League Of Legends
Moderator: Zaklinacz Kostek
Re: League Of Legends
40 % to harcap, niczym nie zwikszysz ponad 40 i dobrze
mechanika gry jest opisana na leagueoflegends.com a tak powanie to polecam poczytac poradniki do postaci na leaguecraft.com
mechanika gry jest opisana na leagueoflegends.com a tak powanie to polecam poczytac poradniki do postaci na leaguecraft.com
Jasne, poszukam. Tak w ogóle, to im dłużej grasz i lepsze masz konto, tym większe masz szanse na wygraną? (np. poprzez master pkt) Czyli w starciu z prosem nie dość, że gra lepiej, to jeszcze ma lepszą postać?
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
Imo nie. Wiadomo, jak walczysz z 30 levelowcem(maksymalny level) to ma 30 masteries do wydania, może mieć runy i dużo bohaterów wykupionych ale tak naprawdę im się dłużej gra nie ma znaczenia czy ma się większe szansę na wygraną. Wszystko zależy od teamu i swojego własnego skilla.
Ale tak - jak spotka się noob z prosem to wiadomo, że pros będzie lepiej grał i dzięki masteries może mieć lepszą postać(bo nie każdy ma runy).
Ale tak - jak spotka się noob z prosem to wiadomo, że pros będzie lepiej grał i dzięki masteries może mieć lepszą postać(bo nie każdy ma runy).
Teoretycznie, ale max 30 lvl, gdzie zdobywasz full masteries - wbija sie szybko. IP na runy tez leci w miare szybko, wiec problemu nie ma. To jedyne dwie przewagi, ktore wplywaja na sama gre i kazda z nich dostepna jest bez wplacania real kasy.
Co do champow - malo kto wierzy, ale naprawde nie ma wielkiej roznicy. Ofc nadal sa mocno nieprzydatne champy lub takie, ktore po prostu maja znacznie lepszych w swojej klasie, ale nie ma totalnie ownujacego czy totalnie nieprzydatnego. Ba, zdarza sie, ze widzisz taka Sorake, Alistara czy Nunu powszechnie uwazanych za beznadziejne champy i klniesz pod nosem, a po grze piszesz "best xxx ever" ze szczeka na podlodze No ale jak mowilem - rzadko
Co do champow - malo kto wierzy, ale naprawde nie ma wielkiej roznicy. Ofc nadal sa mocno nieprzydatne champy lub takie, ktore po prostu maja znacznie lepszych w swojej klasie, ale nie ma totalnie ownujacego czy totalnie nieprzydatnego. Ba, zdarza sie, ze widzisz taka Sorake, Alistara czy Nunu powszechnie uwazanych za beznadziejne champy i klniesz pod nosem, a po grze piszesz "best xxx ever" ze szczeka na podlodze No ale jak mowilem - rzadko
Jeśli Life Drain to Life Steal to tak.I czy life drain działa podczas strzelania z łuku?
Ogólnie jak strezlasz i masz item z Life Stealem, to nad Twoim bohaterem powinno się pojawiać takie małe zielone cyferki +25 itp. Tak czy siak patrz na HP bar to zobaczysz.
Itemy proponowane przez Riot są dobre, ale musisz wiedzieć jak ich używać. Przykładowo Guinsoo na Nidalee jest fajne, ale jak przed każdą walką masz zestackowane 8 x. A nie wbijasz się z liczbą 0.
Jeśli chodzi o buildy Itemów / SUmmoner SPelli /Masteries / i Run to najlepsze poradniki są na Leagucraft.com, jak już ktoś wspominał. Opisy są często wyjątkowo długie, najlepiej wchodzić na te Buildery, które mają największy Rating. Np. jest tam bardzo dobry (i aktualny - co jest ważne bo postaci po pół roku mogą być już zupełnie inne po 3 patchach..) item build dla Teemo. Jest to budowanie go na AP (ability Power) - jedna z lepszych dróg, sam nią grałem i uważam że isę b.dobrze sprawdza.
Z innych buildów to powiem tak - często na jakiejś postaci opłaca się ładować tylko AD, np. Ashe (no i HP/AS/Life steal to jasne). ALE. Wiele zależy od tego z kim grasz. Na solo queue raczej nie możesz liczyć na TeamPlay przedmiotowy/buildowy. Jak już kogoś znasz to możecie wyczajać jakieś mega rozkminiki. Także na początek trzeba właściwie po prostu dbać własne 4 litery i jak grasz DPSem to siekać jak najostrzej się da i spasiba
Z postaci na początek, o których mówił Furion, to ODradzam Ci tristanę i ezreala i kennena. Z nich wszystkich najprostszy w obsłudze jest chyba Vladimir, ale i on wymaga pewnego obycia z grą. W sensie nafarmisz się nim na midzie, ale jego skilli ze stosunkowo długim CD (cooldown) musisz używać w stosownej kolejności i na dobry cel (focus). Tristana jest dobra, ale trzeba umieć zrobić nią combo, ezreal jest trudny, bo ma "pozycyjne" skille, którymi musisz trafić, a nie "targetujące", kenen ma to samo, o tyle jednak że szybko biega i ma ostre ulti, ale tak czy siak nie jest taki znowu prosty, bo od twojego spella przypisanego do klawisza Q bardzo dużo zależy. Renekton jest prosty. Shen niekoniecznie, bo gra Tankiem na początku gry nie jest jakimś znowu genialnym pomysłem.
