Nowa Edycja
Moderator: Shino
Re: Nowa Edycja
Wg mnie nie trzeba grać pół roku by móc ocenić co z tego będzie, widząc podręcznik. Powtarzam, piszę to zakładając, że to, co do tej pory wiemy, sprawdzi się w AB (chociaż mam nadzieję, że tak się nie stanie). Próbowałem klecić parę rozpisek na 2600 i i tak czuję duży niedosyt (koszty punktowe są za duże), na 2400 nie wyobrażam sobie, bym mógł w ogóle porywalizować z takimi armiami jak DE, DoCh, WoCh, Emp, Liz. Nie wiem co tu zmienia nowy book- zmiany miały w miarę wyrównać szanse. Na starym booku mieliśmy 2600, a teraz nas przycięli, ale skoro to nowy book to nam to cofną? Najbardziej liczę na to, że po prostu otworzymy AB i się uśmiechniemy, bo gwardia będzie kosztować 12 pkt już z halabardą, Stalker 45, constructy będą się normalnie wskrzeszać, a nie ta kpina, która jest obecnie i parę innych "ulepszeń" w stosunku do plotek.
I tak będę grał TK, nie wyobrażam sobie zmiany armii, ale cóż, obawiam się, że wynik gry zależny będzie od tego, czy w kluczowym momencie na klocek wejdzie kb, ward i +1A. Najlepiej wszystko to.
I tak będę grał TK, nie wyobrażam sobie zmiany armii, ale cóż, obawiam się, że wynik gry zależny będzie od tego, czy w kluczowym momencie na klocek wejdzie kb, ward i +1A. Najlepiej wszystko to.
Król Goblinów to jakieś nowe konto TruePunka? Po co, skoro GoblinNadGobliny żeśmy nie banowali ani nie usuwali?
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
widzę, że niektóre osoby jeszcze nie załapały, że teraz będzie wyrównywać poziom każdej armii każdy _nowo_wydany_ podręcznik, z czasem wszystkie wyrównają... jeśli tutaj jest tyle lamentu chciałbym zobaczyć podobny wątek przy DE czy VC jak będzie ich kolej... czuję, że obrońcy krzyża będą malutcy przy gromach na forum ;PDomino pisze:Nie wiem co tu zmienia nowy book- zmiany miały w miarę wyrównać szanse.
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl
- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.
- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.
Zawszy był moment kiedy booki się "wyrównywało". Dla mnie nie zapomniane jest kiedy grałem swoimi WE na 5 edycję i weszła 6sta. Przez dłuższy czas WE jechały na erracie i nie miały swojej książki. Wtedy również 80ciu łuczników w piątkach było normą. Ludzie nie lubili tego, ale też nie przeżywali tak straszliwie. A gracze WE narzekali, że woleliby normalny podręcznik. Po tym kiedy "osłabiono" WE nawet gracze leśniaków przyjęli to bez większego problemu. Szkoda, że nie dzieje się to za jednym ruchem. Problemem jest kwestia finansowa i większe korzyści dla firmy GW by wypuszczać z większym odstępem czasowym.
No już dobrze, dobrze KG, odpowiedziałem uszczypliwością na uszczypliwość, czasem łatwo mnie sprowokować. Jest luzik.
Wracając do tematu. Oczywiście zanim nie będziemy mieli w rękach booka i nie zagramy paru bitewek, to proszenie o dodatkowe punkty na ETC będzie bez sensu. Jeśli jednak potwierdzą się plotki z warseera, czyli przepisywane z podręcznika zasady i statystki, to będzie to najsłabsza armia w wuefbe. Bardzo bym chciał, żeby było inaczej, ale jakoś tego nie widzę, chociaż mam już kilka pomysłów.
Wracając do tematu. Oczywiście zanim nie będziemy mieli w rękach booka i nie zagramy paru bitewek, to proszenie o dodatkowe punkty na ETC będzie bez sensu. Jeśli jednak potwierdzą się plotki z warseera, czyli przepisywane z podręcznika zasady i statystki, to będzie to najsłabsza armia w wuefbe. Bardzo bym chciał, żeby było inaczej, ale jakoś tego nie widzę, chociaż mam już kilka pomysłów.
Jak wyrównają, to spoko. Tylko na razie nie są wyrównane. Nie wiem, piszę niewyraźnie, czy co?Smh pisze:widzę, że niektóre osoby jeszcze nie załapały, że teraz będzie wyrównywać poziom każdej armii każdy _nowo_wydany_ podręcznik, z czasem wszystkie wyrównają... jeśli tutaj jest tyle lamentu chciałbym zobaczyć podobny wątek przy DE czy VC jak będzie ich kolej... czuję, że obrońcy krzyża będą malutcy przy gromach na forum ;PDomino pisze:Nie wiem co tu zmienia nowy book- zmiany miały w miarę wyrównać szanse.
