8 edycja- pytania

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Byqu
Masakrator

Re: 8 edycja- pytania

Post autor: Byqu »

Czy od dwellersów jest look out sir?
W miarę możliwości proszę o źródło.
WELCOME TO ESTALIA GENTLEMEN

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Byqu pisze:Czy od dwellersów jest look out sir?
Nie, RB 168.

Awatar użytkownika
Byqu
Masakrator

Post autor: Byqu »

Dzięki.
WELCOME TO ESTALIA GENTLEMEN

Awatar użytkownika
likaon
Kretozord

Post autor: likaon »

Czy jeżeli rydwan ma zasadę KB to czy trafienia z uderzenia tego rydwanu ranią z zgodnie z tą zasadą
"Księga Armii Nocnych Goblinów"( 09.11.2011
http://www.docstoc.com/docs/94525591/No ... 99ga-Armii

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

Chodzi ci o karawan VC-ów ? Niestety tak.
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Awatar użytkownika
gerald_tarrant
Masakrator

Post autor: gerald_tarrant »

Byqu pisze:Czy od dwellersów jest look out sir?
nie ma ale jeśli grasz na zasady euro, to przysługuje
http://warhammer.org.uk/phpBB/viewtopic ... 40&start=0

Awatar użytkownika
4 karabiny
Beast from the East

Post autor: 4 karabiny »

Pytanko.
Lord VC z hełmem i Fencers Blade znowu przekazuje WS10, że wszyscy go biorą?

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Jak widać tak :)
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
4 karabiny
Beast from the East

Post autor: 4 karabiny »

Niezły wał:D

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

pytanko o uściślenie odnośnie czarów:
Wykupione czary a losowanie Jeśli jeden mag w armii ma "wykupione" lub „przypisane” czary (np. nekromanta znający vanhal’s Dance macabre, albo Herald tzeentcha znajacy cały lore of metal, Horrory Tzeentcha znające konkretne czary), to w trakcie losowania czarów inny mag nie może wylosować tych czarów. Oczywiście, nie dotyczy to signature spells i czarów traktowanych jako signature spells (patrz poniżej).
czy dotyczy to także Lore Master'ów?
bo spotkałem się z interpretacją, że Lore Master nie blokuje czarów innym magom
thx
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Post autor: debelial »

Blokuje, jeśli jeden mag ma loremaster, to inni magowie z tej samej domeny mogą mieć tylko sygnaturki (chyba że również mają loremastera tej samej domeny, co jest dopuszczalne)

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

ja też tak samo interpretuje podręcznik nawet bez uściślenia, ale jeśli gra byłaby na samym RB bez uściśleń LS to jedynym argumentem za tym, że Lore Master i inne wybierane rzeczy blokują losowanie innym to:
ordinarily, each spell can be only known once in the same army. The only exceptions are where a spell is not generated randomly, such as
* (...) * (...)
pogrubione zdanie jest dosyc znaczace

W jaki sposób mogę kogoś do tego przekonać :) bez argumentu, że przecież LS tak uściśliła.
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

misha pisze:ja też tak samo interpretuje podręcznik nawet bez uściślenia, ale jeśli gra byłaby na samym RB bez uściśleń LS to jedynym argumentem za tym, że Lore Master i inne wybierane rzeczy blokują losowanie innym to:
ordinarily, each spell can be only known once in the same army. The only exceptions are where a spell is not generated randomly, such as
* (...) * (...)
pogrubione zdanie jest dosyc znaczace

W jaki sposób mogę kogoś do tego przekonać :) bez argumentu, że przecież LS tak uściśliła.

Gdyby opierać całą interpretację wyłącznie na wytłuszczonym fragmencie to nie można by znać sygnaturek więcej niż raz. Zdanie ma ciąg dalszy: "The only exceptions are where a spell is not generated randomly".

