Rozpiski

Bretonnia

Moderatorzy: Jagal, Milczek

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Re: Rozpiski

Post autor: Matis »

Dzięki za rady. Ale niestety już nie mam więcej modeli. A proksować nie lubię.

Rozpiska przetestowana.
Nie sprawdzili się chłopi i jeden odział łuczników.
Monstery zwierzoludzi to piekło.
Rycki rozjechały wszystko co stało przed nimi.
A pan z HKB zabił w pierwszej turze walki hydrę :D

Walka zakończyła się remisem.
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów

Awatar użytkownika
Tofic
Chuck Norris

Post autor: Tofic »

Obrazek

emiel_regis
Oszukista

Post autor: emiel_regis »

kolejna próba euro. Nie wyłamuje się nadmiernie ze standardow, zastanawiam się głównie nad powrotem do life na dużej babie - leczenie kowbojów i pegazów nie raz mnie uratowało, a kometa doprowadza mnie do zawału

lord: pegaz, heroism, dragonhelm, berserk sword, potion of foolhardiness, dawnstone. tarcza, lanca (o ile rozumiem opis przedmiotu, to szarżując z lancą nadal mam 5 ataków. No i frenzy tp itp, a ostatnio lubie feary oblewać)

profetka: level, DS, konik, heavens

kowboj: kon, lanca, E. shield, crown of command, luckstone

bsb: GGH, wyrmlance

2*9 KOTR, FCG

20 łuków, braizers, muzyk

3*3 pegazy muzyk

2*trebka

7 grali FCG

Trochę mi mało grali, spłacają się wlaścwie zawsze, ale nie bardzo jest co wywalić. Samych grali też nie chcę wywalać, bo to jedyna rzecz która może samodzielnie zabijać. Z jednej strony - dopieszczam tę rozpę 2gi miesiąc, z drugiej - nadal mi czegoś brakuje...

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

Nie podoba mi się lord. Wolę pokombinować i mieć 9 ld z rerolem na feara niż:
- nie móc dać flee
- musieć gonić
- musieć overrunować.
Ja muszę latać bsbkiem za lordem by nie oblewał fearów, Ty musisz robić to samo, by Ci nie zaszarżował w to co nie trzeba i kiedy nie trzeba.
O przewadze 4 ataków z ASF nad 5 bez ASF już pisałem, przy rozpie Tofica.
Naprawdę nie widzę żadnych kożyści z tego miecza:
- gorzej trafia
- wymaga niańczenia przez bsb tak jak mój
- nie ma wyboru w kilku kluczowych kwestiach : ucieczka, pogoń, overrun.
IMO dużo lepszy jest sword of swift slaying.
P.S. nadal masz zaznaczony haevens na propetce :wink:
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Dastor
Masakrator

Post autor: Dastor »

Heaven to nie tylko kometa, która jest dobra tak naprawdę na kilka armii. To, że spada na początku fazy magii, a nie na początku tury jednak ją trochę osłabiło. Z kometą jest też taki problem, że trzeba uważać gdzie się ją rzuca przy takiej armii jak bretka.

W heavenie masz przede wszystkim super boosty, 0 jest świetna w zasadzie zawsze, przerzut pał się mega przydaje, a przerzut 6 czasem rzucony na taką gwardie daje bardzo dużo. Do tego masz spoko pociski bardzo mocny chain lighting. Poza tym wszystkie te czary mają relatywnie niski casting value w porównaniu do innych lorów.
Heaven chyba najlepiej pasuje do stylu grania bretką. Oczywiście IMO;)

Rozpiska w sumie spoko. Wcisnąłbym dyscypline na jednych knightów.
Obrazek

Awatar użytkownika
The Miz
Chuck Norris

Post autor: The Miz »

Co myślicie o takim czymś?? Po białym zauważyłem potencjał drugiego typa na pegazie i zrobiłem takie coś:

