp, jednak jakby był tylko 1 model w pierwszym szeregu to sorry, ale zasady pozwalają.
Azgaroth pisze:- bohater + 1-4 modeli oddziału jednostki : woundy są rozlosowywane
Nie, czytaj co Durin napisał.

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Durin pisze:
Dmtrij pisze:a.

Rozdzielasz hity równomiernie. W tym przypadku zakładając że mamy 9 hitów, 4 idą w ghule, 1 ghasta, 1 w wampira, pozostałe 3 rozdaje właściciel oddzialu jak chce
Nie jak chce - nie może pozostałych trzech przydzielić np tylko ghastowi.
Rozdziela hity równomiernie, ale zanim będzie mógł przydzielić jakiemuś modelowi drugiego hita każdy model w oddziale musi mieć już jednego na sobie, zanim przydzieli modelowi 3 hita, każdy z modeli musi mieć już dwa trafienia przydzielone itd.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Durin pisze:Rozdzielasz hity równomiernie.
Waldi pisze:Rozdziela hity równomiernie
Powielcie to jeszcze raz to powieszę za jaja :D

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Z tym teleportowaniem bohaterów dalej ta sama śpiewka: zworstować "bo tak", poparcia w zasadach brak, no chyba, że pozwolimy hasać giętkości interpretacyjnej. Te myki z reformami zmuszają do myślenia, ograniczają "chowanie się", wymuszają przewidywanie i agresywniejsza grę. Ale zabronić, bo przecież w musi być ograniczenie Mx2. Bo się świat zawali. Było w 7 edycji ale czas się już z tym pożegnać. W LS bodaj Barb ma na to najsensowniejsza odpowiedź ale chyba zostanie przegłosowany (ale kciuki jeszcze trzymam)

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

W LS bodaj Barb ma na to najsensowniejsza odpowiedź ale chyba zostanie przegłosowany (ale kciuki jeszcze trzymam)
Przynajmniej 2 członów LS popiera Barbarosse.

Są inne "myki", o którym Wam się nie śniło. Jeszcze bardziej chamskie i podręcznik na nie pozwala.

Awatar użytkownika
Remx
Chuck Norris

Post autor: Remx »

Mając 3 unity Horrorków czy każdy unit może strzelić w tej samej turze małym pociskiem ?
lub mając np 2 unity horroków (np:2x28) czy oba unity mogą rzucić ten sam czar np. wielki pocisk itp... ?

Thx.
Daemons, X-Wing & Black Tea

Awatar użytkownika
CzarnY
Falubaz

Post autor: CzarnY »

W oddzial, w ktorym jest Dwarf Lord na tarczy, jest rzucona zdrada Tzeentcha (czy jak sie to nazywa ;) ). Co sie dzieje z lordem - jaki atak sobie wyplaca: od siebie, czy od tarczownikow? w koncu sa jednym modelem.

Awatar użytkownika
gerald_tarrant
Masakrator

Post autor: gerald_tarrant »

Treason nie działa na herosów

Awatar użytkownika
Szwentas
Masakrator

Post autor: Szwentas »

ogarnijcie sie. takie myki z teleportem bohaterów to żal d. ściska... agresywna gra? że co? dla mnie to po prostu wałek. w 7ed jakoś doszliśmy do tego by nie przekraczać 2xM bo to było wałkogenne. Worstplay powinien być za takie myki!
Obrazek

Awatar użytkownika
Tofic
Chuck Norris

Post autor: Tofic »

Czy Gleaming Pendant, który daje przerzut pierwszego niezdanego LD, można użyć w break teście? Konkretniej, czy ,,Break Test"=,,LD Test"?
Obrazek

Awatar użytkownika
LuciusII
Oszukista

Post autor: LuciusII »

Break test jest typem Leadership test'u i jako test LD możesz przerzucać 1 niedany rzut - RB p. 54 akapit Taking a break test 1 zdanie.
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro. :wink:

Awatar użytkownika
Król Goblinów
Wodzirej

Post autor: Król Goblinów »

Witam! 2 Pytania :
- Gdy na szarżę odpowiadam flee (rzucam 2xD6) i szarżujący mnie przeciwnik mnie w tej szarży "zjada"(M+2D6), czy jest zobligowany do pokonania pełnego dystansu, czy tylko tyle ile mu potrzeba by się do mnie dostawić ( po przesunięciu uciekającego oddziału) ?

- czy skaveński banner dający przerzuty to hit/to wound modelom Plague Monków daje również te przerzuty obsłudze(Monk Crew) Furmanki? ( i tu prosiłbym o jakieś sensowne wytłumaczenie, jezeli tak to dlaczego )

dzięki i pzdr,KG

Zablokowany