Kraggo
Chuck Norris

Post autor: Kraggo »

Sprawa idzie tak. Jest walka i ucieka z niej stwór X. Ucieka na 8 cali, mija sprzymierzony oddział i staje za nim. Rusza za nim pościg i ekipa goniąca rzuca dajmy na to 10 cali na pogoń, jednak wbija się w ten sprzymierzony oddział. Co dzieje się ze stworem? Czy zostanie ubity już w momencie, gdy odwróci się do ucieczki, czy też stwór zbiegnie za ten oddział i pościg go nie sięgnie? :)

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Post autor: Soulferin »

A zasady czytasz :) ? Jesli oddział goniący wyrzuci równo bądź wiecej niż stowrek to poczawara nie zyje a goniący wbijają sie w odział sprzymierzony.Jesli stwór uciekał przez swój oddział to odział ten musi zdawac test na panikę.
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"

Kraggo
Chuck Norris

Post autor: Kraggo »

Soulferin pisze:A zasady czytasz :) ? Jesli oddział goniący wyrzuci równo bądź wiecej niż stowrek to poczawara nie zyje a goniący wbijają sie w odział sprzymierzony.Jesli stwór uciekał przez swój oddział to odział ten musi zdawac test na panikę.
Czytam czytam, jednak nie zawsze mogę od razu znaleźć w nim to, czego szukam ;) Dzięki za odpowiedź :)

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

dzisaj na turnieju wyszła taka sytuacja, że oddział został zaatakowany z dwóch stron, na flanki (kanapka klasyczna). Pytanie jak wygląda dostawianie modeli z ostatniego szeregu? Dostawia się cały szereg do jednej, bądź drugiej strony, czy można rozdzielić ostatni szereg w taki sposób, żeby pomiędzy modelami powstała luka? (tzn np kiedy ostatni szereg ma 4 modele, dostawiam dwa do prawej, dwa do lewej, a w środku zostaje luka)
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
LuciusII
Oszukista

Post autor: LuciusII »

Podczepię pod pytanie Afro. Ja z kolei maiłem na turnieju sytuacje gdzie mój oddział (20mmx20mm z doczepionym BSB 25mmx25mm) zaszarżował na oddział od frontu, w kolejnej turze dostał szarżę na flankę od strony BSB. Po szybkim przejrzeniu RB doszliśmy do wniosku że wirtualnie dostawiamy moją piechotę 20mmx20mm. Jednak fajnie by było gdyby zasady były przejrzyste.
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro. :wink:

Awatar użytkownika
Remx
Chuck Norris

Post autor: Remx »

Witam

Mam pytanko dotyczące giftu Demonów

Znalazłem chyba z 5 pytań dotyczących tego przedmiotu ale zero konkretnych odpowiedzi :(

Pestilent Mucus - GUO wbija się w klocek BG styka się z 4 modelami dostaje 5 ran.

A). Czy teraz te 4 modele z osobna zdaje 5 razy test i maksymalnie 4 modele padną. ?
B). Czy może z racji że te rany mogły polecieć też i z 2 rzędu to przeciwnik musi zdać te 20 testów i jak nie zda np: 12 razy to zdejmuje 8 modeli ?
C). Ostatecznie jak obrażenia odbiją się po unicie to przeciwnik zdejmuje 12 modeli ?

Ja jestem za odpowiedzią "C" bo niby podobnie jest w kombacie jak przeciwnik zada 15 śmiertelnych ran dla unitu z ranką złożoną z 5 modeli to nie ginie tylko 5 modeli a 15 a niby przecież jak zadawane są te śmiertelne rany owe modele stoją dalej...

EDIT: Już znalazłem odpowiedz w FAQ :( eh no nic działa tylko na tych z przodu i zawsze jak ubędzie W(hp) w jaki kolwiek sposób.

Noxious Vapours - przedmiot daje przeciwnikowi w styku z podstawką ASL czy to oznacza że ThunderStompa która posiada również ASL wali równocześnie z przeciwnikiem ?

Dziękuje.
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2011, o 19:34 przez Remx, łącznie zmieniany 2 razy.
Daemons, X-Wing & Black Tea

Majestic
Falubaz

Post autor: Majestic »

Mam pytanie odnośnie przedmiotu ruby ring of ruin. W opisie pisze że można go użyć do rzucenia czaru kula ognia, po czym dostajemy odnośnik do stosownej strony w rulebooku. Czy znaczy to że przedmiotem tym można cisnąć ten czar o każdym z trzech stopni mocy? Czy też po prostu wersję podstawową czaru.
kubencjusz pisze:Młody. Było powiedziane czwartek. Spójrz na kalendarz. Spójrz na ten post. Spójrz jeszcze raz na kalendarz. Dziś nie jest czwartek. Siedzę na koniu. :mrgreen:

Zablokowany