A ogólnie to jakiś mega dobych rad nie ma na początek. Ważne jest to żeby poznać innych championów, mapę, przedmioty i co w tej grze można / a czego nie można zrobić i tyle. Jak będziesz miał pytania to wal.
Na początku też nie trafisz na graczy którzy by jakoś ogarniali tysiąc razy więcej niż ty, więc zwycięstwa nie będą jakieś mega trudne w wielu przypadkach.
Championi których ja Ci polecam to: Warwick, Annie, Ashe, Gankplank, Miss Fortune, Ryze, Soraka, Jax. Są też TANI w IP, a to mega ważne dla ciebie na początku.
No i jeszcze są Teemo/Taric/Xin Hao/ Tryndamere - oni mogą być torchę trudniejsi na początku ale nauczenie się ich skilli nie jest jakieś strasznie wymagające.
Z nich wszystkich tak naprawdę najtrudniej trafić Ulti Ashe jak się zaczyna, chociaż z drugiej strony przeciwnicy też zbyt inteligenti wtedy nie są i się trafić dają.
Tak czy siak najbardziej chyba polecam Ci Jaxa i Warwicka. To prawdziwi Noob Slayerzy, a do tego bardzo prości w obsłudze. Na warwicku zrób sobie Dużo Life Steala. Najlepiej wyjdź od Madred's Razors (czerwone rękawiczki) i siekaj sobie potwory w tych obozach porozrzucanych po całej mapie, lub nawet na linii. Później tylko wybiegaj na przeciwników z osłabionym życiem i ulti + wszystkie skille i zabijasz :p
Jeśli chodzi o mnie to pamiętam, że na 3 lvlu grałem włąśnie Asią (Ashe) i Warwickiem. Później przestawiłem się na Gay Knighta (Tarica) ale to były stare czasy i wtedy grało się nim naprawdę miło, teraz dowalili tyle postaci z Magic Dmg, że już nie jest tak różowo choć nadal nim sobie zagram czasem.
Pzdr.
PS
Tak na przyszłość, jak byś chciał, to możemy Ci tu opracować mały słowniczek pojęć do LoLa, bo to też sie przydaje, a nie ma tego jakoś mmasakrycznie dużo
Szukam: zamienników do Silver Helmsów
Kontakt PM
Kontakt PM
Wow, dzięki za obszerną odpowiedź. Skopiuje ją sobie i zachowam gdzieś na dysku, co by się nią posiłkować przy dalszej grze
Spróbuję sobie tego Warwicka. A co do ulti Ashy, to grało się trochę w dote, więc aż takiej tragedii nie ma
Czyli mówisz, że po kilkunastu grach z botami można grać pvp?
Spróbuję sobie tego Warwicka. A co do ulti Ashy, to grało się trochę w dote, więc aż takiej tragedii nie ma
Czyli mówisz, że po kilkunastu grach z botami można grać pvp?
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
Ja bym walił na Custom z graczami od razu. Wchodzisz tylko do jakiegoś pokoju z nazwą 1-15 Noobs only i gracie :p
Normala też możesz sobie spróbować po 3-4 grach, raczej nikt CIę nie zwyzywa od noobów, bo tam ludzie w ogóle do siebie nie piszą na takich niskich poziomach zazwyczaj :p
Zresztą jak nie będziesz po prostu dawał się zasiekać pod towerem przeciwnika to ja bym ciskał. No i trzymaj się w kupie z innymi, bo w kupie siła :p
A jak grałeś w Dote, to naprawdę nie ma się czego bać. Ja się przestawiłem z Doty na Lola właśnie i z botami to chyba jedną grę grałem poza tutorialem.
EDIT:
skasowałem tą ostatnią część mojej wypoeidzi, bo jakieś głupoty popisałem, a już wcześniej ktoś ci lepiej odpisał.
Normala też możesz sobie spróbować po 3-4 grach, raczej nikt CIę nie zwyzywa od noobów, bo tam ludzie w ogóle do siebie nie piszą na takich niskich poziomach zazwyczaj :p
Zresztą jak nie będziesz po prostu dawał się zasiekać pod towerem przeciwnika to ja bym ciskał. No i trzymaj się w kupie z innymi, bo w kupie siła :p
A jak grałeś w Dote, to naprawdę nie ma się czego bać. Ja się przestawiłem z Doty na Lola właśnie i z botami to chyba jedną grę grałem poza tutorialem.
