8 edycja- pytania
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: 8 edycja- pytania
Majestic - czary z przedmiotów zawsze ciskasz w podstawowej (najniższej) wersji - RB p.37 tabela ostatnie zdanie w 1 kolumnie.
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro.
Mam pytanie które pewnie już padło ale cieżko przejrzeć 234 strony tematu a mianowicie czy wsv wynikający z posiadania tarczy i hand waepona w walce wrecz się kumuluje z już posiadanym przez jednostkę czy też nie i wybieramy poprostu ten lepszy dla nas
WS nie kumuluje się używasz lepszego - RB p. 44 II kolumna 2 zdanie
Parry save nie daje WS przy atakuje nas coś z flanki lub na plecy, przeciw atakom z zasad Impact Hit i Stomp, jeśli podlegfasz zasadzie frenzied nie masz parry sava - RB p. 88 parry save
Parry save nie daje WS przy atakuje nas coś z flanki lub na plecy, przeciw atakom z zasad Impact Hit i Stomp, jeśli podlegfasz zasadzie frenzied nie masz parry sava - RB p. 88 parry save
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro.
Takie pytanko mi się nasunęło.
Załóżmy, że postać ma jednorazowego warda 4+ (przedmiot z RB).
Na tej postaci jest aktualnie ward 4+ z modlitwy sigmaryckiego kapłana.
Dostaje trafienie, czy musi schodzić ward z przedmiotu, czy nie, korzysta się z warda od modlitwy?
Załóżmy, że postać ma jednorazowego warda 4+ (przedmiot z RB).
Na tej postaci jest aktualnie ward 4+ z modlitwy sigmaryckiego kapłana.
Dostaje trafienie, czy musi schodzić ward z przedmiotu, czy nie, korzysta się z warda od modlitwy?
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.
Opal Amulet działa tylko na 1. ranę. Musisz więc go użyć.
Niestety, amulet chroni musi zostać użyty przy pierwszej ranie jaką się otrzyma.
EDIT:Lidder mnie ubiegł ;]
EDIT:Lidder mnie ubiegł ;]
Złomowisko: https://goo.gl/photos/xRMRQZGkEgCpcHcx5
Oddział A przegrywa walkę z odziałem 1 i ucieka 10". Oddział 1 wykonuje pościg i rzuca 10". Jednakże za oddziałem A w odległości 5" cali od oddziału 1 stoi przyjazny oddział B.
Czy oddział 1 niszczy oddział A i w pościgu uderza w oddział B ? Czy oddział A "bezpiecznie" ucieka na odległość 10"?
1111AAA BBBB
1111AAA BBBB
1111AAA-->BBBB--->
1111AAA BBBB
1111AAA BBBB
Czy oddział 1 niszczy oddział A i w pościgu uderza w oddział B ? Czy oddział A "bezpiecznie" ucieka na odległość 10"?
1111AAA BBBB
1111AAA BBBB
1111AAA-->BBBB--->
1111AAA BBBB
1111AAA BBBB
Liczy się sam rzut, jeśli goniący rzuci więcej niż uciekający, uciekającego się nawet nie przesuwa, tylko ginie on na miejscu. Więc oddział B nie ochroni A przed zniszczeniem, a oddział ścigający wpadnie w B.
Złomowisko: https://goo.gl/photos/xRMRQZGkEgCpcHcx5
Co jest ważniejsze/nadrzędne:
Dostawić do kombatu jak najwięcej modeli, czy aby wszystkie zadeklarowane szarże doszły do skutku?
Wydaje mi się na logikę, że opcja nr 2, ale warto się upewnić.
<Przykładowo przeciwnik ma klocek piechoty. Ja szarżuję w niego moim klockiem piechoty i kilkoma monsterami. Żeby wszystkie monstery się zmieściły, mój klocek będzie musiał się dostawić po kancie. W takiej sytuacji z mojej strony będzie zaangażowane mniej modeli, niż gdybym dostawił klocek centralnie do klocka, ale tylko 2 monstery po kantach by doszły, a reszta nie miałaby się gdzie dostawić.>
Dostawić do kombatu jak najwięcej modeli, czy aby wszystkie zadeklarowane szarże doszły do skutku?
Wydaje mi się na logikę, że opcja nr 2, ale warto się upewnić.
