FINAL DRAFT - VC UWOLNIONE

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Re: FINAL DRAFT - VC UWOLNIONE

Post autor: JaceK »

Bloodlettersi (28, fcg) + Herald Khorne'a z Flamingami.

Najpierw Herald. Trafia 2 ataki (2,25 dokładnie). Rani na 2+. Zadaje 2 rany.

Potem mam 29 ataków z hatem. Na 4+ trafiam 22 (21,75 dokładnie).
Ranię na 3+ (nie ma save'ów).
Zabijam 15 modeli (14,6 dokładnie).
W sumie 17 modeli Gwardii zginęło.

Bije Gwardia.
Zostaje 12 ataków + Wight.
Trafia 11 ataków gwardii, rani 10. Zdaję 3 wardy. 7 ran.
Wight ma 3 ataki, trafia 2. Zabija pewnie 1 model.
W sumie 8 ran.

9 różnicy na rzecz BL.
BL mają szereg więcej.
Sypie się jeszcze 9 gwardzistów. (w sumie wyparowało 26).

Proszę o poprawienie, jeżeli się mylę.
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

chyba bonus za szarże lub bsb Ci uciekł, ale chyba z ogólnym rozrachunku dużo to nie zmienia :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Daw
Masakrator

Post autor: Daw »

Waldi pisze:
Dębek pisze:Spoko, czyli stanęło na tym, że 23 warriorów FCG z halabardami i flamingiem statystycznie wygrywa z dużo droższym unitem. 8) Oczywiście przy założeniu, że to gwardia szarżuje, bo tak jak pisałem klucz to mieć 2 tury combatu przed turą wskrzeszania VCtów.
Ok - mi, szczerze mówiąc, nie straszny taki klocek bo go można dojechać (tylko dałem wyraz swoim obliczeniom pseudomatematycznym ;) ) Tylko dziwię się, że nic nie zmieniono u WoCh.
Choćby można było znieść helenkę z 0-1. To jedyna jednostka strzelająca w armii. Fakt, że mocna ale i strasznie losowa. A infernal ma ciut za drogi koszt w DD (dispel scroll nie wejdzie) :P
U mnie jedyną taką jednostką strzelającą jest Banshee i wnieśli mi na 0-1 więc stfu! :)
Jeszcze Polska nie zginęła / Isten, áldd meg a magyart
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: JaceK »

Asassello pisze:chyba bonus za szarże lub bsb Ci uciekł, ale chyba z ogólnym rozrachunku dużo to nie zmienia :)
Za szarżę. Nic to nie zmienia.
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Daw
Masakrator

Post autor: Daw »

JaceK pisze:Bloodlettersi (28, fcg) + Herald Khorne'a z Flamingami.

Najpierw Herald. Trafia 2 ataki (2,25 dokładnie). Rani na 2+. Zadaje 2 rany.

Potem mam 29 ataków z hatem. Na 4+ trafiam 22 (21,75 dokładnie).
Ranię na 3+ (nie ma save'ów).
Zabijam 15 modeli (14,6 dokładnie).
W sumie 17 modeli Gwardii zginęło.

Bije Gwardia.
Zostaje 12 ataków + Wight.
Trafia 11 ataków gwardii, rani 10. Zdaję 3 wardy. 7 ran.
Wight ma 3 ataki, trafia 2. Zabija pewnie 1 model.
W sumie 8 ran.

9 różnicy na rzecz BL.
BL mają szereg więcej.
Sypie się jeszcze 9 gwardzistów. (w sumie wyparowało 26).

Proszę o poprawienie, jeżeli się mylę.
Inaczej ma się rzecz gdy Ghule z ASF-em wpadną w Bloodki :)
Jeszcze Polska nie zginęła / Isten, áldd meg a magyart
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Z punktu widzenia O&G będzie duużo ciężej :( Zjechać Boodknightów to nic trudnego, ale gwardię z dwurakami i drakenhofem to karkołomne zadanie. Re-cast popychaczek i leczenie d6 to masakra :?

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

Sprawdźmy to Michale :wink: :
Wystawiamy 30 bigunsów z bsb czarnym orkiem i magiem lordem dającym +1 do warda. Bsb ma eternal flame, natomiast savage po dwie pały. Mag lata z fencer blades - tak jak w Twojej rozpie.
Mag i BSB stoją po rogach.
Mag krzyczy challenge i zabija championa gwardii. - 1 rana.
Bsb bierze 2 choppy i zabija kolejnych 2.
Teraz dzikusy z championem: 45 ataków - trafiają na 5+ 15 razy, ranią 10 razy.
Zabiłeś 13 gwardzistów:
Gwardia oddaje: 19 ataków, 16 trafia, 13 rani, Ty zdajesz 5 wardów.
Siada 8 orków.
Po sypnieciu zostaje 14 na 24. Lord znów challenge - przyjmuje bsb. Załóżmy, ze nie wsadził Ci KBka, bo na to szanse ma niewielkie. Dostałeś ranę, Ty jemu nic nie robisz.
Twój Bsb zabija 2 gwardzistów. Wypłacasz 38 ataków, trafia 13, rani 6,5, czyli zabijasz 6 gwardzistów.
5 oddaje. zabija 2 orków. Unit GG powinien się posypać.
Oczywiście może się zdażyc, że twój bsb dostanie Kbka, albo sam wgniecie w glebę wighta kinga. :wink: Przecież to tylko teoryhammer.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

A bez savagy i flama na bsb?

Awatar użytkownika
Manfred
Postownik Niepospolity

Post autor: Manfred »

to może bez regeny i dwuraków ?