Awesome2400 Pts - Bretonnia Army

1 Bretonnian Lord @ 263.0 Pts
General; Heavy Armour; Shield; Knightly Vow
Sword of Swift Slaying [25.0]
Dragonhelm [10.0]
Dawnstone [25.0]
Virtue of Heroism (1st) [40.0]

1 Royal Pegasus @ [50.0] Pts

1 Prophetess of the Lady @ 300.0 Pts
Magic Level 4; Lore of Heaven
Crown of Command [35.0]
Dispel Scroll [25.0]

1 Warhorse @ [0.0] Pts

1 Paladin @ 160.0 Pts
Heavy Armour; Knightly Vow
Lance of Artois [25.0]
Dragonbane Gem [5.0]
Enchanted Shield [10.0]
Gauntlet of the Duel [10.0]

1 Royal Pegasus @ [50.0] Pts

1 Paladin Battle Standard Bearer @ 124.0 Pts
Heavy Armour; Battle Standard Bearer; Knightly Vow
Gromril Great Helm [30.0]
Mantle of Damsel Elena [20.0]

1 Warhorse @ [0.0] Pts

1 Paladin @ 124.0 Pts
Knightly Vow
Wyrmlance [20.0]
Luckstone [5.0]
Potion of Foolhardiness [5.0]
Cuirass of Fortune [20.0]

1 Warhorse @ [0.0] Pts

10 Knights of the Realm @ 289.0 Pts
FCG
War Banner [25.0]

8 Knights of the Realm @ 231.0 Pts
FCG
Standard of Discipline [15.0]

15 Peasant Bowmen Skirmishers @ 110.0 Pts
Longbow; Braizers

3 Pegasus Knights @ 175.0 Pts
Muzyk

3 Pegasus Knights @ 175.0 Pts
Muzyk

1 Field Trebuchet @ 90.0 Pts

1 Field Trebuchet @ 90.0 Pts

6 Grail Knights @ 268.0 Pts
FCG
Banner of Eternal Flame [10.0]

Models in Army: 49

Total Army Cost: 2399.0

Trzeciej trójki pegazów nie wrzucę, ponieważ wolę mieć tą szóstkę gralli. Do zadań specjalnych.
Grałem już tą rozpą dzisiaj pierwszy raz z Lizakami. Wygrana :D
Paladyn na pegazie sprawdził się w 100% zabił skink priesta, oraz przetrzymał w czelendżu, (niestety nie rzuciłem KB z przerzutami jedynek) typa z burning bladem no CO.
Because I'M The Miz and I'M AWESOME!!!!
http://www.youtube.com/watch?v=iMt-MJ1h ... ure=fvwrel

emiel_regis
Oszukista

Post autor: emiel_regis »

@ Dębek: wiem... ale bonusy z posiadania tego mieczyka są następujące:
-masz dodatkowy atak z s6 w szarży (frenzy nie spada)
-można zboostować go heavenem - i wtedy zaczyna wchodzić lepiej niż 4 ataki z asf
-mieści się potion of foolhardiness, a więc 6y atak
-możesz użyć lancy, i nawet ma to sens

wersji z asf używałem bez euro, i bez euro raczej nadal będę używał. IMO lepiej pasuje do dużej baby z life, szukam wersji pod heaven :wink:

często używam chłopa do zblokowania i wybicia jakiejś monstrous infrantry, a mając 4 a z s 4 zwyczajnie trzeba go leczyć np. podczas spotkania z treekinami.

I wiem, że heaven genialnie wpisuje się w metagame brety. Tylko wkurza mnie mój pech do komet.