<Przykładowo przeciwnik ma klocek piechoty. Ja szarżuję w niego moim klockiem piechoty i kilkoma monsterami. Żeby wszystkie monstery się zmieściły, mój klocek będzie musiał się dostawić po kancie. W takiej sytuacji z mojej strony będzie zaangażowane mniej modeli, niż gdybym dostawił klocek centralnie do klocka, ale tylko 2 monstery po kantach by doszły, a reszta nie miałaby się gdzie dostawić.>
Rzut goniącego musi być większy bądź równy rzutowi uciekającego, by go zniszczyć zanim zacznie uciekać - RB p. 56 Caught! 1 zdanie po wytłuszczonymdebelial pisze:Liczy się sam rzut, jeśli goniący rzuci więcej niż uciekający, uciekającego się nawet nie przesuwa, tylko ginie on na miejscu. Więc oddział B nie ochroni A przed zniszczeniem, a oddział ścigający wpadnie w B.
Kołata dostawiasz tak by wszystkie jednostki którym wyszedł rzut na szarżę mogły dostawić możliwie równą liczbę modeli do cc z każdej szarżującej jednostki - RB p. 23 Multiple charges on unit 2 zdanie
Nie wiem, czy kwestia była już poruszana, ale na Warhammerforum jest dyskusja :
czy można wykonać reform/swift reform i tym sposobem przemieścić bohatera do drugiego szeregu?
czy można wykonać reform/swift reform i tym sposobem przemieścić bohatera do drugiego szeregu?
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.
Jasif nie wiem nad czym tu toczyć dyskusje, możesz zwinąć /rozwinąć jednostkę jak Ci się podoba (dostając bonus za szeregi horde itp., lub z tego zrezygnować), byle by: a) była równa ilość modeli w szeregu skierowanych w tą samą stronę (RB p. 5) b) przy manewrze modele nie przekroczyły Mx2 c) modele command groups muszą być w 1 linii (RB p.92) d) jeśli jest miejsce bohaterowie muszą być 1 szeregu (RB p. 97) jeśli nie ma na niech miejsca bo np. zwiniesz do samej command groups to bohaterowie idą w drugą i kolejne linie. Wyjątek jest wtedy kiedy bohater robi make way (RB. p.100) - jest to wyjątek kiedy bohater nie musi być w 1 linii mimo wolnego miejsca
Malal w FAQu masz:
Q: Does Killing Blow work against a mounted character regardless
of what he is mounted on? (p72)
A: Yes, as long as the character would count as an infantry
model if it wasn’t mounted.
Malal w FAQu masz:
Q: Does Killing Blow work against a mounted character regardless
of what he is mounted on? (p72)
A: Yes, as long as the character would count as an infantry
model if it wasn’t mounted.
Jasif RB p. 97 Position in the unit odnosi się nie tylko do momentu przyłączania się bohatera, gdyby było inaczej opis zajmowania pozycji w jednostce byłby w poprzedniej zasadzie - Joining a unit. Position in the unit 1 zdanie odnosi się do sytuacji kiedy bohater dołącza się do jednostki i wtedy może dojść do ciekawej sytuacji w której podczas remeining moves bohater może się przesunąć dalej niż Mx2. Kolejne 2 zdania odnoszą się już do jego pozycji w jednostce i jak to wpływa na jednostkę (zamienia się miejscami tak jak to przedstawiono) i co się dzieje kiedy w szeregu nie ma miejsca, oraz co ważne dla Ciebie gdzie musi pozostać bohater. Sytuacją w której można przesunąć się do kolejnego szeregu, pomijając zasady opisane w Position in the unit (lub jak kto woli stanowiąca wyjątek od tej zasady) jest zasada Making Way to Another Rank z p. 100 i tam masz wyraźnie napisane że jak się skończy cc to w movement phase bohater wraca do pierwszego szeregu, jeśli nie ma miejsca w pierwszym patrz Position in the unit. Zasada Making Way to Another Rank nie stoi w sprzeczności z zasadą Position in the unit, masz tylko opisaną wyjątkową sytuację która jak się skończy to się powraca do zasady Position in the unit.
Witam! Mam dwa pytanka:
1. Jeśli jednostka Plague Monków popychająca Kadzidło używa w czasie szarży Plague Bannera (w jednej rundzie przerzuty na trafienie i zranienie), to czy impakty z kadzidełka też podlegają przerzutom?
2. Czy Plague Priest może wziąść Plague Banner jako equip? Jest przy nim co prawda napisane, że może wziąć za 50 pkt przedmioty magiczne i klanu Pestilence, ale PB jest sztandarem, więc...?
1. Jeśli jednostka Plague Monków popychająca Kadzidło używa w czasie szarży Plague Bannera (w jednej rundzie przerzuty na trafienie i zranienie), to czy impakty z kadzidełka też podlegają przerzutom?
2. Czy Plague Priest może wziąść Plague Banner jako equip? Jest przy nim co prawda napisane, że może wziąć za 50 pkt przedmioty magiczne i klanu Pestilence, ale PB jest sztandarem, więc...?
Let the River of Blood flow...