Nowa Edycja

Tomb Kings

Moderator: Shino

ODPOWIEDZ
Malal
Kretozord

Re: Nowa Edycja

Post autor: Malal »

Nie podoba sie to nie czytaj.
podpis nieregulaminowy - administracja

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Malal pisze:Pozdro:d

Casket to banner of sorcery co jest na plus, ale jego light of death to boundspell. :roll: JEA! wiecej kosci marnujmy na gowna:D
Boundspell w fazie shootingu?

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

w fazie magii, na euro ta armia z cascetu bedzie dostawała 1 kość, dopóki na stole jest hierofanta :D

Deth mask causes terror and enemies within 6 can't use IP or BSB HYG rules.

Cloak causes the 2-12 hits on any units flown over at str dos.

Kanoper bound 3 2+ every RIP spell is gone roll for each and gain d three PD for each disp.
Obrazek

Malal
Kretozord

Nie ma dobrze, ktos przeinaczyl info;p Hierophant nie daje loremastera, tylko jeden z spec herosow;] na 90%

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

Wiesz, chyba wole taki układ :) No i co, 140 pkt za d3 czy 3 kosci? Imo to niezły deal, przeciez nie musisz rzucac tego bounda..
Gorzej ze euro nieźle tnie te TK, raczej w tych ograniczeniach przesądzi się sprawa siły tej armii.

Pozdrawiam :wink:

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

HLP T 4
gigant nie ma zbroi
nekro kosztuje tyle co abominacja bez spiksów zapewne, warsfinks tyle co nekro plus 5pkt
nie można wystawić markera wykopki bliżej niż 1 cal od jednostki, jesli wykopie sie na jednostce to przesuwasz go cal od jednostki
Obrazek

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

gigant nie ma zbroi
Urwał..

Malal
Kretozord

Heirophant: has to take Nek Lore.
Liche can take Nek Lore, Light and Death.
Undead Constucts still get their +2 save and 1 less combat res.

EBtS = Entombed Beneath the Sands, unit with this special rule have the Ambushers special rule, as described in the BRB. So, each turn, you roll a dice for each unit that is EBtS, and on a 3+ it comes up, you then place them anywhere on the board that is 1" away from any unit and roll for scatter using the artillery dice etc. If a misfire is rolled you check the special Misfire chart

Lords

Tomb King :170 gw +6 fl,sp(ch) +3 ch +60 100mi
- same stats
Special rule: Neh undead + My Will Be Done gives his WS to the unit he is in (except mounts)

High Liche priest :170 Lvl 3 + Lvl 4 35 ss +15 100mi
- same stats
Special rule: Neh undead

Heroes

Tomb Prince :100 gw +4 fl,sp(ch) +2 ch +60 50mi
- same stats
Special rule: Neh undead + My Will Be Done gives his WS to the unit he is in (except mounts)

Herald :60
- 5pts cheaper but has to buy BSB for 25pts 50mi (100mb)
- +1A
Special rule: Neh undead: The BSB, in addition to the abilities described above, "serves" a tomb king or prince and can give the one they serve a 2+ ward save (however the BSB takes the wound instead), not sure if this wound is no save allowed..

Necrotect :60 50mi
- same stats as herald
- gives unit hatred
- gives constructs within 12 inches 6+ regen
- Big maybe on this but I am sure I read he gives the unit he is in hatred
Special rule: Neh undead, hatred (unit)

Liche Priests :70 Lvl 1 + Lvl 2 35 ss +15 50mi
- same stats

Core

10+ Skeletons + hand weapon and shield = 4pts ch, mus, sb all 10pts
spear is 1+ point per model, light armour is 1 pt per model.
- same stats

10+ Bowmen + hand weapon + bow = 6 pts ch, mus, sb all 10pts
light armour is 1 pt per model.
- same stats ch has bs=3
Special rule: Neh undead + AotA

5+ Skeleton Horsemen + hand weapon + shield + spear = 12 pts ch, mus, sb all 10pts
light armour is 1 pt per model.
- same stats
Special rule: Neh undead + Van

5+ Skeleton Horse Archers + hand weapon + bow = 14pts ch, mus, sb all 10pts
light armour is 2 pt per model.
- same stats
Special rule: Neh undead + Van + Scouts + AotA