Z ciekawości: czemu wszyscy kopiują dębkowe złożenie bohaterów? Tyle KB ostatnio się pojawiło? I po co crown of command na dużej babie? Nie lepiej na soliście, który w razie potrzeby pójdzie do oddziału?

kometa ma tylko jedną wadę: spada na 4+. Jest dobra na każdą piechotną armię - a fakt, że spada na początku fazy magii oznacza ból głowy dla przeciwnika, bo albo wchodzi pod kometę, albo stoi klockiem jak dupa wołowa. Ustawiona 9 cali przed klockiem piechoty daje niemal gwarancję, że w niego uderzy - albo przeciwnik straci tyle czasu na jej omijanie, że i tak się opłaci. A na maszyny... co za różnica - na początku tury czy fazy magii? Teraz wszyscy mają po 3 duże oddziały do walki, nie bardzo jest jak ominąć kometę i nie przeszkadzać im nawzajem... Jeszcze jakieś tereny na stole bywają czasami :wink:

Chain lightning jest taki mocny? Wydaje mi się, że to raczej kiepska zabawka: d6 s6 śmiecia zabije, maszynki już nie, lekko zmiękczy 1 oddział przeciwnikowi, jak przeskoczy to najwyżej 2-3. Ogólnie robi tyle co 2-3 salwy łuków, a przeciwnik więcej niż raz tego nie wpuści. Jest dobry tylko o tyle, że wszyscy się tego boją, i wpuszczają naprawdę fajne zaklęcia (np. genialną 0)

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

Z ciekawości: czemu wszyscy kopiują dębkowe złożenie bohaterów? Tyle KB ostatnio się pojawiło? I po co crown of command na dużej babie? Nie lepiej na soliście, który w razie potrzeby pójdzie do oddziału?
Tylko, ze takim unitem nie przyjmiesz na twarz np: 30 skotłowanych (KBkiem) korsarzy z frenzy, a ja swoją 11 kotrów FCG z crown of comand na dużej babie zrobie to bez problemu :wink: i potem sobie tych panów czymś skontruję.
Grałem na stubborniarzu-paladynie i uważam, że jest dobrą opcją. Wiadomą rzeczą jest, że w wielu akcjach magiczka ze stubbornem go nie zastąpi. Z drugiej jednak strony ten item na propetce daje mi inne możliwości, których nie mam gdy crown of comand stoi w pierwszym szeregu.
Odpowiadając zatem na twoje pytanie, moim skromnym zdaniem ciężko jednoznacznie wskazać komu lepiej dać crown of comand. IMO wszystko zależy od sytuacji.
Dodatkowo grając na heavensie mozna zrobić fajny myk, czyli wjechać w środek np. skavenskiej armii przyjąć turbo kanapkę (byle nie od cenzerów) i spóścić sobie kometę na łeb. To samo wbijając się w dowolnego dużego demona czy smoka. :wink:
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Baba z crown of comand to dobra rzecz. Wsadzasz ją do 11 realmów i jesteś pewny, że konika ci nie zginie albo nie zginie za szybko.

Dębek wyprzedziłeś mnie...

Awatar użytkownika
The Miz
Chuck Norris

Post autor: The Miz »

ja trzymam ją w 8 realmów i już jest spoko, a w 11 to dopiero poezja :P Tak jak pisali poprzednicy obie wersje są dobre.
Because I'M The Miz and I'M AWESOME!!!!
http://www.youtube.com/watch?v=iMt-MJ1h ... ure=fvwrel

Awatar użytkownika
Stone
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Stone »

Mam pytane, a nie wiem czy był już ten temat poruszany. Widzę, że wciąż gracie na 9tkach Kotorów i co poniektórzy nawet mniejsze lance wprowadzają do gry. Rozumiem, że wszystko zależy od strategii i przeciwnika, ale ja osobiście gram tylko na 12tkach Kotorów i 15stce Errantów. Od początku VIII edycji ewoluowałem do takiego układu. Nie widzę praktycznie żadnych korzyści wprowadzac przestarzały tandem z poprzedniej edycji. Do 2500 pkt przeciwnik i tak ma tyle piechoty, że nie idzie się przez to przebic, a ponad te pkt to i tak można zaszalec.
Co myslicie? 2 lance za 3 mniejsze - taki układ. Jedynym minusem jest zmniejszona ilośc jednostek, co ogranicza możliwośc manewrowania i flankowania, ale od tego są pegazy, soliści chłopstwo.