EDIT:
skasowałem tą ostatnią część mojej wypoeidzi, bo jakieś głupoty popisałem, a już wcześniej ktoś ci lepiej odpisał.
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2011, o 20:23 przez diuk, łącznie zmieniany 3 razy.
Kontakt PM
Kontakt PM
Jak grales w dote, to imho od razu z ludzmi. Tylko sie szybko nie zniechecaj, bo matchmaking na niskich lvlach daje dupy i mozesz miec w swoim teamie totalnych newbie, a w przeciwnym pare osob nabijajacych referale i majacych spore ELO na main kontach. Zycie
I polemizowalbym z tym jaxem jako newbie slayerem. Tak to bylo rok temu, ze jax wchodzil w 4 i wychodzil z 3/4 hp. Teraz juz tak dobrze nie ma Jest znacznie bardziej wymagajacy i potrzebuje lane z kims, kto mu pozwoli farmic - support/ranged. Jak sie wyfarmi, to trzepie multikille - ale to mozna powiedziec o prawie kazdej postaci w LoL
I polemizowalbym z tym jaxem jako newbie slayerem. Tak to bylo rok temu, ze jax wchodzil w 4 i wychodzil z 3/4 hp. Teraz juz tak dobrze nie ma Jest znacznie bardziej wymagajacy i potrzebuje lane z kims, kto mu pozwoli farmic - support/ranged. Jak sie wyfarmi, to trzepie multikille - ale to mozna powiedziec o prawie kazdej postaci w LoL
No w sumie macie rację, teraz Jax może być problematyczny, ale tak czy siak mi się wydaje, że na strategię typu Sivir/Ashe/Annie Auto Attack (i kilka źle użytych skilli) vs Jax, to Jax wygrywa. :p
Akurat też sam nie za bardzo go lubię i nim nie gram, ale mój kolega któy zaczynał grać jakieś 2 miesiące temu sobie nim nieźle radził i pamiętam, że nawet miał sporo killi.
Akurat też sam nie za bardzo go lubię i nim nie gram, ale mój kolega któy zaczynał grać jakieś 2 miesiące temu sobie nim nieźle radził i pamiętam, że nawet miał sporo killi.
Kontakt PM
Kontakt PM
jeszcze dobra rada na poczatek-nie kupuj run do 21 poziomu bo tylko zmarnujesz kase
Znow sie nie zgodze, komplet run t1 + crit chance kosztuje grosze, a jest odczuwalny nawet na 20stym lvlu na melee/ranged z Infinity Edge. Pure ap/mana regen scalling nie powalaja, ale tez t1 kosztuja tak smieszne punkty, ze zal nie uzywac na magach/manozernych champach.
Na razie pokupowałem sobie jakieś tanie runy na krytyki i inne badziewia, no bo śmiesznie tanie, a zawsze jakiś bonus
A gra z ludźmi jest nieraz łatwiejsza od gry z botami, bo ludzie napalają się i dostają parcia do przodu, a boty zawsze się wycofują jak im hp spadnie. Wtedy wystarczy tylko mały odwrót, focus i nara (uśmiałem się nieźle, jak shen na 7 z 1/4 hp rzucił się na moją Ash na 10 z full hp i załadowanym ulti )
Fajna nawet ta gra, tylko trzeba to wszystko ogarnąć. A tych postaci to naprawdę mogliby zrobić trochę mniej
A gra z ludźmi jest nieraz łatwiejsza od gry z botami, bo ludzie napalają się i dostają parcia do przodu, a boty zawsze się wycofują jak im hp spadnie. Wtedy wystarczy tylko mały odwrót, focus i nara (uśmiałem się nieźle, jak shen na 7 z 1/4 hp rzucił się na moją Ash na 10 z full hp i załadowanym ulti )
Fajna nawet ta gra, tylko trzeba to wszystko ogarnąć. A tych postaci to naprawdę mogliby zrobić trochę mniej
diuk pisze:No w sumie macie rację, teraz Jax może być problematyczny, ale tak czy siak mi się wydaje, że na strategię typu Sivir/Ashe/Annie Auto Attack (i kilka źle użytych skilli) vs Jax, to Jax wygrywa. :p
Dla mnie jax nigdy nie byl klopotem, ale ja przewaznie gram poppym, morda albo ryze.
podpis nieregulaminowy - administracja
?przelas pisze:tak btw poppy to chyba jeden z najbardziej uniwersalnych chempionów dla teamu.
Na normale tak braciak, ale na rankedy i ligi jest o wiele, wiele więcej championów uniwersalnych dla teamu niż Poppy. Dlatego pewnie jej często nie widać jak się ogląda streamy.