Czy wszyscy przeczytali te same zasady odnośnie nowych TK? Jak dla mnie całe to płakanie jest trochę nie na miejscu. Nie wiem kto wpadł na pomysł, że jest to armia do defensu, bo nie jest. Dali wam fajną, nieprzeje***ą armie, ale grywalną. Z mocną magią, idealnym blokerem w postaci Sfinks, bardzo mocnymi zabawkami jak kaszkiet czy Stalkerzy a wy narzekacie... Poczekajcie do pierwszych pełnometrażowych Turnieji z dobrze złożoną rozpą. Jestem pewien że TK będą zdecydowanie wyżej, niż przed reedycją.
Furion pisze:No, becouse no.@nders9 pisze:
Can units deploy closer than 1" apart?
Ale pierdzielisz....Sfinks blokerem? Czego? Chyba slevow i szkieletow. Zreszta po co isc do walki z czyms co ma 5 mv i brak switf reforma. Wez sobie stegadona, miarke i pobaw sie nim na stole bez marszu. Wtedy pogadamy. Stalkerzy sa takze IMHO za drodzy.
Rozpiske juz mam i tylko modle sie abym nie musial wystawiac bezuzytecznego kinga/princa.
Rozpiske juz mam i tylko modle sie abym nie musial wystawiac bezuzytecznego kinga/princa.
podpis nieregulaminowy - administracja
Pojedyncze zabawki nie są specjalnie urzekające, ale fajnie armia będzie działać, jeśli po prostu będzie po trochu tego wszystkiego. Problem jest taki, że to się zwyczajnie nie mieści w rozpie. Co do Princa, wydaje mi się, że jednak warto go brać dla tego wsa dla całego oddziału. Czymś trzeba jednak zabijać i chyba będzie to ta gwardia, a jak już jest gwardia, to 5 wsa jest nie do pogardzenia.
spinx jak się nie popchnie to nigdy do walki nie dojdzie. cała nadzieja w przeciwniku który bedzie stał w prostej lini do niego, wówczas powinien około 4 tury szarżować. jezeli nie daj bóg sie ustawia tak, że trzeba skrecac - pozdro
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.
- Król Goblinów
- Wodzirej
@Domin, jesteś świetnym graczem , wiec powiem tak- booki z 8ed ( Bestie, Orki, TK) mają podobny poziom. Jezeli powiedzmy kolejne 3 ( OK.Breta,?) tez ten trend zachowają , będzie można mówić o pewnym samo balansowaniu.
@Malal- czy sfink nie ma przypadkiem zasady "fly"?
Imho pół roku to bardzo mało żeby oceni book (nawet dla pro graczy) - Popatrz na Bestie/ Ogry - dopiero dogłębne rozkminienie jak poszczególne elementy ze sobą działają -Primal Fury/Shadow itp. zaczeły sprawiac ze armia działa,i to dość dobrze, a patrząc "surowo" tylko na koszty jednostek można stwierdzić ze tym się nie da grac- sounds familiar ?Domino pisze:Wg mnie nie trzeba grać pół roku by móc ocenić co z tego będzie, widząc podręcznik
@Malal- czy sfink nie ma przypadkiem zasady "fly"?
Tomash pisze:Król Goblinów to jakieś nowe konto TruePunka? Po co, skoro GoblinNadGobliny żeśmy nie banowali ani nie usuwali?
Tylko bestie mają te +200 pkt . I tak, po paru bookach +200 by nie miało sensu, powinny wystarczyć restrykcje na co poniektóre comba w bardziej giętych armiach. Ale póki co, na moje oko jest zbyt wiele armii, powiedziałbym nawet, że niemal wszystkie, od których ma się wciry niemal pewne, jeśli gracz ma podobny poziom.