3+ Skeleton Chariots + hand weapon + shield + spear = 55pts ch, mus, sb all 10pts - Ms up to 25
- same stats but crew have 2 attacks ch has 3 attacks
Special rule: Neh undead + Chariot Legions 3 per rank + �And the Tomb Kings ride to war� +1 impact strength per complete rank + AotA

Special

3+ Ushabti gw - 50 ch, mus, sb all 10pts
- same stats but now S4
- can replace gw for ahw or str 6 bows with 30 inch range
Special rule: Neh undead + undead construct

Tomb Scorpion -85
- 1 less wound
Special rule: Neh undead + undead construct + EBtS + pa + kb

3+ Carrion - 24
- +1A
Special rule: Neh undead + fly

10+ Tomb Guard � light armour + shields = 12 ch, mus, sb all 10pts
hal +2 25 mb
Special rule: Neh undead + kb

3+ Necropolis Knight - 65
- T4, 3W, 3+ save, snake 3A S5 (pa), rider 2A S4 (kb), both I3
- 5pts for EBtS
Special rule: Neh undead + undead construct + pa + kb

3+ Sepulchral Stalkers - 55
- T4, 3W, 2A, S4, halberd
- shooting attack, 8 inch range, artillary dive auto hits, S1 vs initiative, no save, misfire does D3 wounds
Special rule: Neh undead + undead construct, EBtS

Necrosphinx - 230
- S5, 5A, I1, T8, 5W, 5+ save, fly, KB, 1 attack gets S10 HKB
- can buy poisoned attacks 15
Special rule: Neh undead + undead construct, kb

1+ Tomb Swarm - 45
-same states
Special rule: Neh undead, swarm, small, pa, EBts

Rare

Warsphinx - 210
- S5, 4A, I1, T8, 5W, 5+ save
- thundercrush is the same as the ogre thundermace
- can buy poisoned attacks 15 S4 breath weapon 20

Bone giant - 170
- now T6, 5+ save
- can buy extra HW 5 , GW 10 or bow with S6 D3 wounds 20
Special rule: Neh undead + undead construct + Unstoppable assault

Hierotitan - 175
- same stats as bone giant except 3A
- has bound spirit leach and shas burning gaze at casting cost
- adds D3 to casting total of priests within 12 inches

Screaming Skull catapult - 90
- skulls of the foe is 30pts
Special rule: Neh undead + Ss + Magical fire

Casket of Souls
- same stats no liche, 3W � 135
- + D3 power dice in your magic phase max
- PL5 bound spell which makes a unit roll 3D6 and subtract leadership and lose the difference in wounds with no armour save, and it spreads like a skaven plague spell on a 3+ to affect more enemy units.

Magic Items

Destroyer of Eternities - 80 - gives heroic killing blow and +2 STR, with the same "sweep attack" as before but only 1 auto hit not 2 per model in base to base awwwww sad.gif also this only works on foot.

Cloak of Dunes � 40 � flying and has an added ability to inflict 2D6 STR2 hits on any unit the character flies over.

Mighty Plaques of Neferra � 50 - is one-time item that adds the wizard's level worth of power dice to a single casting (you still have to use at least 1PD from the pool).

Undying Legion Banner � 50 - and adds D6+2 lost wounds to any unit at PL 5.

The Hidden Dead Banner � 90 - allows a 150 point unit to come up from the ground. But it uses the new EBtS rule so the emerging unit can't charge.

Patrz i nie placz :( Miekkie to wszystko strasznie

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Jak duze maszkary mają podane pełne savy (bez sumy z undead construct) to bida straszna..

Awatar użytkownika
Dragan
Chuck Norris

Post autor: Dragan »

gwardia z light armorami i magic bannerem do 25 pkt?? ŻART?

Awatar użytkownika
Mhroczny Rycerz
Falubaz

Post autor: Mhroczny Rycerz »

Świnksy z savem na 3+ i 5 woundami i 5 atakami? Klocek slejvów bez wsparcia niedość, że takiego pana przetrzyma to jeszcze gotowy go przy farcie społowić :roll:
White Lion pisze:Mam prośbę :)

Nie, nie masz. Chyba że znudziło Ci się to forum, to wtedy możesz kontynuować nakłanianie do piractwa -- Tomash
Why so serious? ;)

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

war2bone pisze:Na stronie GW pokazało wypraski,
Spojrzałem na wypraski TG i zrobiło mi się wszystko na raz :?
Nie rozumiem czemu GW jest tak losowe, do Dark Elfów wypuścili prześliczne figurki, a teraz taka kupa.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

