Armie Proxów Na Turniejach

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
misha
Wielki Nieczysty Spamer

Re: Armie Proxów Na Turniejach

Post autor: misha »

rozne traye widzialem nawet i takie cm'trowe :) jak ktoś ma fantazję, żeby je ładnie zrobić i potrzebuje więcej miejsca na jakieś elementy terenu murki itd to czemu nie, wyglądają ładnie są przygotowane do gry i spoko i tak traye ignorujemy na potrzeby samej gry więc jaki problem :)
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Nijlor »

Ja kiedyś miałem treje - regularne murki (pod strzelców :) Takie miniaturowe cegiełki kiedyś dostępne z modelem kościoła (kupiłem tylko 1szy numer za 9.99 :)
Obrazek

Chłopska Bretka ;) : W/R/P: 4/2/4

Awatar użytkownika
vocal
Masakrator
Kontakt:

Post autor: vocal »

misha pisze: jak ktoś ma fantazję, żeby je ładnie zrobić i potrzebuje więcej miejsca na jakieś elementy terenu murki itd to czemu nie, wyglądają ładnie są przygotowane do gry i spoko i tak traye ignorujemy na potrzeby samej gry więc jaki problem :)
dokładnie, to chyba był jakiś przedwczesny prima aprilis...:P

Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

Post autor: Vallarr »

No dobra, ktos mi odpowie czy powinienem sie nastawic na czepianie sie, bo elf z lukiem nie jest tym elfem z lukiem, jakim "powinien" byc? :D

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Post autor: debelial »

Zależy od gracza, od zasad turnieju itp. Nie da się na to odpowiedzieć jednoznacznie. Niektórzy będą się czepiać, inni nie, choć zapewne większość nie będzie.

Awatar użytkownika
Loizok
Falubaz

Post autor: Loizok »

Dla mnie różnica między leśnym elfem a wysokim elfem jest dość duża, żeby nie powiedzieć zasadnicza- to tak jak między żołnierzem imperium, a maruderem chaosu. Ale czepiać bym się nie czepiał :)

Awatar użytkownika
vocal
Masakrator
Kontakt:

rób jak chcesz, to ma Tobie frajde sprawiać bo to hobby:P jak fajnie skonwertujesz i pomalujesz i zrobisz odpowiednie klimatycznie podstawki to możesz jak dla mnie używac nawet orków jako WE byleby wyglądały na takowe... ale znajdą sie i tacy co przy najlepiej skonwertowanej armii sie będa czepiać jak zresztą już w tym wątku mogłeś przeczytać..
zresztą często armia plastików niepomalowanych jest nierozróżnialna dla części graczy nawet jak to odpowiednie figurki:/

Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

Dobra, skonkretyzuje pytania - na masterze:

Lothern Seaguard wystawieni jako spearelfy - brak wysiwyg przez luki na plecach czy prox? Jak prox, to czemu?
Spearelfy z dorzuconymi lukami na podstawki/plecy wystawieni jako Lothern Seaguard - prox?
5ed Scouci WE/Scarloki wystawieni po kilku w regimentach lucznikow HE, malowanie jak jeden oddzial - prox?
Ellyrian Reaversi wystawieni jako Glade Riders - rasa i wysiwyg sie zgadza. Prox?

Generalnie, bo pytan pewnie sie sporo nazbiera - co decyduje o tym, ze figs jest proxem? Metka GW? :roll: Rasa i wysiwyg? Konwersje? Dzikie sklejanie z mieszaniem bitsow? Czemu elf z lukiem z metka GW jednej armii, pasujacy wizualnie do innej, mialby byc proxem?
Mam pisac privy do organizatora przed kazdym turem z lista pytan jak tu? :/

nindza77
Wodzirej

Post autor: nindza77 »

Wood Elfy generalnie nie wyglądają jak High elfy (i odwrotnie ) i to raczej tu jest problem. Jeśli zrobisz to tak, żeby rzeczywiście nie było ŻADNYCH wątpliwości co reprezentuje figurka (elementy charakterystyczne armii w której ma grać, jeśli figurka oficjalnie należy do innej), to wszystko jest ok i wyglądać to będzie fajnie i nieco oryginalnie.
Jeśli wystawisz jednak inaczej pomalowanych Ellyrianów jako GR, to dla mnie jest to już prox. Granica jest płynna, niestety.
Natomiast wszystkim prawicowym purystom ideologicznym, co to rehabilitują nacjonalizm, moge powiedziec że odróżanianie nacjonalizmu od faszyzmu, przypomina poznawanie rodzajów gówna po zapachu;-)).