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

Post autor: Jagal »

To jest kwestia indywidualna. Ja na początku 8ed grałem na 12tce realmów i 12tce errantow, u mnie ewoluowało w średnie lance. Potem nastąpiła zmiana na jedną dużą i reszta średnie - i tak zostało na razie ;) to tylko i wyłącznie zależy od Ciebie.

pzdr!
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.

Snot Fanpage <<--- , klikać! ;)

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Ja tam gram tylko na 11 lub 12 realmów. Errantów nie używam. Dodatkowo 6 lub 9 graali.

Awatar użytkownika
Gopal
Mudżahedin
Kontakt:

Post autor: Gopal »

Nie chcę mnożyć tematów, rzućcie okiem :P
komentarze mile widziane :D:D
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 19#p731019
Galeria rysunków: kliknij, na pewno Ci się spodoba! :D NSFW
http://jandraws.tumblr.com/

Awatar użytkownika
Stone
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Stone »

BSB nie może miec tarczy i ja osobiście bym jakieś magiczne sztandary wrzucił do kawy zamiast tej drugiej demselki/czegoś.
2x Lore of Life? Już mogłeś użyc trochę wyobraźni ;) Nawet Beast na koniu się bardziej przyda, a Transformacja będzie sygnaturą.

Awatar użytkownika
Matijjos
Wodzirej

Post autor: Matijjos »

2x lore of life jest git, bo ma prawie całą magię więc duże prawdopodobieństwo że będzie wskrzeszanie i szóstka

Awatar użytkownika
Gopal
Mudżahedin
Kontakt:

Post autor: Gopal »

Matijjos pisze:2x lore of life jest git, bo ma prawie całą magię więc duże prawdopodobieństwo że będzie wskrzeszanie i szóstka
Zrobiłem to właśnie po to. Mała magiczka najpierw losuje, istnieje szansa, że złapie czary których nie potrzebuję i wtedy łatwiej żeby na dużej damie było wszystko co ma być.
Galeria rysunków: kliknij, na pewno Ci się spodoba! :D NSFW
http://jandraws.tumblr.com/

Awatar użytkownika
Lucyfer
Chuck Norris

Post autor: Lucyfer »

Moja rozpa na 1500:

9 Knights of the Realm @ 216.0 Pts
Lance; Heavy Armour; Shield; Barding; Knightly Vow; Gallant

10 Peasant Bowmen @ 65.0 Pts
Longbow; Braizers

10 Peasant Bowmen @ 65.0 Pts
Longbow; Braizers

1 Field Trebuchet @ 100.0 Pts

1 Bretonnian Lord @ 175.0 Pts
General; Lance; Heavy Armour; Shield; Knightly Vow; Fencer's Blades

1 Paladin Battle Standard Bearer @ 129.0 Pts
Heavy Armour; Battle Standard Bearer; Knightly Vow; Rampager's Standard

5 Grail Knights @ 200.0 Pts
Lance; Heavy Armour; Shield; Musician; Barding; Grail Vow

1 Damsel of the Lady @ 115.0 Pts
Magic Level 1; Lore of Life; Talisman of Preservation

Models in Army: 53

Total Army Cost: 1497.0
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2011, o 15:49 przez Lucyfer, łącznie zmieniany 4 razy.
Obrazek

Awatar użytkownika
Tofic
Chuck Norris

Post autor: Tofic »

Kolego na sam początek obrób rozpę, tu masz taki fajny temacik http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=25&t=600, ja zawsze czytam sobie na dobranoc. Jakby nie patrzeć, to my musimy to czytać :P.
I tak na drugi początek to zainwestuj w CG na oddziałach knightów :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
Lucyfer
Chuck Norris

Post autor: Lucyfer »

Lepiej?
Obrazek

ODPOWIEDZ