Jaka znowu bida Panowie.
Mi się bardzo potoba to wszystko co czytam, bo jako punkt odniesienia biorę kodeks do orkasów i bestii, który był robiony ewidentnie pod 8 ed (trudność czarów, koszt jednostek, w szczególności LT).
Jak porównać te wielkie maszkarony do hydry to oczywiscie nie robią wrażenia, ale przecierz hydra do okres "radosnej twórczości" panów z GW, podczas której wojownik z wyjebanymi statsami, dwoma atakami, rerolem to hit w każdej fazie walki, ITP, stubbornem był wyceniany bagatela na 13 pkt, natomiast pendant of khaleth wydawał się fajnym pomysłem na item za 35 pkt :wink:
Jak się to wszystko skończyło pamiętamy. Powszechny wkurw i ballancing patch. Teraz GW zaczyna wypuszczać kodeksy, które nie są aż tak mocne i co się okazuje, że ten ogólny lament z przed ponad dwóch lat to była tylko zasłona dymna, bo gracze lubią mieć mocne zabawki w armii, które wystarczy wystawić i turlać na ich efekty 2+ z rerolem. :wink:
Więc zastanówmy się jakich kodeksów chcemy: takich jak ostatnie do VCtów, Demonów czy DElfów, czy może taki jak trzy ostatnie, które się ukazały (bestie, TK, O&G). Ja jestem za tą drugą opcją.
Problemem armii jest niewątpliwie brak marszu, ale teraz gracze O&G nie napiszą już mojego ulubionego tekstu o sprawiedliwości wynikajacej z zasad specjalnych armii:
- DE mają hate, HE mają ASFa, Breta blessing, a orkasy animozję. :wink:
Grałem przeciw TK wiele razy, w tym z najlepszymi muminami w Polsce (Młody, Malal, Shino) i były to najnudniejsze bitwy pod słońcem. W zasadzie zawsze ten sam scenariusz.
- oni skampieni w rogu strzelają z klop, jak mi spanikują w pierszej turze pół armii to jestem w dupie i mamy wynik 0:20 jak nie to gramy dalej :wink: potem 2-3 wygibasy z ikoną, 5-6 tura wjazd w kresce w jakąś lancę, moja kontra, koniec bitwy i remis. Jak mumin nie był kumaty i zakopał wykopki, to w 2 turze moja armia wyjeżdzała ze stołu, ale przez krawędź po stronie przeciwnika, wynik 20:0 dla mnie.
Teraz może się to zmienić. Z niecierpliwością czekam na sparring wewnątrz mojego klubu Orki vs TK. IMO można spróbować zagrać bez ograniczeń.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Mhroczny Rycerz pisze:Świnksy z savem na 3+ i 5 woundami i 5 atakami? Klocek slejvów bez wsparcia niedość, że takiego pana przetrzyma to jeszcze gotowy go przy farcie społowić :roll:
A pomyśl co ten pan zrobi z każdej elitarnej piechoty, jak w nią wpadnie. :wink:
WL pukną swoje 15 ataków z siłą 6 i statystycznie wbiją mu 2 rany (które TK mają możliwość dość szybko wyleczyć).
Maszkaron w odpowiedzi położy placek od klopy i zabije od razu pół unitu, potem walnie 2d6 s4 z ziania i poprawi thunderstompem. Ilu zostanie?
Jedyne czego Wam nie zazdroszcze to kupowania i malowania tego tałatajstwa. :wink:
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Druchii
Kretozord

Post autor: Druchii »

malowania tego tałatajstwa
That's actually the fun part! ;)

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Teraz może się to zmienić. Z niecierpliwością czekam na sparring wewnątrz mojego klubu Orki vs TK. IMO można spróbować zagrać bez ograniczeń.
Tylko kodeks TK nadal jest naprawde słabszy niż zielony.

1) gobbo maja duzo lepsza magię (duże i małe łaaa niszczą w porównaniu do lora TK) - lepiej wspomaga jednostki, ma niezłe czary do wyjmowania herosów,
2) gobbo maja duzo lepsza piechotę (chociazby orki z choppami w corach)
3) przeciwko takiej masie poisonow jakie moga gobbo wygenereowac T8 na maszkaronach niewiele pomaga (pająki, czary i spider banner który jest naprawde przegięty)
4) gobbo maja lepsze maszyny (DD, pumpy, charioty, mangler squigi)
5) gobbo maja lepsze przedmioty (chociazby ten nieszczesny spider banner czy porównanie battleaxe do kosiarki..)