Awatar użytkownika
Jacobs
Falubaz

Post autor: Jacobs »

Vallarr pisze:Lothern Seaguard wystawieni jako spearelfy - brak wysiwyg przez luki na plecach czy prox? Jak prox, to czemu?
Spearelfy z dorzuconymi lukami na podstawki/plecy wystawieni jako Lothern Seaguard - prox?
5ed Scouci WE/Scarloki wystawieni po kilku w regimentach lucznikow HE, malowanie jak jeden oddzial - prox?
Nie, nie, nie Bo i z jajiej paki. Wszystko wyglada tak jak powinno.
Vallarr pisze:Ellyrian Reaversi wystawieni jako Glade Riders - rasa i wysiwyg sie zgadza. Prox?
Powiem tak. Stare wzory to IMO bez problemu. Nowe to srednio. Mają na sobie zbroje a konie na sobie jakiś pseudo kropierz co kłuci się z wyswigiem GR. Którzy to lataja goli i wesoli bez zadnej zbroii :D
Vallarr pisze:Generalnie, bo pytan pewnie sie sporo nazbiera - co decyduje o tym, ze figs jest proxem? Metka GW? Rasa i wysiwyg? Konwersje? Dzikie sklejanie z mieszaniem bitsow? Czemu elf z lukiem z metka GW jednej armii, pasujacy wizualnie do innej, mialby byc proxem?
Mam pisac privy do organizatora przed kazdym turem z lista pytan jak tu? :/
Moim skromnym zdaniem, to to czy coś jest proksem czy nie, nie decyduje firma tylko to na co figs wygląda. Jeśli figurka zrobiona z ramek z wyprasek ale wyglada tak ze nie mozna jej pomylić z czyms innym to spoko. Ale jesli cos jest zlepkiem bitsów i smieci które wygladaja jak kupa, to IMO ich miejsce jest tam gdzie kupy czyli w klozecie.
wenanty pisze: Anioł zagłady przerzuca się na budżetową kawę? Koniec świata (sic!).
Turniejowo nowe WE

12/4/5

Awatar użytkownika
vocal
Masakrator
Kontakt:

Vallar, dużo zależy od malowania, podstawek i np. usunięcia/dodania niektórych oznaczeń itp. z innej armii żeby coś pasowało.. jak masz armię HE niebieską a regiment riderów zielony do tego z innymi podstawkami i widać że to WE to na masterze może być problem. jak używasz priesta imperialnego w bretoni to np dobrze usunąć oznaczenia imperialne, komety itp. Zasadniczo raczej można używać figurek podobnych jako zastępcze ale nie abominację za pająka czy chaos wariorów za HE... używanie WL za PG w HE też nie powinno mieć miejsca... nabierzesz doświadczenia- wyczujesz subtelne różnice:P

Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

Thx :)

Stara armie WE i tak mam zamiar przemalowac, HE malowac podobnie, wiec mam nadzieje pouzywac np lucznikow tu i tam, jesli calosc armii to WE/HE, to problemow nie przewiduje. Niemniej wole spytac jak to srodowisko odbiera ;)

Z ellyrianami faktycznie dowalilem, maja LA. Jaja w tym, ze staroedycyjni GR tez maja armory, to mnie zmylilo ;)

Dziekowac.