Awatar użytkownika
Artein
Masakrator

Post autor: Artein »

W ogóle zróbcie spis jaka jednostka w jakiej armii statystycznie rozjeżdża kolcek GG. :roll:

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Fluffy pisze:A bez savagy i flama na bsb?
Manfred pisze:to może bez regeny i dwuraków ?
I wszystko w tym temacie.
Obrazek
Obrazek

mlepkows
Wodzirej

Post autor: mlepkows »

Dajemy dalej: imperium - jak ruszyć gwardię bez parkowania w niej czołgiem?

Maciek

PS. Co do całej dyskusji - gwardia w opisywanej konfiguracji gra w trochę inną grę niż większość (bo nie wszystkie) oddziałów w Warhammerze. Już nawet hydra jest mniej nudna (jest po prostu o 50% za tania :x ).

Maciek

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Całe nieszczęście gwardii polega na tym, że w grze w nożyce, papier, kamień drakenhof jest często nożycami za 125 pkt, a banner of eternal flame to kamień za punktów 10.
Imperium nie jest tu wyjątkiem. Wystarczy 5 kawalerii z tym sztandarem+ 30 flagusów i pozamiatane.
Tu oczywiście trzeba się trochę nakmbinować, bo sukces wymaga dwóch szarż, no ale punktowo to jest nadal dużo taniej niż gwardia. :wink:
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2011, o 13:20 przez Dębek, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

mlepkows pisze:Dajemy dalej: imperium - jak ruszyć gwardię bez parkowania w niej czołgiem?
W rozpie imperialnej bez czołgu miałem: BSB z flamingiem (do kusz lub handgunów) + 3xplacek + mag lord z fajerem (Flaming sword na mortar + fire cage na gwardię). Wystarczyło. Gdyby gwardia doszła, czekałby na nią oddział 40 halabard hate + flaming. Oczywiście rozpa uniwersalna, a nie "pod kolor".

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

Tak jak Dębek napisał... dajesz sobie wbić w khorniarzy gwardia... nawet przegraj... zostanie ich na tyle mało że nawet jak uciekniesz masz kontre.... zawet jak Cie zagoni, gwardia jest na tyle mala że ginie od czegokolwiek, to dobra wymiana. Pomijajac juz fakt, że można dyskiem wyłączyć hełm. Zniszczenie gwardii tracac warriorow to bardzo dobra wymiana.
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

@Durin: Wystawiając 23 khorniarzy FCG z eternal flame, bez boostowania ich schrinami, bez jakiegokolwiek wsparcia statystycznie składasz GG w dwie tury combatu.
Czyli jak wszystko pójdzie normalnie to nie ma żadnej wymiany. Gwardia siada, warriorzy zostają. :wink:
Reszta, to dokładnie tak jak napisałeś.
Obrazek
Obrazek

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Przestańcie natychmiast!!!
Bo w kolejnej edycji euro zrobią warriorów 0-1 albo nie będzie można wziąć frenzy i halabard!!
;)

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

wiem, testowane niejednokrotnie:)
Po prostu w przypadku rzutów niestatystycznych, wymiana też jest opłacalna.
Sam gram na takim klocku i faktycznie gwardia siada;)

uhu warriorzy 0-1, dyski 0-1:D
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Post autor: Domino »

Ale rozgorzała dyskusja, pełna sala matematyków :D. Ja powiem szczerze, że mi to dynda, z jakimi VC będę grał, bo z założenia TK miałem ciężko zawsze. Na VC jakoś rzadko kiedy trafiam na turniejach, a jak już trafiłem to Ushabti od boku wciągnęły gwardię nosem i po krzyku, tylko musiałem wcześniej skorpionem wyłączyć hełm. Jak teraz wyjdą nowe TK, a regena dalej będzie aktualna na GG, to po prostu wezmę flamingi. Taka prawda, że gracze po prostu wymienią bannery na te z flamingami i to rozwiąże sprawę regeny. Pozostanie za to sprawa wszelkiej maści biegaczy z wardem na flamingi, typu pedantowiec- więc w sumie darkelfy dostają boosta (zakładam, że wcisną jakoś ten uroczy hełmik;)). Na tym ta zabawa polega, nie może być dobrze dla wszystkich.

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Dębek pisze:bez championa wychodzi 442. 16x24+18+10+30.
standardowa gwardia grolshka kosztuje ile? Obstawiam, że z bsbkiem ponad 650 pkt. Jeśli coś nie gra to proszę mnie poprawiać.

Wariorzy ustawieni w formacji 10x10x4 to 44 ataki.
Trafia 22 odpada 7,33 więc statystycznie spada 15 GG.

pozostała gwardia to 14 łebków+ wight, czyli 17 ataczorów.
Trafia 14,17 więc statystycznie 14
Rani 11,6 więc przyjmijmy, że 12.

Zostaje 15 gwardii na 12 wojów.
GG mają szarżę, szereg i bsbka na 3 kilsy warriorów więcej. Czyli statystycznie mój standardowy unit Wochu mimo, ze jest dużo, dużo tańszy powinien tę szarzę wytrzymać.
W następnej turze (tura wochu) z gwardii nie ma co zbierać i tu chyba się zgadzamy.
Tyle teoryhammera. Skoro w 2/3 bitwy na turnieju spotykasz gwardię, to dożuć tych 4 warriorów i rzeczywistość od razu stanie się piękniejsza :wink:
No i tak będzie trzeba zrobić niestety...

ODPOWIEDZ