Pozdrawiam

Ps: Zgodzę się, że fajnie, że GW wydaje bardziej zrównowazone kodeksy niż kiedyś, ale obiektywnie ich siła nie jest równa.

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

@Fluffy Nie zgadzam się z Tobą w kwestii magii bo TK mają 2 mocne lory z RB, którymi może się bawić duża liczka, gdy mała jest hierofantem.
Z tym przegiętym sztandarem to ostro dałeś do pieca. :wink:
Popraw mnie jeśli się mylę, ale czy nie rozmawiamy o bannerze za 80 pkt, który moze nieść tylko goblin i który daje poison ataki dla unitu?
Co do reszty to czas pokaże.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Post autor: Domino »

Cienizna.
Herald raczej za drogi, Necrotect pewnie będzie wystawiany, bo jest dosyć tani, a za tego hate'a sie opłaca.
Z Tomb Scorpionem mam nadzieję fałszywa plotka, bo szkoda by się dwa marnowały na półce przy obecnych zasadach wykopek.
Carriony chyba dalej bezużyteczne.
Tomb guardzi mieli być tańsi, byłem więc pewny, że już z halabardą będą kosztować 12 pkt. 14 pkt z halabardą? Bez magicznych ataków?
Co do knightów mam mieszane uczucia. Kosztują tyle co stara Ushabti, a biją się od niej zdecydowanie lepiej. Tyle tylko, że 6 raczej się nie wystawi... Zobaczymy, jak to się będzie spisywało na tych dużych podstawkach.
Chyba pomyliły Ci się miejscami sfinksy, od zawsze Necro miał być rarem a war specialem z tego co pamiętam... I w sumie mogłoby tak zostać, bo Necro ssie koszmarnie, a War nadal wydaje mi się fajną zabawką, jeśli ktoś często rzuca 4+;)
No gigant nadal kupa :P
Hierotitan... 175 pkt za d3 power dice dla dwóch magów... Chyba trochę drogi, ale powinno się go upchnąć, do spółki z Casketem armia może jakoś sensownie wyciągać tą magię.
Klopa rozumiem niezmieniona oprócz +10 pkt? Większej różnicy nie robi, jak zostaną komuś punkty to może wejdzie.
Casket za 135 pkt fajny, mi się podoba. Ten bound spell też może nieźle przygrzać jakiemuś pegaziście (chociaż wiadomo, że wtedy dispell), wg mnie jest naprawdę fajny.
Destroyer z dupy, za drogi
Cloak z dupy, za drogi a dopisek o hitach mogli sobie darować
MPoN- no tutaj to ładnie dodają kości. Chyba warte tych 50 pkt.
BoUL za drogi, przez co wymaga heralda, który zaczyna już trochę kosztować. Wolę rzucać augmenty i wskrzeszać przy okazji.
THDB z dupy.
Gdzie Icona? miała ponoć być.
Dębek- z Bretą bitwy to faktycznie ciężko, miałbym problem gdybym dojechała. Ale z większością armii, tak jak pisałem, dochodziły mniej więcej w trzeciej turze, gdyż moje nastawienie się na rozstrzelanie wroga to byłoby samobójstwo, a potem walczyłem normalnie wręcz. Przez całą 8 edycję pamiętam tylko jedną bitwę, którą wygrałem dzięki strzelaniu i była to właśnie bretka, wszystko chłopakowi uciekło :P

EDIT:
Zaraz! Stalkerzy już 55, a nie 45? Te Twoje info są w miarę pewne? Bo mnie zaczynają przerażać trochę.
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2011, o 09:28 przez Domino, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

@Dębek
Wierzysz w to ze hierofantem nie bedzie licz o najzwyzszym Ld lub poziomie? :wink:
A co do spider bannera, tak, mówimy o bannerze, który moze niesc tylko goblin, i który daje kazdemu goblinowi w unicie zatrute ataki. Wiesz co robi 40+ gobbo dobrze supportowane magią z tym bannerem i short bowami? :mrgreen:

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Ja wiem, ja wiem!

ODPOWIEDZ