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

LA jeszcze ujdzie, gorzej z tymi kropierzami 8)

Majestic
Falubaz

Post autor: Majestic »

Trochę was nie rozumiem, co jakiś czas pojawia się odniesienie do czterdziestki i rzekomego "nie ma WYSIWYG, nie ma zmiłuj" albo rzekome tępienie "nie-zajebistych" konwersji. G*wno prawda panowie battlowcy ;). Na turniejach czterdziestki co rusz widać albo konwersje figurek istniejących, ale drogich albo takich jeszcze niebyłych. Inne uzbrojenie niż w rozpisce też się zdarza ale jest to ustalane z przeciwnikiem przed rozgrywką. Część tych konwersji jest świetnych (jak demony Cebula o których już wspomniano) część paskudnych. Masa ludzi gra zakonami space marines na zasadach innych zakonów. Ale nikomu nie śni się nazywanie oddziału którego funkcja jest w grze oczywista proxem, bo to paranoja żeby trzeba było wybierać między drogimi a często paskudnymi modelami a zamiennikami tańszymi i często ładniejszymi. Ocena hobbystyczna tak - ale robienie chorych spin o to że DP elfów którzy mimo braku konwersji, to dzięki fajnemu malowaniu wyglądają jak BK wampirów to wybaczcie, ale tego nie rozumiem.

Podział jest dla mnie prosty, regiment jest tym na co mniej więcej wygląda to nie jest proxem. Reszta to brak WYSIWYGu który nie powinien być szczególnie potępiany. Jeszcze ostatnia sprawa, mówicie o kulturze względem reszty graczy. Co mi z pełnej zgodności modeli z rozpiską jak przeciwnik zachowuje się przy stole jak buc? :)
kubencjusz pisze:Młody. Było powiedziane czwartek. Spójrz na kalendarz. Spójrz na ten post. Spójrz jeszcze raz na kalendarz. Dziś nie jest czwartek. Siedzę na koniu. :mrgreen:

Awatar użytkownika
Daw
Masakrator

Post autor: Daw »

Apropo proksów to tutaj jest interesująca wypowiedź pewnej pani :D
m****** pisze: (...) my current forces are many goblins from battle of skull pass pretending to be ghouls or Black guard of Naggarond. :( (...)
Jeszcze Polska nie zginęła / Isten, áldd meg a magyart
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Booxi
Falubaz

Post autor: Booxi »

Ci panowie jako fiendy, po usunięciu kościanego panceża z klaty i doklejeniu tam cycków oraz dodaniu kilku szczypców od demonetek to będzie proks, konwersja czy kupa ? bo w takim klimacie z ogonkiem bardziej mi się podobają niż orginalne a nie chce mieć problemów z wystawianiem ich jakby co Obrazek
"Not that I have anything against senseless violence, manling, but why exactly are you strangling that old man?"
+++ Gotrek Gurnisson, Trollslayer +++
facebook.com/HammerhoodGames <--- takie tam o grach
Stare Dwarfy oraz O&G KUPIĘ

Awatar użytkownika
vocal
Masakrator
Kontakt:

a nie lepiej węże TK? z tych też da sie cos zrobić, jak będa na nich jeździć jacyś slaneshowcy to nie powinno byc problemów;]

Awatar użytkownika
Booxi
Falubaz

Post autor: Booxi »

nic nie bęzie na nich jeździć :D Fiend to fiend sam w sobie stworek bez żadnych kowbojów :P a te od Tk jakoś mi nie podchodzą... za mało rąk czy coś...
"Not that I have anything against senseless violence, manling, but why exactly are you strangling that old man?"
+++ Gotrek Gurnisson, Trollslayer +++
facebook.com/HammerhoodGames <--- takie tam o grach
Stare Dwarfy oraz O&G KUPIĘ

Awatar użytkownika
vocal
Masakrator
Kontakt:

a sory, pomyłka z wariorowymi bestiami pod slaneshowców;]
ale wydaje mi się że węże maja potencjał pod slaneshowe stwory. chocoaiż te tyrki chyba nawet widziałem porobione na fiendy... pare bitsów ze spawnów może im dać cz cos i powinno grac;] najważniejsze to zgrane z resztą armia podstawki i kolorystyka, to modele wiele wybaczą;]

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

IMO te figsy się nadają, wystarczy skasować te pancerze, odpowiednio pomalować i będzie git.
Obrazek

ODPOWIEDZ