Co do oceny- możesz mieć rację, ale niekoniecznie, więc zobaczymy po prostu . Staram się patrzeć na figurki nie tylko jako rząd statystyk porównany do kosztu punktowego, ale jeszcze w kontekście całej armii, szczególnie że tą jedną armię ze starym bookiem naprawdę dobrze poznałem. Po prostu na razie mam taką opinię, brak marszu, sypanko, nie wygląda to szczególnie. Armia jest w miarę uniwersalna, można uszczuplić kogoś na odległość (dużo strzał z boostem od magii, casket, stalkerzy, może jedna klopka) by potem poprawić w cc. Problem jest w kosztach punktowych oraz w słabym leczeniu. Wampiry się sypią też, niby statystyk jednostki mega-ultra nie mają, ale wskrzeszenie to mają solidne. Ja nie mam jak utrzymać Ushabti czy sfinksa, który jest ostrzeliwany dużą ilością pocisków z małą S przy życiu. Na starym booku rekompensowałem sobie słabe staty wjazdami na bok, popychaczki ustawiały grę, potrafiłem niemal wszystko oflankować. A teraz, przy takim ruchu? To przeciwnik ustawi na jakich zasadach będziemy się bić, w którym miejscu. Zakładając walkę czołową nie mam szans przetrwać oddziałów do bitki, wskrzeszenie wygląda słabo, a na magii nie mogę po prostu oprzec całej taktyki. 40 ataków od gwardii ws5, S5, kb 5+, ward 5+ brzmi fajnie, ale kto mi na to pozwoli? No i ile to pkt...
Tylko Nectosfinks ma latanie, ale jest raczej cienki. War z thundercrashem zapowiada się chyba lepiej.
Co do oceny- możesz mieć rację, ale niekoniecznie, więc zobaczymy po prostu . Staram się patrzeć na figurki nie tylko jako rząd statystyk porównany do kosztu punktowego, ale jeszcze w kontekście całej armii, szczególnie że tą jedną armię ze starym bookiem naprawdę dobrze poznałem. Po prostu na razie mam taką opinię, brak marszu, sypanko, nie wygląda to szczególnie. Armia jest w miarę uniwersalna, można uszczuplić kogoś na odległość (dużo strzał z boostem od magii, casket, stalkerzy, może jedna klopka) by potem poprawić w cc. Problem jest w kosztach punktowych oraz w słabym leczeniu. Wampiry się sypią też, niby statystyk jednostki mega-ultra nie mają, ale wskrzeszenie to mają solidne. Ja nie mam jak utrzymać Ushabti czy sfinksa, który jest ostrzeliwany dużą ilością pocisków z małą S przy życiu. Na starym booku rekompensowałem sobie słabe staty wjazdami na bok, popychaczki ustawiały grę, potrafiłem niemal wszystko oflankować. A teraz, przy takim ruchu? To przeciwnik ustawi na jakich zasadach będziemy się bić, w którym miejscu. Zakładając walkę czołową nie mam szans przetrwać oddziałów do bitki, wskrzeszenie wygląda słabo, a na magii nie mogę po prostu oprzec całej taktyki. 40 ataków od gwardii ws5, S5, kb 5+, ward 5+ brzmi fajnie, ale kto mi na to pozwoli? No i ile to pkt...
Tylko Nectosfinks ma latanie, ale jest raczej cienki. War z thundercrashem zapowiada się chyba lepiej.
- Król Goblinów
- Wodzirej
no cóż, chciałem tylko popatrzeć na o od optymistycznej strony. Btw, zaciekawiony stwierdzeniem JJ-a: czy sądzisz ze bohaterowie specjalni podnieśliby poziom Armii ( nie łamiąc przy tym balansu?). Interesujący jest tez owy brak marszu , ciekawe gdyby GW zdecydowało się na armijne "pros&cons" w następnych odsłonach poszczególnych armii.. hm.
Zrobiłem oddzielny wątek tylko na plotki:
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 40#p734040
A co Ty myślisz, że to ja będę lazł do walki? Załóż się, że armia inna niż krasnoludy w swojej drugiej turze będzie stała pod moim nosem. Przecież każda armia zmierza do cc, nikt nie będzie stał i się na mnie gapił. A jak już zechce się do mnie dobrać, to musi też przejść sfinksa. Ależ Ty masz kminy...Dmtrij pisze:nie wiem Domin, w jaki sposób zapowiada CI się fajnie model który nigdy do walki nie wejdzie, bo mu tur zabraknie:P
dzięki, bo już nie dało się czytać tych sapówKalesoner pisze:Zrobiłem oddzielny wątek tylko na plotki:
Jak w praktyce wygląda strzelanie np. z 3 węży do Lorda z pendantem?
Wychodzą, wypłacają statystyczne 15 hitów i sadzają go prawie w turę?
Tak to działa? Gdzie haczyk? Nie rzucają na trafienie? Co z modelami, które nie mają inicjatywy np: maszyny, kowadła, kotły itp? Autowound?
Wychodzą, wypłacają statystyczne 15 hitów i sadzają go prawie w turę?
Tak to działa? Gdzie haczyk? Nie rzucają na trafienie? Co z modelami, które nie mają inicjatywy np: maszyny, kowadła, kotły itp? Autowound?